Ripensia Timișoara, reunire în Ciarda Roșie. FOTO

Anul trecut pe căldura unei dimineți de marți, în 20 iunie 2017, după ce pe 26 mai încheia pe locul 1 campionatul Seriei a IV-a în Liga 3, așadar după 3 săptămâni și ceva de vacanță, anul acesta într-o zi de joi, astăzi, 28 iunie, după ce și întrecerea Ligii 2 o încheia tot printr-o victorie acasă și tot în iunie, pe data de 2, succes omologat ulterior cu 3-0 la ”masa verde”, secund divizionara Ripensia Timișoara a sunat adunarea lotului, de astă dată în vederea atacării celui de-al doilea sezon în eșalonul doi.

Că erau abia proaspăt promovați din Liga 3, că au încheiat luna aceasta campania de debut în Liga 2 pe locul 11, la 27 de puncte în urma formației care a disputat fără succes barajul de promovare respectiv cu 7 deasupra celei mai bine clasate dintre echipele retrogradate în eșalonul terț, timișorenii în galben-roșu au beneficiat așadar de fiecare dată de nici 4 săptămâni de vacanță de vară, 25 de zile în acest caz, 24 anul trecut.

AFC Ripensia, a doua în ierarhia Ligii 2 pe 2017-2018 în ceea ce privește numărul golurilor marcate, 66 în 36 de partide, în medie aproape două pe meci, depășită fiind la acest capitol doar de campioana Dunărea Călărași, care s-a și întărit între timp tocmai din atacul timișorenilor, cu golgeterul acestora, a început astăzi pregătirile de vară în vederea ediției 2018-2019 a diviziei secunde, una ce se anunță a fi mai atractivă dar și mai dificilă inclusiv prin prisma promovării unor grupări regenerate din centre de tradiție precum Bacău, Cluj, Constanța sau Ploiești. Bănățenilor le-au dispărut așadar din program, față de cele 18 deplasări din stagiunea anterioară a Ligii 2, două ieșiri în Moldova și câte una la București respectiv Satu Mare, însă două-trei dispute pe teren advers tot la mare și foarte mare distanță de casă se vor derula.

În propria bătătură, după cum arăta gazonul astăzi înaintea orei 11, oficială în vederea startului primului antrenament, suprafața de joc de pe arena din Ciarda Roşie se prezenta impecabil, primul care a testat-o fiind tocmai Ciprian Urican, nimeni altul decât antrenorul principal al timișorenilor, care, pe când descindeam la fața locului, puțin după zece, efectua o alergare ușoară în ture pe marginea terenului. Ulterior, Urican și secundul său Iulian Muntean au sunat adunarea Ripensiei, reunită în premieră de la terminarea campionatului. Numărați om cu om, 23 de sportivi au răspuns prezent la prima strigare, dintre care mai bine de jumătate încheiau în galben-roșu precedenta stagiune, dar trebuie punctate câteva precizări.

Astfel, de exemplu dintre cei care erau preluați sub formă de împrumut, portarul Mario Contra și Denis Golda s-au reîntors la ACS Poli, de-acum o colegă de eșalon a ripensiștilor. Au mai spus la revedere senegalezul Mediop și fundașul Cristian Bocşan, adus în iarnă tot de la cei de pe ”Dan Păltinișanu”, iar în cazurile lui Ţugui, Zurbagiu și Bobină ar fi vorba că îşi vor găsi probabil alte echipe.

Pe de altă parte, astăzi a lipsit Cosmin Mânecan, pe băncile facultății fiind, în vreme ce portarul Dalin Munteanu, deși a fost prezent la reunire, nu a participat la antrenament, fiind încă o lună în repaus după cele suferite în retur, pe când Claudiu Matiş a privit antrenamentul colegilor din tribună, dat fiind că este jucătorul celor de la ACS Ghiroda până pe 1 iulie.

Au mai și venit componenți, și în primul rând o revenire, căci s-a reîntors Adrian Zaluschi, după retrogradarea cu ACS Poli, noutăți absolute în Ciarda Roșie fiind în schimb nu mai puțin de 3 portari, și anume Alexandru Opriţa, în vârstă de 20 de ani, de la Băileşti, Ştefan Dobre, juniorul de 17 ani de la Centrul Național de Pregătire Timișoara, şi George Păduraru, de la CSM Lugoj. Tot la capitolul sosiri, Marian Anghelina, în vârstă de 27 de ani, un mijlocaş al celor de la Dacia Unirea, brăileni care au evitat în extremis retrogradarea, dar și Andrei Apostol (21 ani), un atacant de la Ceahlăul Piatra Neamţ.

Dar iată mai precis lotul prezent la reunire: Iulius Rădulescu, Alexandru Oprița, George Păduraru, Ștefan Dobre, Andrei Dumiter, Adrian  Zaluschi, Adrian Popa, Marian Anghelina, Gabriel Stoi, Mihai Hecsko, Marius Toma, Călin Toma, Adrian Ungureanu, Alexandu Bădăuță, Liviu Tudor, Claudiu Apro, Flavius Vlădia, Andrei Horcea, Răzvan Cluci, Radu Burdeț, Andrei Apostol, Raul Rosuș și Florin Dobie – ultimii doi, de la echipa a doua a clubului. Cine va și încheia în acest efectiv perioada de pregătire și va demara în prima decadă din august viitorul sezon al Ligii 2 cu cei din Ciarda Roșie, rămâne de văzut și de urmărit.

Cât despre programul stabilit în cazul meciurilor amicale, ”dezmorțirea” a fost fixată pe 5 iulie, așadar peste o săptămână, când ripensiștii vor juca la Ciacova cu divizionara ”D” din localitate, Progresul. Ulterior, pe 7 iulie, tot în deplasare, dar la Dudeștii Vechi, cu Pobeda, tot din liga a IV-a, cu UTA, la Beckescsaba pe 10 iulie, plus alte două amicale, pe 13-15 iulie, în Ungaria, adversarii urmând a fi desemnați. În continuare, cu Luceafărul Oradea  pe 21 iulie, în deplasare, la Millenium Giarmata pe 25 iulie, iar ultimul amical, pe teren propriu, pe 28 iulie, cu CSM Școlar Reșița.

Interpelat în sensul că ”a fost cam lungă vacanţa”, Ciprian Urican și-a început suita declarațiilor din această vară prin a explica: ”Am considerat că era nevoie ca jucătorii să se liniștească după un prim campionat în Liga a II-a și am vrut să le dau mai multă vacanță. Ei cunosc principiile pe care lucrăm. Așteptăm toți cu nerăbdare, ne dorim să fim campioni, adică mai buni ca anul trecut. Vrem să ne depășim condiția într-un procent destul de important. Cred că se poate, totul ține de jucători. Au crescut standardele, conducerea asigură condiții mult mai bune. Datoria noastră e să le transformăm în lucruri bune în campionat. În funcție de ce avem nevoie, de filosofia, concepția noastră de joc, așa aducem jucătorii…”

Aspect în privința căruia, întrebat fiind despre primul transfer, jucătorul Marian Anghelina, Urican a mai explicat că ”e un jucător bun, care trebuie să demonstreze că poate să se integreze, să facă parte din familia Ripensia. Îi urăm bun venit și așteptăm să-și aducă aportul la lucrurile bune care vor veni!”

Cât despre plecarea lui Mediop: ”Sigur că Mediop a fost un jucător important, o să compensăm prin jocul colectiv. Avem și în atac, dar și în alte părți mai multe ținte…”

Integralistul solitar al ediției 2017/8 în Liga 2, Călin Toma, i-a urmat prin a anticipa că ”începem un nou sezon, o nouă pregătire după o binemeritată vacanţă. Începem treaba, va fi o perioadă grea, dar bonusul, ne-a promis mister, sperăm ca noul sezon să fie mult mai bun faţă de cel trecut, o clasare cât mai sus”.

În sezonul trecut a fost fotbalistul secund divizionar cu cele mai multe minute jucate: ”Am aflat că am fost singurul din liga a doua, mă bucur că am fost sănătos, că nu am avut parte de accidentări, de suspendări. Anul acesta îmi doresc să joc cât mai mult, iar dacă va fi la fel, cu atât mai bine!” Cât despre oferte, ”chiar din Liga I nu, dar din străinătate am avut, însă nimic concret…”

Întrebat despre prezența a trei echipe din oraş în Liga 2, ”după părerea mea nu este O.K. la un oraş aşa de mare fără o formație în Liga 1, însă în opinia mea Liga a II-a va fi mai puternică decât prima divizie. Vor veni mai mulţi suporteri şi spectacolul va fi mai frumos!”

Ultimul dar nu cel din urmă, căpitanul Adrian Popa, care a sintetizat: ”Din 2012 au trecut șase ani, în care am reușit lucruri frumoase. Am ajuns în Liga a II-a. După un an de zile putem spune că ne-am acomodat cu acest nivel şi, clar, ne-am adunat astăzi pentru a ne îndeplini obiectivele, să practicăm un fotbal frumos, cu domnul Urican. Are o filosofie care se mulează foarte bine pe stilul Ripensiei. Şi pe lângă acest joc frumos cu siguranţă va trebui să vină și rezultatele. Vedem care va fi obiectivul principal al echipei, dacă se va ataca promovarea. Eu în următoarea lună o să fiu tătic şi îmi doresc să fiu sănătos şi mă alături în continuare Ripensiei, să reuşesc numai lucruri frumoase, așa cum am reuşit și până acum. Eu zic că va fi o ligă a doua foarte interesantă, cu multe echipe de tradiție, iar în anii următori vor veni şi alte echipe. La cum arată e puțin mai atractivă decât Liga I, va fi mai greu decât în ediţia trecută. Consider însă că am acumulat ceva experiență și maturitate, ceea ce o să se simtă în acest an”.

Și fotografiile

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 9 = zero

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: