„Comunalul” Dumbrăviţei va juca sâmbătă la matineu în premieră un meci oficial de campionat la Oradea, pe un stadion cu nume, „Iuliu Bodola”, într-o întâlnire pe „fâşia vestică” pe care nou-promovata FC Bihor şi mai ales alb-verzii timişeni şi-ar fi dorit-o mai ferită de grijile retrogradării, bântuindu-i în plus pe bănăţeni de când au alunecat sâmbăta trecută în premieră pe locul codaş cu trimitere directă la Liga 3, fără însă ca roş-albaştrii recent preluaţi de localnicul Erik Lincar cu un 2-1 (1-1) victorios la 29 martie pe sinteticul Metalului Buzău la startul fazei play-out să fie cumva complet salvaţi pe antepenultima treaptă, de menţinere în Liga 2. Aspect pe care elevii lui Cosmin Stan caută să-l valorifice în favoarea lor.
Încât să micşoreze la patru puncte deficitul faţă de acea poziţie complet salvatoare sau măcar să-şi îmbunătăţească astfel situaţia în raport cu penultima clasată de pe locul de baraj pentru supravieţuire, tot o nou-promovată, din Focşani, care-i devansează cu două puncte şi joacă tot în deplasare, şi vrâncenii la Buzău, Metalul având 9 puncte în plus faţă de oaspeţii lor „din vecini”.
Contând mult şi-acest joc al rezultatelor indirecte, anul trecut o „morişcă” suflând vânt din spate penultimei clasate din Dej dar din faţă timişenilor de la Pădurea Verde, scăpaţi atunci la potou în cele din urmă cu bine, deşi nu smulgeau niciun punct în deplasările din play-out, 3-1 la Turnu Măgurele pentru retrogradata CSM Alexandria, 2-0 la Dej pentru Unirea şi 1-0 în penultima rundă la Mioveni pentru „violeţii” Piteştiului.
La ora actuală, bănăţenii sunt la cea de-a doua deplasare în Grupa A din seria secundă valorică, după eşecul „cu cântec” din Mureş la autogolul lui Butnăraşu, 1-0 pentru promovata din Ungheni, căreia matematic îi mai este necesar numai şi numai un punct pentru a şi confirma încă de sâmbătă, primind liderul CS Corvinul 1921, „evadarea” în direcţia menţinerii în eşalon.
Năzuită cu speranţe şi de CSC Dumbrăviţa, în ideea unui al patrulea sezon consecutiv de rulaj în Liga a II-a şi din vara lui 2025, în acest sens deplasarea la „Iuliu Bodola” fiind de mare importanţă, şi în contextul în care verzi-albii vor avea de aşteptat pe tuşă etapa viitoare, în Săptămâna Mare, aşteptare de care au avut parte bihorenii săptămâna trecută.
În favoarea lor sau nu, rămâne de văzut, cert fiind faptul că formaţiile care au jucat până acum doar un meci în Grupa A din seria secundă valorică, din Hunedoara şi Oradea, sunt singurele rămase cu procentaj maxim, câştigându-le, pe când CSC Dumbrăviţa e unica rămasă fără vreun punct în play-out dintre celelalte cinci participante.
Dar şi singura care nici n-a înscris în acest timp, ceea ce i-a deteriorat situaţia ierarhică, în plus şi mai preocupantă pe fondul indisponibilităţii la Oradea a golgheterului „verzilor” în ediţia trecută, Dragan Paulevici, care, după ce a sfârşit spitalizat în Mureş de pe urma cotului lui Jalbă, s-a înhămat şi la abordarea primirii sâmbăta trecută a Metalului Buzău, introdus fiind în căutarea egalării şi alegându-se cu încă o încheiere prematură a disputei, de o altă natură, prin încasarea în scurtă succesiune şi-n orice caz cu totul aspru a două cartonaşe galbene, ceea ce i-a atras suspendarea.
Când aveau şi alb-verzii mai mare nevoie de un colectiv complet înaintea unei întâlniri care pe care, pe de-altă parte convenabilă stare de fapt pentru roş-albaştrii bihoreni mai feriţi după respectivul 2-1 la Buzău,
Cu Lincar la redebutul pe o bancă tehnică în oraşul natal după sezonul 2016-2017 la cârma Luceafărului, altfel nestatornic „pelerin” an de an din 2008 pe la grupări de exemplu din Mangalia, Tulcea şi Măciuca, şi-n orice caz numeroase din Ilfov, pân-la Universitatea Cluj în 2021-22, mai lungă fiind această listă din palmaresul ex-internaţionalului cu 5 selecţii, actualmente în vârstă de 46 de ani după ce era şcolit în formarea sa fotbalistică şi la Bordeaux, decât cea în tricou de jucător, cinci sezoane la stelişti, ulterior la cluburi greceşti dar şi la Perm, repatriat la grupări din zona capitalei.
Orădeanul ajungând şi într-o a treia perioadă diferită a o antrena pe Concordia, în trecerile sale pe la Chiajna, unde era legitimat cândva şi ca jucător, încât Lincar şi Cosmin Stan au dat ochi şi-n ediţia trecută a Ligii a II-a, completată în faza pe grupe valorice cu o clasare a ilfovenilor pe locul 3 în Grupa B, timişenii salvându-se de pe treapta a cincea în Grupa A.
Ocupată acum de FC Bihor şi vizată de „lanterna roşie” de la Pădurea Verde, care, după ce „va sta” în Ajunul Sfintelor Sărbători de Paşti, va primi la „Ştefan Dobay” tocmai vizita contracandidatei CSM Focşani 2007.
Meciuri care pe care într-un septet care a generat până acum, în primele două etape, cinci rezultate la limită şi un 3-0 sărind cu-atât mai mult în ochi la Focşani, învinsă fiind astfel după 7 apariţii imbatabile la rând dintre care ultimele 5 chiar câştigătoare cu un unic gol primit nimeni alta decât învingătoarea cu o săptămână înainte a bănăţenilor, Unirea Ungheni, ceea ce semnalează cu-atât mai mult existenţa de impact a unui „foc încrucişat”.
Ceea ce nu i-a demobilizat însă pe „verzi”, sperând să se şi întoarcă roata în favoarea lor după prestaţii în general merituoase, din care ar fi meritat a se alege cu ceva mai mult prin prisma jocului etalat dar şi a ocaziilor create, prea rar însă valorificate, o singură dată pe meci în eşecurile din noul an acasă cu Ceahlăul şi de la Mioveni, decisiv în favoarea lor acasă cu codaşa celeilalte grupe din play-out, cvasiretrogradată din Câmpulung Muscel.
În rest însă, anul 2024 fiind încheiat cu trei apariţii fără gol marcat, iar alb-verzii caută a evita la Oradea egalarea respectiv serii secetoase, două goluri în aceeaşi partidă înscriind ultima dată la 23 noiembrie la Pădurea Verde, insuficiente însă până şi acelea în înfrângerea cu 2-3 cu sibienii.
CSC Dumbrăviţa are însă orădeanul ei în avanposturi, golgheterul Nicu Modan, care şi marca unicul gol al întâlnirii acasă de la 14 septembrie cu bihorenii, înaintea pauzei, bănăţenii căutând a reedita acel triumf care-i plasa într-o poziţie convenabilă la intrarea în toamnă, cu bilanţul 6 3 1 2 7-5 10 puncte, cu patru în faţa învinşilor roş-albaştri.
Care aveau a-şi croi redresarea, iar după ce au încheiat anul cu o remiză cu gol la Cisnădie, au luat-o de la capăt în deplasările din 2025 prin a nu ceda deloc, învingând cu 1-2 la Afumaţi şi remizând 1-1 în Neamţ, ba chiar bisând la Buzău, 1-2.
Mai greu le-a venit însă orădenilor pe „Iuliu Bodola” în 2025, deşi nu încasau deloc până la pauză, cedând de fiecare dată, 0-2 (0-0) cu Unirea Ungheni în februarie şi 2-4 (1-0) cu FC Voluntari în martie.
În aprilie fiind rândul vizitatorilor timişeni, din colectivul cărora antrenorul principal Cosmin Stan a fost cât se poate de clar: „Plecăm doar cu gândul la victorie. Suntem într-un moment greu, probabil cel mai greu din ultimii patru ani, de când sunt eu la echipă. Dar au mai fost momente dificile, pe care am reușit să le depășim cu bine. Nu ne pierdem speranța, pentru că suntem o echipă de luptători. Până în ultima clipă, vom lupta pentru obiectivul nostru, menţinerea în Liga 2.”
„Dacă ne gândim doar la ultimele etape din play-out, am pierdut de fiecare dată cu 1-0, meciuri foarte echilibrate, în care am consemnat autogoluri. Cu atât mai mult am avut mai mult de lucru la aspectul mental. Am încercat în această săptămână să ne detașăm de încrâncenarea cu care facem noi antrenamentele de obicei, am făcut și niște antrenamente mai plăcute. Și în afara terenului am făcut niște lucruri care să ne unească mai mult.”
„Nu ar fi bine să vorbim prea multe despre adversar, pentru că au schimbat antrenorul recent și e clar că au o altă filosofie. Au jucat un singur meci cu el pe bancă. Totuși, pot să spun că au patru jucători de valoare deosebită pentru Liga 2, cu experiență foarte mare la nivelul primei ligi, mă refer la mijlocașii Filip și Ubbink și la atacanții Stahl și Hora. Dar mai au și câțiva tineri de perspectivă, tineri interesanţi”.
Aceleaşi planuri le-a expus şi un component al alb-verzilor cu potenţial de a face un pas pe o treaptă superioară, Răzvan Morariu, semnalând că „la fiecare meci trebuie să pornim cu o mentalitate pozitivă. Eu cred în băieți și sunt convins că putem reuși victoria sâmbătă. Cel mai important este să credem în noi. FC Bihor are o echipă experimentată, cum a spus și domnul profesor, sunt 4-5 jucători cu o experiență mare pentru Liga 2. Dar eu consider că ne putem bate cu orice adversar de la egal la egal, nu contează că ei au mai multe meciuri în prima ligă. Eu cred că putem face o figură frumoasă în acest meci.”
Morariu a admis că „nu cred că încă sunt 100%, după accidentarea pe care am suferit-o în iarnă. Momentan, sunt probabil la 80-85%. Încep să îmi revin fizic, sper să cresc de la meci la meci și să acumulez cât mai multe minute”.
* Programul complet al etapei şi clasamentele la zi, pe coloana rezultatelor secţiunii Fotbal în Sporttim. Delegat de joc la meciul de la Oradea e preşedintele AJF Caraş Severin, Lolea.