România a avut luni seară cea mai uşoară primă deplasare din preliminarii cu putinţă, pe terenul codaşei clasamentului mondial FIFA, San Marino, a 210-a în ierarhie, ultima în cea mai inferioară urnă valorică din calificările europene spre „Mondialul” de anul viitor. Dar chiar şi-aşa, peninsularii La Serenissimei au fost cei cu atingerile succesive în careu în faza unicului gol de o asemenea construcţie într-un 1-5 (0-2) deloc concludent şi total neconvingător al „tricolorilor”, mijlocaşul de 22 de ani Samuele Zannoni asigurând-o „dintr-o bucată” pe cea de-a treia cu care a redus din deficit la 1-3 exact la mijlocul reprizei a II-a, „pasându-l” cu exteriorul pe Moldovan de o manieră notabilă pentru nişte semiamatori.
Iar faptul că „lanterna roşie” mondială a înscris, ba chiar cel mai „legat” gol al meciului, în condiţiile în care majorităţii celor 53 de adversari din istoria sa internaţională de nici 35 de ani nu i-a marcat, fără a scutura plasa a 28 de oponenţi, e poate detaliul chiar cel mai remarcabil al partidei de „2” solist.
Căci de exemplu până şi Gibraltar, dintre naţionalele care au jucat deja tot de patru ori cu sanmarinezii, a încasat doar un singur gol în aceste meciuri, România devenindu-le în schimb „clientă” după ce istoria fotbalului consemna că primul gol al peninsularilor într-o campanie de calificare, cea pentru „Europenele” din 1992 din Suedia, campanie încheiată de „albaştri” cu dezastruosul 8 0 0 8 1-33 0, era marcat tocmai „tricolorilor”, dintr-un penalty.
Iar chiar şi Andorra e pe lista majorităţii cu şapte selecţionate c-are n-au încasat chiar deloc în tot câte patru întâlniri cu sanmarinezii precum au jucat şi românii, listă reunindu-le şi pe Albania, Elveţia, Germania, Rusia, Spania şi Suedia.
Altele, şi-anume Gibraltar, Norvegia, Ţara Galilor şi Turcia primind doar un gol tot în câte patru dispute cu nonamatorii, iar numai şi numai Kazakhstan două, precum România.
Iar şi mai numeroase sunt reprezentativele care n-au încasat chiar niciun gol de la sanmarinezi deşi i-au întâlnit mai adesea, surprinzător cap de listă fiind tocmai… Republica Moldova – de nouă ori parteneră de joc a peninsularilor dar niciodată scoţând mingea din propria plasă, caz valabil şi pentru Scoţia în opt meciuri iar Slovenia în şapte, în câte 6 fiecare pentru Irlanda de Nord, Cehia, Ungaria, Olanda şi Estonia.
Păţind-o de două ori şi polonezii, dar în zece întâlniri cu „albaştrii” semiamatori, pe când ciprioţii anul acesta viitori oponenţi tur-retur ai României în preliminarii au încasat o singură dată în opt dispute cu San Marino.
Care realmente darnică şi generoasă ospitalieră gazdă a fost să pună „tricolorii” pe drumul cel bun printr-un autogol absolut evitabil în minutul 6, la centrarea pe jos a lui Bancu, deviată din alunecare din colţul careului mic, de la prima bară, la colţul scurt, de către Michele Cevoli (26 de ani), fundaş central în unsprezecele lui Roberto Cevoli.
Dintr-un autogol înscriind românii chiar primul lor gol în noua campanie de calificare, demarată cu un eşec la zero acasă cu trei seri înainte, aplicat de bosniaci.
Iar autogolul i-a fost României refugiu al minimului avantaj până chiar în minutul 44 – penultimul înaintea pauzei, când, pe o respingere de portar, mingea i-a venit aerian în cale tocmai fundaşului central Mihai Popescu, din preajma unui „careu” al jucătorilor sanmarinezi, punând din 7 metri latul dreptului pentru o reluare spontană ca la antrenament: 0-2.
Finalizând oarecum cu şansă dintr-un careu mai mult decât aglomerat un atac de pe dreapta al „galbenilor” cu tentative respinse de portarul Amici, cea a lui Drăguş chiar în calea apărătorului lui FCSB, care în luna mai va împlini tot 32 de ani, aidoma căpitanului Stanciu tot în data de 7, precum în aprilie va fi aniversat 32 de primăveri partenerul său din centrul defensivei, Andrei Burcă.
Minimalistă ofertă a ocupantei locului 38 mondial în faţa celor 3.556 spectatori de pe Stadio Olimpico di Serravalle, majoritatea „tricolori” daţi doar ei ca fiind peste… 4.000 de către „mari campioni ai presei sportive” de pe Dâmboviţa precum cei de la gsp.ro, iar pauza avea a aduce şi o primă modificare între „galbeni”, Mitriţă în locul timişoreanului Marius Marin, chiar două fiind atunci, surprinzător, schimbările între gazdele „albastre”.
Două în total fiind şi cele din naţionala României de la un meci la altul, Niţă lăsându-i locul în poartă lui Moldovan iar fecesebistul Florin Tănase lui Ianis Hagi.
Iar elevii lui Mircea Lucescu au repetat figura din primele minute ale partidei, înscriind şi-n primele ale reprizei a II-a, când centralul polonez Sylwestrzak a preluat de la autorul autogolului rolul celui darnic şi generos şi i-a cadorisit o lovitură de la 11 metri arădeanului Man pentru cele 4 atingeri succesive cu exteriorul stângului, cu care lesne l-a dus şi „pasat” pe fundaşul lateral Tosi pe interior pe intrarea din dreapta în careu, abia aşteptată la primii doi paşi pentru un plonjon aidoma unei paiaţe, de parcă n-ar fi bărbat în toată regula, pe picioarele lui.
Oportunitate a conturării unui avantaj mai respectabil după 55 de minute, 0-3 semnat din penalty de Răzvan Marin, ceva mai aproape de media eşecurilor sanmarinezilor în ultimele cinci preliminarii ale „Mondialului”, grăitoare în cifre, cu bilanţul 0 0 10 fără excepţie de fiecare dată, variabila fiind dată de pasivul golaverajului: 2-40, 1-47, 1-54, 2-51, 1-46.
Al cărui total sugera o medie a golurilor marcate pe meci de 0,14 în cazul celor înscrise de sanmarinezi, respectiv 4,78 la capitolul primite.
Şi cu menţiunea c-au fost întregi campanii fără vreun gol înscris de peninsulari, 0-42 în cea pentru „Mondialul” francez, ultimul la care şi participa România, respectiv 0-30 şi chiar 0-53 pentru „Europenele” din 2004 şi 2012, balastul maxim, de 57 de goluri, fiind încasat în calificările pentru turneul final continental austro-helvet din 2008.
„Tricolorii” mai având aşadar de alergat pentru a-şi rotunji golaverajul iar selecţionerul Lucescu impulsionând în consecinţă ofensiva pentru ultima jumătate de oră prin introducerea timişoreanului Vlad Dragomir în locul căpitanului Nicolae Stanciu, dubla modificare aducându-l şi pe rapidistul Ciobotariu în locul fundaşului central marcator Mihai Popescu.
Două schimbări survenind imediat şi la gazde, una de nevoie la dislocarea umărului lui Tosi – fundaşul depăşit la intrarea în careu a lui Man, alta pe acelaşi flanc stâng prin retragerea decarului Berardi.
Iar doar un minut avea a mai trece şi tânărul Samuele Zannoni, care luna viitoare va împlini 23 de ani, înscria cel mai frumos chiar cel mai „lucrat” gol al partidei, plasat cu exteriorul dreptului din centrul careului, unde era găsit în fuleu din atingeri succesive în suprafaţa de pedeapsă, un cap deviat pe spate şi o aşezare bine calibrată din partea celui intrat de la pauză, Sensoli, toate după o aruncare de la margine, din dreapta: 1-3 exact la mijlocul mitanului.
O mare raritate, San Marino a înscrie, cu mult, mult mai rar smulgând câte un punct în jocuri oficiale din preliminarii, mai exact numai şi numai trei în 164 de încercări.
Se întâmpla în chiar prima sa campanie pentru „Mondiale” – cele din 1994, când smulgea acasă un 0-0 Turciei, conturat tot în luna martie, în 1993.
Primăvara smulgând şi primul punct extern, în aprilie 2001 la Riga într-un 1-1 cu Letonia, tot în preliminarii mondiale, un alt 0-0 cât o victorie în noiembrie 2014 la Serravalle echivalând cu întâiul punct al sanmarinezilor în campanii europene, contra Estoniei, intrată astfel în analele istoriei, după mai bine de zece ani în care „albaştrii” peninsulari pierdeau în serie 61 de apariţii.
Încât, dintr-un autogol, dintr-o respingere de portar şi-un penalty cu indulgenţă servit, dar taxată din cea mai frumoasă fază de gol, România putea fi aproape flatată de scorul înaintea ultimelor peste 20 de minute, 1-3.
La care acelaşi arădean Dennis Man şi-a luat tot de unul singur inima-n dinţi şi a spintecat solitar uşor din dreapta un „careu” al oponenţilor „albaştri” puşi în bloc pe picior greşit cu o schimbare de direcţie cu dreptul pe intrarea în careu, unul net mai bine populat tot de peninsulari şi cu un singur alt „tricolor” în suprafaţa de pedeapsă, unul şi numai unul…
Fază din care arădeanul a stors maximum cu putinţă în încercarea nereuşită de a-l „pasa” şi el cu exteriorul, dar al stângului, pe portarul Amici, mingea ducându-se pe lângă prima bară.
Pretenţioasă execuţie dezechilibrându-l ca firească forţă centrifugală, cădere din inerţie în care „se ciupea” de alunecarea întârziată prin faţa sa, efectuată după ce lovise balonul plutind în momentul contactului deja aproape de bară.
Şi încă un penalty stors centralul polonez Sylwestrzak, Ianis Hagi preluând rolul executantului cât cu Răzvan Marin încă în teren, înlocuit având a fi peste cinci minute de Alibec, tot atunci intrând şi Politic în locul nouarului şi-n San Marino fără gol, „turcul” Drăguş.
Denis Alibec smulgând tot în urma unei mingi respinse – aşadar un al doilea gol al României pe un balon respins din careul mic, un rezultat ceva mai respectabil, 1-5, dar abia în al patrulea minut de prelungiri.
Instinctiv, cu capul, din chiar centrul careului, unde mingea îi venea tot aerian în cale, precum lui Popescu dar la mai mare înălţime, în urma unei centrări a lui Dragomir din careu, de pe stânga, deviată cu corpul, înapoi, de „blocajul” învinşilor. Balonul fiind catapultat sub bară, spre vinclu.
Realitate cosmetizată bineînţeles la Bucureşti cu epitete care mai de care mai convenabile pentru crema cremelor fotbalului „lui 272-0”, când de fapt un autogol, două penalty-uri „trase de păr” graţie lui Man şi două mingi valorificate instinctiv „dintr-una” pe respingeri ale adversarului nu spuneau chiar multe în dauna codaşei mondiale, a 210-a.
Care s-a opus României cu un portar de 21 de ani şi fundaşii gemeni Benvenuti la numai şi numai 19 ani, în apărare şi cu tineri de 23 respectiv 26 de ani.
Tineri fiind şi în linia mediană a sanmarinezilor, doi de 22 de ani iar unul de 23, nouarul vârf Nanni fiind izolat în avanposturi la cei 24 de ani ai săi iar „sângele proaspăt” al rezervelor introduse de la pauză fiind aproape… juvenil, doi localnici în vârstă de 18 ani şi câte unul de 19 respectiv 20 de ani, co-autorul de gol Nicko Sensoli, intrat pentru partea a doua, având la rândul său tot 19 ani.
Comparativ cu „tricolorii”, în a căror defensivă Raţiu este cel mai tânăr la 26 de ani, Nicuşor Bancu urmând a împlini 33 în septembrie iar Burcă şi Popescu 32 în această primăvară. La fel căpitanul Nae Stanciu într-o linie mediană în care tot în luna mai şi Răzvan Marin va aniversa 29 de ani, şi cu menţiunea că dintre rezerve utilizate ale României craioveanul Mitriţă a ajuns deja la borna celor 30 de ani, marcatorul Alibec chiar la 34.
Asta în peninsulă, altceva în Balcani, învingătoarea vineri cu 2-0 (0-0) a sanmarinezilor, Cipru, cedând luni seară cu 2-1 (1-1) în celălalt joc din etapa a II-a a grupei cvintet, în Bosnia şi Herţegovina, care a preluat conducerea în fiecare repriză, prin Demirović în minutul 22 şi Hajradinović în minutul 56, după ce acelaşi Pittas care înscria cu trei seri înainte peninsularilor egala în al doilea minut adiţional, eliminat fiind apoi în prelungirile celeilalte reprize.
Ale unei partide abordate de bosniaci cu marcatorul Hajradinović ca unic nou titularizat faţă de succesul de la Bucureşti, în locul lui Dzeko, despre respectivul 0-1 mai multe fiind notate AICI.
Iar de-acum, după una rece şi-alta mai călduţă cu reprezentantele urnelor valorice a treia respectiv a cincea şi ultima în Grupa H, România din grupa secundă valorică anticipează deplasarea la Viena de la 7 iunie, în fief-ul Austriei cap de serie care n-a obţinut la baraj promovarea în „Liga A” din UEFA Nations League, egalată joi acasă de sârbi în minutul 61, 1-1, şi învinsă duminică la Beograd cu 2-0, despre care este consemnat AICI.
*În celelalte jocuri ale serii din runda secundă a preliminariilor „Mondialului”, demarată doar în câteva grupe, Lituania – Finlanda 2-2 şi Polonia – Malta 2-0, respectiv Albania – Andorra 3-0 şi Anglia – Letonia 3-0.
Şi se revine la sezonul competiţional intern, programul viitor în grupele valorice din SuperLiga şi celelalte divizii naţionale fiind enumerat pe coloana rezultatelor şi clasamentelor secţiunii Fotbal în Sporttim.