Un an de la ”cazul Deta” într-o Românie a 47-a în lume la un capitol cheie. Cei care nu pot percepe importanța menirii presei în slujba libertăților și vieții sociale, să nici nu plângă acum la restrângerea drepturilor cetățenești. Unii din sport merită să înghită în sec, trași pe margine în așteptare

George Bernard Shaw: ”Libertatea înseamnă responsabilitate. De aceea cei mai mulți oameni se tem de ea”. O temă din fotbal potrivită momentului sumbru în care cu atât mai mult se poate aprecia cât de prețioasă este libertatea, aceea asumată responsabil și care merită toată vigilența pentru a fi apărată, vigilență însă anesteziată în rândul marii mase naive și credule. O semnalare necesară la ora subminării democrației, economiei și vieții sociale a unei țări oricum mai decăzute ca niciodată, acum în stringentă nevoie de luciditate și discernământ. Însă cine să le și aibă, la atâta dezinformare în masă, propagandă, manipulare, spălare pe creier și îndobitocire!?

O oglindire fidelă a României de azi. Dar și a acestor vremuri de pe urmă. Ca tocmai un util vector de presă, ”câine de pază al democrației”, necesar unei vieți sociale sănătoase și apărării unor valori autentice, să fie atacat exact pentru exercitarea menirii de căpătâi în slujba reliefării realității și adevărului, ceea ce trădează implicit confuzia detractorilor în eroare, care, pe de-o parte se consideră total îndreptățiți să beneficieze de libertăți adoptate ca și cum li s-ar cuveni de la sine, dar care se zbârlesc la o adică la simpla publicare a unor aspecte factuale inconvenabile prin propria percepție subiectivă.

Se vrea așadar ”democrație” sau nu!?

Și cât de mare trebuie că este oare rătăcirea acelora din interiorul lumii arenelor, care, într-o țară cu atâta nedreptate, necinste și incorectitudine, atacă în totală necunoștință de cauză tocmai o publicație fidelă atât preocupării pentru promovarea sportului într-un spirit de fair-play, cât și apărării unor valori de bază de la temelia vieții sociale, ținând de exemplu de conștiința spirituală, moralitate, etică, principii!?  

Să fie oare într-atât de multe asemenea publicații la nivel național care să-și asume riscul de a antagoniza în încercarea de a deschide ochii celor în nevoie de ghidare prin educație sportivă și civică, încât unii să-și aroge luxul de a o incrimina pe nedrept și fără temei? Câtuși de puțin.

Respectivii sunt pe căi total greșite prin a lua în vizor tocmai un ziar independent privat de pe urma activității căruia beneficiau atât de punerea în lumină a actualității arenelor în care sunt implicați, beneficiu de care nu prea au parte în restul spectrului mediatic, cât și de scutul protector ținut de cotidian prin linia sa ideatică în vederea susținerii drepturilor și libertăților sociale asociate unui sistem dorit a fi cât mai democratic cu putință. Căci dacă pledezi pentru adevăr și dreptate, de care parte a baricadei ai putea fi? Nu alta decât cea dorită și de criticii care ar trebui de fapt să-și canalizeze nemulțumirile spre cu totul alte ținte, datoare nouă tuturora. Disonanța cognitivă tinde însă spre absolut, de unde și incapacitatea detractorilor de a separa bobul de neghină. Li s-ar cere mult prea mult, în condițiile în care, la o privire de ansamblu, foarte marea majoritate a populației habar n-are pe ce lume trăiește, acoladă în care intră și sus puși în varii funcții înalte din întreg spectrul social, total ignoranți vizavi de marea schemă a lucrurilor, părtași ai grosului social ”eu execut, nu gândesc”.  

Iar ca o cruntă ironie a sorții pentru acei ”supărați” incapabili de a percepe importanța menirii presei în slujba libertăților și vieții sociale, suntem tocmai la ora unei masive restrângeri a anumitor drepturi cetățenești la nivel național, ceea ce i-a afectat direct prin a li se impune stoparea oricăror activități sportive competiționale, trași pe margine și în așteptare pe o perioadă nedeterminată, extrem de tristă postură pentru bunul mers al lucrurilor în cele lumești. O tăiere în carne vie a normalității asociate drepturilor și libertăților cetățenești, sub pretextul unei sperietori înfipte sub nasul publicului cu microfonul propagandei unei mass-media absolut isterizată și manipulată de sistemul din care face parte și pe care-l servește pentru a manipula la rândul ei… Situație în care nu le plângem însă absolut deloc de milă ”supăraților” trași acum forțat pe dreapta. Ignoranța se plătește. O soartă absolut meritată de unii, iar la distopia de-acum în plin avânt, planificată de-a lungul întregului nou deceniu, actuala ”probă de microfon” mai la vedere ar fi doar începutul testelor-șoc de simulare pe viu. Însă nici că se va înțelege ceea ce se întâmplă de fapt, ba mai mult, chiar se va încuviința și îmbrățișa ingineria socială, acum la stadiul ”stai acasă”. Oameni care nici o clipă din viața lor n-au conștientizat esența democrației, pentru care n-au luptat și nici n-au apărat-o, trecând-o strict prin filtrul instinctelor primare la care-și reduc existența, nici nu pot percepe miza aflată în joc. O biată masă de manevră, păcălită cu o așa zisă pandemie ca pretext pentru toate cele ce vor urma, când de fapt principalele ”virusări” sunt altele, și nici că ar avea habar despre ceea ce-i așteaptă…    

Dreptul refuzat momentan de a concura prin joc, utilă pauză de meditație și reflecție pentru ca respectivii să conștientizeze și dreptul presei de a-și exercita menirea fără constrângeri și amenințări în slujba adevărului și realității factuale, oricât de inconvenabile ar putea părea acestea, adevăr și dreptate fără de care justiția socială, libertățile și democrația ar rămâne doar vorbe-n vânt.

Sporttim este solidar suferinței acute a lumii arenelor, dar și atrage atenția celor având pare-se nevoie atât de cugetare și căință, cât și de educație nu doar în privința lecturării presei, să exerseze a gândi de două ori înainte de a judeca strâmb și fără noimă aspecte pe care nu le stăpânesc chiar deloc. Sportul implică pasiuni ce pot da în clocot, dar în primul rând impune o conduită care să-l onoreze. Iar tocmai dezonorarea sa atrage remarcile necesare din partea unei publicații care își respectă menirea.

La ceasul unei triste ”aniversări” pentru cotidianul timișorean, un an de la incidentul cu urmări de pe stadionul din Deta, și oferim doar un exemplu, căci suficiente ar fi acestea, Sporttim adoptă o mai abruptă poziție ca semnal de alarmă pe adresa unor atitudini și comportamente nepotrivite din arena timișeană, deducând în plus cât de multă nevoie de îndrumare au atâția într-o țară cu uriașe probleme, în a fi direcționați pe calea cea dreaptă și aduși în cuget și-n simțiri.

A pleda pentru curățenie morală și sufletească în lumea arenelor dar și pentru cauze benefice asanării climatului social prin sport nu-i misiune ușoară în repertoriul unui cotidian local de nișă dintr-o țară situată doar pe locul 47 în ierarhia pe 2019 a libertății presei la nivel mondial, inclusiv de exemplu după Jamaica, Costa Rica, Surinam, Samoa, Namibia, Insulele Capului Verde, Ghana, Burkina Faso, Papua și Noua Guinee, Trinidad & Tobago, Botswana, Tonga sau Chile, iar poziția modestă a României din acest sugestiv clasament explică și derapaje aidoma celui de la Deta, dar și sugerează cât de șubredă e de fapt starea nației la capitolul democrație, atât timp cât tocmai organisme ale presei, domeniu dintre cele mai săritoare în a face lumină în ”viața cetății”, dar implicit și net mai vulnerabil, pot fi subminate. În acest caz, trist dar adevărat, tocmai din direcția unora beneficiind de ”presă bună” peste ani în rândurile acestui cotidian, altfel aproape deloc mediatizați.   

Paradox ce spune multe despre degenerarea climatului social și din zona arenelor, pe fondul deteriorării alarmante a nivelului de educație și civilizație dintr-o societate cu busola dată peste cap.

Însă ”cazul Deta” din martie 2019, din cea de-a treia etapă a returului ediției trecute a Diviziei D Timiș, n-a fost nici primul din aceeași gamă pe adresa Sporttim, și nici ultimul, căci toamna anului trecut a provocat și mai aprinse scântei, urmate la începutul anului în curs de șocante și dezgustătoare amenințări pe adresa cotidianului, și asta tocmai pentru că adevărul supără. S-au înverșunat în timp jucători sau vreun delegat de club, conducători ori vreun diriguitor al AJF Timiș, cu toții incomodați de reliefarea inconvenabilei realități factuale. E simplu ca bună ziua. Să procedeze corect, cu conștiința împăcată, și nimeni n-ar avea treaba lor. Dar mare-i oftica românului dacă-i spui adevărul în față, într-o expunere de principii și idei, reacția subiecților fiind simplist revanșardă, prin deșănțate atacuri la persoană. Cei mărunți intelectual nu pot depăși nivelul discuției raportate la persoane, cel mult la fapte. Cât despre idei și principii – ce ar mai fi și acelea!?

La Deta n-ar fi trebuit să fie deloc cu supărare, dar dacă și așa ceva deranjează, atunci trageți Dumneavoastră concluziile. Cum au decurs însă atunci lucrurile?

Unu.

Start de retur în campionatul trecut al Diviziei D Timiș, în martie 2019, și cu meciul ASO Deta – Fortuna Becicherecu Mic 0-1 (0-1), mediatizat de la fața locului sub forma unei cronici cu fotoreportaj, în cadrul articolului fiind inserate în paragrafele 2, 3 și 4 banale remarci nevinovate despre starea suprafeței de joc, dar fără o tentă critică, doar informativă. Și anume: ”Organizatorii s-au străduit să le vină de hac în dimineața meciului programat sâmbătă de la ora 11 celor peste o mie de mușuroaie de furnici de pe gazonul arenei din Deta, iar vizitatorilor le-a luat apoi mult mai puțin timp pentru a deschide scorul. Astfel a demarat așadar returul ligii a patra timișene în sudul județului, cu o ”mare” de mușuroaie, luate cu asalt, și cu un triumf la limită al fruntașei în deplasare. Organizatorii au rezolvat neașteptata problemă cu o oră înainte de fluierul de început al jocului, după care liderul din ”D” Timiş a transpirat, ba chiar a mai și tremurat până în final pentru a-și conserva avantajul și a smulge toate cele trei puncte ”verzilor” din Deta”.

Pentru conformitate, link-ul spre consemnarea cu pricina. Iar după cum se poate constata, declarația antrenorului oaspeților este net mai critică vizavi de starea gazonului… http://sporttim.ro/fotbal/peste-o-mie-de-musuroaie-un-gol-inca-3-puncte-pentru-lider-aso-deta-fortuna-0-1-foto-declaratii-albu-luta

Doi.

Alt meci de interes la Deta în ”D” Timiș, altă descindere a Sporttim la fața locului, puțin mai apoi, și în etapa a III-a din returul sezonului trecut, rundă din campania în curs care în mod normal ar fi trebuit să se desfășoare zilele acestea. Pe-atunci, altă cronică, încă o galerie foto, pe marginea partidei ASO Deta – AS Carani, încheiată 2-3 pe 23 martie 2019, în cadrul articolului fiind inserată în paragraful 4 o remarcă apreciativă despre îmbunătățirea calității suprafeței de joc: ”În urmă cu două săptămâni, terenul stadionului din Deta era în suferință. Acum, în etapa a treia din retur, cât de cât mai pus la punct, mai puţine fiind muşuroaiele. A fost nivelat şi chiar se putea juca fotbal”.

Evenimentul sportiv avea să ofere din păcate o mostră de periclitare a integrității fizice a reporterului Sporttim, în preajma căruia a fost lansată din tribună o petardă, nu tocmai pură întâmplare și coincidență, după ce în prealabil i se adresau ”mustrări” legate de ”rele” asociate fotoreportajului din urmă cu două săptămâni. Jurnalistul necesita îngrijiri medicale… Pentru conformitate, link-ul spre cronică: http://sporttim.ro/fotbal/foto-declaratii-aso-deta-acs-carani-2-3

Trista realitate trebuia reliefată, cu atât mai mult cu cât nici observatorul delegat al AJF Timiș n-a menționat incidentul în raport, iar nici forul județean nu s-a autosesizat, stare de fapt în lumina căreia Sporttim n-a avut de ales, autoapărare și nu autovictimizare, semnalând argumentat anomalia situației într-un articol publicat la câteva zile după meci sub titlul ”A releva realitatea, pedepsită în arena sportivă din România anului 2019 prin periclitarea integrității corporale. Petarda de la Deta”. Link-ul, ceva mai jos…

Însă nici până în ziua de astăzi n-a catadicsit cineva pe linie oficială, fie ASO Deta, fie administrația orășenească locală având în grijă gruparea alb-verde, fie AJF Timiș, să expedieze măcar un mesaj cu o cât de infimă notă explicativă și în sensul părerii de rău vizavi de cele întâmplate la o întâlnire oficială de fotbal pe o arenă sportivă. Tăcere complice sau musca pe căciulă? Ar mai fi însă ceva de mirare în situația în care tot anul trecut ne parvenea dinspre vârful AJF Timiș, negru pe alb, într-un cu totul alt caz, o solicitare cu titlu ultimativ de a șterge o anumită consemnare, de a publica o alta după narațiunea pe placul anumitor persoane din fenomen și de a ne cere scuze public!? De ce și pentru ce!?! O altă reacție în forță, tot în ideea suprimării adevărului inconvenabil.

Dar ”ospitalitatea” gazdelor din Deta nu avea să se încheie după ”felul doi”, survenind și un episod… trei ca urmare a articolului ridicând problema incidentului provocat la meciul organizat de clubul local. Articolul, la link-ul… http://sporttim.ro/fotbal/a-releva-realitatea-pedepsita-in-arena-sportiva-din-romania-anului-2019-prin-periclitarea-integritatii-corporale-petarda-de-la-deta

Așadar, trei…

Deranjat pare-se de lungimea articolului explicativ, cât de mult s-ar fi putut scrie, deși publicații din țări consolidate cu un puternic domeniu mediatic pot apela la net mai numeroase cuvinte în textul unei consemnări, unul dintre componenții de-atunci ai alb-verzilor, însă nu între cei 15 convocați pentru respectivul meci pierdut acasă, așadar băgându-se ca musca în lapte, a găsit în schimb de cuviință să ”comenteze” în acest sens pe pagina oficială de social media a cotidianului.

Sporttim se referea în respectivul material la aspecte legate de activitatea jurnalistică din țara noastră, opțiune cât se poate de întreptățită a publicației, ”A releva realitatea, pedepsită în arena sportivă din România anului 2019 prin periclitarea integrității corporale”, dar ”sportivul”-”cititor” atât putea înțelegea. N-a fost cruțat într-un scurt răspuns, în ideea că fondul problemei evidențiate prin exemplificare în material ținea de condiția presei în țară, o ”afacere” exclusiv a presei. Pe cine ar fi putut deranja chiar și un asemenea subiect?

Nod în papură pe adresa Sporttim sau nimic altceva mai bun de înfăptuit sub soare din partea ignorantului?

Greu de zis, cert este că răspunsul utilizatorului de rețea de socializare nu avea să întârzie. Fără a divulga identitatea ”sportivului” legitimat la nivelul Diviziei D Timiș, iată rândurile pe care le-a adresat în mesaje separate, idiocrație în floare, eșantion al prostiei răutăcioase în totală necunoștință de cauză…

Pe 24 aprilie la 4:21PM

”Cine esti ma limbricule ? Te ascuzi dupa un cont fals ma bulangiule si faci gura mare caca-m-as pe tine si pe lumea ta „mare” Poate ne impiedicam candva unul de altul”

Pe 27 aprilie la 9:25AM

”Ești șmecher in spatele tastaturii șobolan de laborator ce ești ca doar toată viața ta numai asta ai făcut , ai stat ascuns după tastatura. Cu chipul ăla oricum nu poți face altceva. Așa ca scrie naibii in continuare pe site-urile tale și vezi-ți de treaba. O sa comentez cât vreau și unde vreau atâta timp cât site-urile sunt publice. Și mai dacă ar fii sa o bag și pe doamna de mă-ta in ecuație îmi pare rău de un singur lucru.. ca nu te-a înghițit rahat cu ochi”.

Alte remarci ar fi chiar de prisos, cu scuzele de rigoare pentru derapajele verbale ale ignorantului fără habar, dând cu bâtul în baltă în absolut toate privințele, ”după ureche”, încă o dovadă a pervertirii sufletești din vremurile posedării satanice a omenirii de către un cult iubitor al sacrificiilor ritualice de sânge. De-ar știi, i-ar crăpa până și obrazul acela tare gros de ”sportiv”… Și-ar mai fi și alți obraji groși de ”mari sportivi” și ”mari oameni de sport”, tot iluștri anonimi.

Cu asta se poate așadar alege proprietarul celui mai consistent, complex și popular cotidian exclusiv de sport din istoria presei din Banat pentru opțiunea legitimă de a fi relevat importanța menirii actului jurnalistic într-o societate normală. Și aproape trei decenii de jurnalism pentru a constata și așa ceva, asta fără a mai aduce în discuție diferențe de vârstă, educație, câte și mai câte.

Un clișeu din România zilelor noastre, o altfel de explicație vizavi de starea nației. Sau cât de des a ajuns să se întâmple în Carpați ca oameni care chiar înfăptuiesc ceva semnificativ pentru cei din jur să fie tratați cu moneda mojiciei ignorante, de unde și abisul moral în care s-a cufundat națiunea sub ”tricolor”, o tragedie a conștiințelor și o răsturnare a valorilor, cu prostia răutăcioasă și agresivă a vulgului la putere, unica variantă rămasă la dispoziția gentilului ținând de slalomul printre cretini. Și tare mulți sunt în România cei needucați, inculți, banali, șterși, cel mult mediocri. Asfixiant de mulți – o dictatură a prostiei. Dumnezeu să-i apere, căci chiar nu știu ce fac.   

Toate acestea fiind zise și oricât de trist ar fi ceea ce tocmai a mai fost pus la cale pe pielea omenirii, cei ignoranți din arena sportivă își merită acum absolut din plin soarta de a înghiți în sec pe margine, democrație neasumată au vrut, dictatură au încasat. Proștii fuduli nu vor trage însă absolut deloc învățăminte nici din situația în curs, căci ar trebui mai întâi să înțeleagă ceva pentru a putea percepe pe ce lume trăiesc, incorigibili fără salvare. Și o vor lua din nou de la capăt ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Adevărații șobolani, acum cu lingerea rănilor pe tușă în repausul forțat, și se știu respectivii foarte bine cine sunt… Non-valori care nu-și merită de fapt locul în lumea arenelor, nici atât în pagini ale publicațiilor, și păcat de timpul și atenția care li s-au acordat.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + = optsprezece

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: