,S-ar lega un lucru frumos, să învingi pe Craiova şi să treci pe locul 1.” Poli – U fără spectatori, forma disimulată a urâtei dictaturi și prin sport

Unica invincibilă și cu cele mai multe goluri marcate în Liga 2, U Craiova 1948 continuă tradiția nou-promovatelor din Liga 3 care iau rapid cu asalt vârful ierarhiei diviziei secunde în formatul seriei unice, alb-albaștrii având două puncte avans cu un meci mai puțin jucat față de urmăritoarele de pe podium, fotoliu de lider din care abordează etapa de la mijlocul turului în deplasare la ”violeții” de pe locul 3, derby ”Poli” – ”U” prin prisma faptului că opune urmașele unor grupări de tradiție ale fotbalului de altădată, mai puțin un derby dat fiind interzicerea prezenței spectatorilor în tribună. Deja o obișnuință periculoasă pentru lumea arenelor, dar totuși mai nimic în comparație cu aspectul că de luni România va deveni o nație de ”mascați”, voios pas tovărășesc înainte spre cele mai înalte culmi de civilizație și progres.

Unei întâlniri de podium Timișoara – Craiova i-ar fi stat bine cu cele două galerii în tribune și nu numai, dar cum dictatura era dospită de ceva vreme prin spatele unor uși secrete iar acum își arată căpătâiul urât chelios, versiunea ”de alertă” cu tendințe spre cea ”de urgență” este redusă prin impunere trasată ”științific” la un meci fără public, că doar de aceea a fost inventat sportul.

La urma urmei, fie și într-o ambianță atât de mult dorită de schingiuitorii bucuriei de a trăi, acei ”tovarăși” de bine care nu mai pot de grija națiunii, este vorba despre un meci pe puncte, un succes al alb-violeților echivalând cu detronarea celor din Bănie din fotoliul fruntaș pe care-l ocupau încă din etapa a patra, așadar în ultimele 7 runde, răstimp în care au învins la Târgu Jiu și Ploiești, remizând în plus în Maramureș. Lider consolidat însă mai ales grație triumfurilor de la Drobeta Turnu Severin, întrerupte și acestea marți, tocmai de către o altă nou-promovată, Aerostar, care i-a încurcat pe olteni: 0-0.

Remize ale fruntașelor în etapa a X-a cu nou-promovatele, o întâlnire directă în runda a XI-a care s-ar vrea a fi un derby dar n-are încă față de așa ceva, cu atât mai mult pe fondul actualelor impuneri fără nci cea mai mică justificare.      

Fotbal în regim de inginerii sociale și Dumnezeu știe cât va mai ține și ciorba asta fadă, lungă și acră a Ligii 2, anticameră a elitei unui fotbal care șchiopătează din 4-0 în Norvegia cu naționala în 5-0 prin campioana CFR Cluj pe Olimpico din Roma.

Context în care tânărul antrenor principal al lui ASU Politehnica s-a lăsat puțin dus de val în declarațiile lansate în stare ”de alertă” înaintea meciului de sâmbătă, adică în absența presei, după canoanele ”distanțării sociale”. A se citi rupere a fibrei sociale și pe relația sport – presă, cu monopolul acaparat de brațul cablat de propagandă al ”narațiunii oficiale”, așa cum e forțată distanțarea și pe relația favoriți – simpatizanți din tribună. Iar ofițerului de presă poți să-i torni și că e un fotbal de zmei, doar pe nedrept nerecunoscut la scară mondială. Păstrarea proporțiilor ar conferi o notă adecvată.

”Ne aşteaptă un derby al fotbalului românesc, între Politehnica Timişoara şi Universitatea Craiova. Întâlnim o echipă bună, care nu întâmplător e pe primul loc, din punctul meu de vedere e meritat. Mi se pare cea mai complexă echipă. Abordează foarte corect toate fazele jocului. E o echipă care ştie să se apere foarte bine şi ştie să atace foarte bine. Are un lot cu jucători valoroşi, foarte buni şi rezultatele lor au fost pe măsură. Asta nu înseamnă că sunt de dinainte câştigători, au şi puncte slabe, i-am analizat şi sper să le speculăm punctele slabe, să facem un joc bun şi să câştigăm, pentru că sâmbătă ne dorim doar victoria. Repet, pentru noi orice joc e ca o finală în acest campionat, pentru că nu se joacă tur-retur. Le luăm pe rând şi nu ne gândim neapărat că putem trece pe primul loc, ne dorim să câştigăm fiecare joc la care participăm. Sperăm să ieşim mâine învingători. Normal că ar fi frumos să fim pe primul loc, chiar dacă într-un moment de conjunctură, pentru că următoarea etapă o să stăm, s-ar lega un lucru frumos, să învingi pe Craiova şi să treci pe locul 1. Nu este un rezultat surprinzător, mă aşteptam, pentru că îi cunosc foarte bine pe cei de la Aerostar, tot timpul ei joacă cu următorul nostru adversar şi urmărind adversarii noştri pot spune că îi cunosc pe cei de la Aerostar cel mai bine după echipa noastră. În marea majoritate a meciurilor au marcat, au pus probleme tuturor echipelor, poziţia în clasament şi numărul lor de puncte sunt nemeritate. Şi Craiova a avut un meci dificil cu ei, cei de la Aerostar s-au apărat foarte bine şi au luptat până la capăt… Este o ligă a doua foarte grea, cea mai puternică din ultimii 10-15 ani”.

Liga 2 nu poate fi puternică în condițiile în care minim o echipă stă în fiecare etapă sau jumătate dintre meciurile unei runde sunt amânate, pentru a nu mai pomeni despre nivelarea valorică în jos a competiției, întrecere ținută în priză de știința jocului celor mai rutinați, nimic concret la orizont. Apă de ploaie, calitativă doar pentru cei direct implicați, validându-se reciproc și pe sine. Adevărul eliberează iar autoironia ar fi mai sănătoasă pentru șansa unui eventual pas înainte. Iar capac la toate, capul plecat sub satârul ”protocoalelor” cu ”cazuri” și ”infectări”, o rușine pentru fotbalul românesc prin prisma poziției sale echer, în genunchi fără reacție și atitudine în fața decimării sale fățișe, evidentă fie și pentru orbii posesori de materie cenușie.    

Tot la concret despre meciul de sâmbătă de la ora 12 de pe stadionul ”Ştiinţa”, ”avem probleme de efectiv, îl avem lipsă pe Sergiu Popovici, pe Bogdan Vasile, pe care nu ştiu sigur dacă ne vom putea baza. Ar mai fi Călin Jurj, cu o accidentare mai veche, în rest marea majoritate a jucătorilor sunt apţi sau aproape apţi şi stăm şi numeric destul de bine pentru acest meci”.

Programul etapei inaugurate vineri de la ora 19 de Petrolul – Rapid, pe coloana clasamentelor. A doua clasată, Metaloglobus, joacă în capitală cu urmașii lui ACS Șirineasa.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + sapte =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: