Ripensia, victorie acasă la a patra încercare, de la 0-1. Prim eșec afară al ex-prim-divizionarei Astra: FOTO + declarații Petruescu, Stîngă

N-a câștigat pe ”Electrica” în primele 3 apariții din august, dar Ripensia a răsturnat victorios scorul la prima reprezentație acasă din septembrie, pricinuind ex-prim-divizionarei Astra întâiul eșec în deplasare în Liga 2, cu ocazia întâlnirii pe căldură în matineul de sâmbătă, în etapa a VI-a din noul campionat: 2-1 (1-1).

Ceea ce nu izbutea în primele 7 partide oficiale pe două fronturi din noul sezon, și anume să lege victorii, Ripensia Timișoara a reușit săptămâna aceasta cu identicul 2-1, miercuri în Valea Domanului, calificându-se la Reșița în 16-imile Cupei României, iar sâmbătă la matineu lângă Gara de Est, împotriva unei retrogradate din Liga 1, Astra, descinsă în Banat cu ”lanterna roșie” a Ligii 2 la purtător, în ciuda unui bilanț pozitiv în primele 5 runde, piatra de moară atârnând sub forma pasivului de 10 puncte cu care giurgiuvenii au abordat ediția 2021/2.

Semn că roșu-galbenilor le-a priit pauza competițională de peste o săptămână în urma întâiului eșec stagional, înregistrat în Ghencea cu 2-0 la nou-promovata departamentală în roșu-albastru, victorii după o înfrângere, conferind încredere înaintea unor întâlniri cel puțin la fel de dificile, vineri de la ora 16 la Petrolul Ploiești iar apoi joi 23 septembrie de la ora 18:45 acasă cu Dinamo București în 16-imile Cupei României.

Iar tot în Cupa României se întâlneau ultima dată Ripensia și Astra, în cursul sezonului trecut și tot pe ”Electrica”, în urmă cu nici 10 luni, când giurgiuvenii atunci în Liga 1 se calificau pe 29 noiembrie 2020 printr-un detașat 1-5 (1-1) conturat după pauză. Vizitatorii din eșalonul superior răsturnau ”buturuga mică” iar după meci antrenorii Neagoe și Petruescu se măguleau reciproc prin a estima că formațiile lor vor escalada în continuarea sezonului treptele clasamentelor în Liga 1 și Liga 2, din subsol spre poziții călduțe, ceea ce nu prea avea să se întâmple. Din contră, Astra retrograda în Liga 2 printr-un implacabil recul în play-out, și iat-o cu ce pasiv a pornit la drum în eșalonul secund, – 10 de pe urma căruia încă suferă în ciuda celor 8 puncte acumulate în primele 5 runde, pe când Ripensia abia a evitat barajul de supraviețuire în Liga 2 în prelungirile ultimei etape a campaniei 2020/1. 

Implicit, o reîntâlnire sâmbătă pe același gazon, dar nu între trupe din Liga 2 și Liga 1, ci pe același palier valoric, și de astă dată Ripensia egalând până la pauză, precum în întâlnirea directă din Cupa României, după ce Astra deschidea la fel de rapid scorul.

Nu i-a mai fost și astăzi de folos finalistei la zi a Cupei României în 2021, o umbră cât se poate de palidă a formației de altă dată, decădere în ciuda căreia nu pierdea în primele două deplasări din noul campionat, 1-0 la dezumflata Csikszereda și 1-1 la nou-promovata din Brăila. Dar au venit și primele eșecuri legate din noua stagiune, eliminare cu 1-0 miercuri la Călărași din turul 4 al Cupei României și cedarea avantajului sâmbătă pe ”Electrica”.

Timișorenii aveau puterea să revină acasă în fața unor vizitatori de la Dunăre și în etapa I, de la 0-1 până la 2-1 la pauză cu cei din Călărași, iar apoi de la 2-3 la 3-3 în ultimele 5 minute cu Dunărea, răsturnând scorul și la a patra apariție acasă în noua campanie, prim triumf după 3 remize, celelalte consemnându-se în compania nou-promovatelor din Dej și Brașov, 0-0 respectiv 1-1, când bănățenii în avantaj la pauză erau egalați din penalty. 

Sâmbătă, Astra a deschis scorul în același minut 5 precum izbutea în meciul eliminatoriu din noiembrie 2020 pe ”Electrica”. Atunci pe un teren greu sub plumbul toamnei, acum pe căldura sfârșitului verii. Oaspeți marcatori chiar la primul atac, când au obţinut o lovitură de la colţul terenului. Grecu a centrat perfect în careu şi Tiberiu Giuroiu a punctat de la 12 metri cu o lovitură de cap, trimițând balonul în stânga portarului Rus: 0-1.

Gazdele erau aproape de egalare în minutul 17, corner executat de Ene în apropierea careului de 6 metri, reluare cu capul a lui Denis Golda, mingea căzând pe transversală. Încă o bară și în minutul 29, când şutul lui Mitrov din afara careului de 16 metri, la colţul lung, a bătut pământul dar nu și… portarul, Moroz fiind salvat de stâlpul din stânga sa.

Golul plutea însă în aer iar egalarea a survenit în minutul 33, când Golda a şutat din careu iar mingea respinsă de portar a fost fructificată de Piftor din marginea careului de 6 metri, pe jos, în stânga portarului… 1-1.

În partea secundă, echipele au jucat cu garda ceva mai jos, iar cei care au înscris au fost tot timișorenii, în minutul 58, când numărul 14, Mitrov, l-a deschis cu o diagonală pe flancul stâng pe Mihai Ene, care a plecat nestingherit spre poartă, a intrat în careu şi de la 7-8 metri a șutat pe jos în stânga portarului… 2-1 pentru Ripensia.

Câştigătoare a primul meci pe teren propriu, după 3 remize acasă în campionat. Căci, chiar dacă Astra a efectuat o dublă înlocuire în minutul 63, n-a izbutit și ea egalarea, cedând cu același 2-1 cu care mai pierdea o singură dată în Liga 2, acasă în etapa I cu Metaloglobus.

După acest gol, la trei minute de la reluarea jocului, la un atac al oaspeţilor, cu Dragoș Gheorghe la timonă, acesta a fost faultat de Țieranu la 30 de metri de poartă, lateral stânga, partida fiind rapid întreruptă de arbitru, în condițiile în care a fost nevoie de intervenţia medicală, Ambulanța intrată pe teren. După trei minute de îngrijiri medicale, Gheorghe şi-a revenit şi a revenit pe gazon. Dar Țieranu s-a ales cu un cartonaş galben.

Până la final, antrenorul Petruescu a efectuat schimbările necesare, în minutele 71, 76 și chiar două în minutul 85, iar nici cele 6 minute de prelungiri semnalizate de la margine de arbitrul de rezervă Ioan Boldea nu au mai adus nimic nou. Sfârșit chinului cu fotbal scrâșnit, buf cu zmeul la mare luptă.

Al patrulea triumf al roșu-galben-albaștrilor în noul sezon, după cele cu 0-2 la Avrig în dauna nou-promovaților din Șelimbăr în Liga 2 și cu 1-4 la Periam respectiv 1-2 la Reșița în Cupa României.

Ripensia s-a impus în sfârșit și pe ”Electrica”, așteptându-le pe Dinamo și Concordia în competiții diferite, în urma deplasării la Petrolul. Următorul meci acasă în Liga 2, așadar cu cei din Chiajna în etapa a opta, duminică 26 septembrie de la ora 11. Rezultatele de până acum ale rundei a VI-a și programul etapelor 6-7, pe coloana clasamentelor la zi.

*

Ripensia: Rus – Sturzu, Țieranu, Lalic, Fridrich – Coulibaly (cpt.), Vidrăsan – Piftor (min. 85, Morariu), Ene (min. 71, Ernest), Mitrov (min. 85, Valerii Macriţchi) – Golda (min. 76, Ion Mihai).

Antrenor: Cosmin Petruescu

Rezerve: Mosoarcă – Andreiu Macrițchii, Taras, Stoica, Gladun.

Astra: Moroz – Zamfir, D. Vasilescu, Giuroiu, Riza – Șerban, Buliga (min. 63, Adeshina) – Gheorghe (min. 90+2, Pinescu), Grecu, Danciu (min. 63, Dumitraşcu) – Dragu (cpt.).

Antrenor: Florin Stîngă.

Rezerve: Cotolan – Abdul Paeai, Banu, Alexandru Giuroiu.

Au arbitrat: Olaru (Râmnicu Vâlcea) – Ilinca (Craiova) și Băla (Arad); arbitru de rezervă: Boldea (Alba). Observator de arbitri: Marc (Cluj), delegat, Lolea (Reşiţa).

*

La cald…

Cosmin Petruescu (antrenor Ripensia)…

– Aţi obţinut o victorie şi aţi jucat foarte bine astăzi…

”Mulţumesc pentru aprecieri. Transmit felicitări băieţilor – au fost admirabili, şi nu aş vrea să mă refer doar la jocul de astăzi, mă refer la tot ce au trăit în această săptămână, o săptămână importantă pentru clubul Ripensia, calificare în Cupa României şi prima victorie acasă din campioant. Îi felicit pe toţi pentru modul cum au gestionat aceste două meciuri, şi nu pot decât să mă declar un antrenor fericit, pentru că jocul de astăzi este succesul în care am muncit în ultima perioadă.Ne-am dorit foarte mult două rezultate pozitive şi iată că au venit cu atât mai mult că după meciul de la Steaua, în care din punct de vedere al rezultatului şi din punct de vedere al jocului la ofensivă nu am fost inspirati, am dorit un joc cat mai rapid, a venit acea pauză şi păream foarte mult că nu acesta este faţa noastră a Ripensiei în plan ofensiv şi mă bucur că am avut posibilitatea astăzi să înscriem de două ori. Îi felicit încă odată pe băieţi!”

Florin Stângă (antrenor Astra):

– Aţi jucat destul de bine dar aţi plecat fără puncte de la Timişoara… ”Așa este, am întâlnit un adversar care are o echipă mai bună, şi-a dorit mai mult decât noi victoria, noi din păcate suferim din cauza faptului că facem greşeli  în lanţ, mă aştept la lucrul asta că noi avem tineri care o să aibă tot timpul oscilaţiiprin evoluţia lor. Asta e, învăţăm din greşelile pe care le-am făcut și mergem mai departe, încercăm să construim o echipă frumoasă şi să jucăm un fotbal bun.”

Fotografii de Iosif Canea

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + opt =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: