România 30+ pe minus în Irlanda de Nord din mai toate motivele, sau de ce nu promova pe teren din ”Divizia C” a Ligii Națiunilor, dar să fim ”pozitivi”: săltată de… alții în urna a II-a valorică a preliminariilor CM 2022

Fără meciuri săptămâna trecută, pe când Irlanda de Nord a jucat atât joi, când a pierdut calificarea la Euro 2020 în reprizele de prelungiri ale finalei baraj acasă cu Slovacia, cât și duminică la Viena în Liga Națiunilor, România a dat de înțeles și în apariția capăt de linie din a doua campanie a Nations League de ce nu a promovat pe teren din Liga C a competiției la încheierea primei stagiuni a acesteia, ci doar ulterior la ”masa verde”, oferind o prestație străvezie la Belfast, previzibilă prin însăși opțiunea selecționerului Rădoi în privința 11-lui de start, unul fără noimă în ideea de preferat de a utiliza această deplasare ca punte oficială de legătură în vederea pregătirii startului preliminariilor C.M. 2022, a căror tragere la sorți bate la ușă.  

În timp ce selecționerul nord-irlandez Ian Baraclough a folosit partida ca rampă pentru acomodarea unor tineri în angrenajul ”verde” și implicit pentru cuplarea pregătitoare la viitoarele calificări din 2021, România s-a aliniat în insulă cu aproape o jumătate din formula de start cu o medie de vârstă spre 32 de ani, nu ca o promisiune de viitor spre alte preliminarii, Camora având 34 de ani împliniți iar Nistor 32, pe când Crețu merge pe 29 iar Alibec va împlini 30 ani pe 5 ianuarie, căpitan fiind, ca o altă sugestie, nimeni altul decât portarul, Tătărușanu, și el la 34 de ani.

Depășită în cascadă luna trecută, cu 2-1 în Islanda și 4-0 în Norvegia, iar apoi cu 0-1 acasă cu Austria, toate în meciuri oficiale, dintre care primul ca semifinală de baraj în recalificările spre Euro 2020, România a încheiat o toamnă relevantă în privința rătăcirii fotbalului din Carpați, căzând și mai mult în joc în prima jumătate a reprizei a II-a pe Windsor Park.

Apetitul de joc l-a avut naționala aflată la al treilea meci oficial în ultimele nici 145 de ore, de joi încoace, când Irlanda de Nord a pierdut în minutul 110 calificarea la turneul final UEFA Euro 2020 din 11iunie – 11 iulie 2021, ”verzii” cedând acasă în finala de baraj a recalificărilor cu 1-2 (0-1; 1-1) în fața Slovaciei, egalată în minutul 88 prin autogolul lui Skriniar, dar prinzând biletele prin reușitele lui Kucka din minutul 17 și Duris în minutul 110. Calificare ratată la mustață la ”Euro” față de care insularii au renunțat contra ”tricolorilor” la titularii Lewis, McGinn, căpitanul Davis, Saville și Washington.

Și duminică, pe terenul Austriei, Irlanda de Nord a înscris spre finalul întâlnirii din Nations League, deschizând scorul prin golul unui fotbalist ajuns în liga a III-a engleză cu Hull City, Magennis, 0-1 în minutul 75, după care gazdele au răsturnat scorul inclusiv dintr-un ofsaid, prin Schaub în minutul 81 și Grbic în minutul 87, deplasare din care nordicii au păstrat 6 componenți în 11-le de start al acestei seri, pe Ballard, Smith, McNair, Mccann, Dallas și Boyce.

Seară în care, pe ploaie și în fața a 1.060 de spectatori în peluze și tribuna a II-a, nord-irlandezii au marcat cel mai repede din cele 3 meciuri într-o săptămână, în minutul 56, 1-0 printr-un atacant de la o secund divizionară scoțiană, Boyce, de la Hearts.

În cea mai copleșitoare fază a jocului pentru români, Rădoi a reacționat mai întâi în minutul 64, apelând la Maxim și Mogoș în locul lui Man și Crețu, a treia schimbare, Eric Bicfalvi în minutul 74 în locul lui Toșca, aducând egalarea în minutul 81, semnată de Bicfalvi dintr-o bucată din careu, cu stângul, la colțul scurt: 1-1. Marcator la vârsta de 32 de ani, o nouă ”speranță” în perspectiva viitoarelor preliminarii…

1-1 a fost și în tur la București în debutul din septembrie al grupelor Ligii Națiunilor, în ”Liga B”, în care nord-irlandezii au fost menținuți tot la ”masa verde”, în ciuda unor eșecuri pe linie cu Bosnia și Herțegovina și Austria, ca un indiciu al posibilei utilizări de către ”verzi” a aparițiilor în Nations League pentru a roda în cadru oficial formule în vederea principalelor preliminarii, de Euro sau Mondial.

Iar apropo de Euro, nord-irlandezii au mers mai departe decât ”tricolorii” la ultimul turneu final, din Franța, unde s-au calificat în optimile de finală, românii zburând în schimb încă din grupe, iar în actualele preliminarii pentru competiția din 2021 au mers din nou mai departe decât ”galbenii”, până în finala cu prelungiri a barajului, elevii lui Rădoi doar în semifinale…

Mai mult, recul al României și în comparație cu bilanțul din ediția anterioară a Ligii Națiunilor, acum 5 1 2 2 5-9, fără a pune la socoteală succesul de duminică la ”masa verde”, 3-0 fără joc cu Norvegia, ceea ce a propulsat-o o urnă mai sus, după ce precedenta campanie Nations League a încheiat-o neînvinsă, 6 3 3 0 8-3 12 puncte, după Serbia, grație unei ”duble” victorii cu Lituania și o alta în Muntenegru.

Nici ”dubla” directă tur-retur cu nord-irlandezii n-a fost mai bună decât în preliminarii din deceniul trecut, în noiembrie 2014 și iunie 2015 pe drumul la braț al celor două spre Euro 2016, atunci 2-0 la București prin Papp și 0-0 la Belfast, dar veștile cele mai bune, ”pozitive”, ale unicului plus într-o toamnă străvezie, au tot fost repetate parcă la nesfârșit de inconfundabilul Mihai Mironică, insistând pe ideea prinderii de către România a unui loc în urna a doua valorică a tragerii la sorți pentru calificările la Mondialul din Qatar.

Doar că, prin prisma faptului că nu treceau 20 de minute ale partidei oficiale a naționalei de seniori a României în Irlanda de Nord iar același Mironică rostea deja în comentariul meciului numele Becali, într-o propoziție legată și de multe milioane de euro, remarci elocvente despre starea de fapt binecunoscută a fotbalului carpatin, estimările tind a indica aspectul că fie și dacă ”tricolorii” ar fi propulsați prin absurd în urna I valorică, și tot le-ar fi complicat orice drum spre turnee finale, trădați de mentalitatea care băltește nu doar la FRF, ci și în corul cacofonie al mlaștinii morale din jur.

Irlanda de Nord – România 1-1 și un loc 3 prins de ”tricolori” în ierarhia finală a grupei prin a-i fi surprins pe austrieci în țara alpină în septembrie, 2-3 în etapa a II-a. În rest, în nota de umplutură a competiției, completată și de comentariul ”asului” Pro…

O păcăleală aproape totul, inclusiv acest format al ”Ligii” propus de UEFA cu promovări și retrogradări, unele dintre acestea, trasate din pix ulterior campaniei inaugurale.

Irlanda de Nord: 1. Peacock-Farrell – 22. Ballard, 5. Evans – cpt., 20. Cathcart – 7. Kennedy (minutul 66, 3. Lewis), 17. McNair, 19. Smith (79; 6. Galbraith), 13. Mccann, 14. Dallas – 21. Magennis (79; 15. McLaughlin), 9. Boyce (66; 16. Washington).

România: 12. Tătărușanu – cpt. – 5. Nedelcearu, 6. Cristea, 3. Toșca (minutul 74; 17. Bicfalvi) – 2. Crețu (64; 13. Mogoș), 18. Marin, 8. Nistor, 22. Camora – 20. Man (64; 10. Maxim), 7. Alibec (87; 23. Băluță), 19. Tănase (87; 11. C. Ganea).

Rezerve: 1. Bălgrădean – 4. Mitrea, 9. Pușcaș, 14. Albu, 15. Țîru, 16. Lazar, 21. Manea.

În celălalt joc al serii în grupă, Austria – Norvegia 1-1 (0-0: Grbic 90+4 / Zahid 61), nordicii aliniind doar jucători din străinătate și unul ex-”pozitiv” din campionatul intern, după ce sâmbătă lotul de bază era stopat la Oslo a călători în afara granițelor țării de către Ministerul Sănătății norvegian pe fondul apariției unui caz ”pozitiv” la ”testare”.

În ”Liga A”, Belgia și Italia s-au alăturat Franței și Spaniei în faza finală pentru trofeul Ligii Națiunilor.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei + = 5

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: