Timișoara, bizuie-te pe candidatul Robu. Pilda proiectării ineficiente în sport la ACS Poli și nu numai, grăitoare: îngropată și-n Valea Jiului de o nou-promovată, 3-0. Antrenor demis

Lansată direct în Liga 2 peste nopțile scurte de vară din 2012 odată cu debutul primului mandat al actualului edil al Timișoarei, ca rod al viziunii în fotbal a proaspătului primar identificat fățiș cu acest proiect abordat însă cu două fundamentale erori strategice și principiale care i-au înrâurit decisiv parcursul pierzător, ACS Poli tocmai s-a afundat astăzi în cea mai adâncă groapă de pe sprâncenata traiectorie de 6 ani, cedând cu 3-0 nou-promovatei Energeticianul pe arena ”Jiul” din Petroșani, al 7-lea eșec în ultimele 8 jocuri fără succes din eșalonul secund, ca penultimă clasată, așadar într-o poziție net inferioară celei de pornire, a doua și neînvinsă după echivalentul tot a 12 etape din ediția 2012/3.

3-0 și alte noi efecte, în acest caz o nouă demitere de antrenor, o obișnuință exersată și mai vârtos în acest an, înscriind schimbările de personal în acolada unor deja banale amănunte și detalii. Nanu, principal înlocuit de ex-polistul Adi Săvoiu, învestit săptămâna aceasta ca secund, care va conlucra cu Călin Frunză.

Cât a mai rulat în Liga 2, în respectivul sezon de debut precum și în campania 2014-2015, ACS Poli a promovat în elită la prima strigare, însă de-această dată, în urma și celei de-a cincea înfrângeri la zero din 1 septembrie încoace în liga secundă, ceea ce i-a complicat situația pe locul 19, tot mai multe semne indică o traiectorie nu spre Liga 1, ci eventual chiar spre eșalonul trei, reculul în pierdere de viteză fiind evident chiar și în condițiile în care timișorenii s-ar mai redresa, căci comparația definitoriu elocventă este legată de precedentele evoluții pe acest palier secund divizionar, trăgând în celelalte ediții la locul 1.

Astăzi însă se pot constata cu vârf și îndesat toate efectele drept consecințe în timp ale greșelilor fundamentale și decisive de la momentul lansării, completate pe parcurs cu alte și alte erori manageriale, iar dacă proiectele sunt asociate cu imaginea și chipul vizionarilor care le-au întocmit strategia, atunci unii au inevitabil parte de o neplăcută reflexie.

Am tot semnalat peste ani și erorile fundamentale care au erodat relativ rapid eșafodajul gândit de inițiatorii proiectului lansat în 2012, însă reliefarea repetitivă a unor evidențe fără echivoc este mereu cât se poate de binevenită prin noi treceri în revistă, cu apăsate sublinieri. Iar și acest 3-0 își găsește rădăcinile în același punct de plecare, din care mai toate aveau s-o ia la vale mai devreme sau mai târziu. Resortul cauză – efect.

Ca greșeală strategică, triumviratul administrativ cu puternic iz politic pe axa Municipalitate – CJT, completat dinspre UPT, n-avea la ce să aspire din moment ce schița schema asigurându-și 51% în fruntea noului club, iar ca greșeală principială, total lipsită de fair-play și străină ideii în sine de sport, n-avea ce să caute direct în Liga 2, insinuându-se prin preluarea locului tocmai adjudecat pe teren prin promovarea în 2012 în eșalonul secund a unui club timișean, AACS Recaș. Sunt rele contrazicând legile nescrise ale sportului care odată comise, te pot bântui fără a prinde chiar de veste…

Că se putea și altfel, o dovedesc de-atunci atâtea și atâtea formații care s-au ridicat încet și sigur, fie chiar și de la baza structurii competiționale piramidale, cu exemple fie chiar și din Timișoara, ASU Politehnica ori Ripensia înălțându-se bunăoară tot cam din acea vreme din ”Municipal”, eșalon șase local, iar ierarhia la zi în toamna lui 2018 le găsește pe respectivele două privind de sus spre locul 19, pe care ACS Poli pare împotmolită.

Pe fondul acestor decisive erori inițiale cu virgulă, ca mod de organizare respectiv insolență în a ignora ordinea lucrurilor într-un cadru competițional tacit și prin regulamente acceptat, celelalte greșeli în timp doar au mâzgălit urâtul tablou al incompetenței pe minus cu vot de încredere de la orânduire.

Erori manageriale cu duiumul, strategii pe genunchi, demiteri și înlocuiri peste noapte pe diferite paliere ale clubului precum și amețitoare permutări de personal, o serie de parașutați în fenomen care n-ar fi avut în mod normal ce să caute nici pe departe în preajma unui jilț de conducere, câte și mai câte. Iar în primii ani strict și precis pe fondul unei risipe financiare din bugetul local, bani ai contribuabililor, pentru care unii ar trebui de fapt să dea socoteală, ținând cont de pierzania proiectului, înfundat la ora actuală. Bani risipiți fără vreun rezultat concret, totul rezumându-se în Liga 1 la o procesiune pentru evitarea retrogradării, cu sau fără un tragic final. Iar ca o paranteză despre alte sume risipite anapoda pe ”proiecte” cu gir municipal, un banal exemplu de dată și mai recentă scurtcircuitează cât ai clipi, și anume cel conferit de înscrierea fără fundament și o viziune clară în timp a unei secund-divizionare de handbal feminin sub însemnele SCM, doar pentru a avea de unde să fie și retrasă din scenă după numai un sezon, lansarea la apă survenind pe seama unei revelații a edilului în urma vizionării unor reprezentații ale naționalei de senioare, în ignoranța de a nu lua câtuși de puțin în calcul că în Timișoara n-ai avea nevoie de un asemenea exemplu din sfera selecționatelor, din moment ce formația de fete ”U”, și acum tot fără mare susținere în campionatul ligii secunde, precum în urmă cu 5, 10 sau 15 ani, rămâne și în continuare cea mai aureolată din istoria sportului local, ce mai!, finalistă cândva a ceea ce astăzi ar fi Champions League.

Revenind la oile rătăcite pe gazon, și soarta Centrului de copii și juniori, cândva cu rezultate evidente și notabile, a devenit în acest răstimp de neinvidiat, victimă secundară dar de fapt primordială în marea schemă a lucrurilor, suferind direct impactul efectelor induse de rateul proiectului în 2 peri.

Iar capac la toate, odată ce lucrurile au luat-o tot mai năvalnic razna, clubul eșuând în insolvență, artificiul salvator doar ca mod de evitare a morții subite a fost ridicat de cei implicați la rang de oarece reușită managerială, într-o răstălmăcire a realității și o camuflare a evidențelor de netăgăduit. S-ar putea scrie romane despre tragicomedia acestor 6 ani și ceva după dictonul cu peștele și al său cap, dar fiecare etapă din noul campionat al Ligii 2 umple pare-se de la sine filele unei cauze din start întinate.

Că a fost pe rând nu demult 0-3 acasă iar apoi 1-0 pentru oponenții gazdă, 1-2 acasă și 2-0 și pentru alți ilfoveni acasă, 1-1 pe teren propriu și 1-0 acasă pentru bucureșteni, 1-3 pe ”Electrica” sau 3-0 astăzi pentru o nou-promovată, sunt doar variații pe aceeași temă.

Tot ceea ce se constată la ora actuală la ACS Poli constituie consecința startului defectuos fundamentat dar și controversat, fond pe care s-a greșit peste ani din aproape în aproape, cu efecte dintre cele mai clare, tot mai neplăcute. Inclusiv pentru imaginea fotbalului timișorean, reprezentată și de această grupare.

Astăzi cu șansa a doua în Valea Jiului, unde Ștefan Nanu a apelat la două înlocuiri în 11-le de start față de eșecul de miercuri cu Chindia, Ivanov și Pop ca titulari, Bocșan și Santiago ieșiți din calcule.

Însă timișorenii i-au prins inițial în corzi pe nou-promovații cu antrenorul Bogdan Andone la debutul și acasă pe banca Energeticianului, după cel semnat miercuri în deplasare pe ”Dan Păltinișanu”, 1-1 la Ripensia, totul culminând cu dubla ratare din minutul 20, când Melinte n-a fost pe fază în fața porții, balonul ricoșându-i în cale din bară, ochită cu capul de un alt fundaș, Ivanov, în urma centrării expediate de Codrea.

După mijlocul primei reprize, gazdele au preluat totuși inițiativa însă tânărul goalkeeper Contra a ieșit la rampă și în faze succesive, salvând din fața lui Stoenac și Achim, în poziții ideale în careul mic.

Partea secundă, abordată de amfitrioni cu noutăți, Petre în locul lui Leasă, a început cât se poate de neplăcut pentru penultimii clasați, care au încasat și la Petroșani un cartonaș roșu, pe adresa lui Stere, deja în minutul 48, pentru acumularea cartonașelor galbene, Contra menținând totuși tabela de marcaj imaculată prin a boxa șutul lui Neacșa, iar Nanu căutând să strângă rândurile, fundașul Basic în locul lui Pop, din minutul 58.

Iar doar imprecizia repetitivă a nou-promovaților și noi intervenții inspirate ale portarului Contra, și la șuturi succesive, au lăsat impresia conturării unei surprize, variantă ieșită din calcule odată ce centralul Georgescu a indicat punctul cu var în minutul 75, o nouă lovitură de la 11 metri împotriva celor de la ACS Poli în această săptămână, fructificată de Achim: 1-0.

Cel care obținea penalty-ul în duelul cu Melinte, Vlad Tudorache, a ochit în minutul 82 în dreapta lui Contra, șutând din afara suprafeței de pedeapsă, avantaj dublat și meci tranșat: 2-0. Încă o înfrângere pentru ex-prim-divizionara codașă, surprinsă în minutul 90 și pe contraatac, centrare Manole și gol al rezervei Ionică, intrat în avanposturi de la mijlocul reprizei a II-a, când Andone efectua două schimbări în numai câteva minute, forțând deschiderea scorului.

Un 3-0 ca la matineu, pentru ACS Poli urmând sâmbăta viitoare de la ora 11 primirea concitadinei ASU Politehnica, în cadrul etapei a XIII-a. Zile negre pentru ceea ce a mai rămas dintr-o ambiție alimentată cu ochii închiși, pe când străzi ale Timișoarei deloc departe de zona centrală zac cu anii în uitarea celor care n-ar trebui să fie trași de mânecă în acest sens, ci care ar trebui să se sesizeze la toată mizeria una cu pământul, de la ditamai gropi la șobolani striviți pe asfalt la o aruncătură de băț de creșe și grădinițe…

*

ACS Energeticianul: Miron – Leasă (46, Petre), Achim, Lung – cpt., Dragu – Cristea (70, Enache), Tudorache, Stoenac, Neacșa, Manole, Neagu (65, Ionică).

Rezerve: Moldovan – Ioniță, Drugă, Enache, Gîrbiță, Ionică.

Antrenor: Bogdan Andone.

ACS Poli: Contra – Motreanu, Ivanov, Melinte (85, Ciurariu), Haruț – Keita (80, Golda), Codrea, Pop (58, Basic), Filip – Stere, Drăghici – cpt.

Rezerve: Moșoarcă – Românu, Toboșaru.

Arbitri: C. Georgescu și Mihaela Țepușă (ambii din București), respectiv I. Szekely (Cluj).

Rezultatele zilei în Liga 2, clasamentul actualizat și programul viitor, pe coloana datelor tehnice.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − 3 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: