Stanciu: „Pe dreapta vrem unul de primul unsprezece!”

Daniel Stanciu, manager sportiv la FC Timişoara, a admis că nu mai prea este timp în ultimele 48 de ore înaintea încheierii perioadei de transferări pentru o achiziţie pe flancul drept polist, explicând că strategia de întărire a lotului în această iarnă a îmbinat soluţii de moment cu o campanie cu bătaie lungă şi spunând „n-am auzit şi nu ştiu nimic” referitor la speculaţiile cu Marica.

Ca soluţie de moment, una a fost oportunitatea ivită cu Ignjatijevic: „Dacă nici un jucător de la Steaua Roşie nu e suficient de bun, atunci care ar mai fi!? Nikola a jucat cam jumătate dintre meciurile belgrădenilor în tur, vreo 8 jocuri, împărţindu-şi postul cu Dusko Tosic, pe care clubul l-a transferat în iulie, cu potenţial de a-l valorifica, motiv pentru care este opţiunea lor numărul unu de a fi utilizat”. Treiarul Tosic, în vârstă de 26 ani, i-a preluat locul fundaşului stânga adus cu o vară înainte, în aceste condiţii împrumutul lui Ignjatijevic pe malurile Begăi perfectându-se până în vară, cu opţiunea de achiziţionare definitivă contra sumei de 200.000 euro. Iar o alta, cu Ghionea, al cărui contract pe 2 ani şi jumătate are loc de renegocieri în vară, ţinând de alterarea în jos a remunerării sale, în funcţie de atingerea obiectivului propus.

Cât despre soluţiile pe termene depăşind actualul sezon, Stanciu s-a referit la necesitatea de a „avea răbdare”, dându-l exemplu pe Nikolic. Dar mai întâi am vorbit despre un puncher cu goluri multe în pregătirile garniturii secunde…

Despre Andrei Zăgrean, ultima oară la Silvania Şimleu Silvaniei şi cooptat în lotul alb-violet pentru o perioadă de 5 ani, Stanciu a spus că „a sosit cu un handicap în ceea ce priveşte pregătirea fizică, motiv pentru care a fost îndrumat spre un program specific în cadrul echipei secunde, implicând neconvocarea sa pentru stagiul iberic, însă nu mai suferă nici cele mai mici urmări după accidentarea suferită la menisc în urmă cu doi ani”. Zăgrean a mai fost pe lista potenţialelor achiziţii poliste, însă „Internaţional Piteşti a cerut foarte mulţi bani pentru atacant la vremea promovării lor”, alb-violeţii avându-l în obiectiv încă din perioada când evolua pentru trupa din Alba Iulia.

„N-a mai jucat de ceva vreme la acest nivel dar din vară încolo, fără doar şi poate, va exploda”, a conchis Stanciu despre masivul atacant, achiziţionat liber de contract.

Un alt atacant devenit liber de contract cu clubul său, la finele lunii octombrie, a fost Tosaint Ricketts, care a semnat cu timişorenii tot pe o perioadă de 5 ani de zile. „N-a fost o mare problemă să-l achiziţionăm, devenind liber de contract, şi deşi nu l-am monitorizat îndeaproape, ne-am interesat de evoluţiile sale şi am avut ca punct de plecare prestaţiile sale, cu goluri, în jocurile contra noastră, în Europa League”, a explicat Stanciu, care opinează că „adaptarea şi integrarea sa aici ţin foarte mult de el însuşi. Se pare că îi vine cel mai greu să se adapteze, comparativ cu alţi jucători sosiţi din străinătate, însă colectivul face tot posibilul să îl integreze. Dificultăţile sale au apărut în urma cantonamentului axat pe acumulări fizice, consecinţele fiind inevitabile, cu un descrescendo în jocurile de verificare”.

Ricketts se numără momentan printre puţinii jucători care are cele mai mari dificultăţi de conversaţie în limba română, aidoma atacantului Nikolic şi lui Nikola Ignjatijevic, sosit abia în urmă cu nici două săptămâni de la FK Crvena Zvezda, însă partea plină a paharului este că Dusan Uhrin jr. este un bun vorbitor de limbă engleză, existând astfel puntea unui dialog coerent.

Apropo de Nikolic, Stanciu opinează că „este un tânăr cu foarte multe certe calităţi, o achiziţie cu potenţial pe termen lung, drept un bun exemplu al strategiei pe care o urmăm”, motiv pentru care a şi fost acontat pe o perioadă, din nou, de cinci ani.

Rafael Rocha, marcator al celui mai frumos gol polist după revenirea din Spania, în urma unei combinaţii cu Ignjatijevic pe flancul stâng, „a fost recomandat de Helder, ei fiind de mici vecini şi prieteni în Brazilia natală. Ne-a fost înmânat un DVD cu evoluţiile jucătorului iar noi l-am invitat să vină să-l vedem pe viu, şi iată, n-a mai plecat de-aici. Cosmin Contra şi-a dat şi el consimţământul, am căzut cu toţii de acord în privinţa utilităţii sale, unica problemă constând atunci în alinierea sa pentru clubul de ligă secundă braziliană în 16 septembrie, la cinci zile după ce expirase perioada de transferări pentru Poli. Aşa încât nu l-am putut oficializa decât în 1 ianuarie 2011”, a explicat Daniel Stanciu despre tânărul sud-american de pe banda stângă, o altă achiziţie legată de cifra cinci. 5 ani.

„Se poate spune că Rocha s-a remarcat cel mai mult dintre noii veniţi, prin talentul său înnăscut, şi s-a impus cel mai lesne între primii 18”, a spus Stanciu, uşurinţa brazilianului ţinând poate şi de prezenţa într-un loc departe de plaiurile natale nu doar a unui compatriot, ci şi vecin şi bun amic.

Din atac, între buturi, unde Sergei Lepmets, cel care la 5 aprilie va împlini 24 ani, a fost cooptat pe aceeaşi filieră, prin aceleaşi contacte în lumea agenţilor de fotbalişti, pe care a fost transferat în România şi Giedrius Arlauskis, internaţionalul de tineret lituanian de la FK Siauliai: „Ţin minte că am fost personal la vremea respectivă, în 2008, împreună cu M. M. Stoica şi Viorel Moldovan, pentru a-l aduce la Unirea. Ne-a fost recomandat drept un tânăr portar liber de contract, ne-a fost trimis un DVD şi l-am inclus rapid în perioada noastră de pregătire, şi Sergei semnând tot pe o perioadă de cinci ani”.

În general jucători liberi de contract şi care au semnat pentru o aceeaşi perioadă determinată. Cam atât în privinţa achiziţiilor cu o anumită marjă temporală de perspectivă, care, vorba lui Stanciu, ar putea „exploda” mai devreme sau mai târziu.

Totuşi, spinoasa deficienţă a neacoperirii flancului drept a rămas de actualitate, Stanciu fiind foarte ferm: „Dacă găsesc un jucător de bandă de profilul dorit, ţin neapărat să fie pentru primul 11, nu altfel! În acest caz, nu mai putem aştepta integrarea sa în timp. Ori pentru Munteanu, în privinţa căruia ne-am manifestat interesul, Gaz Metan Mediaş n-a vrut să negocieze, iar preţul lui Bălan a fost unul prohibitiv. Problema de fond a devenit şi una de moment, prin prisma faptului că Helder nu poate evolua sâmbătă, fiind suspendat. Nu-l putem utiliza în nici una dintre variante, nici ca fundaş dreapta, nici pe flanc”.

Ca şi Helder, Burcă este suspendat în urma cartonaşului roşu primit în ultima etapă din toamnă, la Bistriţa.

Referindu-se la achiziţiile recente, ale lui Sorin Ghionea şi Nikola Ignjatijevic, etichetate de managerul sportiv drept unele „pentru atingerea obiectivul imediat, în baza experienţei lor competiţionale”, Stanciu l-a introdus în aceeaşi categorie şi pe italianul Lavecchia, cu specificaţia că „nu mai jucase totuşi de un an şi jumătate ori pentru un obiectiv de moment nu s-ar fi pretat în mod ideal, mai ales că dispunem totuşi de un lot numeros şi în plus avem un anumit ţel. Pentru cei de la Târgu Mureş, care luptă pentru evitarea retrogradării, este o achiziţie binevenită, însă nu şi la postura noastră actuală”.

În fine, vehiculata cedare a fundaşului Mera a fost materializată sub forma unui împrumut până în luna iunie la Unirea Urziceni, curmând frustrarea jucătorului de a nu avea meciuri în picioare în condiţiile pierderii de teren prin creşterea concurenţei pe posturi. „Vom vedea la vremea respectivă cum va evolua situaţia contractuală a lui Mera”, a spus Stanciu.

Cât despre Sepsi Laszlo, Stanciu a fost fără echivoc că „este mai degrabă o problemă medicală decât orice altceva. Este jucătorul nostru, într-adevăr, şi-a depus memoriu pentru a deveni liber de contract, dar clubul a dovedit că îi acordă încredere prin titularizarea după revenirea din convalescenţă. Din păcate, a pierdut toată perioada de acumulări din Spania, fiind prezent la o clinică medicală din Germania, şi iată, a resimţit dureri şi sâmbătă, cu Vojvodina, motiv pentru care a fost înlocuit la pauză, însă din punctul nostru de vedere este jucătorul Politehnicii”. Sepsi este printre cei mai utilizaţi fotbalişti în primele 18 etape, cu 1.319 minute la activ.

Din convalescenţă au revenit şi Bourceanu, care, deşi nu se antrenează încă la minge, este aşteptat aproximativ în cea de-a treia etapă din 2011, respectiv Curtean, pentru care recuperarea este estimată la cam 3 săptămâni – o lună de zile: „Va necesita timp atingerea unui potenţial optim de joc în cazul celor doi, dar sigur vor reajunge încet-încet”. Gueye Mansour, revenit vineri în oraş după cele peste două luni de recuperare la o clinică italiană, se reintegrează de marţi în programul de pregătire cu lotul polist, preconizându-se disponibilitatea sa de joc pentru luna martie.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 5 = zero

 


Alte articole legate de acest subiect: