Se ține totuși a 3-a ediție în Campionatul Național Universitar de fotbal, dar doar ca turneu final, la Cluj

Asupra celei de-a treia ediții a Campionatului Național Universitar de fotbal a planat în acest sezon o suficient de mare incertitudine, legată de derularea întrecerii, după ce se auzea inițial că nu s-ar organiza și în campania 2016-2017, însă primele zile de primăvară au spulberat îndoielile, competiția urmând a avea loc, însă doar sub forma unui turneu final, cu un număr dublat de participante în comparație cu ultima fază de anul trecut, și anume opt.

newlogo3-150x125

 

Timișoara găzduia în primăvara anului 2015 turneul final al primei ediții de la relansarea întrecerii fotbalistice universitare, pe-atunci calificându-se în reuniunea de pe Bega și UVVG Arad, UPB București și UAIC Iași, pe lângă reprezentante ale centrelor din Cluj, Sibiu și Târgu Jiu, care aveau să se califice și în faza finală din 2016, de sub Feleac, în care mai pătrundea în schimb UNEFS București.

În Final6, la Timișoara, Universitatea ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu cucerea ediția inaugurală prin a dispune în ultimul act de clujeni cu 4-0, iar anul trecut, într-un turneu final cu 4 echipe, anunțat inițial a se derula undeva la Buftea sau Mogoșoaia și strămutat între timp sub Feleac, Universitatea ”Babeș Bolyai” Cluj s-a impus în propriul fief, asigurându-și astfel și biletele pentru întrecerea continentală de profil găzduită tot de Croația, ca reprezentantă a României. Ardelenii câștigau cu 6-0 finala acasă cu Universitatea Lucian Blaga Sibiu, după ce treceau la zero și în semifinale de Universitatea NEFS București, cu 4-0, ”bronzul” în Final4 2016 cucerindu-l în finala mică tot de pe Cluj Arena cei din Târgu Jiu, 3-0 împotriva bucureștenilor, în urma unui 2-2 cu eșec la lovituri de departajare în semifinala cu sibienii.

Iată însă că primele două ediții sunt completate cu a treia, în primăvara în curs, deși dificultățile financiare întâmpinate în cazul acestei întreceri de Federația Sportului Școlar și Universitar (FSSU), organism din cadrul Ministerului Educației Naționale, au pus sub semnul întrebării disputarea unei noi campanii, motiv pentru care s-a și apelat doar la un turneu final.

Care va avea loc pentru al doilea an la rând la Cluj, în perioada 10-13 aprilie, locul desfășurării etapei finale a Campionatului Național Universitar fotbalistic din 2017 fiind baza sportivă a Universității ,,Babeș Bolyai’’ din strada Pandurilor 7, așadar într-un cadru studențesc. Rămâne însă de văzut cu ce componență a loturilor se vor alinia la start formațiile reprezentante ale instituțiilor de învățământ superior care optează pentru înscrierea în întrecere, după ce și concluzia celei de-a doua ediții a competiției, din 2016, se lega de aspectul că multe întâlniri nu se arătau a fi strict și autentic studențești, ci alcătuind mai degrabă un alt campionat și cu jucători din eșaloanele divizionare 2 și 3 sau mai mici, cu atributul că respectivii sportivi sunt și studenți, când în mod normal ar fi trebuit să se adreseze mai ales și în primul rând studenților amatori de fotbal, și nu fotbaliștilor divizionari de ligă.

Conform regulamentului pentru turneul final clujean din 2017, remis de partenerii organizatori, înscrierile se efectuează în perioada 20-30 martie, până la ora 16, dar ”nu se acceptă înscrierea a mai mult de o echipă dintr-un centru universitar”, ca scop declarat punctându-se ”promovarea educației sportive în mediul universitar, cultivarea spiritului competiţional şi stimularea performanţei sportive a studenților practicanți ai fotbalului”.

Rămâne de văzut cum se va organiza centrul universitar timișorean pentru alinierea în faza finală din Ardeal, Universitatea de Vest având intenții în acest sens după ce în anii trecuți a cochetat cu pătrunderea în Final6 respectiv Final4, ratate de puțin, iar Universitatea Politehnica s-a regrupat după primele două participări, prin a-l implica pe Alin Molcuț pe linie fotbalistică, asistent fiind al Catedrei de Educație Fizică și Sport a UPT. La UVT, implicați în proiectul pe aceste linii sunt Gabi Bîzoi, Remus Datcu și Flavius Nastor.

Regulamentul mai stipulează printre altele că la competiție pot participa studenţi înscriși la toate formele de învățământ din sistemul de stat şi particular, iar studenții echipelor universitare participante pot fi legitimați la cluburi sportive.

Vor fi formate două serii prin tragere la sorți iar câştigătoarele celor două grupe vor juca finala competiţiei, echipele clasate pe locurile 2, 3 şi 4 în fiecare serie urmând a juca pentru ocuparea pozițiilor 3–8, cu corespondentele din celălalt patrulater. În cazul în care se vor înscrie mai puțin de 6 grupări, stipulându-se a reuni maxim 16 sportivi şi 2 oficiali, sistemul de desfășurare se va stabili la ședința tehnică.

Meciurile din competiţie se vor desfăşura numai pe terenuri omologate de către FRF sau AJF, având lungimea între 90 și 120 de metri iar lăţimea între 45 și 90 de metri. Durata unui meci este de 60 minute (două reprize de câte 30 minute, cu 10 minute pauză între reprize, în faza grupelor și pentru locurile 5, 6, 7, 8), finala mică si finala mare se va juca 90 minute (două reprize de câte 45 minute, cu 15 minute pauza între reprize). Fiecare echipă are dreptul la patru înlocuiri de jucători, indiferent de post.

Meciurile din faza grupelor se pot încheia la egalitate după timpul regulamentar de joc. În cazul în care, la finala mare și finala mică, echipele sunt la egalitate după 90 de minute de joc, se vor juca două reprize de prelungiri a câte 15 minute, cu cinci minute pauză înte ele. Dacă egalitatea se menține, se vor executa  loviturile de departajare (câte cinci, executate alternativ, apoi, dacă egalitatea se menține, câte una până la prima departajare).

Câștigătoarea va reprezenta România la Campionatul European Universitar, competiție adresată echipelor universităților și înscrisă în calendarul internațional al Federației Sportului Școlar și Universitar, cu locul de desfășurare în ediția din acest an la Porto, în perioada 23-30 iulie.

Campionatul Naţional Universitar de fotbal este organizat în parteneriat prin Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar cu Federaţia Română de Fotbal și cu sprijinul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj, Direcţiei Judeţeane pentru Sport şi Tineret Cluj și Asociației Județene de Fotbal Cluj. Răspunderea pentru organizarea şi buna desfăşurare a Campionatului Naţional Universitar revine Ministerului Educaţiei prin Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar, Universității „Babeș Bolyai”din Cluj – Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, cu sprijinul Federaţiei Române de Fotbal, Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport Cluj şi Asociaţiei Judeţene de fotbal Cluj. Organizatorii vor oferi tricouri de campioni naționali universitari echipei câștigătoare. Se mai acordă, cupe, diplome şi medalii primelor 3 echipe clasate. La etapa finală, cheltuielile de transport vor fi suportate de instituţiile din învăţământul superior care înscriu studenţii sportivi în concurs. Federaţia Română de Fotbal cu sprijinul Asociației Județene de Fotbal Cluj va asigură arbitrajul competiției, iar FSSU asigură masa (35 lei/persoană) și cazarea (25 lei/persoană) tuturor participanților.

Se are totodată în vedere organizarea unei etape finale a Campionatului Național Universitar de futsal, pentru fotbal în sală, la Reșița.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Sport Universitar și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: