Rivalele din play-out adună punct după punct, ACS Poli face cadou după cadou: 1-2 (0-2) acasă cu Poli Iași

În cadrul unei penultime etape a returului în care toate contracandidatele la evitarea retrogradării au realizat remize, ACS Poli Timișoara a avut din nou avantajul terenului propriu dar a dat greș în tentativa de a-și îmbogăți zestrea de puncte. Învinsă de fiecare dată în precedentele două jocuri din acest an, gruparea de pe Bega a dezamăgit din nou, fiind înfrântă tot la limită, 1-2 (0-2) cu Politehnica Iași, o adversară care a impresionat în 2018 și care încă mai speră să prindă “in extremis” ultimul loc de play-off.

Înfrângerea cu FC Voluntari l-a determinat pe Leo Grozavu să modifice din nou radical primul „11”, fără ca șase titulari în duelul cu trupa lui Claudiu Niculescu să se mai regăsească printre preferații partidei cu vizitatorii din Iași: Străuț, Șeroni, Neagu, Zaluschi, Velcotă și Croitoru. Singurul supraviețuitor al apărării, principală responsabilă pentru eșecul cu gruparea ilfoveană, a fost Melinte. Ciucur a fost iarăși retras în banda dreaptă, iar Khubutia a debutat și în fața propriilor suporteri, după ce evoluase în premieră pentru timișoreni împotriva nou-promovatei Sepsi. La prima partidă în tricoul „alb-violet” s-a aflat Maxi Oliva, achiziționat în această săptămână, alături de ex-craioveanul Mihai Roman. Argentinianul, care în trecut a mai evoluat în Europa și în campionatul din Cipru, nu este la prima experiență în România, aflându-se din sezonul anterior în lotul lui Dinamo București.

Revenind la echipa de bază utilizată duminică seara, evoluția bună, încununată cu un gol contra ilfovenilor, l-a readus pe Artean printre titulari. O altă revenire a fost cea a lui Munteanu, care, accidentat, nu prinsese niciun minut în acest an. De asemenea, din start au mai intrat Bîrnoi și Drăghici, care fuseseră titulari și la ultimul joc al lui Ionuț Popa pe bancă, cel de la Ploiești, cu trupa din Sfântu Gheorghe.

La fel ca în disputa cu FC Voluntari, bănățenii nu au avut un start de meci prea grozav și au încasat gol în primele zece minute, după o fază la care defensiva timișoreană a fost visătoare. Qaka i-a pasat lui Paltini de la mijlocul terenului, iar jucătorul din insulele Capului Verde nu a fost deranjat deloc de fundașii adverși, așa încât l-a driblat și pe Starton, ieșit din careu, și a trimis ca la antrenamente, în poarta goală. ACS Poli a încercat să revină, timid, creând rareori pericol la buturile oaspeților. Singurul șut pe poartă din prima repriză i-a aparținut lui Bîrnoi, dar execuția sa puternică din afara careului a fost boxată în lateral de portarul Rusu.

Singura echipă din Liga 1 neînvinsă și fără gol încasat în 2018, Poli Iași nu a trebuit să se întrebuințeze prea mult ca să-și dubleze avantajul, Andrei Cristea perforând poarta gazdelor după o fază la care apărarea timișoreană a fost depășită prea ușor. De altfel, găsit vinovat la ambele goluri de antrenorul Leo Grozavu, Khubutia a fost înlocuit după prima jumătate de oră de Enescu.

Nici în partea a doua elevii lui Leo Grozavu nu au fost mai prezenți în careul oaspeților. Pericol au creat tot din afara suprafeței de pedeapsă, dar nici Munteanu nu a fost mai norocos, reluarea sa ducându-se peste transversală. Mai aproape de gol au fost tot moldovenii, iar același Andrei Cristea, care marcase pe stadionul ”Dan Păltinișanu” și în sezonul regular al campionatului trecut, a irosit o bună oportunitate, singur cu Straton.

În ultima jumătate de oră s-a consemnat și debutul lui Mihai Roman la amfitrioni. Împrumutat de la CS U Craiova, tânărul atacant nu a marcat niciun gol în acest sezon. Fost internațional de juniori, de-a lungul carierei a fost plecat din țară în Eredivisie, la NEC Nijmegen, dar și în campionatul din Israel, la Maccabi Petah Tikva. După ce a avut o reluare cu capul, pe spate, pe lângă poartă, Roman a stat la originea golului de onoare al bănățenilor, obținând penalty-ul din care Vașvari a făcut finalul de joc mai antrenant. Cu acest gol, mijlocașul timișorenilor l-a egalat pe Munteanu în topul principalilor marcatori din acest campionat, cu patru reușite. Anterior, Vașvari a mai punctat în victoriile din deplasările de la Mediaș, de două ori, și București, contra lui Dinamo, așa încât de fapt a spart gheața și acasă. Era însă prea puțin și mult prea târziu…

Căci atunci când ai câte un singur șut pe poartă în fiecare repriză a unui meci disputat acasă, e greu de sperat la un rezultat pozitiv. Înfrângerea cu Poli Iași a fost a 11-a din acest sezon, a treia consecutivă și a 7-a când diferența de pe tabela de marcaj este de numai un gol.

Ultima victorie a celor de la ACS continuă să fie cea de pe 28 octombrie, cu Astra, de pe stadionul ”Dan Păltinișanu”. Dacă în toamnă se discuta de o posibilă accedere în play-off, pentru gruparea de pe Bega va fi iarăși o mare realizare dacă va evita retrogradarea, dat fiind că n-a acumulat vreun punct în 2018. Semne rele noul an are…

Nu a fost un laș Ionuț Popa când a solicitat rezilierea contractului. Nu a renunțat el când echipa avea de recuperat 14 puncte de penalizare și probabil că nu ar fi făcut-o nici acum, dacă ar fi avut încredere că situația de la club poate fi ameliorată pentru ca echipa să abordeze în liniște finalul stagiunii.

În ultima partidă dinaintea startului play-out-ului, ACS Poli va evolua vineri seara de la 20:45 pe terenul unei alte formații aflată într-o formă de invidiat, CS U Craiova numărându-se printre candidatele la titlul de campioană, de pe poziția a treia. Așadar, speranțe mici de a îmbunătăți un punctaj care se va înjumătăți la debutul play-out-ului, parte a campionatului care se anunță de pe acum una de foc pentru timișoreni, cu atât mai mult cu cât în acest campionat “alb-violeții” s-au chinuit de fiecare dată cu echipele situate în subsolul clasamentului, iar prestațiile de la reluarea sezonului nu sunt deloc încurajatoare.

*

ACS Poli Timișoara – Politehnica Iaşi 1-2 (0-2)

Stadion ” Dan Păltinișanu”, duminică 18 februarie, ora 18.

Au marcat: 0-1 Platini (min. 10), lansat pe centru, a scăpat ușor de marcajul fundașilor timișoreni, l-a driblat pe Straton, la 18 metri, și apoi a șutat pe jos în poarta goală; 0-2 A. Cristea (min. 26), printr-un șut pe jos din 7m central, în stânga lui Straton, după o fază la care apărătorii gazdelor au fost făcuți șah-mat; 1-2 Vaşvari (min. 88), pe jos, în stânga lui Rusu, dintr-o lovitură de pedeapsă obținută de Roman după faultul lui Frăsinescu .

ACS Poli: Straton – Ciucur, Khubutia (Enescu, 31), Melinte, Oliva – Artean (c), Vaşvari – Munteanu, Bîrnoi, Popovici (Croitoru, 81) – Drăghici (Roman, 60).

Pe bancă: Smaranda – Străuț, Zaluschi, Velcotă.

Antrenor: Leo Grozavu.

Politehnica Iași: D. Rusu – Bosoi, Mihalache (Jagodinskis, 77), Frăsinescu, Panţîru – Cioinac, Qaka – Platini (Gavrilă, 86), Jo Santos, Zaharia – A. Cristea (c) (Cisse, 60).

Pe bancă: Kelava – Chelaru, Pedro Mendes, Mihăescu.

Antrenor: Flavius Stoican.

Cartonașe galbene: – / Mihalache (20), A. Cristea (28), Jo Santos (59), Cisse (73).

Arbitri: Cătălin Popa (Piteşti) – Adrian Popescu (Craiova), Vlad Bârleanu (Bucureşti).

Rezultatele etapei a XXV-a și clasamentul la zi, plus programul rundei finale din retur, pe coloana datelor tehnice.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 5

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: