Ripensia Timișoara a obținut astăzi încă un punct în deplasare după nu mai puțin de 9 etape și 70 de zile, atunci 1-1 la Baia Mare, de astă dată o remiză albă la sibienii Șelimbărului, la rândul lor fără victorie ”acasă” la Râmnicu Vâlcea chiar mai demult, din 13 august. Ardelenii au fost mai insistenți și incisivi în repriza I, când au avut și o transversală în primul sfert de oră, însă bănățenii au mai echilibrat jocul după pauză și, chiar dacă nu au înscris și în cea de-a cincea deplasare consecutivă în Liga 2, au stopat totuși seria de 4 eșecuri pe teren advers.
Vădit însuflețită de ultimele două victorii acasă cu nu mai puțin de 7 goluri marcate, ale cărui artizan a fost căpitanul Cristian Gavra, absent însă astăzi, alături de Piftor, Ene și Vidrăsan – nefiind complet refăcut, Ripensia a căutat să stopeze în Zăvoiul vâlcean seria neagră de 4 înfrângeri fără a înscrie deloc în deplasare, aliniindu-se pe malul Oltului cu Gabriel Stoi revenit cu banderola pe braț, dar și cu Morariu, care intra la pauză în locul lui Vidrăsan în succesul cu 4-0 de sâmbăta trecută cu Unirea Constanța, de fapt cele două noutăți în 11-le de start de la un meci la altul.
Însă, după cum a decurs prima repriză a jocului matinal pe soare la Râmnicu Vâlcea, cu un singur șut mai notabil expediat de galben-roșu-albaștri pe poartă, prin Gladun, din careu, de pe stânga, în primele 10 minute, timișorenii nu dădeau semne a întrerupe șirul ieșirilor fără gol marcat, din contră, văzându-se dominați destul de substanțial la capitolul posesiei mingii, suficient și în plan teritorial, după ce albii ardeleni au efectuat în primele aproape 20 de minute un pressing destul de avansat, care i-a incomodat uneori vădit pe bănățeni.
Dominați de-a binelea în prima parte, sibienii insistând în special cu angajări pe flancul stâng, urmate de centrări, câteva dintre acestea, chiar periculoase, însă nefructificate datorită lipsei preciziei la finalizare, călcâi al lui Achile în partitura elevilor lui Eugen Beza.
Generoși în efortul lor dar adeseori inexacți, și nu doar în fața porții lui Toroc, jocul în general abundând în preluări largi sau defectuoase, în atingeri inutile ale balonului și execuții stângace, în mingi ”întoarse” și acel tempo pierdut, una peste alta, cu acțiuni ”în reluare”.
Și totuși, fazele de poartă n-au întârziat să apară, mai întâi în urma unui corner de pe stânga, lovitura de cap trecând pe lângă colțul lung al porții lui Toroc, salvat apoi în minutul 12 de transversală la reluarea dintr-o bucată a lui Cârstean, din fața careului mic, izbutind un bun contact cu balonul la o centrare perfectă din flancul stâng, relativ lungă.
”Tirul” sibian și-a dereglat însă apoi reperele, fără a mai prinde cadrul porții, de exemplu în minutul 18, un șut de la 12 metri lateral dreapta, dintr-o poziție favorabilă, liberă de marcaj, fiind de-a dreptul… rugbistic, peste bară, după un atac altfel cursiv, cu pase repetate pe dreapta, în urma unui alt corner de pe stânga.
Iar când ardelenii au intrat într-o oarecare criză de idei, la mijlocul reprizei, Ripensia le-a oferit pe tavă una în plus, jucându-se cu focul prin a folosi pasa cu călcâiul spre zona centrală a marginii propriului careu, premize create pierderii posesiei, ceea ce s-a și întâmplat, iar doar întârzierile și bâlbâielile repetate ale ”Călăreților”, total indeciși și întârziind nepermis oportunitățile șutului în căutarea culoarului ideal, salvând pielea ”artificierului” galben-roșilor, tentativele gazdelor fiind de fiecare dată blocate într-o fază destul de încinsă.
Încă un balon respins din careul ripensist și în minutul 26, preluat cu stângul în zona centrală de francezul Gele, șut cu dreptul de la 25 de metri, deturnat de la rădăcina barei de Toroc, din stânga sa, și cu ajutorul stâlpului.
Au continuat atacurile mai mult sau mai puțin convingătoare ale amfitrionilor, mai mult sau mai puțin stereotipe, unul dintre acestea, încheiat cu încă un șut peste bară, în minutul 35, după respingerea unui alt șut inițial blocat.
Au mai ajuns și timișorenii să șuteze spre poartă, dar, precum Zimța în chiar primele faze ale jocului – azi din postura de vârf, la fel și Mogoș, a încercat tot de la semidistanță dar tot peste bară.
Iar Toroc a mai avut de furcă și în minutul 38, robinsonadă aeriană în dreapta sa la ”capul” lui Gele din centrul carerului, și tot după o centrare de pe stânga, lovitura fiind destul de plasată însă fără mare forță, abia mai apoi, în fazele premergătoare pauzei, ieșind și bănățenii ceva mai mult din ”corsetul” aplicat.
Nou aspect al jocului menținut și la reluarea partidei, cu ”Ripi” împingând ușor liniile, o idee mai activă în plan ofensiv, legând ceva mai multe pase și căutând lansări spre careul albilor, ceea ce le-a atras obținerea câte unui corner, fără a fi însă și inspirați în opțiunile alese. În tot cazul, ieșea mult mai puțin presată din primul sfert de oră al reprizei a II-a.
Curgând tot mai domol și implacabil spre 0-0, în condițiile în care cei din Șelimbăr lăsau senzația că se bazează tot mai mult pe faze fixe, lovituri libere din flanc, uneori executate direct în brațele lui Toroc – destinație a unor mingi centrate inexact și în prima parte, o singură dată finalizată, cu o lovitură de cap de la prima bară, la care tânărul goalkeeper ripensist a fost la post, în minutul 70, în faza premergătoare arătându-se și cartonașul galben.
Încasat și de Dandea în minutul 77 pentru un fault întârziat în jumătatea adversă de teren, pe când gazdele începeau tot mai mult să se precipite, întețindu-se și numărul erorilor.
Și totuși, sibienii au fost aproape de deschiderea scorului, și ce gol ar fi fost!, în minutul 81, după o centrare de pe dreapta în urma unei aruncări de la margine, reluarea din foarfecă de la 10 metri ușor lateral stânga, de la bara a II-a, cât se poate de spectaculoasă, trecând în cros de puțin pe lângă colțul lung, cu Toroc pironit.
Însă cu o floare nu se poate smulge prima victorie ”acasă” după două luni și jumătate, deși impreciziile ripensiștilor în propriul careu au apărut și pe finalul părții secunde, cu o minge bâlbâită în zona centrală, doar neinspirația sibienilor lăând gafa netaxată.
”Ripi” scăpa însă cu fața curată și mai smulgea un cartonaș galben pe flancul său stâng de atac, pe seama lui Monea, tragere de tricou în aceeași zonă în care faulta și Dandea.
S-a intrat în prelungiri, când, după ce la oaspeți mai intrau Andrei Macrițchii pentru ultimele 20 de minute și Stoica pentru ultimele 10, staff-ul tehnic al bănățenilor a apelat chiar la o triplă schimbare, în favoarea juniorilor, David Ciurel, Bobocea și Zetu, minute în care pe de-o parte Stoica și-a încercat șutul din preajma careului, pe de altă parte Ciocâlteu a văzut și el cartonașul galben pentru faultul întârziat la Toroc, ”înger păzitor” ”măturând” atent tot ce a fost de prins și cules în Zăvoi.
Una peste alta, un joc în general modest, dominat în prima sa parte de ”albii” Sibiului, echilibrat la reluare de Ripensia, care a mai luat un balon de oxigen înaintea primirii concitadinei Politehnica Timișoara sâmbăta viitoare.
Rezultatele zilei în Liga 2, programul etapelor 12-13 și clasamentul actualizat, pe coloana datelor tehnice.
*
CS 1599 Comunal Șelimbăr: Mitrovic – Monea, Dandea – cpt., R. Crișan, Riza – A. Luca, R. Boboc – Raicea, Manole, Gele – Cîrstean.
Rezeve la start: Silveanu – Arhirii, Natea, Ciocâlteu, Cărăruș, T. Man, Buzan, Curtean, Oct. Ursu.
Antrenor: Eugen Beza.
Ripensia: Toroc – Zamfirescu, Lalic, Fridrich, Gladun – Stoi – cpt. – Morariu (min. 90+2, Bobocea), Călin (minutul 90+2, David Ciurel), Mogoș (min. 70, Andrei Macrițchii), Sofran (min. 80, Stoica) – Zimța (min. 90+2, Zetu).
Rezerve: Flonta – Țieranu, Mihart.
Preparator sportiv: Iulian Muntean. Antrenor: Roberto Ivan.
Arbitru: Vasile Buzea (Buftea / Ilfov); asistenți: Duță și Antal (ambii din Bacău); rezervă: Buzărnescu (Craiova). Observator de arbitri: Moisescu (Drobeta Turnu Severin). Delegat de joc: Lolea (Reşiţa).