Ripensia și Politehnica iau startul duminică în play-off. Galben-roșii cu Sepsi la Tineret, violeții la Universitatea Craiova la ”Elitele” U17

Odată ce astăzi după prânz s-au jucat la Curtea de Argeș restanțele din cea de-a XI-a și ultima etapă a sezonului regulat în Seria de Vest a Ligii de Tineret și Ligii Elitelor U17, s-a confirmat că doar două cluburi, și anume UTA și Universitatea Craiova, s-au calificat cu echipele ambelor categorii de vârstă în faza play-off cu 6 participante a acestor competiții, în contrast vădit cu bilanțul din Seria de Est, unde nu mai puțin de 5 grupări, și anume Farul, FCSB, CSA Steaua, Rapid și ACS Sport Team București, vor fi reprezentate atât de juniorii mari cât și de juniorii B în grupa I valorică a locurilor 1-6. În care și-au croit drum și două formații timișorene, Ripensia în play-off-ul Ligii de Tineret a Seriei de Vest, a doua la 8 puncte în urma liderului invincibil UTA, Politehnica în Liga Elitelor U17, a treia, la 10 puncte în urma fruntașei imbatabile Universitatea Craiova, la un punct după Csikszereda. 

Dacă în Seria de Est cinci cluburi se dovedesc a domina întrecerile, calificându-se cu garniturile ambelor categorii de vârstă în faza play-off a juniorilor mari și sub 17 ani, unica diferență survenind din accederea Petrolului în grupa I valorică a Ligii de Tineret, de pe locul 5, și a botoșănenilor de pe locul 6 în sextetul fruntaș al Ligii Elitelor U17, în schimb în Seria de Vest nu mai puțin de 10 cluburi vor fi implicate în play-off, printre care și timișorenele Ripensia și Politehnica.

Oponente sâmbătă la seniori în întâlnirea directă din Timișoara în actualul sezon regulat al Ligii 2, prefațată aici.

O zi mai apoi, în întrecerea juniorilor mari, Ripensia va începe duminică la 12 acasă cu Sepsi parcursul de 10 etape în play-off-ul Seriei de Vest a Ligii de Tineret, după ce a încheiat sezonul regulat cu bilanțul 11 6 3 2 26-15 21 puncte în urma eșecului de duminică la prânz la Sfântu Gheorghe, cu 4-2. Galben-roșii i-au urmat cu 8 puncte arădenei UTA, devansându-le în schimb pe Universitatea Craiova (20 puncte), CFR Cluj (19), Sepsi și Academia de Fotbal Viitorul Cluj, cu câte 18 fiecare. Universitatea Cluj a fost în schimb perdanta calificării în play-off, la un punct, urmând a continua în faza play-out a locurilor 7-12, în care vor concura și timișorenele Politehnica și LPS Banatul. 

În întrecerea juniorilor sub 17 ani, Politehnica va debuta în play-off duminică la ora 14 tocmai la fruntașa Universitatea Craiova, într-o întâlnire de podium, oltenii încheind sezonul regulat cu 29 de puncte iar ”violeții” cu bilanțul 11 5 4 2 39-19 19 puncte, la un punct în urma lui Csikszereda, timișoreni la egalitate de puncte cu UTA, la unul în fața celor de la Universitatea Cluj și FC Argeș, calificate și acestea în play-off, la numai un punct în detrimentul lui CFR Cluj, două față de Sepsi și Ripensia.

Cu alte cuvinte poliștii vor fi în compania juniorilor ”B” a 4 cluburi prim-divizionare, la fel cum și ripensiștii vor juca în play-off-ul Ligii de Tineret în compania juniorilor mari a 4 cluburi prim-divizionare. Iar doar Csikszereda are dintre cluburile din Liga 2 o reprezentantă în play-off-ul zonei vestice, la categoria juniorilor sub 17 ani, în vreme ce Clubul Sportiv al Armatei două în zona 1-6 a Seriei de Est, semn că timișorenele se mențin rezonabil în raport cu palierul divizionar de seniori al cluburilor, nu neapărat însă și în raport cu propriile standarde de altădată, nu demult, când echipe juvenile de pe Bega mai tindeau la laurii naționali sau alimentau mai consistent selecționatele noilor generații.  

Regresul e evident, fotbalul juvenil local nemaifiind la fel de competitiv prin principalele sale exponente precum în primii ani ai deceniului trecut la nivel național, și nici în ceea ce privește finalitatea în plan individual, sub forma furnizării de jucători loturilor naționale, cu excepțiile care confirmă regula, motiv pentru care și Sporttim a întrerupt mediatizarea acestui sector, o prioritate la fel de semnificativă pentru fotbalul românesc în viziunea cotidianului, dar prea mult alunecată într-o zonă a discontinuității, detrimentală, pentru a mai fi luată cu adevărat în serios.   

Două cluburi, LPS Banatul Timișoara și ACS Kids Tâmpa Brașov, n-au izbutit calificarea în play-off cu nici una dintre echipele sale, aspect valabil în cazul a 5 grupări din Seria de Est, una prim-divizionară, FC Voluntari, 3 secund-divizionare, ACSM Politehnica Iași, Concordia Chiajna și Dinamo, respectiv LPS Iolanda Balaș Soter Buzău. 

Pentru conformitate, FCSB și Rapid au încheiat cu câte 25 de puncte sezonul regulat estic în Liga de Tineret, Farul având ocazia să le devanseze cu un punct dacă va învinge joi de la prânz în restanța de la Ovidiu cu ACS Sport Team București, în vreme ce pe podiumul estic al Ligii Elitelor U17 sunt plasate CSA Steaua, FCSB și Rapid cu 31, 26 respectiv 23 de puncte, Farul și ”Sport Team” având câte 21 înaintea restanței de joi.

În completare, și remarca legată de eliminarea astăzi a turcilor de la Galatasaray cu eșecuri cu 3-1 în tur și retur de către Ruh Lviv din faza secundă a rutei campioanelor naționale în cadrul UEFA Youth League, deznodământul de pe teren neutru din Polonia, unde Ruh s-a detașat la 3-0 în minutul 78 și a primit gol doar din penalty în prelungiri, având semnificația sa în sensul că juniorii din Istanbul eliminau în turul I reprezentanta României pe această scenă, Csikszereda Miercurea Ciuc. 

Iar în încheiere, constatarea că, exceptând Luxemburgul, datorită unui gol în plus primit de juniorii din micul stat, România U17 a fost devansată ca bilanț final în faza I de calificare a preliminariilor UEFA Euro 2022 de toate celelalte 9 ocupante ale locurilor 3 în grupele care și-au completat programul, în condițiile în care ”tricolorii” au jucat pe teren propriu la Buftea, fiind însă eliminați înainte de termen cu înfrângeri cu 0-3 în fața Danemarcei și Belgiei, conturate în special după pauză, astfel încât ieșirea din scenă a avut un caracter academic, 4-2 (3-1) cu codașa Estonia, care încasa 12 goluri de la vestice, balticii conducându-i pe selecționabilii lui Ion Marin și rămânând apoi în joc la 3-2 până în minutul 88, deși în inferioritate numerică. 

Fațetă a picajului fotbalului intern, România nici nu mai știe cu adevărat să-și crească și lanseze noile generații, minus regăsit la nivelul seniorilor, acolo unde într-adevăr contează. F.R.F. a adoptat denumiri impresionante pentru competițiile juvenile, gen ”Elite”, și plin de așa-zise ”elite” este sportul autohton în 11, precum se și ”bate” în așa-zise ”Academii”, însă rezultatele vorbesc de la sine. Decăderea este semnificativă, atât a sectorului juvenil în general cât și în particular a celui timișorean în cadrul său, iar și cei rămași în fenomen nu mai au același know-how și feeling decisive pentru a face diferența, apanaj al mentorilor de altădată, așa încât circumstanțele sunt defavorabile stopării regresului.  

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 2 = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: