Tot pe 30,tot pe Mureş.Pot Curtean&Co arăta altă faţă şi în B2?

Au trecut doar 12 ore de la un recital în care violeţii… alb-negri au trântit sistematic cu Steaua de pământ, de o manieră ce reliefează că regenerarea unei echipe poate fi mai presus de ierarhiile alterate şi răsturnate la masa verde, dar întrebarea ce răsare cu doar 48 de ore înaintea următorului joc este dacă poliştii, care au arătat fotbal pentru propriul lor orgoliu, pentru public şi culori, eliminând cu 2-0 a doua prim-divizionară la rând, vor reuşi să transpună forma din Cupa României şi în deplasările din B2, unde n-au mai învins de peste două luni, din 27 august, 3-2 la Slatina.

(o altă galerie foto de la 2-0, adiţională celei publicate aseară… clic pe fotografiile de mai jos, pentru mărirea imaginii)

Desigur, Poli a făcut deja 4 paşi buni în competiţia K.O., mai având alţi doi pentru a ajunge să joace cu trofeul pe masă, iar modul în care s-a calificat joi seară şi în care încă din start unul ca Alex Curtean a dat tonul şi a şarjat decis, de exemplu ţinând neapărat să rămână pe picioare în harţa cu parcă neputinciosul fundaş dreapta Mustaţă, sau i-a scos din joc prin dribling ori chiar i-a ridiculizat pe „galbeni” cu mingi printre picioare, e demnă de o cauză mai bună.

Însă violeţii chiar n-au vreme să savureze prea mult un dulce triumf, cu care, alături doar de Rapid şi Dinamo, dintre sfertfinalistele şi de anul trecut, au ajuns între cele mai bune 8 din ţară în Cupa României, pentru că Mureşul Deva îi va aştepta duminică la ora 11 tot aşa cum şi Vali Velcea şi jucătorii săi au aşteptat joi seară o oaspete ce venea după un derby jucat cu doar 3 zile înainte.

Poli a ieşit aşadar sub scut, ba chiar glorioasă, din „dubla” fără gol primit campionat – cupă, cu Chindia şi Steaua, însă deplasările sale în B2 ne spun că n-a mai marcat în ultimele două „ieşiri”, la Sânmartin şi Arad, într-o remiză albă derulată tot pe malul Mureşului, ceva mai în aval decât Deva, şi tot în data de 30, a lunii septembrie, ba chiar n-a mai câştigat vreunul din ultimele 4 meciuri, fiind egalată luna trecută atât la Bistriţa, cât şi la Alba Iulia, pe final.

Mai mult, Poli n-a mai înscris un gol din acţiune în deplasare de 313 minute, de la reuşita de 2-1 a lui Dorin Goga într-o seară de luni, la Bistriţa, mai apoi doar Tameş deschizând scorul din penalty, la Alba Iulia. Aşadar şi statistica explică de ce Alex Curtean îşi dorea aseară, după calificare, o altă manşă pe teren propriu, în sferturile de finală, „Dan Păltinişanu” oferind în primul rând aportul publicului, substanţial joi nu doar prin vocea galeriei şi mesajele sale scrise, dar şi tăria de a concretiza prin succese, 7 la număr, dintre care cinci în campionat şi două în întrecerea K.O., acest dureros şi delicat proces de regenerare al unui ţesut profund rănit…

A fost seara răzbunării celor „rămaşi în urmă”, a renegaţilor de pe corabia naufragiată, care au dat cu sete o binemeritată palmă unui sistem în care şi Steaua joacă tontoroiul, iar sobrietatea fundaşilor struniţi de căpitanul Scutaru, exploziile şeptarului Curtean, abnegaţia celorlalţi mijlocaşi, dintre care doi, implanturi abia în cursul actualei stagiuni, precum şi datoria împlinită, de a înscrie, cu atât mai specială în cazul lui Ricketts, care a ales golul din şpagat, unul de străfulgerare a gândirii, reacţie imediată şi repeziciune, drept „cel mai important al carierei”, dau cu toate nădejde că Poli poate ieşi din impasul iscat în vară.

2-0 cu Steaua a fost seara ce a oferit această scânteie de nădejde, poate chiar cu gândul la cupele europene, dacă sorţii vor fi darnici şi în sferturi cu „Dan Păltinişanu”, unde, o eventuală nouă calificare ar implica şi o manşă semifinală pe teren propriu. E drept, statistica sezonului trecut spune că violeţii se poticneau la hopul sferturilor de finală, sub Tâmpa, pe 10 noiembrie şi la doar două săptămâni după ce ieşeau teferi din optimi, la penaltyuri, pe „Dan Păltinişanu”, dar de două ori 2-0 cu prim-divizionare conferă şi încredere. Campioana Oţelul? Finalista Dinamo? Poli şi Rapid se iubesc la infinit? Sau dintre FC Vaslui, Gaz Metan şi, poate cele mai accesibile, nou-promovata Petrolul şi Pandurii?

Şi poate ar mai fi un aspect… Umilită prin a fi aruncată într-o urnă a secund-divizionarelor, Poli a răbufnit din statutul de outsider, care poate că i se pliază mai bine, umilind-o în teren de o manieră entuziasmantă pe câştigătoarea trofeului, Steaua, pe când postura de favorită, dobândită anul trecut pe parcursul Ligii 1, şi avută în mod firesc în actualul sezon de B2, parcă o inhibă întru a cuceri prima poziţie.

Mai sunt însă 5 ocazii în tur, începând cu hopul de duminică, în runda a XI-a, pe Mureş în sus, şi alte 15 în retur, pentru ca Poli să-şi risipească inhibiţiile de favorită constrânsă să confirme, plus alte două hopuri în Cupa României, în care, din contră, statutul de „Cenuşăreasă” i-ar putea conveni…

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × = cincizeci sase

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: