România U19 egalează Italia dar nu evită eșecul la startul Euro U19: 2-1 (0-0)

În săptămâna copleșitorului 0-3 din Giulești după alte eșecuri oficiale la zero ale ”tricolorilor” în iunie tot cu ex-iugoslavi, fotbalul lui 272-0 avea nevoie cumva de undeva de un balon de oxigen, ivit prin debutul selecționatei de juniori mari a României la turneul final al Campionatului European sub 19 ani. Dar cum fotbalul adevărat nu-i răsplătește pe trădători, nici fotbalul lui 272-0 n-a avut satisfacția salvării aparențelor prin reprezentanții juvenili ai unui sector altfel în general insuficient luat cu adevărat în serios în spațiul carpatin. Insuficiență constatată de decenii sub forma absenței selecționatelor ”tricolore” de juniori de la turneele finale mondiale, prezențele naționalelor sub 21 de ani respectiv sub 19 ani la reuniunile europene din 2019 și din această vară fiind doar excepțiile care confirmă regula. Ba mai mult, în timp ce federațiile competente folosesc loturile juvenile pentru principalul scop al acestora, și anume de alimentare a reprezentativelor de seniori prin ”promovări” cu cap, fotbalul lui 272-0 le utilizează pe post de trâmbiță pentru acoperirea bruiajului constant al crizei de rezultate de la ”naționala mare”, dar și de colac de salvare în ideea că speranța moare întotdeauna ultima, poate, poate o scoate cumva la cale și fotbalul românesc, prin mai tinerii săi exponenți. Dar și ai atât cât investești cu adevărat.  

Cei din fotbalul ”mare” țintesc țelul final suprem al rolului ”benzilor de producție” juvenile, și anume alimentarea selecționatelor de seniori, caz spre exemplu și al Italiei – adversar al României U19 la debutul la turneul final din Slovacia, unde peninsularii s-au aliniat fără principalii exponenți din preliminarii, promovați prin rodaj cu ocazia struțocămilei Liga Națiunilor, fiind vorba despre golgheterul din calificări, Gnoto, deja cu un gol și o pasă de gol în cele 4 meciuri jucate de seniorii ”albaștrilor” în Nations League, dar și despre fundașul Scalvini, titular în Serie A și apărut o repriză în Italia – Germania, tot în Liga Națiunilor.

Cei din fotbalul lui 272-0 se limitează în schimb la a-și hrăni iluziile, ceea ce s-a întâmplat din plin odată cu apariția României U21 la turneul final peninsular din 2019 – și cât de mare a fost ”circul” de studio TV din jurul acelei foarte rare prezențe a unui nou val din fotbalul mioritic pe scena continentală, căci despre cea mondială nici nu poate fi vorba, rezultatele din seriile fazei finale amplificând cu atât mai mult respectivele iluzii, gata, avem fotbal, avem viitor

Au trecut 3 ani și realitatea a izbit fotbalul lui 272-0 cu intensitatea cu care fotbalul Păcălici din Carpați a neglijat sistematic sectorul juvenil, recentele 0-2, 0-1 și 0-3 turnând gaz pe foc, context în care fotbalul lui 272-0 avea neapărată nevoie de un nou pansament psihologic sub forma acelorași rezultate la juniori cu ocazia unei faze finale.

Dar atât poate oferi fotbalul lui 272-0, e maximum ce poate oferi momentan în condițiile date, a ceda firesc în fața unora care au altă strategie, alte viziuni și scopuri cheie, procedând în consecință. Peninsularii, fără vârfurile generației, au preluat de fiecare dată conducerea în prima jumătate a reprizei a II-a în debutul de sâmbătă seară, printr-un atacant legitimat la Empoli și înlocuitorul său din minutul 57, din avanposturile Romei, Volpato – cu apariții și o reușită în Serie A pentru capitolini, marcator al golului victoriei în minutul 68: 2-1 (0-0). 

Nunziata a început contra românilor cu juniori de la Milan, Juventus, doi de la Hellas Verona în defensivă, Atalanta, AS Roma, doi de la Internazionale în compartimentul median, din nou AC Milan, Napoli și Empoli, reprezentantul acesteia, Tommaso Baldanzi, având să și deschidă scorul în minutul 47.

”Tricolorii” au abordat partida cu reprezentanți de la U Craiova 1948, Petrolul și Hermannstadt – nou-promovați cu ploieștenii și sibienii în Liga 1, de la secund divizionarele Csikszereda și Metaloglobus, de la Unirea Constanța – retrogradată în Liga 3, dar și cu jumătate dintre jucătorii de câmp de la Farul Constanța, cvintet de la prim-divizionara de pe litoral. Din care Bodișteanu a fost înlocuit la pauză cu juniorul alb-violeților Politehnicii Timișoara, Doru Andrei, românii egalând rapid în minutul 53 prin atacantul Farului, Luca Andronache. 

La care Nunziata a schimbat prompt, înlocuindu-l pe marcatorul Baldanzi cu Volpato, iar romanul a înscris la rândul său, la 11 minute după intrarea în joc. La care a reacționat imediat și Adrian Văsâi, cu o dublă modificare în minutul 69, alte două înlocuiri efectuând în minutul 77. 

Una peste alta, un lot cu 8 juniori de la Farul, iar tot din prima ligă câte unul de la FCSB, Rapid, U Craiova 1948, Petrolul și Hermannstadt, ceilalți provenind de la Csikszereda, Metaloglobus, Politehnica și Unirea Constanța – așadar și de la retrogradate în Liga 3, respectiv din fotbalul italian, un portar de rezervă de la Lecce, ex-violetul Borbei, și un fundaș de la AC Milan, cu căpitanul între buturi, Popa, de la olteni.

În celălalt prim joc al etapei I în Grupa A la turneul final Euro U19, Franța a aplicat un 5-0 categoric la Trnava gazdei Slovacia, prin Loum Tchaouna deja în minutul 14 și ”dublele” lui Ange-Yoan Bonny și Alan Virginius, ”Cocoșul Galic” fiind oponent al românilor marți de la ora 21 la Dunajská Streda, unde ”tricolorii” au cedat aseară Italiei U19. Apoi, vineri de la 18:30, la Trnava, Slovacia – România.

Grupa B demarează abia duminică, în programul etapei inaugurale fiind jocurile Anglia – Austria și Israel – Serbia.

*

România U19: 1. Popa – cpt. – 5. Pîrvulescu, 4. Gergely, 3. Dănuleasă, 2. Pantea (minutul 69, 14. Coubiș) – 8. Pandele, 6. Sîrbu (77, 17. Tănasă) – 11. Bodișteanu (minutul 46, 21. Andrei), 7. Radaslavescu (69, 20. Popescu), 15. Andronache (77, 18. Sali) – 9. Chirițoiu.

Rezerve neutilizate: 12. Borbei, 14. Coubiș, 16. Radu, 17. Tănasă, 18. Sali, 19. Ciuciulete, 20. Popescu, 21. Andrei.

Selecționer: Adrian Văsîi.

Italia U19: 1. Desplanches – 17. Mulazzi, 5. Ghilardi, 4. Coppola, 6. Giovane – cpt. (minutul 83, 13. Terracciano) – 7. Fabbian, 16. Faticanti, 8. Casadei – 11. Nasti, 18. Baldanzi (minutul 57, 23. Volpato), 9. Ambrosino (72, 3. Turricchia).

Rezerve neutilizate: 12. Zacchi, 2. Stivanello, 15. Fontanarosa, 19. Fazzini, 21. Degli Innocenti.

Selecționer: Carmine Nunziata.

Lotul României U19 la turneul final european din Slovacia:

– portari: Robert Popa (U Craiova 1948), Alexandru Borbei (US Lecce/Italia), Denis Lungu-Bocean (SV Kuchl/Austria) – rezervă.

– fundași: Alexandru Pantea (FC Hermannstadt), Sergiu Pîrvulescu (Petrolul), Gabriel Dănuleasă, Dan Sîrbu (ambii Farul Constanța), Andrei Coubiș (AC Milan / Italia), Denis Radu (Politehnica Timișoara), Botond Gergely (FK Csikszereda).

– mijlocași: Nicolas Popescu, Ștefan Bodișteanu, Eduard Radaslavescu, Răzvan Tănasă, Enes Sali (toți Farul Constanța), Andrei Pandele (FC Metaloglobus), Rareș Ilie (FC Rapid), Doru Andrei (Politehnica Timișoara), Aurelian Ciuciulete (FCSB).

– atacanți: Andreas Chirițoiu (Unirea Constanța) și Luca Andronache (Farul Constanța).

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Juniori și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte × 6 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: