Cu 3 noutăţi la start comparativ cu unsprezecele de sâmbăta trecută al primului succes stagional, şi anume Curescu şi Olariu, care lipseau atunci din lot, respectiv Prună, intrat contra Socodorului de la mijlocul părţii secunde, în condiţiile absenţei lui Tudoran iar din dimineaţa meciului şi a dublului marcator David Popa – prins de o enterocolită, Politehnica a abordat sâmbătă după-amiază pe „Electrica” din Timişoara jumătatea mult mai dificilă a „dublei” acasă cu oaspeţi din judeţe de la nord, descinzând de astă dată pe Bega nu nou-promovata arădeană, întrecută cu 3-0, ci nimeni altul decât liderul cu punctaj maxim şi fără gol primit din Oradea, FC Bihor fiind campioană în primăvară a Seriei 10, din care a fost strămutată în Seria 8, preluând şi-aici şefia. „Violeţii” au supravieţuit în prima parte unei lovituri de la 11 metri inventate, expediată „alături” de Sorian, şi-au deschis scorul după o oră de joc prin Marincu, deviind şutul lui Paşcalău, dar n-au mai scăpat peste nici un sfert de oră şi la reluarea cu capul a fundaşului central Bactăr, bihorenii culegând roadele dublei modificări de la pauză, pe când pentru elevii lui Codrea egalarea a venit şi cu dubla accidentare gravă a portarului Murariu şi a lui Robert Curescu, ciocniţi şi preluaţi cu Ambulanţa. Un punct conservat în aceste circumstanţe, mai bun decât niciunul: 1-1 (0-0).
„Poli” a avut sâmbătă de la ora 17 avantajul şi celui de-al treilea meci acasă în primele 4 etape din Seria 8 după retrogradarea în Liga 3, de departe însă pe de altă parte cel mai dificil examen, nu în compania unei formaţii implicate în faza play-out a ediţiei trecute în eşalonul terţ, 0-0 cu Phoenix Buziaş, şi nici a nou-promovatei din Divizia D Arad, ci faţă în faţă cu roş-albaştrii care pe 27 septembrie o vor primi pe „Iuliu Bodola” pe FCSB la debutul în grupele Cupei României, bihoreni urmând a mai primi şi vizita dinamoviştilor pe 1 noiembrie, unul dintre cele doar 3 colective din divizia a treia încă pe scena întrecerii K.O., alături de colegii de serie de la Progresu Pecica, dar şi de SCM Zalău.
Implicit, orădenii încearcă a ţine ştacheta cât mai sus, după un debut de sezon oricum notabil, cu calificări în Cupa României şi victorii şirag în Seria 8, toate la zero, 2-0 atât cu nou-promovaţii din Peciu Nou la debut dar şi la Lugoj cu buzieşenii, mai greu conturată săptămâna trecută, abia în prelungiri, 1-0 pe Criş cu Şoimii Lipova.
Şi-a găsit însă şi Pînzariu naşul, plasa porţii orădene fiind în cele din urmă scuturată la Timişoara, retrogradata deschizînd scorul după exact o oră de joc prin Fabian Marincu, deviind sub bară şutul lui Patrick Paşcalău după pătrunderea lui Curescu pe dreapta: 1-0.
După insuccesele primelor două etape, pentru a doua oară la rând ca „violeţii” lui Paul Codrea să deschidă scorul acasă, supravieţuind mai întâi în minutul 35 loviturii de la 11 metri executate pe lângă bară de Sorian, care l-a trimis pe colţul opus pe Murariu dar n-a fost şi exact la oportunitatea ivită odată ce centralul Motan a indicat punctul cu var, scos din joben în urma respingerii lui Vlaicu – intrat după primul sfert de oră în locul lui Huminic, revenit după destulă vreme dar şi accidentat – în piciorul lui Gunie, căzut în careu fără a fi faultat. Justiţia divină era însă la lucru la executarea penalty-ului.
Sorian avea a fi de fapt şi înlocuit la pauză de antrenorul Farcaş cu Sergiu Jurj, întărind atacul după ce în etapa inaugurală intra spre final şi spărgea prompt gheaţa, înscriind şi în runda secundă, tot la pauză şi Ban intrând la bihoreni în locul lui Chitaş, mişcări fireşti ale fruntaşei, în lumina ocaziilor create de alb-violeţi puţin după ce scăpau cu faţa curantă la penalty, fără însă ca Bocşan şi Marincu să poată deschidă scorul. Tot 0-0.
Poliştii au fost cei care au înscris totuşi primii, fervent încurajaţi de galeria viola, desfăşurată în stilu-i caracteristic cu ocazia unei întâlniri de mare tradiţie pe „fâşia vestică” şi debordând de satisfacţie la reuşita junilor timişoreni, în faţă prin reuşita lui Marincu, parcă risipind toate necazurile ultimelor luni, dar şi a sâmbetei cu şi mai complicate probleme de lot, pe adresa marcatorului Popa şi a lui Huminic.
Greu le venea bănăţenilor să înscrie în primele apariţii oficiale ale noului sezon, atât la Lugoj în Cupa României cât şi aici contra buzieşenilor, care nu scoteau deloc mingea din propria plasă în cele 210 minute de joc cu elevii lui Codrea, dar şi la Lipova, abia în prelungirile deplasării la Şoimii, însă în ultimele două apariţii le-a mai venit inima la loc, găsind calea spre gol.
Autorul şi co-autorul fiind retraşi peste alte câteva minute, Codrea apelând la David Ciurel şi Avramescu, care intrau şi-n partea a doua a meciului cu Socodorul, fără a trece însă mult până la egalarea croită de orădeni, ai căror antrenori Farcaş şi Mihuţ efectuau o dublă modificare în acelaşi minut 65, apelând la Chindlea şi Calugher, egalare croită de pe dreapta, prin Ionuţ Ban, intrat de la pauză şi care l-a împins în calea sa pe Prună, centrarea-i fiind fructificată cu capul de fundaşul central Sergiu Bactăr: 1-1 în minutul 73.
Fază în care portarul polist Rareş Murariu şi-a busculat coechipierul Robert Curescu, grav lovit în ciocnire, ambii necesitând însă îngrijiri medicale, ambulanţierii sărind în ajutor şi stabilizându-i, înainte de a-i transporta la Urgenţe. Portarul Miklos şi Roşu sărind şi ei în ajutor de pe banca de rezerve, înlocuitori de circumstanţă pentru ultimele peste 15 minute, într-un moment extrem de delicat pentru alb-violeţi, duelul cu fruntaşii devenind cu-atât mai dificil.
Le vor rezista oare, îşi puneau întrebarea şi fanii, susţinându-i neîncetat, iar poliştii au scos-o la liman, şi cu aportul lui Robert Miklos între buturi, salvator spre final în câteva rânduri.
Cu primul gol încasat în noul campionat, laureata Seriei 10 n-a desfăcut pe final lacătul polist, localnicii trecând un test de caracter prin a conserva în condiţii dificile punctul devenit cu-atât mai preţios. Galeria de pe Criş şi-a dorit fără doar şi poate mai mult dar tocmai bănăţenii, potenţiali contracandidaţi în play-off, le-au şterpelit orădenilor şi primele puncte în proaspăta ediţie, procentaj maxim spulberat.
Clasamentul la zi al Seriei 8 fiind publicat pe coloana datelor tehnice din secţiunea Fotbal, cu toate rezultatele, programul viitor şi ierarhiile din cele 6 eşaloane.
Program viitor pentru polişti la Periam, acasă cu cei din Ineu, la Cermei, pe teren propriu cu Progresul Pecica iar la Peciu Nou la încheierea turului, în etapa a IX-a. Cea de-a patra, trecută totuşi cu bine în faţa unui lider căruia i-au înscris primul gol şi i-au ştirbit punctajul maxim. Ar putea părea puţin, doar atât, pentru o retrogradată din Liga 2, dar alb-violeţii sunt totuşi în reconstrucţie, pe când roş-albaştrii omogeni în calitate de campioni la zi ai seriei nord-vestice. Faptul că „Poli” le-a rezistat pe final după golul primit şi pierderea a 2 componenţi, pe lângă ceilalţi 2 dinaintea respectiv debutul partidei, echivalează cu trecerea examenului, cel mai dificil acasă în Seria 8.
Draw ce nu-i avantajează momentan în ierarhie, doar în partea a doua a clasamentului, pe 6, dar diferenţele sunt mici spre foarte mici, recuperabile. Eventual chiar şi peste două luni în revanşa de pe Criş, pe 18 noiembrie, în etapa a 13-a, când roata norocuului s-ar mai putea şi întoarce. Trupa mai legată şi experimentată, cea albastru-roşie, cu titulari şi din generaţia 1991, şi din 1993, chiar 2 din 1995, a avut mai toate atuurile la dispoziţie pe Bega, prin indisponibilităţile lui David Popa şi Huminic, retras din minutul 17, prin penalty-ul uşor acordat şi accidentările „violeţilor” la faza golului egalizator, când Murariu a dat de colegul Curescu şi nu de traiectoria mingii, la toate acestea mai tinerii şi fragezii polişti rezistând prin a absolvi un examen de maturitate. Mult, mult mai grele de-atâta nu pot surveni în sezonul regulat.
La care Paul Codrea a semnalat că „pentru noi dimineaţa nu a început bine, m-am trezit cu mesaj de la David Popa că nu poate să joace, că e bolnav, are un virus. După care începe meciul, dcând upă 10-15 minute se accidentează Huminic, după care vine un penalty care după părerea noastră a fost uşor acordat. Spre norocul nostrul l-au ratat. Mai avem nevoie şi de şansă, că prea au fost multe ghinioane în ultima perioadă. Cu toate astea, spiritul de luptă al băieţilor m-a încântat, m-a mulţumit pe deplin, am strâns rândurile cei care am fost disponibili. Toată lumea, juniori şi seniori, am luptat şi e până la urmă un punct meritat şi până la urmă suntem prima echipă care dă gol Bihorului până acum n-a luat niciun gol în campionat… cumba problemele îţi dau şi soluţiile, mă bucur să aflu că jucătorii sunt disponibili, joacă pe orice poziţie, îşi ajută echipa.”
Costel Pantilimon l-a completat în spuse din postura conducătorului prin a spune că „noi creştem de la joc la joc, dorinţă există, sunt mulţi jucători buni în echipa noastră. Jucători de mare perspectivă. Îmi pare rău că nu am avut toată echipa validă, am venit după un meci bun acasă cu Socodorul şi am avut deja trei absenţe, azi ne-au mai dispărut doi dintr-un foc. Sunt curios să văd după investigaţii, în cazul lui Huminic. Îmi pare rău de ceea ce s-a întâmplat cu Murariu şi Curescu. Acolo a fost un pic o chestie şocantă pentru toată lumea. Am înţeles că în momentul de faţă e sub mai multe investigaţii Curescu, el ar fi o problemă mai serioasă. Ce pot să spun e că îi felicit pe băieţi, pe toţi, felicit stafful, pentru că într-adevăr a dat dovadă de caracter. A fost un meci cu multă dăruire, cu multă suferinţă, au fost momente când au ştiut să şi sufere, ceea ce mă bucură, că arată spiritul Politehnicii, arată că e clar că toţi s-au adaptat în momentul de faţă şi ştiu ce înseamnă această emblemă! M-am uitat, de sus mi s-a părut că nu a fost şi-mi menţin părerea, am mai zis-o, din punctul meu de vedere cred că ar trebui ca toţi să-şi dea seama că fotbalul se joacă pe teren. Nu e făcut ca cineva anume să aibă prioritate în o anumită promovare sau anumit joc, cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că suntem în anul 2023, când fotbalul se joacă doar pe teren. Cum noi facem sacrificii ca şi echipă, aşa toată lumea, şi cei din arbitraj, ar trebui să aibă foarte mare respect faţă de acest club. Am avut un moment iarăşi cheie la meciul cu Buziaş, azi iar un moment cheie, simt cumva că suntem atraşi în acest malaxor pe care nu mi-l doresc să-l bifez, pentru că nu-mi place ce văd. Am o echipă tânără, am un staff tânăr şi avem nevoie de toate resursele, avem nevoie de respect din partea tuturor. Cred că toată lumea ştie ce înseamnă brandul Timişoara şi nu cred că putem fi trataţi aşa, cu uşurinţă, lumea trebuie să se gândească de zece ori înainte de a lua o decizie, ceea ce ar trebui să pună pe toată lumea pe gânduri”.
Politehnica Timişoara: R. Murariu (minutul 75, Miklos) – Curescu (min. 76, D. Roşu), Bocşan – cpt., Huminic (17, Vlaicu), Taub – Marincu (65, David Ciurel), Pureca, Rotariu, Paşcalău (65, Avramescu), Prună, Olariu.
Antrenor: Paul Codrea.
Rezerve neutilizate: – / Radu Ciurel, Haloş, Oprea.
FC Bihor: Pînzariu – Călin Jurj, Bactăr, Ricardo-Florin Farcaş – cpt., Stoian – Gunie, Vasile (minutul 65, Calugher) – Chitaş (46, Ban), Sorian (46, Sergiu Jurj), Moga (65, A. Chindlea) – Hosu.
Rezerve neutilizate: Bob – Paublusztig, A.A. Popa, Ioviţă şi Stan.
Antrenor: Florin Farcaş. Care a remarcat la final că „a fost un joc la discreţia noastră, mai ales în partea a doua, dar în prima parte a fost un joc de uzură, un joc în care am încercat să punem stăpânire pe joc. Ne-am dorit să dominăm mijlocul terenului, dar am făcut-o destul de ezitant. Ne-am creat câteva oportunităţi în prima repriză, am avut şi câteva momente de superiorităţi pe care nu am ştiut să le valorificăm, am scos şi acel penalty. Repriza a doua a fost însă clar a noastră, cu dominare clară, chiar dacă am luat un gol, pe o lipsă de nesincronizare şi responsabilitate a jocului în banda stângă. Ne-au surprins, am luat gol, dar apoi cred că a fost o singură echipă pe teren, care a dominat clar, autoritar, a doua repriză, cu multe ocazii, dar nu am reuşit să marcăm şi, astfel, rezultatul a fost egal. Sigur, suntem şi mulţumiţi de rezultatul obţinut, 1-1. Am scos totuşi un punct în deplasare, dar, sunt şi nemulţumit de lipsa de concentrare şi de responsabilitate în joc şi nu în ultimul rând sunt un pic nemulţumit de unii jucători experimentaţi, care trebuia să dea un pic mai mult de echilibru şi de consistenţă în joc”.
Au arbitrat Mihai Motan (Târgovişte) – Zamfir (Slatina) şi Daniela Constantinescu (Craiova).