„Tricolorii” fotbalului lui 272-0 nu înscriu deloc nici măcar pe teren neutru Belarusului în pribegie din urna a V-a valorică: 0-0 la Budapesta. UEFA nu poate să şi bage mingea-n poartă pentru FRF

O fi România în urna a treia valorică a preliminariilor UEFA Euro 2024, însă joi seară „tricolorii” fotbalului lui 272-0 au arătat precum s-ar chinui prin urnele 5-6, după chipul şi asemănarea Federaţiei Române de Fotbal, a cărei principală reprezentativă n-a reuşit a fructifica beneficiul dat de avantajul de-a juca pe teren neutru într-o ţară vecină, Ungaria, şi nu la Minsk, cum ar fi fost firesc şi normal în condiţiile în care gazdă organizatoare a întâlnirii din etapa a 7-a a calificărilor a fost Belarus, oropsită în a V-a şi penultima urnă valorică, dar căreia naţionala selecţionată de Edward Iordănescu jr. n-a izbutit a-i înscrie absolut deloc în faţa tribunelor goale de pe „Szusza Ferenc” din Budapesta, fără spectatori, copiindu-i pe juniorii mari ai României, autori cu 24 de ore înainte ai unui alt 0-0, acela la debutul în preliminariile Euro U19 din 2024, tot pe teren neutru, ceva mai la nord, la Ostrava, împotriva Finlandei. 

Fotbalul românesc se căzneşte din 0-0 în 0-0 cu juniorii săi mari şi seniorii „tricolori” pe terenurile neutre ale Europei în compania unor oponenţi abordabili în preliminarii, Finlanda respectiv Belarus în cazul partidei de joi seară de la Budapesta, „zero la zero” ca pecete a „fotbalului lui 272-0”, a cărui matrice prăfuită implică mari deficienţe la construcţia jocului, totul după chipul şi asemănarea unui sport în 11 mai degrabă dărâmat decât cultivat postdecembrist, iar urmările sunt cât se poate de vizibile, şi sub forma unui asemenea tras de păr draw alb în Ungaria cu „gazda” fără drepturi Belarus, nu tu teren propriu, nu tu spectatori.

Şi astfel se poate disputa fotbalul european al sfârşitului de an 2023, în anonimat pe arene oarecare cu ocazia unei întâlniri oficiale inter-ţări, aceasta fiind starea de fapt întreţinută de UEFA, iar dacă astfel se pretinde a fi cultivat fotbalul continental, marile aşteptări şi pretenţii din partea unui fotbal românesc de palierul 3 valoric nici nu-şi mai au rostul. 

„Tricolorii” remizând alb şi-n iunie în Kosovo, de astă dată remizând alb pe un teren neutru în faţa naţionalei unui fotbal din Belarus chiar mai modest cotat decât cel din fostul spaţiu iugoslav, ex-sovietici în urna a V-a valorică şi surghiuniţi „fără ţară” şi absolut fără nici cea mai mică justificare reală şi pertinentă prin pribegie, căci aşa dispune dictatorial vehiculul din arena sportivă al politicilor strâmbe şi belicoase ce-au generat falii artificiale mai ca-n „Războiul Rece” cu ale sale „Cortine de Fier”. 

Astea-s urmările imixtiunile perfidei politici în viaţa socială, în acest caz în lumea sportului, totul reducându-se la o anostă bătălie pentru puncte, dusă de România cu ineficienţa-i caracteristică, tributară fiind construcţiei deficitare a jocului – matrice şablon a fotbalului păstorit de FRF, care şi-a pierdut busola spre porţile adverse, şi impreciziei la finalizare, exactitate ce ar presupune valoare în regim de competitivă performanţă.

Ori România abia a înscris de două ori Andorrei pe terenul acesteia, într-un tras de păr 2-0 care n-a fost nici pe departe într-atât de tras de păr precum ştrengăreşte au scos-o „tricolorii” la capăt ulterior într-un „mincinos” şi nemeritat 2-2 smuls pe final în Elveţia, însă întâmplarea din Ţara Cantoanelor şi-a găsit oglindirea în remizele albe de la Priştina şi Budapesta.

Iar a le cere mai mult reprezentanţilor „din iarbă” ai FRF e ca şi cum s-ar pretinde competenţe cultivate din partea unor iresponsabili, subiecţi fiind federalii, realmente o ruşine naţională fie şi prin prisma implicării cu greutate în cadru a unuia precum Stoichiţă. Sau dovada vie a nivelului demodat şi depăşit, coclit şi contraperformant la care musteşte în suc propriu fotbalul lui 272-0.

Căci tot cel mult de două ori într-un meci a marcat şi acasă reprezentativa FRF, 2-1 cu Belarus în tur, 1-1 cu Israel şi 2-0 mai recent cu Kosovo, din urna a patra, întâlnirea pe teren neutru cu o trupă împinsă-n pribegie din urna a V-a fiind în principiu mai facilă.

Dar orice este greu pentru exponenţii FRF, chiar şi această cea mai abordabilă penultimă „dublă” a preliminariilor, de joi şi duminică, din etapele 7-8, la Budapesta cu Belarus şi la Bucureşti cu Andorra, din urna a VI-a.

Mai simplu de-atât nici că se poate, iar nici nu poate UEFA să şi bage mingea-n poartă pentru România. Forul de la Nyon făcând tot ce-i ordonă stăpânirea acestor mizerabile timpuri de pe urmă, să-i suspende pe unii, să-i arunce-n pribegie pe alţii, să facă politică şi-n sport, ultimul răcnet fiind amânarea de joi pe 15 noiembrie a jocului Israel – Elveţia, asta de când cu trecerea de la apartheid-ul, lagărul de concentrare în aer liber şi epurarea etnică aplicată de decenii palestinienilor chiar pe propriile lor pământuri, la genocidul direct şi-n forţă sub cele mai prefabricate pretexte credibil ambalate mediatic. 

Aşa încât, în ideea că românii vor învinge duminică de la ora 21:45 pe Arena Naţională fără spectatori dar doar cu copii până la 14 ani înregimentaţi în tribune goale, vizitatoare fiind Andorra, învinsă joi acasă cu 3-0 de Kosovo, totul va fi lăsat pe noiembrie, lună viitoare când se anunţă pe 18-21 şi deplasarea în Israel şi primirea Elveţiei.

Fotbalul lui 272-0 nu putea avea parte de o grupă mai accesibilă şi atâtea oportunităţi cu putinţă pentru a se califica la un supraponderal turneu final cu „umplutură” şi „neghinţă” la cântar, dar chiar şi-aşa o trage de păr, semn al devalorizării sale, tocmai ca urmare a acestui 272 la urne. Fotbalul intern, complice părtaş propriei decăderi, punându-se la unison de acord să-şi sape groapa comună, iar de faţadă şi din făţărnicie românii au fost mereu de-acord şi-n socialism, aplaudând cu patos ceauşismul, mai puţin de-acord fiind să pună capabil umărul pentru un amărât de gol. Pe teren neutru. Contra unei surghiunite în pribegie. Din urna a V-a valorică: 0-0 cu Belarus. 

România: 12. Moldovan – 2. Raţiu, 3. Drăguşin, 15. Burcă, 11. Bancu – 18. R. Marin, 5. Screciu (minutul 77, 19. Olaru), 10. Stanciu – cpt. (min. 84, 13. Mihăilă) – 20. Man (61, 21. Moruţan), 7. Alibec (62, 14. Hagi), 9. Drăguş (77, 22. Munteanu). 

Rezerve: Niţă, Târnovanu – Racoviţan, M. Marin, Cicâldău, Fl. Coman, Sorescu.

Belarus, preluat de Carlos Alos Ferrer, a remizat cu Ignatovich – Polyakov, Volkov, Politevich – cpt., Pechenin – Korzun, Ebong (min. 73, Bocharov) – Yuzepchuk (73, Karpovich), Klimovich (83, Gromyko), Kontsevoi (90, Karpitski) – Morozov (73, Bakhar), rezerve fiind Kudravets, Rudzenok – Parkhomenko, Malkevich, Borodin, Pavlovets şi Antilevski.

În alte grupe, Spania – Scoţia 2-0 şi Cipru – Norvegia 0-4 în „A”, Albania – Cehia 3-0 şi Insulele Feroe – Polonia 0-2, iar în „D”: Letonia – Armenia 2-0 şi Croaţia – Turcia 0-1. Iar între amicale, de exemplu Suedia – Republica Moldova 3-1, Muntenegru – Liban 3-2, Rusia – Camerun 1-0 sau Georgia – Thailanda 8-0. 

Pentru „dubla” din Ungaria şi cu Andorra au fost convocaţi portarii Horaţiu Moldovan (FC Rapid 1923, 5 selecţii / 0 goluri marcate), Florin Niţă (Gaziantep / Turcia, 19/0) şi Ştefan Târnovanu (FCSB, 1/0); fundaşii Andrei Raţiu (Rayo Vallecano / Spania, 12/1), Deian Sorescu (Raków / Polonia, 13/0), Radu Drăguşin (Genoa / Italia, 9/0), Adrian Rus (Pafos / Cipru, 17/1), Andrei Burcă (Al-Okhdood / Arabia Saudită, 21/1), Bogdan Racoviţan (Raków / Polonia, 0/0), Nicuşor Bancu (Universitatea Craiova, 30/2) şi Andrei Borza (FC Rapid 1923, 0/0), mijlocaşii Vladimir Screciu (Universitatea Craiova, 2/0), Marius Marin (Pisa / Italia, 12/0), Răzvan Marin (Empoli / Italia, 48/2), Nicolae Stanciu (Damac FC / Arabia Saudită, 62/13), Alexandru Cicâldău (Konyaspor / Turcia, 32/4), Darius Olaru (FCSB, 13/0), Olimpiu Moruţan (Ankaragucu / Turcia, 11/1), Dennis Man (Parma / Italia, 19/6), Ianis Hagi (Deportivo Alaves / Spania, 27/2), Valentin Mihăilă (Parma / Italia, 14/4), Florinel Coman (FCSB, 9/0), şi atacanţii Denis Alibec (Muaither | Qatar, 33/4), Denis Drăguș (Gaziantep | Turcia, 5/2), Daniel Bîrligea (CFR Cluj, 0/0) şi Louis Munteanu (Farul Constanța, 0/0).

România U21 joacă la rândul ei în preliminarii vineri şi marţi cu Armenia şi Finlanda, preliminarii în care joi s-au consemnat printre altele Georgia U21 – Olanda U21 0-3 şi Anglia – SErbia 9-1 de la 0-1, iar România U19, în continuarea turului I din Cehia, sâmbătă cu San Marino iar marţi cu gazdele.

Clasamentul grupei seniorilor în preliminariile UEFA Euro 2024 înaintea ultimelor 3 etape, de duminică şi din noiembrie, plus a restanţei Israel – Elveţia.

1. Elveția 6 4 2 0 17-5 14p
2. ROMÂNIA 7 3 4 0 9-4 13p
3. Israel 6 3 2 1 7-7 11p
4. Kosovo 7 1 4 2 8-8 7p
5. Belarus 7 1 2 4 4-11 5p
6. Andorra 7 0 2 5 3-13 2p
Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 1 și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − patru =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: