Tot ”greaua moștenire” a decis și eșecul acasă cu penultima clasată? Politehnica, 1-2 (0-1) cu Metaloglobus, fanii pun punctul pe i: ”Un club diferit voi l-ați înțeles eronat / Noi îl purtăm spre glorie, voi spre anonimat”

Deși beneficiară a unui program foarte favorabil, cu 9 jocuri în Timișoara în primele 14 etape ale Ligii 2, dar având și avantajul unui al treilea meci consecutiv acasă cu o formație din zona minată a ierarhiei, Politehnica a pierdut astăzi de la 11 pe ”Știința” chiar și în fața penultimei clasate, Metaloglobus București, ”violeții” suferind astfel și cea de-a patra înfrângere pe teren propriu în ultimele 11 săptămâni din campionatul în curs, ceea ce îi lasă de căruță la 4 puncte în urma noii ocupante a locului 19. Sub povara ”lanternei roșii”, bănățenii n-au reușit decât să reducă spre final din deficit dintr-o lovitură de la 11 metri: 1-2 (0-1) cu foștii codași din capitală.

Iar dacă sâmbăta trecută, pe ”Electrica”, alb-violeții au încasat unicul gol, cel al eșecului, abia în prelungirile duelului local cu Ripensia, astăzi s-au văzut conduși încă din primul sfert de oră, ceea ce le-a îngreunat nespus misiunea de a efectua la loc rocada în coada clasamentului cu oaspeții de la Metaloglobus, cărora le-ar fi pasat ”lanterna roșie” în cazul în care i-ar fi depășit în întâlnirea din runda a XIV-a. 

Însă bucureștenii, sosiți în Banat după victorii consecutive în Liga 2, cu 3-1 la Clinceni împotriva Unirii Constanța și cu 2-0 etapa trecută acasă cu CSC 1599 Șelimbăr, au conservat minimul avantaj, pe care l-au și dublat înaintea ultimului sfert de oră prin același Huiban, de astă dată din lovitură de la 11 metri, 0-2 la care Metaloglobus adulmeca deja saltul de trei locuri, îndeplinit, doar un vis înaintea rundei precedente, cât încă tot se prăjea cu ”lanterna roșie” în poală.

Însă ascensiunea a venit de la sine odată ce bucureștenii au început să adune puncte, 9 din ultimele 15 posibile înaintea partidei de la Timișoara, în condițiile în care în luna octombrie au avut deplasări și la Miercurea Ciuc respectiv Iași.

În contrast, poliștii tocmai asta n-au izbutit, să agonisească niscaiva prețioase puncte, ceea ce le-a tăiat treptat unduirea din pânze, minirevirimentul răsuflând iar astăzi fiind consemnată legarea altor înfrângeri, precum cu două eșecuri la rând și începea mandatul lui Octavian Benga, atunci cu 1-4 acasă cu Concordia și 3-1 pentru CSA Steaua la Mioveni.

Altul era așadar calibrul respectivelor învingătoare ale timișorenilor, poliști depășiți în schimb în noiembrie de părtașe în ale suferinței în zona ”nisipurilor mișcătoare”. Mai toate formațiile din subsol strângând puncte pentru zile negre, când va veni vorba de play-out, doar alb-violeții rămânând pur și simplu blocați sub apăsarea marilor așteptări din jur.

Sporttim nu le-a avut, împărtășindu-și în barbă în urma acelui 1-0 acasă din runda inaugurală cu Unirea lui Nastai că poliștii nu se vor alege cu 20 în sezonul regulat la modul cum au smuls victoria pe ”Știința”, previziune neîmpărtășită atunci și în scris pentru a nu fi din nou percepuți ca fiind ”negativi”, pesimiști, defetiști și toate cele.    

Iar ”violeții” nu mai aveau să câștige din acea primă etapă, înscriind cel mult tot câte un gol în doar 3 meciuri jucate pe ”Știința” din totalul celor 8 bifate în Timișoara, cu Concordia în acel 1-4, cu Gloria Buzău și Minaur Baia Mare în remize, 1-1. 

Și amintirilor urâte cu alte vizitatoare din zona capitalei, nou-promovata Progresul Spartac și Concordia, li s-a adăugat astăzi pe soare crunta realitate la zi: 1-2 cu bucureștenii.

La care, trăgând linie și adunând, după ce în primele 7 etape s-au adunat 5 puncte cu Bogdan Andone pe banca tehnică, în următoarele tot 7 runde s-au agonisit numai și numai 3 cu Octavian Benga preluând ștafeta din mers, dar și ”greaua moștenire”, conform estimării oficiale din partea noului președinte executiv Ovidiu Cuc. 

Nicio victorie așadar cu Benga la timonă în 7 meciuri, de rău augur înaintea ultimelor două apariții din 2022, programate după pauza competițională de două săptămâni, rezervată întâlnirii României cu Slovenia la Cluj, și anume la Slatina cu nou-promovata CSM, respectiv acasă cu Csikszereda în ajunul aniversării fotbalului studențesc timișorean, conturând 101 ani în 4 decembrie.

Săptămâna aceasta, joi 11 noiembrie, Universitatea Politehnica Timișoara a împlinit 102 ani, dar duse sunt zăpezile de altădată ale rigurosului învățământ superior românesc, pur și simplu în cădere liberă, pe Bega pe post de bandă de producție a ”roboțeilor” utili sistemului corporatist, iar la asemenea deșertăciune academică, unii mai cu versul în arsenalul lingvistic pot fi chiar cât se poate de îndreptățiți – la cât au tot bătut coclaurile Timișului acum 9-10 ani întru susținerea relansării alb-violeților, să pună punctul pe i dintr-o perspectivă limpede și pe adrese nu tocmai greu de bănuit: ”Un club diferit voi l-ați înțeles eronat / Noi îl purtăm spre glorie, voi spre anonimat”.

Astfel sta scris astăzi în razele soarelui în dreptul galeriei viola, răgușind și răcindu-și vocea de-un deceniu și ceva, neînțeleasă de către cei mai puțin onești, după cum respectivii mărturiseau implicit și indirect prin a-i percepe pe suporteri ca fiind prea sinceri.   

Ce stă scris în dreptul Politehnicii nu-i chiar la fel de dureros dar atârnă precum o piatră de moară, numai și numai 8 goluri marcate și 8 puncte adjudecate în 14 etape, dintre care 9 disputate în Timișoara, alb-violetul codaș în clasament. 

Un coșmar pentru fanii care în urmă cu zece ani, în toamna lui 2012, băteau coclaurile Timișului în primul dintre cele două sezoane petrecute în Campionatul Județean al ligii a V-a, în niște vremuri ale anevoioasei reconstrucții de la baze în care toți ”marii salvatori” și ”vizionari” de când cu Politehnica în Liga 2 nu erau nicăieri de găsit. 

Unde oare erau așadar toți marii ”salvatori” pe când fanii croiau prin județ ascensiunea polistă spre Liga 2, treaptă cu treaptă? Chiar așa, unde? Și-au așteptat momentul pentru a pomeni de ”greaua moștenire”? 

Ei bine, în orice caz nu dinspre corul galeriei – ci tocmai împotriva năzuințelor sale, dar din birourile inteligentsiei academice cu iz de imixtiune politică a emanat cuplul de farmec și vis sub al cărui binom, Rosenblum – Iacob, a rezultat retrogradarea din primăvară în Liga 3, asta pentru a nu se uita cumva aspectul esențial că Andone n-a fost ademenit în vară la vreo masă întinsă, ci la o formație grațiată în sensul acceptării sale și în continuare în Liga 2.

”Greaua moștenire” a avut-o care va să zică și Bogdan Andone, iar ciorba reîncălzită nu mai are același gust, ceea ce se știa, cele doar 5 puncte adjudecate cu ardeleanul la timonă fiind în marjele normalității, la ditamai decăderea din primăvară a Politehnicii. La fel și cele 3 smulse cu înlocuitorul său din mers, Octavian Benga. 

Care a apelat astăzi în primul 11 și la Mada, Ignea, Pană și Milea, reveniți ca titulari după ce nu începeau sâmbăta trecută pe ”Electrica”, Politehnica și Metaloglobus totalizând laolaltă doar 18 puncte la startul întâlnirii directe a ultimelor două clasate, mai puține bunăoară decât ale nou-promovatei CSM Slatina, iar cu asta am spus totul.

Mai mult, un total de numai 5 goluri fiind atașat precedentelor 4 întâlniri cu Politehnica între protagoniste, indiciile erau clare în sensul unei dispute anoste, apăsată de miza punctelor, ceea ce s-a și dovedit a fi.

Metaloglobus a deschis rapid scorul prin Dragoș Huiban, marcator și etapa trecută, înscriind în minutul 11 cu un șut din întoarcere din preajma careului mic, în urma unei aruncări de la margine executată de Sava lung în careu, de pe stânga, mijlocașul oaspeților descurcându-se mai bine decât Germinio și Ignea: 0-1.

Avantaj la adăpostul căruia Metaloglobus a prins și pauza, din moment ce ”Poli” a căpătat ceva viață doar în ultimele minute ale primei părți, lovitura de cap a lui Benzar fiind însă mult prea moale, un prim șut la poartă al lui Popescu pe lângă bară, iar reluarea lui Radu – ”gol turcesc”, vizitatorii prinzând și ultimul sfert de oră al întâlnirii tot la conducere, deși în repriza a II-a cu Nedelcovici între buturi, George Gavrilaș – accidentat, fiind înlocuit.

La fel și Milea la pauză, cu Fatjon Celani, iar astfel exemplificăm mai exact modul în care bâjbâie Politehnica, oferind în etapa a 14-a debutul unui nou ”recrut” de peste hotare, în avanposturi la 30 de ani, cu rădăcini albaneze și traiul în Germania, prin ligi inferioare. Nu ne opunem deloc ”progresului”, ”susținem” întreaga șaradă, trăiască ”libera circulație a forței de muncă”, rezultatele mereu cu virgulă fiind însă în registrul inteligentsiei ”salvatoare”, a capetelor într-atât de limpezi de pe Bega, cu ale lor viziuni existențiale, despre fotbal, sport și viață. ”Salvatori” care le știu mereu pe toate, aidoma unor oameni mari. Își spun adulți, când de fapt, într-o societate sănătoasă la cap, raportarea ar trebni să se facă strict la omul matur.

Iar dacă Politehnica n-a primit penalty-uri acum două săptămâni cu Minaur, s-a ales Metaloglobus cu unul pe ”Știința”, în minutul 74, obținut de Zukanovic pe seama lui Germinio, într-un duel aerian în urma unei centrări de pe stânga, Dragoș Huiban semnând ”dubla”, cu toată opoziția lui Murariu, plecat pe minge: 0-2.   

Mai era ceva de făcut? O lovitură de la 11 metri și pentru Politehnica, peste nici două minute, obținută de Zaluschi, abia intrat odată cu Karatasios – și acesta la debut, același Zaluschi fentându-l de la punctul cu var pe înlocuitorul lui Gavrilaș, care mai bine nu și-ar fi ales un colț: 1-2.

Moment favorabil de care poliștii n-au mai putut profita în ultimul sfert de oră, mult prea apăsați de nevoia punctelor, și mai copleșiți de marile așteptări ale unora. La ce să te și aștepți de la o grupare retrogradată în urmă cu nici o jumătate de an?

Și care a marcat de numai 5 ori câte un gol pe ”Știința” în condițiile în care mai are la dispoziție doar două meciuri acasă în sezonul regulat?

Dar și într-o etapă în ale cărei prime opt partide gazdele n-au învins deloc? 

Metaloglobus a rezolvat pare-se în cele din urmă ecuația pierderii emblematicilor frați Herea, însă Universității Politehnica Timișoara îi tot dă și în continuare cu virgulă. Așa încât, dat fiind că Politehnica nu pare a putea scăpa de sine însăși, cu ale sale prea multe moașe, inteligentsia ar trebui să citească afișele și să rumege problema. E complicată. Dat fiind tragedia conștiințelor, de unde și absurditatea că fanii viola ar fi cumva nițel prea sinceri și onești pentru aceste vremuri curat-murdare. Ori întotdeauna e mult mai mult loc de curățenie sufletească. Aviz inteligentsiei.  

Rezultatele etapei a 14-a în Liga 2 și programul viitor, pe coloana clasamentelor la zi. Poliștii vor mai juca în 2023 în sezonul regulat la Dumbrăvița, acasă cu ieșenii și la Dinamo București.

*

Politehnica Timișoara: Murariu – Mada (minutul 71, Olariu), Bocșan – cpt., Germinio, Taub – Radu, Pană (74, Zaluschi), Ignea, D. Benzar (65, Oanea) – Milea (46, Celani), P. Popescu (74, Karatasios).

Rezeve neutilizate: Isvoraru – Tudoran, Bîrnoi, Bakoș.

Antrenor: Octavin Benga.

Metaloglobus București: Gavrilaș (minutul 46, Nedelcovici) – Goge (76, Pătlăgică), Chatziterzoglou, Caramalău – cpt., Sava (66, Neacșu) – Chiorean, Gheorghe – Liș (76, A. Sîrbu), Huiban, Sin (68, Zakir) – Zukanovic.

Rezerve: / – Moisie, Grosu, Răuță, Cazan.

Antrenor: Eusebiu Tudor.

Arbitru: Mazilu (Satu Mare); asistenți: Lucaciu și Bălan (ambii Cluj); rezervă: Hurducas (Iclod / Cluj). Observator de arbitri: Monea (Aiud). Delegat de joc: Lolea (Reşiţa).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − 5 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: