România, Banat, 2022. Ușile vestiarelor, zidite de politic la Iecea Mare: FOTO. Jucătorii trasează terenul, oaspeții se echipează și ei la mașini iar meciul din liga a V-a de ”Județ” are loc. Fotbalul supraviețuiește ”lucrărilor la termen”

Într-o nație de ctitori și o țară plină de ctitorii, a se vedea mormanele de fiare vechi postdecembriste, se procedează chiar și așa, precum la clădirea vestiarelor de la terenul din Iecea Mare, localitate timișeană cu două cluburi în serii diferite ale Campionatului Județean Timiș, unde jucătorii gazdă ai uneia dintre aceste grupări, cărora le venise rândul unui meci pe teren propriu, au constatat cu stupoare la sosirea la arenă înaintea partidei de duminică din etapa a IX-a a Seriei 1, că ușile de acces spre vestiare se metamorfozaseră în… ziduri. În România, unele”lucrări” se execută mai repede decât altele, cea de la clădirea terenului din Iecea Mare fiind într-adevăr predată cu spor înainte de termen, termen limită sub forma orei de start a unei întâlniri sportive programată oficial în Campionatul Județean sub egida AJF Timiș. 

Fotbalul a supraviețuit totuși duminică la Iecea Mare, meciul din liga a cincea dintre Dedy Mid Viitorul și Tricoul 1 Iunie Timișoara, întâlnire din prima jumătate a ierarhiei Seriei 1, cu vizitatorii mai bine plasați cu 5 puncte în plutonul fruntaș, jucându-se și încheindu-se 1-1.

A avut loc grație jucătorilor gazdă, care, constatând ”lucrarea edilitară” de la vestiare, au pus mână de la mână si, în așteptarea oaspeților din Timișoara, au trasat liniile și curbele suprafeței de joc. Însă ce viitor are oare Dedy Mid Viitorul Iecea Mare, pe locul 8 în Seria 1 de ”Județ”, când însăși administrația locală recurge la un asemenea demers? În egală măsură, ce viitor poate avea cealaltă grupare din Iecea Mare implicată în Campionatul Județean Timiș, Progresul, a 14-a și antepenultima în Seria 2 după un 1-1 tot în weekend în deplasare la Sânmartinu Sârbesc, Progresul urmând a primi în etapa a X-a, la sfârșitul săptămânii, vizita celor de la Viitorul Bencec, a patra clasată?

Un viitor nesigur pentru Viitorul și Progresul din Iecea Mare. Se zice că pe la primăria localității s-ar da ochii peste cap la gândul organizării săptămânale a unui meci de fotbal de ”Județ”, mai ieftin fiind de zidit accesul la vestiare. Iată o administrație gospodară, ”eficientă”, care ar putea ajunge la panoul de onoare al administrațiilor din întreaga țară. Scurt pe doi, ce atâtea uși, mai bine ziduri.   

Negru în fața ochilor pentru jucătorii gazdei Dedy Mid Viitorul la sosirea duminică la teren cu două ore înaintea meciului, apasă tu clanțe unde nu-s.

”Pe-afară”, la asemenea năzbâtii, oamenii ar face front comun, și, într-o formă sau alta de protest, ar reacționa cumva, de exemplu salvând ceva var, orice, o soluție de marcaj, și ar desăvârși ”opera de artă” edilitară prin a o inscripționa și cu un ”loc de dat cu capul”, pentru decidenții din primărie. Cărora, dacă nu le surâde ideea că niște sportivi ai locului lovesc mingea cu capul și într-un cadru oficial și organizat sub egida AJFT, atunci să treacă dumnealor, pe propriile frunți ilustre, la ”sportul extrem” al testării zidurilor în privința cărora i-a tăiat capul să le ridice, căci s-ar putea alege cu niște stele în plus la portofoliu sau veșnicul ”CV”, fie acestea și verzi, ori le-ar emana și alte trăznăi, veritabil brainstorming

Așadar în România toamnei lui 2022 nu se numără bobocii, ci în Banatul bunului gospodar se ”zidește” sportul în plin campionat, înaintea pragului spre 2023. Chiar atâta ”eficiență”, mai rar într-o nație în care s-a tocat și risipit banul public în neștire de peste 30 de ani.   

”Eficiență” în fața căreia și oaspeții timișoreni de la Tricoul 1 Iunie s-au înclinat și minunat, dar nu prea tare, imunizați fiind la ceea ce au tot constatat de peste 3 decenii în ”muncipiul” de pe Bega, capitală a Banatului cu zone de fier vechi în mai toate sectoarele industriale, ctitorii peste ctitorii ale dregătorilor postbelici, care va să zică vizitatorii multe au văzut la viața lor, dar totuși, ”așa ceva chiar n-am mai pomenit”, vorba lui Gheorghe Potra.

Încercata lume a sportului, Dedy Mid Viitorul și Tricoul 1 Iunie, au căzut de acord să se echipeze la mașinile proprii, iar fotbalul a fost salvat pentru 90 de minute: 1-1.

În farsa Stupid-19 românii au fost închiși ilegal în case, ”în solidaritate” cu mascarada planetară a ocultei rânjind cu ochii pe conturi, fotbalul fiind târât pe tușă, iar în farsa în desfășurare a deceniului în curs se vor găsi destule alte pretexte pentru ca normalitatea să fie scurtcircuitată, dând născare unei varietăți a consecințelor, ”totul pentru a salva planeta” – ce mai comedie cu Greta-Trotineta!, mai economicoși în raport cu apa consumată la toaletă sau curentul electric ”risipit” pentru a nu nimeri în zid.

Suntem într-o lume în care hoții strigă ”Hoții!” și sugerează populației fel de fel de modalități de a ”reduce consumul”. Ori cine oare a tocat și risipit anapoda nenumărate resurse și banul public în general, marea majoritate a oamenilor sau dregătorii cu soluții ilustre? Răspunsul, de la sine înțeles.

Și totuși, revenind la subiectul acestei consemnări, ceva a scăpat urgiei edilitare la clădirea terenului din Iecea Mare, și anume accesul în vestiarul arbitrilor, intact.

Concluzia ar fi că imixtiunea toxică și nocivă a politicului mioritic în sportul carpatin se manifestă negativ în fel și chip, o piatră de moară pentru lumea arenelor.

Însă ultima mostră e chiar ilustrativă într-un județ în care cu greu se mai ctitorește ceva în sport, dar în schimb i se zidesc ușile.

În acest caz ”la butoanele” locului fiind un edil vectorial ”roșu”, asta doar așa, în treacăt fie spus, căci de fapt întreaga clasă așa-zis ”politică” a României – indiferent de ”coloratură” și mai bine spus pseudo-politică, deoarece politicieni chiar nu există între aceste hotare fără granițe, iar oamenii de stat sunt dați dispăruți în negura istoriei – este o apă și-un pământ, o rușine pe care alegătorii acestei nații și-o merită însă cu vârf și îndesat. Tragedia conștiințelor este una colectivă.  

Ultimele rezultate, programul viitor și clasamentele din ”Județ”, pe coloana datelor tehnice. Ultima cronică a etapei din liga a V-a, accesibilă aici.

Fotografiile de duminică de la terenul din Iecea Mare.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Judeţ și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 − = trei

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: