Să tot fii gazdă de turneu final „Euro” cu 24 de ţări. Din două mutări, victorii cu locurile 39 şi 26 mondial, Germania deja cu bilete de optimi: 2-0 cu Ungaria. „Ce-a făcut arbitrul în seara asta, vreau să zic, haideţi…”

Previzibil, totalmente anticipabil, gazda desemnată în septembrie 2018 a turneului final UEFA „Euro” 2024 şi-a luat biletele pentru optimile de finală, ştiindu-se aşadar deja identitatea primei naţionale calificate în fazele eliminatorii, şi-anume Germania. Marea majoritate a celor 24 de participante la versiunea fotbalistică a „Eurovisionului” în format balonat XXL, mai exact 18 reprezentative, nici n-au început încă etapa a II-a a fazei grupelor, cât „Panzerele” lui Nagelsmann au mutat decisiv din două mişcări scurte împotriva oaspeţilor de pe locurile 39 şi 26 în ierarhia la zi FIFA, vineri pe Allianz Arena în jocul inaugural, 5-1 (3-0) cu Scoţia, şi încă din cea de-a şasea zi a „Europenelor”, 2-0 (1-0) miercuri seară la Stuttgart cu Ungaria.   

Atât i-a fost de-ajuns gazdei Germania pentru a rezolva deja o ecuaţie, bilete asigurate în avans în optimile pe care le-ar disputa sâmbătă 29 iunie la Dortmund dacă se va menţine tot pe locul 1 în Grupa A şi după întâlnirea de duminică de la ora 22 de la Frankfurt am Main cu a doua clasată, Elveţia, egală în aceeaşi seară a Scoţiei, 1-1 (1-1), după ce insularii au condus din primul sfert de oră.

Iar doar un triumf helvet sâmbătă ar răsturna ierarhia la vârf a Grupei A, în rocadă, ceea ce i-ar expedia pe nemţi pe cealaltă jumătate a tabelului fazelor eliminatorii, în calea câştigătoarei Grupei B, în care Spania a pornit ca din tun şi tocmai aşteaptă confruntarea cu campioana europeană la zi Italia. „Optimea” 1B-2A fiind programată în aceeaşi seară de sâmbătă 29 iunie, dar la Berlin. 

Altfel însă, Germania va aştepta în optimi replica secund clasatei în Grupa C, în care doar Albionul a învins în etapa I, Anglia – Serbia 1-0 (1-0: Bellingham 13) după Danemarca – Slovenia 1-1 (1-0), runda a II-a fiind programată joi, cu duelul ex-iugoslav Serbia – Slovenia de la ora 16 pe Allianz Arena, urmat de Anglia – Danemarca de la ora 19.

E suficientă neghină în nu demult supradimensionatul turneu final „Euro” conform noii sale dimensiuni artificial şi forţat balonată fără prea mare justificare de către UEFA, de parcă reuniunile disputate până inclusiv în 2012 cu 16 selecţionate la start ar fi avut cumva o hibă, dar iată că, la ditamai formatul XXL, o primă triere este totuşi efectuată „ca-n brânză” din două mutări seci „acasă”, la scor în dauna scoţienilor calificaţi de pe locul 2 în seriile preliminariilor şi doar pentru a patra oară în istoria lor la acest nivel, semnificativ mai greu împotriva Ungariei pentru a cincea oară la „Europene” şi descinsă în calitate de câştigătoare în toamnă a grupei de calificare. 

Nici măcar formaţia cotată cu şansa a doua la adjudecarea Grupei A, Elveţia, nefiind o câştigătoare de serie în preliminarii, pierzătoare fiind în toamnă la Bucureşti şi depăşită ierarhic de România. 

Contra scoţienilor, Jamal Musiala făcea deja 2-0 încă din minutul 19 pe gazonul pe care activează şi-n fotbalul de club, în capitala Bavariei, cu primul său şut al meciului, iar patru seri mai apoi a avut nevoie de alte numai 3 minute pentru a deschide scorul împotriva maghiarilor, 1-0 în minutul 22, tot la primul său şut. 

Vizitatoarea Ungaria, cu Dardai şi Bolla noi titulari de la o partidă la alta, contestând reuşita prin a reclama un fault comis de căpitanul nemţilor, Ilkay Gundogan, asupra fundaşului Willi Orban, înainte ca mijlocaşul Barcelonei să-l servească pe Musiala pentru a scutura înaltul plasei. S-a recurs la VAR iar reuşita a fost validată, „Panzerele” bucurându-se în faţa susţinătorilor oaspeţi.

Iar când Ungaria spera că s-a ales cu o egalare în buza pauzei, plasă scuturată, un ofsaid clar la capul lui Roland Sallai a lăsat-o cu… buzele umflate în cel de-al doilea minut de prelungiri.

Dimpotrivă, nemţii au punctat şi la mijlocul reprizei a II-a, atunci când acelaşi Gundogan a devenit marcator, nemarcat fiind şi taxându-l lejer pe Peter Gulacsi: 2-0.

Iar oricât s-a străduit Ungaria, mult mai aprigă în replica sa decât Scoţia vineri, să ameninţe ocazional Germania, în faţa căreia s-a apărat cu îndărătnicie, ceea ce „era scris în stele” trecea drept deznodământ.

Gazdele s-au calificat deja fără a modifica de la un meci la altul „11”-le de start, cu Manuel Neuer egalându-l astfel pe Buffon la capitolul apariţii la „Euro” – 17, un record între portari, cu Joshua Kimmich, Antonio Rüdiger, Jonathan Tah şi Maximilian Mittelstädt în faţa goalkeeper-ului, fundaşul stânga tocmai de la vicecampioana locală a Bundesligii, VfB Stuttgart, cu veteranul Toni Kroos şi Robert Andrich în centrul liniei mediane, în spatele lui Florian Wirtz, a căpitanului Ilkay Gündogan şi a lui Musiala, Kai Havertz fiind păstrat vârf împins.

Iar Neuer chiar avea tare vremelnic de lucru, să iasă într-o grabă în calea lui Sallai la o pasă prea moale „acasă” a lui Kimmich, portarul fiind pe de altă parte scutit de efort în minutul 6, la şutul lui Bendeguz Bolla, deturnat de Andrich în corner.

Dominik Szoboszlai şi-a testat măiestria la fazele fixe, punându-l la treabă pe veteranul Neuer la doar 4 minute după deschiderea de scor, dar şi într-o fază de joc pe fondul consistentei replici imediate a maghiarilor, abia, abia fiind blocat de Jonathan Tah la finele primei jumătăţi de oră.

Germania înfăptuia însă de-ajuns pentru atingerea unui prim obiectiv, la îndemână, temporizând în ritmu-i convenabil primul sfert de oră al părţii secunde, care, odată trecut cu bine, aducea introducerea lui Leroy Sané şi Niclas Füllkrug în locul lui Wirtz respectiv Havertz.

Dar şi lovitura de cap a lui Varga, însă peste transversala lui Neuer. Ceea ce i-a trezit pesemne pe nemţi, Musiala încercându-şi tirul iar 5 minute mai apoi fundaşul Mittelstädt, de la localnica VfB, servindu-şi decisiv căpitanul de extracţie turcă, 2-0 în minutul 67. 

Şi cum să nu susţină guvernanţii Germaniei că politicile influxului de străini n-ar fi benefice, tocmai Musiala şi Gundogan semnând victoria „Panzerelor” îmbrăcând un echipament nicidecum caracteristic sobrietăţii asociate naţiunii baltice prin prisma degradeului de la cyclamen la umeri, în indigo, dar scurgându-se spre… fese.

Pe când selecţionerul italian al maghiarilor în alb, Marco Rossi, semnala la final că „nu m-am plâns în cariera mea de antrenor. N-am căutat scuze, dar ceea ce-a făcut arbitrul seara asta – vreau să spun, haideţi să fim serioşi. Ceva care cred că şi nemţii au văzut – dar arbitrul a aplicat dublul standard. Iar VAR n-a zis nimic la acest nivel. Germania ar fi câştigat oricum, căci a fost mai bună decât noi, dar arbitrul a fost cel mai slab de pe teren.”

Danny Desmond Makkelie având 41 de ani şi fiind inspector de poliţie în Rotterdamul Olandei vecine Germaniei. 

Învinsă din nou la două goluri, precum cu 3-1 (2-0) de Elveţia cu doar 3 zile înainte, una mai puţin decât Germania care juca deja vineri, Ungaria s-a înclinat pe Stuttgart Arena având tot 5 titulari legitimaţi la cluburi din Germania şi câte 2 în Anglia respectiv în propriul campionat, în formula Gulácsi (34 ani, la a 56-a selecţie, legitimat la RB Leipzig) – Fiola (34, 59/2, Fehervar), Orbán (31, 47/6, Leipzig), Dárdai (22, 4/0, Hertha BSC Berlin) – Bolla (24, 18/0, Servette Geneva; din minutul 75, Ádám – 29 ani, 23/3, Ulsan HD), Nagy Ádam (28, 83/2, Spezia; min. 64, Kleinheisler – 30, 52/3, Hajduk Split), Schäfer (25, 27/3, Union Berlin), Kerkez (20, 17, Bournemouth; min. 75, Nagy Zsolt – 31, 21/3, Puskas Akademia) – Sallai (27, 51/13, Freiburg; min. 87, Csoboth, 23, 9/0, Ujpesti Dozsa), Szoboszlai (23, 44/12, Liverpool) – Varga (29, 13/6, Ferencvaros; min. 87, Gazdag – 28, 26/4, Philadelphia Union).

Joi de la ora 22 mai având loc şi derby-ul Italia – Spania, iar deja vineri un prim meci al etapei a II-a în Grupa E, al cărui lider este România, şi anume Slovacia – Ucraina, după ce Skriniar şi compania, cu un alt selecţioner italian la cârmă, Calzona, fost la Napoli, i-au surprins luni seară pe belgieni.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × = noua

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: