România, calificare la Euro U21 prin conservarea remizei acasă cu pase repetate minute în șir în propria jumătate de teren, deși în superioritate numerică peste o jumătate de oră

Scopul scuză mijloacele ar spune cei care mereu fac cumva să aibă cuvintele explicative la ei și în circumstanțe în care n-ar fi tocmai cazul, dar vorbele că mentalitățile se schimbă cel mai greu se potrivesc ca fiind cea mai adecvată concluzie după constatarea modului în care a optat un nou val tineresc al fotbalului românesc să-și conserve pe propriul teren un scor de calificare la turneul final UEFA Euro U21, remiză trasă de păr prin nesfârșite pase repetate pentru minute în șir în jumătatea sa de teren, și asta în superioritate numerică peste o jumătate de oră. Pecetea mărturisită a stilului carpatin pe gazon, joc ”la cutie”, temporizare și ciupeală, care n-a dus cu adevărat nicăieri peste decenii, a devenit un veritabil cod genetic transmis peste generații, intrând în sângele fotbalului românesc, reflex mental greu de îndepărtat chiar și de dezinvoltele noi generații care au izbutit, iată, două calificări succesive la turneul final al Campionatului European de tineret, cea de-a doua, confirmată marți seară pe arena ”Ilie Oană” din Ploiești, fiind conturată însă fără glorie, a se citi de o manieră care nu face cinste sportului, din contră, păcălit minute în șir cu o atitudine greșită față de joc.  

Nimeni n-ar fi avut pretenția ca recruții selecționerului cu un profil ofensiv în cariera sa pe teren, Mutu, să fi asediat poarta liderului imbatabil al Grupei 8, Danemarca U21, odată ce izbutiseră prin Costache în minutul 72 egalarea nordicilor calificați deja de peste o lună grație unui avans de 6 puncte în fruntea ierarhiei seriei, 1-1 (0-0), dar a trece pragul de o asemenea manieră pe teren propriu, și în superioritate numerică după eliminarea lui Hausner în minutul 58, îi va urmări precum o umbră pe acești mai proaspeți calificați la un turneu final continental de tineret. Fotbalul astfel trădat nu prea răsplătește…

Izbitor contrast între veritabilul circ alimentat în jurul acestui România – Danemarca în ultima etapă a preliminariilor U21, banală deplasare pentru scandinavii deja calificați cu un avans de 6 puncte înaintea jocului, ”o adevărată finală” sau ”mare meci decisiv” ca un alt furt al propriei căciuli prin diseminarea dinspre FRF și mass-media a unei false percepții în jurul unei confruntări de interes în special pentru ”tricolori”, așadar un izbitor contrast între toate aceste exagerări și crunta realitate expusă în ultimele minute bune ale întâlnirii de către noul val în care fotbalul românesc își pune atâtea și atâtea speranțe.  

Val care ar putea ajunge într-adevăr departe, fără a se sparge, dar care este susceptibil în plan psihologic cochetării cu o moștenire genetică mai greu de înlăturat decât ar părea la prima vedere.

Să mai notăm și că în condițiile criteriilor inițiale de calificare ale acestor preliminarii, la care s-a renunțat din mers strict din motive extrasportive, România nu și-ar fi permis o asemenea abordare a finalului ultimului meci acasă, căci o remiză nu i-ar fi asigurat nici pe departe calificarea directă? Salvată așadar de modificarea pe parcurs a reglementărilor competiției, căci, într-adevăr, sistemul de calificare la Euro U21 a fost croit în primă instanță în ideea ca 9 câștigătoare ale grupelor și cel mai bun loc doi să pătrundă direct la turneul final, celelalte 8 formații clasate pe locul secund în preliminarii urmând să dea piept într-un baraj play-off pentru restul de 4 poziții, ceea ce ar fi prelungit drumul ”tricolorilor” spre Ungaria și Slovenia în cazul acestui 1-1 tras de păr.

Dar sistemul revizuit a stipulat ca 5 naționale cu cel mai bun punctaj din cele 9 ocupante ale locurilor 2 să le însoțească direct în întrecerea de anul viitor pe învingătoarele grupelor, cvintet în care s-au înscris și selecționabilii lui Mutu de pe una dintre cele mai înalte poziții.   

Fără a mai insista și pe aspectul că scandinavii nu și-au aliniat în Prahova doi dintre cei mai răsăriți exponenți ai generației, golgheterul Skov Olsen, marcator în victoria cu 2-1 din jocul tur direct de anul trecut, și Bruun Larsen, autor al celor mai multe pase de gol în ansamblul celor 9 grupe ale preliminariilor, șapte. 

Dar poate că mentalitatea caracteristică unora, definitorie și prin atitudinea integră și combativă cu care și-au apărat în ultimele aproape două săptămâni drepturile împotriva adoptării de către Parlamentul danez a ”Legii epidemiei”, manifestare semnalată de Sporttim ca parte sugestivă a avancronicii acestui duel sportiv din Prahova, este incompatibilă cu felul diferit de a fi încetățenit în spațiul carpatin, reflectat și în interiorul lumii arenelor. 

Iar definitorii pentru mentalul românesc ar putea fi tocmai aceste minute de final…

În fine, modul cum a ales FRF să portretizeze această calificare desăvârșită de cea mai nepotrivită manieră a păstrat aceleași linii cochetând cu aruncarea prafului în ochi la ora furtului propriei căciuli, ”continuăm să scriem istorie” conform titrării de pe portalul oficial federal, ori o calificare la un turneu final continental ar trebui să fie mai la îndemâna unui fotbal aparținând uneia dintre cele mai numeroase națiuni de pe continent. 

Realitatea e însă că România U21 a cucerit numai 4 din 12 puncte posibile împotriva colegelor de podium ale seriei, bilanț 4 1 1 2 5-4 4, fără a smulge nici un punct în deplasările în Danemarca și Ucraina, dintr-o grupă oricum nu dintre cele mai dificile, ceea ce i-a asigurat o calificare de pe locul secund în dauna unor alte reprezentative de tineret clasate pe locul 2 dar care vor rămâne acasă la anul, precum de exemplu Austria, Belgia sau Macedonia, cu precizarea că preliminariile se încheie miercuri seară.

S-au calificat așadar deja Italia, Franța, Anglia, Cehia, Rusia, Spania, Danemarca și Germania – deținătoare a trofeului, în calitate de câștigătoare de grupe, Elveția, Croația, Olanda, Portugalia și România, care vor fi însoțite în Ungaria și Slovenia – calificate din oficiu de încă o națională ce-și va adjudeca biletele miercuri seară.

La seniori, Danemarca va juca la turneul final UEFA Euro 2020 de anul viitor în Grupa B, cu capul de serie Belgia, Rusia și Finlanda. 

Meciurile din cele patru grupe ale turneului final de tineret se vor desfășura între 24 și 31 martie 2021. Apoi, naționalele calificate mai departe din grupe, mai precis primele două clasate, vor reveni pentru a lupta la titlul european într-o a doua fază a competiției, cea eliminatorie, programată după un interval de două luni, în perioada 31 mai – 6 iunie 2021, cu finala la Ljubljana. Spania a câștigat 3 dintre ultimele 5 turnee finale Euro U21, în 2011, 2013 și 2019, în Italia, suedezii impunându-se în 2015 iar nemții în 2017.

România U21 s-a calificat în alcătuirea 1. Vlad – 2. Boboc, 4. Pașcanu, 15. Ciobotariu, 19. Haruț – 9. Moruțan, 14. Marin, 22. Olaru – 10. I. Hagi – cpt., 21. Costache (minutul 76; 7. Cârnat), 20. Mățan, rezerve fiind 12. Aioani – 3. Opruț, 5. Itu, 6. Simion, 8. Casap, 11. Cîmpanu, 16. Petrila, 18. Vlădoiu.

Clasamentul final al Grupei 8 în preliminariile Euro U21

Danemarca 10 8 2 0 21-9 26
România 10 6 2 2 22-7 20
Ucraina 10 5 1 4 17-11 16
Finlanda 10 4 1 5 14-15 13
Irlanda de Nord 10 2 3 5 7-13 9
Malta 10 0 1 9 4-30 1
Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − 5 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: