România n-are față de Euro. Dar prost să fii, noroc că-i UEFA

Să strângi doar două puncte din 15 posibile împotriva contracandidatelor la calificare, fără victorie în cele 5 meciuri directe, și să mai ai totuși șanse de accedere la turneul final Euro 2020, iată măsura aberantei absurdități ticluite de UEFA sub forma noului sistem competițional, în numele incluziunii, ”egalității de șanse” și popularizării fotbalului, pe linii economico-comerciale și după rețete ale viziunii sociale unional europene, de unde și numărul excesiv de locuri din faza finală, total căzută astfel în derizoriu, respectiv anomalia găzduirii turneului de ”n” orașe din ”n” țări, de la Dublin până la Baku. Cu alte cuvinte, oricât de modest ai fii, UEFA te trage cu forța să fii parte a acțiunii. La fel, să închei pe locul 2 într-o serie din Liga C valorică a Ligii Națiunilor, tot fără victorie împotriva câștigătoarei grupei, și să-ți mai fie totuși lăsată o portiță întredeschisă spre turneul final Euro 2020, iată măsura totală a aceleiași aberante absurdități. Dar oricât de mari ar fi strădaniile forului continental de a recompensa mediocritatea, minciuna are picioare scurte, a se citi de exemplu prezența între finaliste doar pentru a-ți arăta în cele din urmă modestele limitări, caz al elocventului România – Albania 0-1. România n-are nicidecum față de Euro 2020, dar prost să fii, noroc că-i UEFA… 

România – Suedia 0-2 pe Arena Națională i-a eliminat pe ”tricolori” din calculele calificării directe la turneul final UEFA Euro 2020 încă înaintea încheierii grupei preliminare, capac final unor speranțe deșarte, după ce și precedentele indicii erau sugestive în sensul în care reprezentativa forului de la București nu degeaba începea grupa din urna a patra valorică: 2-1 pentru suedezi în jocul tur de pe teren propriu, 3-3 în Norvegia și 1-1 în returul cu nordicii, remiza de la Oslo fiind mai mult decât mincinoasă și a norocului suprem, respectiv 1-2 la București cu Spania.

România fotbalistică nu prea are însă simțul ridicolului, neavându-l de fapt cam de multă vreme și lăsându-se în schimb dusă de val, ceea ce nu servește cauzei revitalizării organice și autentice, ci salvării și pe mai departe a aparențelor. Iar cu apariția pe turnantă a generațiilor stârnind acum imaginația la nivelul selecționatelor de tineret, pericolul este cu atât mai mare să se creadă că marile probleme ale fotbalului intern sunt pe cale de a fi ca și rezolvate. O capcană, dacă se ia aminte la sugestivul indiciu că vârfurile de vineri seară ale unsprezecelui aliniat de Cosmin Contra, Pușcaș și Keseru, provin dintr-un fotbal orădean fără exponentă în primele două ligi divizionare, paradox spunând multe despre complexitatea și ramificațiile deficiențelor din bătătura autohtonă.

Naționala sub 21 de ani, învingătoare acasă în calificări și joi seară, 4-1 de la 0-1 cu Finlanda, conferă într-adevăr motive de speranțe, dar mai e tare mult până departe, fără a însemna că eventuala grăbire a pasării ștafetei între generații ar și rezolva multe ecuații în fotbalul românesc. O iluzie, dat fiind că sportul rege intern chiar suferă profund.

Totul fiind oglindit pe scena internațională, cuvântul de ordine în dreptul României ținând de penuria jucătorilor de valoare cu calități competiționale la nivelul fotbalului în ritm, forță și viteză al mileniului 3. Fotbaliști care trebuie crescuți cumva de cineva, capitol la care mai e mult până departe, fără a se face primăvară cu o floare gen semifinalista Euro U21. 

România la vârf cu proiecție internațională nu e atât mult hulitul Contra, cel cu zeci și zeci de apariții la un nivel mai ridicat în alte tricouri ”tricolore”, cât zâmbetul președintelui federal Burleanu dând Hi-Five la marginea gazonului cu jucătorii după lamentabilul 0-2 cu Suedia sau aberațiile emanate de docți ai sportului rege intern în platourile de emisie, pentru a nu mai pomeni de roșul strident al buzelor Ioanei Cosma. Ăștia suntem, cu ăștia defilăm, iar seniorii se vor strecura probabil cumva spre turneul final și de la București, prost să fii, noroc că-i UEFA, fază finală cu ocazia căreia toate limitările vor fi fost din nou uitate iar entuziasmul naivului va exploda din nou prin toți porii, până ce va readuce din nou aminte cineva fotbalului carpatin cam la ce stadiu real se prezintă.

Vineri seară, la București, atacanții scandinavi Berg și Quaison i-au reamintit sec în minutele 18 și 34 cam care ar fi realitățile din aceste calificări ale speranței ce moare mereu ultima. România n-are față de Euro cu tot cu fardul aplicat intens de FRF la ora unor asemenea mult mediatizate examene, dar nici atât prin prisma competițiilor sale interne, barometru fidel al stării de fapt. Iar revirimentul e aproape ca și imposibil cu mentalitățile și abordările la zi. Un furt al propriei căciuli.  

N-are absolut deloc față de turneul final nici măcar cu 24 de participante, o exagerată balonare, ci eventual de unul cu 32 de finaliste, pentru a nu mai vorbi de o competiție cu 16 reprezentative, o măsură mai realistă a ceea ce ar trebui să însemne o asemenea întrecere la vârf, cu crema selecționatelor continentului și încă vreo câteva aspirante. 

România a pierdut fără drept de apel în alcătuirea Tătărușanu – cpt. – Mogoș, Rus, Nedelcearu, Bancu – Deac (minutul 46, Hagi), Băluță, Stanciu (73, Alibec), Mitriță –  Pușcaș, Keșeru (57, Coman), și spune destule și aspectul că portarul e căpitan. Rezerve, Lung, Niță, Benzar, Toșca, Cristea, Marin, Budescu, Nistor și Cicâldău.

Suedia lui Janne Andersson și-a luat direct biletele de Euro 2020 cu Olsen – Lustig, Lindelof, Granqvist, Bengtsson – Larsson (69, Svensson), Ekdal, Forsberg, Olsson – Berg (78, Tankovic), Quaison. 

Spania și Norvegia au învins în celelalte jocuri ale serii, urmând ca luni seară de la ora 21:45 să se dispute partidele din etapa finală a grupei, Spania – România, Malta – Norvegia și Suedia – Insulele Feroe.

Și totuși, România poate avea varianta unui traseu ocolitor spre Euro 2020 pe baza unor faze play-off în Liga Națiunilor, programate la începutul primăverii…

Clasamentul grupei înaintea etapei finale…

Spania 9 7 2 0 26-5 23
Suedia 9 5 3 1 20-9 18
România 9 4 2 3 17-10 14
Norvegia 9 3 5 1 17-10 14
Insulele Feroe 9 1 0 8 4-27 3
Malta 9 1 0 8 2-25 3

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 1 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 1

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: