Cu un unsprezece al cărei medie de vârstă a fost şi mai scăzută decât etapa trecută, Ripensia a condus astăzi la pauza matineului de la Chiajna graţie reuşitei memorabile a lui Nicolae Sofran, nefiind aşadar în dezavantaj după 45 de minute nici în cea de-a doua întâlnire consecutivă din 2023 cu o aspirantă la play-off, însă, precum sâmbăta trecută la Timişoara cu Unirea Dej, a pierdut tot la potou şi tot cu 2-1, tot în urma unei centrări, încheind astfel cu un eşec seria celor 10 deplasări fără nicio victorie în sezonul regulat al Ligii 2. Într-adevăr, bănăţenii au forţat egalarea cu portarul Rus urcat în atac la corner în cel de-al şaptelea minut de prelungiri, dar n-au evitat cea de-a patra înfrângere la rând în campionat, revenind astfel după 7 runde pe un loc de retrogradare, pe când Concordia, cu alde experimentaţii Tamaş sau Rusescu, a semnat al patrulea triumf succesiv la limită: 2-1 (0-1).
Cu mari emoţii la croşetarea reuşită de rezerva ripensistă Mihai Ene în prelungiri, pătruns dezinvolt pe stânga însă şutând din preajma careului mic în picioarele lui Iustin Popescu, ieşit providenţial în disperare de cauză şi deturnând în corner.

Ex-polistul Sofran sosea la început de septembrie 2022 sub comanda lui Muntean
Deşi cu 7 titulari din generaţiile 2001 şi mai mici, Ripensia s-a desfăşurat astăzi stăpână pe sine în deplasarea sa finală din sezonul regulat înaintea celor din play-out, deschizând în consecinţă scorul puţin înaintea pauzei pe arena ex-prim-divizionarei din Ilfov, însă a avut de suferit pe final tocmai în ceea ce priveşte aspectul care o preocupă cel mai mult, în planul rezultatelor imediate, pierzând din nou la potou în 2023 în faţa unei oponente din prima jumătate a clasamentului, de astă dată CS Concordia, care şi-a păstrat astfel şansele de accedere în play-off, pe care şi le va juca în ultima rundă a turului la Metaloglobus Bucureşti.
Roş-galbenii Timişoarei, cu două noutăţi în primul 11, păreau a se întoarce cu un preţios punct pe Bega, în ciuda faptului că s-au văzut dominaţi în partea secundă a meciului din etapa a 18-a, însă au fost în cele din urmă depăşiţi tocmai când le era lumea mai dragă, în penultimul minut, 89, în urma unei centrări taman de pe tuşa dreaptă, de la circa 22 de metri, mai debrabă înaltă şi plouată decât lungă, expediată de Stoian în preajma careului mic al oaspeţilor, într-o zonă în care alb-verzii au creat superioritate numerică, de unde, din cădere, venit dinspre colţul lung, Adrian Cierpka a reluat cu dreptul dintr-o bucată şi din drop, cu pământul, în bara transversală lângă prima bară, mingea ricoşând în plasă: 2-1, de la 0-1 la pauză.
S-a repetat într-un fel premiera din 3 decembrie de pe Jiu, când „Ripi” deschidea scorul pentru prima dată în deplasările acestui campionat, şi-atunci, şi-acum conducând la pauză, dar de fiecare dată fiind egalată în primul sfert de oră din repriza a II-a, în Oltenia de către Dragu, în zona capitalei de către Raoul Cristea, după un un-doi cu Rusescu, pierzând în cele din urmă, cu 3-1 în Gorj la ultima apariţie din 2022, cu 2-1 în Ilfov, înfrângeri legate la început de 2023, la fel cum încheia şi anul trecut, de fapt, la fel cum şi înceapea ediţia în curs a Ligii 2, cu eşecuri.
Iar cum insuccesele s-au tot adunat, deloc de mirare că Ripensia a alunecat astăzi din nou pe un loc de retrogradare, 17, pe care îl ocupa ultima oară la final de octombrie, în urmă cu 7 etape, în ciuda unui 4-0 victorios acasă cu Unirea Constanţa pe 22 ale lunii, succes care-i mai ameliora atunci situaţia. Îmbunătăţită ulterior, încât roş-galbenii urcau pe 13 în runda a 13-a după acel 1-0 cu Politehnica Timişoara şi se menţineau pe poziţie în reuniunea imediat următoare graţie unui 1-1 tot în zona Bucureştiului, la Progresul Spartac, însă, odată cu etapa a 15-a, bănăţenii au luat la rând treptele coborârii spre… subsol, una câte una, 14, 15 şi 16, alunecând şi pe 17.
Lovitura le-a fost aplicată la potou de umbra unei ex-prim-divizionare care retrograda din elită în 2019, actualmente cu şanse la calificarea în play-off după o serie de succese la limită, Concordia redebutând astăzi pe principalul stadion al clubului ilfovean, la ora unicului său meci acasă din 2023 în sezonul regulat, după regazonarea suprafeţei de joc, teren arătând însă mai degrabă afectat de vitregiile iernii decât reamenejat.
Nimic special însă în lamentabilul fotbal românesc în luna debutului în preliminariile Euro 2024, în Andorra şi acasă cu Belarus, iar aşa cum gazonul nu arăta ca şi cum ar fi fost refăcut, nici tribunele n-au atras iubitorii sportului în 11 la revenirea Concordiei pe propriul stadion, a doua şi peluzele fiind goale, deşi intrarea la meci a fost liberă.
În această ambianţă a căutat Ripensia să evadeze de pe cel de-al doilea loc de baraj, primele semne fiind cât se poate de bune dar continuarea dezamăgitoare, astfel încât a sfârşit prin a fi depăşită la puncte de nou-promovata bucureşteană de pe primul loc de retrogradare, deşi aceasta nu s-a impus acasă.
Precum cu Unirea Dej, „Ripi” a înscris tot în ultimele minute înaintea pauzei, astăzi prin Nicolae Sofran, care a pătruns pe zona centrală şi a şutat din preajma careului, uşor lateral dreapta, imparabil pentru Popescu: 0-1 în minutul 41. Încă un gol de moral căzut la momentul oportun, înaintea revenirii la vestiare, precum timişorenii îi egalau şi pe dejeni pe „Electrica” în minutul 39, însă şi ilfovenii au procedat precum ardelenii, efectuând modificări la pauză, cu impact în repriza a II-a.
De fapt, Eugen Trică a început schimbările încă de la mijlocul primei părţi, iar apoi a apelat şi la Ivanovski şi Rusescu, înlocuindu-l pe ex-ripensistul Mediop Ndyaie, marcator al unicului gol victorios în deplasarea de duminică la Baia Mare, iar tocmai Raul Rusescu a fost implicat în faza golului egalizator, în minutul 56, retrimiţându-i tot din careu lui Raoul Cristea, pe un spaţiu liber în preajma careului mic, în stânga, într-o zonă de superioritate numerică, doi fără adversar, de unde a reluat cu stângul la colţul scurt, fără ca Rus să poată face mai mult decât să devieze în propria plasă: 1-1.
Cei din Chiajna, cu timişoreanul Dorin Codrea căpitan, veneau după succese pe linie cu 1-0, la Buzău şi „acasă” pe Concordia-2 cu Unirea Slobozia la finele toamnei, respectiv duminică la Baia Mare, iar cum victoriile aduc victorii, insistenţa din repriza secundă le-a fost răsplătită, deşi nu neapărat pe fondul unei dominări clare.
Ieşea şi soarele în Ilfov odată cu golul egalizator, într-o primă sâmbătă senină de martie, iar semnele erau tot mai încurajatoare pentru alb-verzi, stângul lui Cierpka din careu, tot din stânga, fiind deviat milimetric puţin mai apoi pe lângă bara de la colţul scurt. „Ripi” se arăta a fi tot mai periclitată, Trică, simţind momentul prielnic, încasa un „galben” pe margine. Cu menţiunea că astăzi a apelat în linii mari la 11-le cu care remiza alb la CSA în ultimul amical din 18 februarie, absenţi fiind acum portarul Chudy şi ex-polistul Pană.
Fără a beneficia astăzi de câţiva componenţi şi apelând la două modificări în 11-le de start de la un meci la altul, Stoica intrând în locul lui Stoi şi rezerva utilizată în jocul trecut Butnăraşu în locul lui Nistor – schimbat la pauza partidei cu dejenii cu Cracea, staff-ul timişorenilor a recurs la rândul său la împrospătări, în primul rând prin Ene, apoi şi prin Cracea tot în prima jumătate a reprizei a II-a, plusând cu două înlocuiri în minutul 72, în căutarea conservării unui preţios punct.
Însă „Ripi” n-a mai repetat remizele de la Baia Mare, Râmnicu Vâlcea şi Buftea, încasând în schimb cea de-a şaptea înfrângere în 10 deplasări din Liga 2, final al ieşirilor cu un bilanţ slab, 0 3 7 4-14 3 puncte, aşadar la doar al patrulea gol marcat pe teren advers în acest campionat, ce-i drept unul notabil, înscris de Sofran. Ultimul punct smuls afară, nou-promovatei Progresul Spartac, în noiembrie pe sinteticul Buftei, aşadar în Ilfov, când galben-roşii egalau pe final.
Ceea ce le-a mers la mustaţă contra bucureştenilor sau cu Politehnica, nu le-a mai mers cu Unirea Dej şi Concordia, învingătoare pe final. Marjele sunt aşadar mici dar orice diferenţă contează, paradoxal fiind aspectul că, deşi au încheiat apariţiile acasă cu un bilanţ negativ, 10 4 1 5 9-10 13 puncte, cei din Chiajna deţin încă şanse la calificarea în grupa I valorică. În ciuda faptului că n-au marcat în jumătate dintre aceste partide pe teren propriu, fie că primele două au fost la Buftea iar următoarele din 2022 pe terenul secund al „verzilor”.
Deloc în largul lor în Ilfov, fără succes în primele 4 apariţii acasă, 0-3 cu CSM Slatina, 2-2 cu CSC Dumbrăviţa şi 0-1 atât cu Dinamo cât şi cu CSC Şelimbăr, eşecuri identice la rând fiind înregistrate apoi şi cu cei din Braşov respectiv CSA, pe 11 noiembrie, după o lună octombrie mai fructuoasă, 2-0 atât cu Progresul Spartac cât şi cu cei din Târgu Jiu.
Ripensia a fost astăzi cel mai aproape de cel mai bun rezultat pozitiv în deplasările sezonului regulat al Ligii 2, însă a sfârşit pe scut la potou, întregind bilanţul nefast pe teren advers, deplasări în care, cronologic, a înregistrat rezultatele: 1-0 pentru FC Buzău, 1-1 la Baia Mare, 1-0 pentru FC Braşov, 3-0 pentru CSM Slatina, 1-0 pentru CSC Dumbrăviţa, 1-0 pentru Dinamo la Giurgiu, 0-0 la Râmnicu Vâlcea cu CSC Şelimbăr, 1-1 la Buftea cu Progresul Spartac, 3-1 în Gorj pentru cei din Târgu Jiu şi 2-1 (0-1) pentru Concordia Chiajna.
Semn că meciurile de pe „Electrica” ar putea-o scoate mai degrabă la liman, cele 4 apariţii rămase pe teren propriu în acest sezon fiind inaugurate sâmbăta viitoare de sosirea trupei de podium CSA. Şapte întâlniri i-au mai rămas la dispoziţie Ripensiei în acest al şaselea sezon consecutiv în Liga 2, din nefericire şi cel mai anevoios.
În care, până acum, numărul eşecurilor este majoritar, 10 în 18 meciuri, ineficacitatea atârnând greu, aidoma unei pietre de moară, în condiţiile în care doar Unirea Constanţa şi Politehnica – adică ultimele două clasate, au marcat mai puţine goluri decât Ripensia, cu 16 reuşite în cele 18 etape. Semn că primăvara nu poate veni cu o unică „floare”, cea a lui Sofran, oricât de frumoasă ar fi aceasta, roş-galbenii neavând cum să se consoleze cu aspectul că alte 7 formaţii din Liga 2 au o medie subunitară sau cel mult unitară a golurilor înscrise în campionat. O dovadă generală a lacunelor de ordin ofensiv din fotbalul românesc dar şi în plan particular în ceea ce o priveşte pe Ripensia, căzută în capcana unei contradicţii în termeni între sloganele legate de spiritul jocului ofensiv şi „zgârcenia” din iarbă în preajma porţii adverse.
Rezultatele penultimei etape a sezonului regulat în Liga 2 şi programul rundei finale a turului, pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Fotbal.
*
Concordia Chiajna: I. Popescu – Simion, Tamaş, Stănică, Velisar, Paţurcă (minutul 46, Ivanovski), Codrea – cpt., Cierpka, Raoul Cristea (90+5, M. Constantinescu), Burcea (25, Ghimfuş), Ndiaye (46, Rusescu; 90+2, Maric).
Rezerve: V. Neacşu – Călinţaru, Skytte, Petkovski.
Antrenor: Eugen Trică.
Ripensia Timişoara: Rus – Zamfirescu, Butnăraşu, Gladun, Lungu – cpt. – Vidrăsan (minutul 57, Ene), Stoica, Morariu (72, Andreaş), Moraru (64, Cracea), D. Ciurel (72, Nistor) – Sofran (90+3, Ardeiu).
Rezerve: Flonta – Ţieranu.
Preparator sportiv: Iulian Muntean. Antrenor: Roberto Ivan.
Arbitru: Sergiu Mavriche (Bacău). Asistenţi: Carson (Constanţa) şi Antal (Bacău). Rezervă: Marcu (Constanţa). Observator de arbitri: Cristina Babadac (Reşiţa). Delegat de joc: Lumînare (Bucureşti).