România, prim punct la UEFA Euro 2016

Dacă în jocul inaugural al turneului final, din urmă cu 5 zile, egalarea reușită după pauză de Bogdan Stancu din penalty nu era suficientă pentru a împiedica victoria la limită a gazdei Franța, în schimb în această seară, pe Parc des Princes din Paris, deschiderea de scor izbutită în prima parte de același atacant care în 28 iunie va împlini 29 de ani a asigurat în cele din urmă primul punct al reprezentativei României la UEFA Euro 2016, 1-1 (1-0) cu Elveția.

Păstrând intactă defensiva dar apelând la 4 noi titulari la turneul final din Hexagon în celelalte compartimente, printre care și timișoreanul Torje, care a preluat pe dreapta rolul lui Popa, România a absorbit presiunea inițială a celor din Țara Cantoanelor, pentru care Seferovic a continuat șirul oportunităților nefructificate din victoria cu Albania, iar apoi a ripostat prin a obține un penalty la incursiunea lui Chipciu din stânga, tras de tricou în careu de căpitanul Lichtsteiner, după ce tot un fundaș al lui Juventus, Evra, comitea și vineri la Saint Denis un fault în suprafața de pedeapsă, asupra lui Stanciu, în triumful Franței cu 2-1 (0-0).

Bogdan Stancu: două goluri la UEFA Euro 2016 / foto: frf.ro

Bogdan Stancu: două goluri la UEFA Euro 2016 / foto: frf.ro

 

Același atacant al lui Genclerbirligi, precum în minutul 65 al meciului de vineri cu Franța, de pe Stade de France, a transformat lovitura de la 11 metri, 1-0 în minutul 18, Stancu devenind al treilea fotbalist care să fructifice două penalty-uri la același turneu final european, după danezul Arnesen în 1984 și spaniolul Mendieta, în anul 2000.

Nu mult mai apoi, în minutul 28, fundașul lateral Săpunaru a șutat din întoarcere, din centrul careului, în bara din stânga lui Sommer, dar ulterior, încet, încet, România s-a stins treptat iar elevii lui Vladimir Petkovic, fidel unsprezecelui învingător sâmbătă cu 1-0 contra Albaniei, au intensificat cursa de urmărire, pentru egalare.

Accidentat la genunchi în minutul 38, Pintilii a fost substituit de la pauză de Hoban, în locul căruia astăzi a fost preferat în 11-le de start Prepeliță, așa cum și Keșeru a început în atac în locul lui Andone iar șeptarul Chipciu a fost preferat lui Stanciu, repriza a II-a aducând relativ repede egalarea Elveției, prin atacantul de 25 de ani al celor de la Bayer 04 Leverkusen, Admir Mehmedi, grație unui voleu cu stângul de pe stânga, în urma unui corner de pe același flanc, respins: 1-1.

Ultima jumătate de oră l-a adus în teren, în locul lui Răzvan Raț, și pe fostul campion național juvenil al generației 1994 cu LPS Banatul, Steliano Filip, România conservând remiza fără a mai avea veleități ofensive în fața pressing-ului helvet, pentru un prim punct fără strălucire la UEFA Euro 2016, dar care o menține în calculele calificării, eventual chiar și directe, în funcție de rezultatele rundei finale, de duminică de la ora 22, Franța – Elveția și România – Albania, dispută programată la Lyon.

În vederea căreia cel puțin Pintilii este sub semnul întrebării din punct de vedere medical, cu mențiunea că deși Prepeliță, Chipiciu, Keșeru și Grigore au primit cartonașul galben în minutele 23, 24, 37 și 76, nici un ”tricolor” nu a acumulat deja două sancțiuni de acest gen, ceea ce scutește România de vreo indisponibilitate prin suspendare pentru apariția finală în Grupa A, după ce în prima reprezentație vedeau galbenul Chiricheș, Raț și Popa.

România a fost însă din nou deficitară la capitolul posesia balonului, aproximativ cu același procentaj inferior din disputa cu Franța, 33,2%, trimițând 264 de pase față de cele 547 ale Elveției, care a avut și un procentaj superior de reușită, 83% cu 453 în raport cu cele doar 171 ale ”tricolorilor”, în inferioritate și la toate celelalte capitole: 3-6 la șuturi pe poartă, din totalul 14-19, 4-7 la cornere, 46-56 la dueluri adjudecate dar și 23-11 la faulturi comise, cu 4-2 la cartonașele galbene administrate de rusul Karasev.

În concluzie, o remiză mai mult decât mulțumitoare pentru elevii lui Anghel Iordănescu prin prisma unei prestații cu predilecție de așteptare și temporizare a iureșului oponenților, în retragere și pe picior de apărare, mai întâi pentru conservarea avantajului iar în ultima jumătate de oră pentru smulgerea unui punct.

* În ultimul joc al etapei a II-a în Grupa A, Franța – Albania 2-0 (0-0) prin golurile lui Griezmann (90) și Payet (90+6), gazdele fiind calificate în optimi. Clasamentul Grupei A: 1. Franța 2 2 0 0 4-1 6 puncte, 2. Elveția 2 1 1 0 2-1 4 puncte / 3. România 2 0 1 1 2-3 1p / 4. Albania 2 0 0 2 0-3 0. Primele două clasate după runda finală a seriei, de duminică de la ora 22, Franța – Elveția la Lille și România – Albania la Lyon, se vor califica direct în optimile de finală din perioada 25-27 iunie, în care se vor găsi în plus și 4 ocupante din 6 ale locurilor trei, cu cel mai bun bilanț. Departajarea locurilor 3 din serii ține cont de criteriile numărului de puncte obținute în grupă, golaverajului, numărului de goluri marcate, clasamentului fair-play (1 punct pentru cartonașul galben, 3 pentru roșu, 4 pentru ”roșu” după ”galben”) respectiv ierarhiile coeficienților UEFA, în această ordine. Cât despre departajarea în grupe între două sau mai multe formații aflate la egalitate de puncte, ordinea criteriilor este: – meciurile directe; – golaverajul din jocurile directe; – numărul golurilor înscrise în partidele directe; – golaverajul general; – loviturile de departajare în cazul întâlnirii directe în ultima rundă din grupă, în cazul egalității perfecte a primelor criterii; – clasamentul fair-play; – ierarhia coeficienților UEFA.

România, care ar putea eventual accede în faza eliminatorie de pe locurile 2 sau 3 în Grupa A, ar juca în respectivele cazuri în optimi, de pe poziția a doua, sâmbătă 25 iunie de la ora 16 la Saint Etienne, cu ocupanta locului 2 în Grupa C, a Germaniei, iar de pe poziția a 3-a tot sâmbătă 25 iunie, dar de la ora 19, la Paris, cu locul 1 în Grupa B, a Angliei, ori duminică 26 iunie la Lille, de la ora 19, cu locul 1 în Grupa C, a Germaniei.

România: 12. Tătăruşanu – 22. Săpunaru, 6. Chiricheș – cpt. 21. Grigore, 3. Raț (16. Filip, 61) – 18. Prepeliță, 8. Pintilii (5. Hoban, 46) – 11. Torje, 19. Stancu (14. Andone, 83), 7. Chipciu – 13. Keșeru.

Rezerve: 1. Pantilimon, 23. Lung – 2. Mățel, 4. Moți, 9. Alibec, 10. Stanciu, 15. Găman, 17. Sânmărtean, 20. Popa.

Elveția: 1. Sommer – 2. Lichtsteiner – cpt., 22. Schar, 20. Djourou, 13. Rodriguez – 11. Behrami, 10. Xhaka – 23. Shaqiri (17. Tarashaj, 90+1), 15. Dzemaili (6. Lang, 83), 18. Mehmedi – 9. Seferovic (7. Embolo, 64).

Rezerve: 12. Hitz, 21. Burki – 3. Moubandje, 4. Elvedi, 5. Von Bergen, 8. Frei, 14. Zakaria, 16. Fernandes, 19. Derdiyok.

* Tot astăzi, deja al treilea joc și în Grupa B, Slovacia – Rusia 2-1 (Weiss 32, Hamsik 45 / Glushakov 80), după ce sâmbătă se înregistrau rezultatele Țara Galilor – Slovacia 2-1 și Anglia – Rusia 1-1. Anglia – Țara Galilor se joacă mâine de la ora 16, joi în care se consumă etapa a II-a și în Grupa C, de la ora 19 Ucraina – Irlanda de Nord iar de la ora 22, Germania – Polonia.

Ieri s-au încheiat meciurile primei runde în faza grupelor, cu Ungaria – Austria 2-0 și Portugalia – Islanda 1-1, ambele în ”F”, după ce în ”E” se înregistrau rezultatele Irlanda – Suedia 1-1 și Italia – Belgia 2-0. În Grupa D s-a început cu Croația – Turcia 1-0 și Spania – Cehia 1-0 iar în ”C”: Polonia – Irlanda de Nord 1-0 și Germania – Ucraina 2-0.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Alte articole legate de acest subiect: