Ripensia se retrage după pauză și nu menține avantajul pe Cluj Arena

Ripensia a crescut semnificativ în joc față de precedenta deplasare, pierdută la începutul săptămânii trecute cu 1-0 la Constanța, astăzi izbutind poate cea mai bună repriză în sezonul în curs, din capul locului bine articulată și constant eficientă în prima parte a meciului de la ora 13 de pe ”Cluj Arena”, unde a condus la pauză, retrăgându-se însă în bloc și prematur, ceea ce nu i-a asigurat al doilea triumf pe același gazon în acest an în dauna Universității Cluj, care a egalat-o în cele din urmă, după un corner: 1-1 (0-1).

Ieșită totuși cu bine din săptămâna cu 3 meciuri în program, prin depășirea duminica trecută pe ”Electrica” a ”lanternei roșii” din Snagov, Ripensia a evoluat salutar în repriza I a unei noi descinderi în 2019 pe principalul stadion din Ardeal, unde și-a făcut o bună imagine până la pauza partidei televizate din etapa a X-a în Liga 2, grație unei exacte organizări a jocului, structurată defensiv și cu șarje de contraatac dintre care una a fost cu sânge rece finalizată de vârful Albert Voinea puțin după mijlocul primei părți.

Continuarea n-a fost însă pe măsură, Ripensia preferând în repriza a II-a să conserve minimul avantaj și permițându-le implicit alb-negrilor să fie mult mai consistenți ofensiv, cu efect și pe tabela de marcaj, în minutul 81, după câteva oportunități irosite de amfitrioni.

Cu câteva noutăți în unsprezecele de start de la un meci la altul, portarul Dobre, Toma, Burdeț și Monea fiind introduși în componență în comparație cu partida cu ilfovenii, roșu-galbenii păreau a se îndrepta spre o nouă victorie în deplasare în acest tur de campionat dar și pe ”Cluj Arena”, însă o lovitură de cap plasată, la finele unei faze ce nu anunța prea multe și după o perioadă în care forcing-ul ”Șepcilor roșii” se mai domolise ca intensitate și periculozitate, a dejucat spre final planurile timișorenilor, orientate spre stricta apărare a avantajului.

Clujenii, apăsați de startul ratat de campionat și de mai numeroasele indisponibilități din efectiv, au întors foaia după pauză, preluând dominant frâiele jocului, ceea ce i-a salvat de înfrângere, prea puțin însă pentru o grupare cu intenții declarate de elevare din Liga 2.

”Universitarii” au fost mai activi în primul sfert de oră, atât pe flancuri cât și prin angajări ofensive în diagonală, însă o primă foarte mare ocazie au avut bănățenii în minutul 14, când, pe reacțiile lente și nesincronizate ale defensivei gazdelor, au fost de două ori la un pas de gol în aceeași fază, ochind mai întâi bara de la colțul scurt și fiind blocați apoi de puțin la cealaltă bară, într-un veritabil biliard în careul mic al lui Dur-Bozoancă, recent convocat la selecționata sub 21 de ani a României.

Amfitrionii scăpau cu fața curată dar își arătau carențele, la fel cum cu fața curată scăpa și Ripensia la mijlocul reprizei I, când Florescu a centrat de pe stânga la prima bară și Miranda a reluat dintr-o bucată cu stângul, perpendicular, în dreapta lui Dobre, bară la care era bătut.

Spărgând tot mai sigură pe sine atacurile fără orizont ale ardelenilor, Ripensia a exersat ca la carte partitura mingii lungi pe contraatac, lansată din propria jumătate de teren pe încă un sprint al lui Voinea, care și-a depășit în viteză oponentul direct și l-a lobat sec la intrarea în careu și pe Dur-Bozoancă, reluând apoi cu capul în poarta goală… 0-1 în minutul 27.

Gol ce turna plumb în picioarele alb-negrilor, fără a mai ochi până la pauză cadrul porții tânărului Dobre.

Alt raport de forțe însă în partea secundă, și cu atât mai mult după introducerea experimentatului Goga din minutul 53, o centrare a sa de pe stânga fiind precisă pe adresa creștetului lui Gavra, care doar a șters balonul în minutul 62 din centrul careului, pe lângă colțul lung. Erau cele mai incisive acțiuni ofensive ale clujenilor, și pe fondul retragerii tot mai evidente a Ripensiei, care a supraviețuit puțin mai apoi și unui șut pe jos, puțin alături, în urma unei ideale așezare în spate, la marginea careului.

Pelici a mutat puțin după mijlocul părții secunde, Stoi în locul lui Burdeț, iar vizitatorii au ieșit și mai mult din corzi, din contră, fiind nu departe de dublarea avantajului în minutul 73, în urma unei lovituri libere și a unei centrări din careu, tot de pe stânga.

Însă, într-o perioadă de oarecare acalmie și părând a fi tot mai siguri de victorie, bănățenii au manifestat larghețe în defensivă la cel de-al cincilea corner fără replică al clujenilor din partea secundă, executat scurt de pe stânga și completat de centrarea lui Florescu spre bara a doua, unde longilinul Dican a aplicat o lovitură de cap de la 8 metri în stânga lui Dobre, expus egalării: 1-1.

Un gol ușor și evitabil, în ciuda cursului jocului, în general unidirecțional după pauză.

Ripensia s-a trezit brusc și a încercat să-și surprindă din nou adversara, pe o ieșire timișoreană din defensivă fundașul Kay comițând un fault de cartonaș galben, ce nu i-a fost înfățișat, după ce centralul a ezitat pentru o clipă până să și acorde vizitatorilor lovitura liberă.

În cele din urmă, oaspeții puteau chiar pierde, în prelungiri, când Dobre a salvat salutar din fața lui Goga, cu care rămăsese față în față, veteranul alegându-se singur, singurel cu un balon ricoșat înapoi dintr-un ripensist luat la țintă în degajare de un coechipier, în urma unui șut al alb-negrilor din stânga, din afara careului, moment al acțiunii în care Goga se afla într-o poziție de ofsaid ce nu era semnalizată.

Una peste alta, deși egalată doar spre final, Ripensia s-ar putea totuși declara mulțumită cu punctul prin prisma retragerii de după pauză, în pofida faptului că alb-negrii nici pe departe n-au excelat, într-un meci totuși relativ decent pentru Liga 2, urmărit însă de foarte puțini spectatori.

”U” pare a se fi rătăcit pe traseul spre primul eșalon, ceva mai clar prin prestația alb-negrilor fiind aspectul că Falub, altfel cu oarecare trecere în breasla antrenorilor autohtoni, nu prea rupe nicăieri gura târgului, ba din contră, realizările sale pe banca tehnică fiind sumare. 

În primăvară, clujenii erau încurcați rău de tot de Ripensia, care dădea lovitura în prelungiri pe ”Cluj Arena”, 2-3 ce a scurtcircuitat drumul alb-negrilor spre promovare. Reîntâlnire în contrast, ardelenii fiind cei care au punctat acum spre final, salvând cât de cât aparențele… 

AS FC Universitatea Cluj – Ripensia Timișoara 1-1 (0-1): Dican 81 – Voinea 27.

Șuturi la poartă: 2-1 în repriza I / 6-0 după pauză.

Șuturi pe poartă: 1-2 / 2-1.

Blocate: 2-0 / 0-2.

Faulturi: 5-2 / 6-5.

Cornere: 1-3 / 6-0.

Ofsaiduri: 2-0 / 1-0.

Cartonașe galbene (4-1): Dican (24), Kay (29), Florescu (65), Takacs (84) / Voinea (87).

AS FC Universitatea Cluj: Dur-Bozoancă – Takacs, Kay, Crăciun, Berci – Miranda (minutul 53, Goga), Dican (88, Burghele), Florescu – cpt., Taub (71, Pîrvulescu) – Pop, Gavra.

Rezerve: Gorcea – Ceitil, Miguel, Mihalcea.

Antrenor: Adrian Falub.

Ripensia Timișoara: Dobre – Popa, Hecsko – cpt., Apro, Toma – Burdeţ (minutul 69, Stoi), Călin – Lungu (82, Fotescu), Tudorache (90, Staicu), Monea – Voinea.

Rezerve: Mociu – Chera, Gavrilă, Tînc.

Antrenor: Alexandru Pelici.

Arbitri: Marius Omuţ (Satu Mare) – Răzvan Constantin Nistoran (Reşiţa) şi Ovidiu Timar (Marghita). Rezervă: Octavian Ciucanu (Braşov). Observatori: Constantin Gheorghe (Suceava) şi Daniel Sabou (Zalău).

Rezultatele etapei a X-a în Liga 2, programul viitor și clasamentul, pe coloana dreaptă.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − = unu

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: