Start al jocului CSU UVT – CSM Lugoj întârziat cu 12 minute în Divizia D Timiș, apelați de la teren, președinții AJF Timiș și FRF află de ce. Liderul învinge, 2-4 (1-3): FOTO + declarații. ”N-o să se schimbe absolut nimic, toți sunt mânjiți” ”Până n-o să plece mafia asta, n-ai ce face. La ora actuală n-ai cu cine să te lupți” ”Chiar am crezut că glumește, n-am pomenit ca un delegat de joc din partea AJF să spună că el este organizatorul acestui meci, și insista”

Soare și vreme frumoasă la Săcălaz în ultima după-amiază de marți din vara astronomică, mângâind de la ora 17 fotbalul în ziua inaugurală a etapei a opta – intermediară în Divizia D Timiș, cu liderul ligii a patra județene, totodată imbatabil și solitar în invincibilitatea sa, în calitate de vizitator al ”universitarilor” timișoreni. O întâlnire atractivă dintre cele 4 programate marți, partidă care din păcate a avut parte de un start întârziat, oaspeții lugojeni ajungând implicit cu atât mai târziu la casele lor. Din ”grija” purtată presei de un trimis al AJF Timiș.

Delegatul de joc al forului județean la întâlnirea CSU UVT – CSM Lugoj s-a îndreptat spre mine înaintea meciului de la Săcălaz și a țipat să ies ”afară”, să plec în tribună”. Nu eram sigur dacă trebuia să mă și dezbrac de vesta din dotare, regulamentară conform stipulărilor FRF. L-a ”convocat” și pe delegatul clubului organizator al partidei, Ovidiu Olariu, din partea CSU UVT, solicitându-i să mă dea ”afară”. Drept replică, ”eu nu pot face așa ceva, are vestă și i-am indicat unde să stea”. Deloc pe placul trimisului AJFT, în contrast total cu atitudinea prealabilă față de subsemnatul a colegului său delegat, observatorul de arbitri Cornel Făniță, cât se poate de cordială și normală, precum în general a tuturor celorlalte persoane prezente la meci.

Câștigat de vizitatorii de pe locul 1, CSU Universitatea de Vest – CSM Lugoj 2-4 (1-3), unica formație imbatabilă păstrându-și astfel invincibilitatea. Rezultatele de marți și programul etapelor 8-9, intermediară plus cea din weekend, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Fotbal. Ierarhia actualizată, aici.

Până acum câțiva ani, la alte ”drăgălășenii” pe pielea acelei părți a presei care-și respectă menirea de a reliefa realitatea factuală obiectivă, eram contrariați în planul activității jurnalistice și oarecum mâhniți într-un plan sufletesc, uman, însă de ceva vreme nu mai avem absolut nici cea mai mică așteptare dat fiind anumite atitudini ”oficiale” chiar sub orice critică, Dumnezeu să-i apere căci nu știu ce fac, cu completarea de rigoare și actualitate ”habar n-au pe ce lume trăiesc”. Foarte multe au însă la bază nivelul limitat spre foarte limitat al conștiinței spirituaie individuale și colective, și silabisim cu obstinație până când și ultimele fărâme ale presei pur independente din această țară vor fi fost spulberate, con-ști-in-ță, con-ști-in-ță, consecințele îngrădirii și erodării vădite a libertăților presei – cu un indice în picaj în România de la un an la altul, pe locul 56 în lume, în zona ”gri”, urmând a fi resimțite tocmai de societatea civilă, de ”tu” și ”el”, de ”noi”, ”voi” și ”ei”, mai mult și mai mult de generațiile ce vin, de urmași. 

Din nefericire, în speța în cauză. fotbalul are de suferit, și credibilitatea fenomenului în general. Suferind sub forma întârzierii fluierului de start al partidei CSU Universitatea de Vest – CSM Lugoj, cu oaspeții fruntași la zi în Divizia D Timiș, început de meci într-o notă apăsătoare, conferită pe terenul ”Comunal” din Săcălaz de atitudinea delegatului de joc din partea AJF Timiș, în văzul a zeci de spectatori lăsați în așteptare, în văzul altor zeci de componenți ai celor două colective sportive, cărora numai de așa ceva nu le ardea, iar absolut întreaga asistență a fost contrariată. Manifestându-se ca atare.

Ori la criza de credibilitate și imagine cu care se confruntă oficialii din ”sistem”, numai a stârni reacția celor prezenți la un joc de fotbal n-ar mai fi cazul, numai de asta n-ar mai avea nevoie, de efectul de bumerang, reacțiile fiind cât se poate de elocvente.

Iubitori ai fotbalului apostrofându-l din tribună că sunt dornici să asiste la meci, ”nu să faci tu circ!”

Delegatul grupării organizatoare a meciului, CSU UVT, încercând să-i deschidă ochii la ridicolul situației și apelându-l telefonic pe diriguitorul AJFT.

Sportivi de pe banca de rezerve a oaspeților aplaudând răspunsul politicos și adecvat adresat de reprezentantul presei la vorbele cel puțin răstite ale delegatului de joc al Asociației Județene de Fotbal Timiș.

Apoi, în timpul partidei, spectatori continuând să-i adreseze ”vorbe dulci”.

Iar la final, protagoniști din ambele cluburi oferind declarații cât se poate de clare și la unison, detectată fiind implicit o latentă sau chiar vădită nemulțumire a celor direct implicați în fenomen vizavi de ”starea nației” din ”sistem”.     

Cauza întârzierii?

Întrucât delegatul de joc, în prealabil cât se poate de firesc la întâlnirea inițială pe care am avut-o în incinta zonei vestiarelor, când n-a dat nici cel mai mic semn că ar avea ceva de obiectat sau că ar avea ceva de avertizat ori semnalat în perspectiva meciului, a răbufnit ulterior cu vehemență odată ce a constatat înaintea partidei prezența mea în interiorul gardului împrejmuitor al suprafeței de joc, interzicându-mi prezența și ”expediindu-mă” neprotocolar în tribună, deși echipat regulamentar cu vesta corespunzătoare.  

Și în ciuda faptului că reprezentantul clubului organizator al partidei explicitase clar în prealabil că pot efectua fotografii din spatele porții, cu mențiunea că oricum aș fi ”luat poziții” la mica băncuță rezervată presei într-un colț al terenului.

Însă nu și nu din partea delegatului de joc al AJFT, că nu aș deține acreditare și nu am ce căuta în interiorul gardului împrejmuitor, deși, clar și precis, nici nu s-a anunțat de către forul județean înaintea ediției de campionat eliberarea de acreditări de presă, nici n-au fost distribuite în timp util, situație în care, conform și președintelui F.R.F., care avea să fie contactat telefonic de o terță parte din tribună de la terenul din Săcălaz pentru a-i fi expusă situația și a aduce clarificări, luarea de poziție nu se preta în absența demersurilor prealabile ale Asociației Județene de Fotbal Timiș în acest sens.

Apelat telefonic a fost mai întâi președintele AJF Timiș, Romeo Malac, de pe teren, de către delegatul grupării organizatoare, care i-a expus foarte scurt situația, în circa 10-15 secunde, și i-a înmânat apoi aparatul mobil delegatului de joc trimis la meci, care a preluat firul convorbirii, acesta arătându-se a fi foarte nervos și spunându-i pe un ton ridicat superiorului său că îmi asum răspunderea, nu dau drumul la meci până când Sandu (n.n.: Onaca), nu iese afară să meargă în tribună”, la care a și întrerupt brusc apelul.

Hilară sau altfel confuzia, în condițiile în care Alexandru Onaca n-a fost prezent la meci!?

La spusele delegatului de joc al AJFT că ”sunt organizator și răspund pentru ce fac”, îi replicam politicos și punctual, explicit, că gruparea CSU UVT este ”club organizator al meciului, Dumneavoastră primiți baremul de la gazde, nu de la AJF Timiș”, punct pe i în aplauze ale unor sportivi din preajmă, de pe banca de rezerve.

Unii spectatori, pe bună dreptate și vădit impacientați, l-au apostrofat pe delegatul de joc al AJFT, adresându-i-se și injurii și strigându-i-se că ”vrem să vedem meciul, nu să faci tu circ!”  ”Ești mare observator măi Dejeu, toată viața ai fost bucătar, iar dacă nu era Lața, era vai de tine, dar acum ai ajuns mare observator!”

Delegatul de joc a fost străjer al terenului până m-am conformat și am părăsit interiorul zonei împrejmuite, mare victorie a ”oficialului” ”sistemului” împotriva unicului reprezentant al presei la teren, prezent în scopul popularizării fenomenului fotbalistic. Țara arde, babele se piaptănă, iar adevărul inconvenabil expus de Sporttim peste ani – un ghimpe pentru unii, și prezentat cu pertinență într-un spectru mai larg în ultimii peste 2 ani, din puncte de vedere cu atât mai importante, semnificative și grave, în ceea ce privește sănătatea publică și binele societal, va fi probat implacabil de fapte, oricât de mult nu le-ar veni deloc unora să creadă, oricât de mult ar fi luate în derâdere avertismentele din partea acestei publicații. Timpul le va dovedi negreșit pe toate, iar mulți, mulți vor amuți.       

După reprezentația de forță a delegatului de joc, deschiderea de scor din minutul 3, în urma unui corner executat pentru lugojeni de Dobra și fructificat cu capul din apropiere de Pefoura, 0-1.

Vizitatorii mai scuturau plasa și în minutul 13, pentru un ofsaid inexistent, trei echipieri ai ”studenților” aflându-se pe linia porții, dar își dublau totuși avantajul doar un minut mai apoi, prin șeptarul Aziz Njifakue, dintr-o  învălmășeală în careu, înscriind din apropiere după o centrare de pe flancul stâng.

Prim sfert de oră încheiat cu 0-2, lugojenii având apoi și o bară în minutul 20, prin optarul Pop, care șuta pe jos de la 20 de metri, la rădăcină. Iar delegatul ”o bezea” din public, ”băi bucătarule, acum îti place că presa-i în tribună!?”

Avea a înscrie în schimb optarul timișorenilor, în minutul 36, Mihai Olariu reducând din diferență după ce a driblat 2 adversari și a șutat de la 15 metri pe jos în dreapta lui Gârlea. Însă nu mult a rămas 1-2, același șeptar Njifakue stabilind în minutul 43 scorul la pauză: 1-3

Ultimul sfert de oră al partidei, animat și acesta, în minutul 79 gazdele solicitând lovitură de la 11 metri la o tragere de tricou în careu, dar și George Roman lăsând jocul să continue, la care doar un minut mai târziu liderul și-a mărit avantajul prin noul intrat Ionuț Mihoc. Mai treceau alte două minute și Denis Hotca reducea din diferență, 2-4.

Toate punctele luate de lugojeni pe malurile Timișului, într-o călătorie întârziată spre casă. Iar etapa intermediară continuă miercuri, cu celelalte 6 întâlniri. Așadar vom reveni. Dar iată echipele, declarațiile și fotografiile, atât cât s-a putut. 

*

Au jucat următoarele formații:

CSU UVT: 1. Andrei Filip (cpt.) – 2. Andrei Stănilă, 3. Alex Contescu, 20. Denis Hotca, 7. Ioan Popa – 9. Florin Olariu, 21. Vlad Bâte, 15. Moses Wamala, 13. Mihai Jorza, 11. Andrei Cărăbaș.

Antrenor: Emanuel Pătrașcu.

Rezerve la start: 12. Daniel Gurin, 17. Robert Kecskes, 4. Denis Giura, 14. Antonio Ionașcu, 22. Denis Lazăr, 10. Lorin Becker, 19. Sebastian Andrei, 2. Raul Vărzaru.

CSM Lugoj: 38. Victor Gârlea – 29. Miroslav Radak, 20. Claudiu Roșie, 4. Loren Stoia, 25. Zakharie Pefoura, 18. Beniamin Dobra, 3. Giani Mihoc, 15. Tobias Tamaș, 8. Marius Pop, 7. Aziz Njifakue, 9. Marius Talpă.

Antrenor: Arpad Laczko.

Rezerve la start: 1. Răzvan Popeț, 6. Dorin Mărmăneanu, 16. Ionuț Mihoc, 77. Andrei Rațiu, 21. Alex Ilie, 10. Alexandru Maier, 14. Mario Pierre, 5. Samuel Aissaibimassing Samuel, 2. Cosmin Sultan.

*

Ovidiu Olariu (delegat CSU UVT): ”Este păcat că se întâmplă așa ceva în fotbal! Eu chiar am crezut că glumește dar a luat-o în serios. Așa ceva nu mi s-a întâmplat niciodată, ca un delegat de joc din partea AJF să spună că el este organizatorul acestui meci, și insista… L-am sunat pe domnul Malac, am vorbit cu dumnealui și i-am înmânat telefonul delegatului, să vorbească cu dumnealui. Eu vă felicit pentru tot ce faceți, ca fotbalul din ligile inferioare să fie mediatizat, sunteți singurul din presa timișoreană care faceți acest lucru”.

Alexandru Andrei Filip (portarul studenților universitari): ”Am și eu 20 de ani de când joc fotbal , chiar nu am mai văzut așa ceva, ca presa să nu participe la marginea terenului. Dar nu știu cu ce-l deranjați pe marele observator Dejeu. De aia nu avem fotbal în România. Atâta răutate nu am văzut. Nu o să se schimbe absolut nimic, toți sunt mânjiți. Despre joc, e clar, ei au fost mai buni decât noi, sunt cu mult peste jocul nostru, cu toate că mi-am dorit să câștigăm, avem o echipă frumoasă”.

Mihai Goldan (antrenor cu portarii CSU UVT): ”De mulți ani sunt în fotbal, am fost antrenor și la Calor, la Ghiroda, acum la UVT, dar nu am văzut așa ceva, ca presa să nu fie lăsată în preajma terenului, cum este la toate ligile superioare. Până nu o să plece mafia asta, nu ai ce face. La ora actuală nu ai cu cine să te lupți. Despre joc, am avut un 11 metri clar, arbitrul s-a făcut că plouă; dacă acorda, era cu totul alt rezultat. Păcat că unii arbitri strică meciul”.

Marius Maier (președinte secție fotbal CSM Lugoj): ”Nu mă bag, nu sunt eu organizator, dar așa ceva rar mi-a fost dat să văd. La noi presa are locul ei la masă în tribună și nimeni nu are voie să-i interzică să nu participe la meci”. 

Fotografiile

 

Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci + = 12

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: