Timişoara, după 5 ani, iar cu două în 16-imi: CFR ajungea atunci cu un 2-0 cu… UTA iar FC Timişoara juca… finala

Dacă vor exista asemănări, rămîne de văzut, dar cert este că ultima dată când fotbalul timişorean a avut două reprezentante în 16-imile Cupei României s-a întâmplat în 14 octombrie 2008, fapt survenit tot după o eliminare a arădenei UTA, la finele acelui sezon FC Timişoara atingând finala. Acum, că Ripensia Timişoara a generat o efervescenţă aparte prin spulberarea alb-roşilor într-o altfel cam desconsiderată competiţie K.O., iar tragerea la sorţi bate la uşă, programată fiind luni, să punctăm câteva detalii interesante.

Iar primul ar fi că fotbalul de pe Bega a făcut de la un an la altul 2 paşi înainte, nou-promovatele ACS Poli şi Ripensia urmând să evolueze pe 24-25 septembrie la un nivel fără reprezentare timişoreană în 2012, atunci când alb-negrii lui Velcea zburau deja de la Pâncota, ciuguliţi de Şoimii.

Mica galerie ce a încurajat-o pe Ripi: Ripensia 1 - CS Ghiroda 0, în finala fazei județene a Cupei României, pe Dan Păltinişanu

 

Cu încă un sezon înainte, în 2011-2012, având orgoliul rănit de deposedarea de locul 2 în Liga 1 şi întemniţarea peste vară în Liga 2, FC Timişoara a răbufnit în Cupa României, 2-0 cu Ceahlăul în 16-imi, 2-0 cu Steaua în optimi dar şi un regretabil 0-1, tot acasă, cu Gaz Metan, în sferturi.

În 2010-2011, Alexa şi trupa triumfau în Bucureşti în faza 16-imilor, 3-1 la Juventus, după care treceau la penalty-uri, cu 4-3, acasă, de Voinţa sibiană a lui Alexandru Pelici, după 1-1 la finele a 120 de minute, poticnindu-se apoi sub Tâmpa, în sferturi, cu 1-0.

Galop de sănătate în 16-imile din 2009, 7-0 cu Sănătatea Cluj, temperat imediat de o eliminare la lovituri de departajare, 2-2 şi 6-5 la Astra.

Însă numitor comun în toate aceste sezoane a fost faptul că FC Timişoara n-a avut o altă concitadină aproape în faza 16-imilor. Ceea ce se va întâmpla peste o săptămână şi jumătate, în aceeaşi ultimă decadă din septembrie în care era decisă şi întâia câştigătoare a competiţiei Cupei FRF: pe 30 septembrie 1934, la Bucureşti, tocmai Ripensia Timişoara îşi adjudeca rejucarea finalei cu U Cluj, cu 5-0.

Ceva mai târziu în 2008, la mijloc de octombrie, ziua 16-imilor zâmbea timişorenei FC, 1-0 la CFR Cluj II, prin reuşita lui Dejan Rusic din minutul 93, pe când CFR Timişoara se înclina Gloriei Bistriţa, cu 1-4 (0-3). Dejan Pecarov doar reducea atunci din handicap, în minutul 88, după reuşitele lui Anca, Hora, Coroian şi Pedro, toate până în minutul 46. Chiar, ce-o mai face trupa cu 23 de ani la rând în prima ligă, cea năsăudeană, că de Rapid în Liga 2 auzim şi când deschidem frigiderul, ba chiar o şi putem viziona sâmbăta seara, pe TVR1, în direct, contra Gloriei Buzău!?

Interesant este că alb-vişiniii Timişoarei ajungeau acolo după un 2-0 cu UTA, pe 24 septembrie, marcatori fiind Vukosinovic (61) şi acelaşi Pecarov (86), în prealabil cei de la Gara Mare trecînd şi de Mama Mia, cu 3-1. CFR avea însă să încheie pe 16 în eşalonul secund, pe când FC Timişoara devenea vicecampioană şi finalistă a Cupei României, la Târgu Jiu, în acel 0-3 cu CFR Cluj. Ultim act până la care violeţii avansau cu un 2-1 la Dunărea Galaţi, prin golurile lui Bucur şi Balazs, cu 2-0 contra Bistriţei, Magera şi Curtean punctând în minutele 90 şi 92, şi cu 4-1 (1-0) în semifinala de la Cluj contra lui Dinamo, Magera, Abiodun, Bucur – pentru 3-1 şi Nibombe pavând drumul spre jocul cu trofeul pe masă.

Ce va fi, rămâne de văzut, cu menţiunea că întrecerea K.O. pare a fi mai deschisă, Cupa României fiind adjudecată la ultimele sale 4 ediţii de 4 cluburi diferite, fapt mai rar în monopolisticul fotbal românesc, nemaiîntâlnit de la mijlocul anilor ´90, atunci când, în intervalul 1993-´96 se impuneau la rând U Craiova, Gloria Bistriţa, Petrolul Ploieşti şi Steaua. Acum au făcut-o CFR Cluj, Steaua, Dinamo şi aceeaşi Petrolul, de-această dată cu timişoreanul Contra la cârmă.

Şi totuşi, chiar dacă pare a fi devenit mai disputată, Cupa României a rămas cam inaccesibilă grupărilor de această parte a Carpaţilor. Astfel, înaintea „triplei” la rând a CFR-ului clujean, din 2008-2010, doar Gloria Bistriţa a mai trecut-o munţii, în 1994, chiar dacă, într-un caz, FC Timişoara a jucat pe propriul stadion cu trofeul pe masă, în 2007: 0-2 cu Rapid.

Dând şi mai mult timpul înapoi, de la năsăudeni în trecut, alţi 14 ani până la triumful Politehnicii în Bucureşti, cu Radu Suciu în poartă, în 1980. Şi alţi 15 până la reuşita Ştiinţei Cluj, din 1965, contra piteştenilor. Aşa încât, trageţi Dumneavoastră concluziile.

Cât despre posibilii adversari, Valentin Velcea s-a arătat ieri a fi evaziv, întrebând în schimb presa pe cine-ar prefera ca oponent al Timişoarei, la care răspunsul nu la unison a fost „un adversar accesibil”, ceea ce pare a surâde, odată ajunsă aici, şi Ripensiei, mai ales că galben-roşii nici nu mai pot găzdui următorul tur pe „Electrica”, şi nici nu sunt siguri că în faza 16-imilor ar juca neapărat acasă, conform regulamentului ultimelor două ediţii.

Cât despre un duel timişorean, interogat apropo de cum s-ar referi la o întâlnire ACS Poli – Ripensia vizavi de opinia sa că sub orice titulatură ar fi evoluat în trecut echipa considerată fanion a Banatului, aceasta a fost prezentată în lungul şi-n latul ţării ca Timişoara, Steaua cu Timişoara, Pandurii tot cu Timişoara şi aşa mai departe, antrenorul prim-divizionarei a fost clar: Timişoara cu „Ripi”.

Ceea ce nu poate fi chiar aşa. În fond, „proiectul” acum prim-divizionar, ACS Poli, are momentan fix un meci jucat în Cupa României, pe când concitadina Ripensia are exact două trofee cucerite, plus alte două finale jucate.

În fine… 

Pe tema tragerii la sorţi, astfel se exprima Velcea vineri: http://sporttim.ro/fotbal/velcea-acs-poli-timisoara-despre-tragerea-la-sorti-a-16-imilor-cupei-romaniei-%E2%80%9Davem-datoria-morala-sa-ne-dorim-sa-castigam-indiferent-de-adversar-fie-ca-e-ripensia-fie-steaua%E2%80%9D

Dar să aşteptăm după-amiaza de luni…

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× opt = 16

 


Alte articole legate de acest subiect: