Trădată de corupția profundă, abisul moral și conștiința nulă a ”sistemului”, Timișoara fotbalistică e în beznă și continuă să discute discuții. La stadiul ”dacă nu putem să jucăm pe Păltinişanu, nu ştiu unde jucăm sezonul viitor.” Urmează cândva pesemne și al 41-lea meci pe ”Dan Păltinișanu” după acel ”ultim joc pe Dan Păltinișanu” înaintea demolării

Mentalitatea mioritică – sămânță rea sistematic plantată cu iresponsabilitatea falselor așteptări la un rod bun, stă la originea corupției profunde, a abisului moral și al conștiinței nule cu care se confruntă România în general și Timișoara fotbalistică în cazul minor particular de moment al acutizării crizei cronice a infrastructurii sale sportive. Întreținute peste decenii cu ignoranța inconștienței, pe fondul răsturnării valorilor în societate, a minciunii fără limite și a neglijării competențelor în favoarea intereselor de grup cu imixtiune așa-zis ”politică”, asemenea tare de caracter au năpădit în timp și au generat situații limită, precum cea târând în beznă sportul rege din Liga 2 în capitala Banatului ”fruncea”. Însă lanțul slăbiciunilor nici pe departe n-a atins încă fundul Gropii Marianelor odată cu catastrofala gestionare de către bunul gospodar CJT a administrării arenei ”Dan Păltinișanu” la ora jocului televizat Politehnica – Petrolul și ulterior acestuia, căci penibilul și ridicolul ”sistemului” continuă invariabil a se manifesta tovărășește prin ale sale tentacule, Consiliul Județean Timiș, Municipalitate, Prefectură, care urmează a se pune cândva pe discutarea discuțiilor, vorbe goale și de nimic. În condițiile în care actualitatea din 2022 presează mult mai mult decât realitățile de altădată. Un indiciu. Dacă ditamai Timișoara n-a putut să inaugureze micuța nouă sală polivalentă a cărei construcție a început în toamna lui 2010, așadar nici după 11 ani, stadiul la zi fiind ”doi oameni pe un acoperiș”, atunci să-și dea seama închipuiții că urmează cândva pesemne și al 41-lea meci pe ”Dan Păltinișanu” după acel ”ultim joc pe Dan Păltinișanu” înaintea demolării. Iar venind vorba despre exemplul micuței viitoare săli în care încă plouă, nici Universitatea Politehnica Timișoara nu este parte a soluției și rezolvării, ci tot a problemei, măturată sub preș când era vară și cald, UPT având pe-atunci alte priorități de gen, tip trâmbițarea lansării alb-violetului în Liga 1 prin preluarea locului în elita feminină a unui club timișean consacrat la acel nivel.

În spatele mizerabilei scene așa-zis ”politice” și prin culisele sale se îngaimă pesemne câte două vorbe în vânt pe seama dificultăților fotbalului local de Liga 2, dar cine să le și rezolve pe fondul penuriei competențelor și a iresponsabilității în regim de neasumare!?, în luminile rampei mai iese câte cineva să reamintească marjele dezastrului, dar tot la nivelul discutării discuțiilor, cum a procedat astăzi UPT prin vocea lui Florin Drăgan, rector al Universităţii Politehnica Timişoara şi membru în Consiliul de Administraţie al clubului.

Aceleași verzi și uscate de peste 30 de ani, când de fapt soluțiile reale și necesare nu prea există cu adevărat la ora actuală în ceea ce privește infrastructura sportivă de profil. Bunul gospodar bănățean a avut grijă prin inconștiență, iresponsabilitate, incompetență și delăsare să exerseze mentalitatea dând naștere la toate cele enumerate în paragraful introductiv, esență a neajunsurilor societale. Căci de-acolo pleacă totul, restul fiind banale amănunte sub imperiul resortului cauză-efect. Timișoara decizională a decăzut cumplit, până la stadiul constatării trebuinței de a se reuni la masa comunicării, fiind așadar la aperitiv, discutarea discuțiilor. Despre ce vorbim așadar, când mai e într-atât de mult până departe!?!   

Florin Drăgan a spus astăzi ceea ce se știa, că „Evenimentul de săptămâna trecută a fost total neplăcut pentru club, dar şi pentru tot oraşul, județul. Am reuşit să ne facem de râs la nivel naţional. Asta e situația. Trebuie să spunem pentru că așa a fost. Să apari seara la televizor, să se stingă luminile, la Timișoara! E destul de trist. Nu e o situație care durează de doi ani sau patru ani. E o situație care se intâmplă de 20-30 de ani – infrastructura sportivă – şi, dacă nu vom reuşi să strângem pe toată lumea la o masă, nu vom mai avea prea mult pe partea de fotbal. Decât ce poate să ţină Politehnica prin bazele ei, alte sporturi mai mult. Avem noroc că Ştiinţa trebuia să intre în lucru cu acea tribună. Ţinând cont că au crescut preţurile materialelor ce construcţie, nu va putea intra… vom juca acolo. Dar ăsta e norocul, vă daţi seama. S-a întârziat începutul lucrărilor. Vom juca acolo, în condiţiile în care jucăm următorul meci (acasă) televizat, cu Hermannstadt. Se va vedea şi lucrarea de la Colterm, se va vedea tot, cum arată, nu ştiu dacă va fi foarte OK.”

Cam care este de fapt situațiunea a lăsat de înțeles Florin Drăgan prin a semnala că „Am discutat cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean doar telefonic, pentru că acum e plecat. Noi trebuie să facem o întâlnire în care să ne asumăm nişte termene la nivel de judeţ, oraş. Şi am discutat la Prefectură, pentru că sunt implicări politice diferite şi noi discutăm cu toţi care pot să conteze în deciziile pe care le luăm. Am avut o discuţie şi cu Primăria. Încercăm să-i punem pe toţi la o masă. Nu doar Politehnica, încercăm să aducem şi Ripensia la acea discuţie, îi priveşte şi pe ei, şi dacă e cazul alte entităţi. Dar nu vreau o masă politică, în care să ieşim şi să spunem că totul va fi minunat. Ci vreau să ne asumăm nişte lucruri. Nu cunosc în detaliu, infrastructură, tot, unde putem juca, dar pot să zic că dacă Păltinişanu va rămâne închis, nu ştiu ce vom face… Mă refer la orice echipă. Şi în momentul de faţă nu are rost să vorbim de un an sau poate chiar doi de demolarea lui Păltinişanu, pentru că nu ştiu unde jucăm. Pe Ştiinţa nu se pune problema să jucăm în Liga I. Dacă ne propunem să mergem în Liga I şi noi ne propunem asta în sezonul viitor, nu prea ai unde să joci… E adevărat, Păltinişanu are nişte probleme. Există o expertiză, dar trebuie să ne uităm pe acea expertiză, să nu luăm decizii la o zi după un eveniment neplăcut, pentru că le luăm la cald şi nu cred că sunt cele mai bune. Trebuie să căutăm o soluţie pentru a putea redeschide Păltinişanu. Că dacă nu putem să jucăm pe Păltinişanu, nu ştiu unde jucăm sezonul viitor. Bun, jucăm pe Electrica, dar maxim Liga 2, ce pretenţii poţi să ai!? Sau, să construiască Primăria o tribună acolo, să gândim un stadion de 5-6.000 de locuri, care să fie gata într-un an. Dar din toamnă nu ştiu unde vom juca cu Păltinişanu închis, dacă e închis şi se demolează e o poveste, dacă e închis şi mai stă doi ani e o altă poveste… Politehnica are oameni care pot să vadă expertiza, să înţelegem, eu cred că putem să găsim soluţii. Dacă se poate juca cu maximum 10.000 de oameni, asta e situaţia. Jucăm cum se poate cu nişte lucrări care pot fi făcute. Dar să vedem ce poate face CJ Timiş, Primăria Timişoara (…) Nu e normal să inchidem dacă a căzut instalaţia electrică”.

Politehnica n-a jucat nici o repriză din noul sezon în 2022, deși a fost echipă gazdă joia trecută, într-atât de rău ajungând fotbalul timișorean de Liga 2, meci cu liderul Petrolul abandonat înaintea pauzei și pierdut la ”masa verde”, așa încât ”violeții” se văd nevoiți a-și face debutul ”plin” în noul an în condiții de deplasare pe un teren sintetic din Ilfov, în ultima lor ieșire din turul campionatului înaintea celor din play-out, așa cum tot la Chiajna disputau ultimul meci în deplasare și în sezonul regular anterior, pierdut atunci cu 2-0, fără însă a rata calificarea în play-off. Acum, Concordia este pe un loc de play-off… 

„Ne aşteaptă un joc dificil. Este o etapă cu o încărcătură aparte şi jocul nostru face parte din această categorie. Întâlnim un adversar care, pentru a prinde unul dintre locurile de play-off şi a rămâne în obiectiv, acela de a promova în Liga I, trebuie să acumuleze trei puncte în următoarele două etape, cum în ultima etapă pentru ei urmează un joc extrem de dificil la Buzău, atunci e clar că jocul de duminică are o importanţă deosebită. Chiar dacă etapa trecută au pierdut destul de clar la Cluj. Consider că a fost un accident. E greu de crezut că o echipă care a încasat în 16 etape de campionat doar şase goluri şi două în toate jocurile din deplasare, reuşeşte, în ghilimele, să primească intr-un singur joc patru goluri. Consider că a fost un accident. E clar că şi la ei a fost o săptămână destul de furtunoasă. Chiar cu schimbări la nivel de banca tehnică şi cred că vor aborda jocul destul de motivaţi. De partea cealaltă, şi noi venim cu mare nevoie de puncte. Jocul cu Petrolul ne-a pus în imposibilitatea de a lupta pentru punctele puse în joc. Sperăm ca jocul de la Chiajna, chiar dacă este unul dificil, să arate că suntem o formaţie în creştere şi că suntem o formaţie care putem emite pretenţii de a juca de la egal la egal cu orice adversar. Chiar dacă este un joc dificil, eu sper să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor, şi, să reuşim şi un joc bun şi să câştigăm punct sau puncte”, a declarat tot astăzi Nicolae Croitoru, antrenorul principal al Politehnicii.

„Este greu de precizat acum, nu ştiu dacă din punct de vedere al filosofiei de joc se pot face schimbări majore într-un interval scurt de timp. Dar e clar că mental schimbarea de antrenor poate înfluenţa pozitiv”, a adăugat Croitoru despre faptul că gazdele şi-au schimbat antrenorul principal după eşecul de luni cu 4-0 la Cluj, cu Universitatea, Ianis Zicu luându-i locul lui Claudiu Niculescu.

Partida Concordia Chiajna – Politehnica Timişoara se dispută duminică de la ora 12:30 (televizată Digisport 1, Look Sport+, Telekom Sport 1), în etapa a XVIII-a a Ligii 2. Ilfovenii sunt pe locul 4, cu 32 de puncte, în timp ce alb-violeţii ocupă poziţia a 15-a, cu 20 de puncte. Programul complet al rundelor 18-19, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Fotbal în Sporttim.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ doi = 4

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: