Ripensia se desprinde rapid în cea mai lungă deplasare a sa în sezonul regular

Ripensia Timișoara se simte mai în largul ei în calitate de echipă vizitatoare, astăzi câștigând la matineu pe malul Mării Negre și trecând astfel la un bilanț pozitiv în meciurile jucate pe teren advers în actuala ediție a Ligii 2, 6 3 1 2 9-7 10 puncte. Într-adevăr, a fost doar a șasea ieșire a roșu-galbenilor în noul campionat, de fapt numai 5 în afara capitalei Banatului, și de departe cea mai lungă din întreg programul bănățenilor în sezonul regular, dar n-au călătorit degeaba până pe litoral, profitând de vulnerabilitățile celei de-a treia cea mai modestă formație din eșalonul 2 ca număr de puncte adjudecate și ridicând la 3 cifra partidelor consecutive afară în care au cucerit puncte. Asigurate rapid, prin goluri în minute succesive după primul sfert de oră: 0-2 (0-2) la AFC Unirea Constanța.

Cu 5 noutăți în 11-le de start, majoritatea în defensivă, față de meciul remizat alb acasă săptămâna trecută la debutul noului antrenor principal Florin Fabian pe banca tehnică, Ripensia a obținut astăzi de la ora 11 a doua victorie în afara Timișoarei în ediția 2021-2022 a Ligii 2, cu un rezultat identic celui semnat în etapa a treia la Avrig, în județul Sibiu, pe 14 august: 0-2.

S-a ajuns deja în runda a 13-a, din a doua jumătate a sezonului regular, iar ripensiștii au salvat onoarea oaspeților în primele 6 meciuri ale etapei, celelalte având un deznodământ favorabil formațiilor gazdă. AFC Unirea Constanța se număra însă printre grupările cu mari probleme ale Ligii 2, iar timișorenii n-au ratat prilejul de a obține a patra victorie în campionatul în curs, a treia dintre acestea la două goluri diferență și de fiecare dată pe terenul oponenților.

Astfel, dacă nu s-a ales cu 3 puncte la debutul său acasă pe banca Ripensiei, Florin Fabian a semnat o primă deplasare de succes, timișorenii legând astfel 3 etape fără înfrângere, iar încă o apariție fără eșec le-ar mai trebui pentru a repeta seria invincibilă din primele 4 runde.

Astăzi au avut parte de o oportunitate care nu se ratează, ținând cont de faptul că doar nou-promovata codașă Dacia Unirea Brăila n-a câștigat în județul Constanța în acest campionat, ripeniștii deschizând scorul încă de la finele primului sfert de oră printr-un șut de la mare distanță, expediat de junele Mitrov, care a speculat poziția înaintată a goalkeeper-ului dobrogenilor, și exploatând prompt imediat mai apoi momentul vulnerabil al fragedei garnituri de pe litoral, printr-un alt component al compartimentului ofensiv bănățean, Ernest, pe greșeala gazdelor: 0-2 în minutul 16.

Avantaj pe care oaspeții l-au conservat până la final cu portarul Rus sigur pe el, victorie departe de casă într-un fotbal românesc slab valoric și posac prin măturarea nejustificată a spectatorilor din tribune, simulacru în loc de sport competițional, al cărui borne viitoare pentru Ripensia, în ultima treime a sezonului regular, constau în primirea săptămâna viitoare a retrogradatei din elită ACSM Politehnica Iași, ieșirea în capitală la Metaloglobus, partida acasă cu AFK Csikszereda, deplasarea la Târgu Jiu, meciul pe Bega cu nou-promovata din Brăila și ieșirea din etapa a 19-a la Slobozia, câte 3 întâlniri în toamna lui 2021 respectiv în februarie – martie 2022.

Cu un program nefavorabil în ediția trecută, Ripensia are parte de astă dată de un parcurs blând spre foarte blând, cu numai 8 ieșiri în afara Timișoarei în sezonul regular, pe ruta Avrig, București, Ploiești, Mediaș, Techirghiol – unde a câștigat astăzi, și din nou București, Târgu Jiu și Slobozia, față de cele 11 întâlniri pe malurile Begăi, iar deplasările de până acum s-au încheiat ”în oglindă”, cu două victorii cu 0-2 dar și două insuccese cu 2-0, precum și o remiză cu goluri, 2-2 în județul Sibiu cu ex-prim-divizionara AFC Hermannstadt.

La malul mării, oaspeții au speculat lipsa de experiență și frăgezimea efectivului ”Unirii”, abordând deplasarea în forță, punând piciorul în prag cu o dispunere ofensivă și o partitură axată pe atac, cu Golda revenit în avanposturi după ce sâmbăta trecută intra pe final, la capitolul reveniri și cu Coulibaly, intrat etapa anterioară de la pauză, dar și cu Sturzu, care nu era convocat în runda precedentă, Rogac, astăzi căpitan după ce acum o săptămână intra din minutul 32, și Gladun, care rămânea pe bancă pe ”Electrica” în remiza cu buzoienii.

Jumătate dintre jucătorii de câmp schimbați în 11-le de start de la un meci la altul, în condițiile în care Ripensia a avut câteva absențe și pe litoral, dar și o rezolvare rapidă a ecuației prin titulari și etapa trecută, puncte în cont încă din prima jumătate a reprizei I, printr-o execuție rarisimă, a lui Zoran Mitrov, și Ernest, profitând de greșeala gazdelor.

Care gazde abia au câștigat primele lor puncte acasă în precedentul meci pe teren propriu, 2-0 cu codașii brăileni, după ce abia în etapa a opta semnau primul succes în Liga 2, surprinzător pe de altă parte, cu 1-4 la Metaloglobus pe 25 septembrie, reviriment după drasticul 0-6 acasă cu ieșenii. De fapt, Ripensia a dispus de echipa remaniată a unui club care se făcea de râs prin a alinia o garnitură de umplutură în deplasare la Buzău, pierdută cu neverosimilul 14-0, rezultat de maidan și în nici un caz de nivelul Ligii 2, ilustrată de pe litoral a stingerii Farului.

Farul a fost la un pas de play-off în primăvara acestui an, dar vara s-a lăsat cu o neasemuită degringoladă în fotbalul dobrogean, Farul Constanța în loc de FC Viitorul din Ovidiu în Liga 1, AFC Unirea în locul Farului în Liga 2, și numai FRF știe cum s-a spălat pe mâini în apele marine la această înlocuire pe palierul valoric secund. Cu dificultăți estivale ținând de pregătirea campionatului și cu un efectiv încropit pe genunchi, ”Unirea” numai unită n-a fost iar Zicu și-a văzut de drum, rezultatele fiind ca atare. S-au căutat soluții pentru redresarea corabiei, prin strămutarea unor juniori și tineri dinspre FCSB, sub bagheta ex-vârfului polist Leo Strizu, iar majoritatea punctelor au venit în compania celorlalte suferinde din subsol, 1-1 la Călărași și 2-0 cu Dacia Unirea Brăila.

Ripensia avea așadar o pâine de mâncat și a continuat seria rezultatelor pozitive în deplasare prin a înscrie din nou de minim două ori, în succesiunea 2-2 la Hermannstadt, 3-1 pe ”Dan Păltinișanu” la concitadina Politehnica și 2-0 astăzi. Cu două schimbări la mijlocul părții secunde, intrând Stoi iar Sokovic în atac, în locul lui Vidrăsan respectiv Ernest.

Un rezultat conturat cu atenție și fără prea mari dificultăți, succes aducând liniștea căutată de roșu-galbeni, totodată în căutarea drumului spre un prim gol marcat acasă după peste două luni, din 11 septembrie. Dar cum Ripensia are o conducere extrem de pricepută, care a optat cu maximă pricepere pentru un antrenor principal nespus de priceput în a detecta încă din capul locului nepriceperea unora din jurul fenomenalului fotbal românesc ca rată de succes, gruparea timișoreană se va pricepe neîndoielnic să pună în practică o iscusință ofensivă exemplară ca lecție inițiatică pentru nepricepuți și să adauge astfel celor 6 goluri înscrise în precedentele 7 partide acasă de campionat. Drama acestui fotbal carpatin de foarte mare succes, și a se vedea punctul în 4 apariții al campioanei CFR Cluj în grupele noii struțocămile Conference League, constă nu doar în nepriceperea celor din jurul iluminatului fenomen, dar și în răutatea lor. Căci în rest totul e roz bombon cu picățele și – chiar așa!? – ce-ar putea avea nepricepuții cu iscusiții protagoniști ai fotbalului carpatin? Ce profesioniști desăvârșiți în vajnicul fenomen și ce mai oameni răi în jur, să le caute nod în papură, să le țină evidența.

Rezultatele zilei în Liga 2 și programul etapelor 13-14, pe coloana clasamentelor secțiunii Fotbal.

*

AFC Unirea Constanța: Udrea – Carabela, Gogor, Bobaru, Șuteu, Ciuciulete, Laur. Ardelean – cpt., Niță, Șerbănescu, Chirițoiu, Jerdea.

Rezerve: Popescu – Lăcătuș, Stavrositu, Trucă, Mitrache, Tudor.

Antrenor: Leonard Strizu.

Ripensia: Rus – Sturzu, Țieranu, Rogac – cpt., Gladun – V. Macrițchii, Vidrăsan (minutul 65, Stoi), Coulibaly – Mitrov, Golda, Ernest (65, Sokovic).

Rezerve: Mosoarcă – Pădurariu, Piftor, Ion, Motariu, Stoica.

Antrenor: Florin Fabian.

Arbitru, o femeie, Cristina Mariana Trandafir din Bucureşti; asistenți: Cantemir (Făgăraş) și Şchiopeţ (Braşov). Rezervă: Neculcea (Bucureşti). Observatori: Nica (Ploiești) și Bucur (Târgu Mureş).

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × = 18

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: