Un duel local fără griji la încheierea în obiectiv a Ligii 2, o încununare a progresului peste ani dar și de la un sezon la altul pentru ASU Politehnica și Ripensia

Destui iubitori ai fotbalului timișorean își puneau întrebarea vara trecută, la aflarea programului competițional al sezonului Ligii 2 pe cale de încheiere, când se stabilea că ASU Politehnica și nou-promovata Ripensia se vor întâlni în penultima etapă din tur respectiv din retur, în ce situație se vor afla cele două echipe în clasament, și dacă nu cumva revanșa dinspre finele sezonului de primăvară va fi apăsată de încărcătura unei poziții ierarhice nefavorabile, inducând inevitabil frica de rezultat, cu impact negativ asupra spectacolului sportiv. Dar deja parcursul din toamnă i-a liniștit, ”violeții” și galben-roșii dând piept de pe locurile 7 și 11 în Ciarda Roșie pe 18 noiembrie, despărțiți de 3 puncte, avantaj dublat atunci de Bilia și compania. Șase puncte și șase trepte le despart acum pe concitadine, cu ASU tot pe 7, bănățenele din Liga 2 fiind în obiectiv, atins, într-un progres de la un sezon la altul, cadru adecvat pentru etalarea așteptată de spectatori…

ASU Politehnica revine pe ”Dan Păltinișanu”, unde în octombrie dispunea cu 2-1 de UTA

Într-adevăr, ASU Politehnica și Ripensia au pășit înainte de la o ediție de campionat la alta, alb-violeții fiind confortabil plasați de etape bune pe poziția a șaptea, pe când anul trecut pe vremea asta, tot înaintea penultimei runde a sezonului, se situau pe 13 ca nou-promovați din numai 16 formații rămase în cursă, iar galben-roșii și-au atins recent obiectivul păstrării statutului secund-divizionar, adjudecat în primăvara trecută printr-un retur de excepție în Liga 3. Și ASU este în graficul așteptărilor legate de plasarea între primele 8 clasate, semn că ambele grupări și-au fixat ținte realiste și rezonabile, conform intervalului pe care îl parcurg în evoluția lor, și o evoluție a și fost în ambele cazuri, privind în ansamblul ascensiunii din acest deceniu.

În acest context mai larg, duelul timișorean de la capătul primei ediții a Ligii 2 după ani buni cu două echipe de pe Bega în întrecere constituie o încununare a revirimentului pe care ASU Politehnica și Ripensia l-au generat pe plan local în acest deceniu, progresul fiind incontestabil și meritoriu, drept un bun exemplu că astfel trebuie fotbalul abordat, printr-o consolidare în timp, pornind de la ”firul ierbii”. Nici n-ar trebui să fie altfel, ”violeții” și galben-roșii pornind firesc la drum din ”Municipiu”, la nivelul eșalonului șase, și urcând destul de rapid treaptă cu treaptă, până pe palierul Ligii 2, această primă veritabilă piatră de încercare pentru orice grupare care se respectă și în ascensiune. Unele au trecut și prin eșalonul secund precum un expres printr-o gară de provincie, promovând încă de la prima încercare, caz al Juventusului București și Sepsi anul trecut dar și al sibienilor în această primăvară, însă cel mai adesea impactul cu divizia a doua implică o tentativă de menținere în prima campanie și de consolidare în cea de-a doua. Ceea ce alb-violeții au și reușit, Ripensia căutând să le urmeze exemplul.

Una peste alta, de la a juca în 2012 în Campionatul Municipal Timișoara, caz al ambelor formații, una până în primăvara iar alta începând din vară, la a disputa în mai 2018 un meci de mijlocul clasamentului în anticamera elitei Ligii 1 înseamnă mult pentru orice club trăind într-o nume normală chiar și în devalorizatul fotbal românesc.

Pe acest calapod se va desfășura în această seară pe arena ”Dan Păltinișanu” derby-ul local ASU Politehnica – Ripensia, de la ora 19 în etapa a 37-a în eșalonul secund, ca o reuniune de bilanț după sezoane strict în ascensiune, chiar și acesta, dar și ca o promisiune pe viitor. Căci cât de curând va fi stabilit un nou țintar competițional, cu alte două întâlniri ASU – Ripensia și în sezonul următor, stârnind cu atât mai mult interesul și imaginația iubitorilor fotbalului.

Așteptați astăzi în număr cât mai mare pe principalul stadion al Timișoarei, unul cu marile sale probleme dar până una alta totuși reper detașat al fotbalului divizionar de pe Bega.

Gazda ASU Politehnica va fi susținută de un număr net mai numeros de fani, galeria viola, așteptările fiind mai mari în tabăra grupării de pe locul 7, atât prin poziția superioară în clasament și prezența deja în cel de-al doilea sezon la nivelul Ligii 2, cât și prin conotațiile reprezentației celor de pe ”Știința”, aflați la chiar ultimul meci din acest campionat, săptămâna viitoare având asigurate 3 puncte la ”masa verde”, fără a se mai deplasa la Târgu Mureș, unde anul trecut pe vremea asta încă se juca fotbal în Liga 1.

Poliștii țin totodată să se și reabiliteze după o ușoară astenie de primăvară, instalată în urma retezării reduselor șanse de a trage la baraj dar și odată ce a devenit clar că se vor încadra în obiectivul prinderii primelor 8 locuri, ceea ce a dus la strângerea a doar 7 puncte din ultimele 21 puse în joc pe gazon, trei fiind pierdute și duminică la Oradea.

Iar tot cu 2-1 a pierdut în ultima apariție și Ripensia, dar chiar în Ciarda Roșie și tocmai în compania unei amenințate cu retrogradarea, CS Pandurii Lignitul, ceea ce a cam acrit gustul reușitei atingerii obiectivului de menținere în Liga 2, așa încât și galben-roșii țin să se redreseze în ochii susținătorilor, chit că ar mai avea o oportunitate la dispoziție, săptămâna viitoare, acasă cu CS Știința Miroslava. Dar oare ce prilej mai bun să te reabilitezi decât împotriva concitadinei?

Căci este binecunoscută rivalitatea născută în acești ani între cele două formații care pe alocuri au și mers umăr la umăr, pe palierul Diviziei D Timiș, interval în care o rivalitate altfel firească a tins să dea nițel și pe-afară, mai mascat sau nu, actualmente totuși doar latentă, dat fiind provocările cu care se confruntă fiecare în parte pe propriul făgaș. Altele au devenit prioritățile iar astfel s-au mai reglat spre bine și anumite reflexe mentale.

Se anunță însă o desfășurare de forțe cu conotații interesante și în plan individual, ținând cont de exemplu măcar de faptul că revelația alb-violeților în acest sezon, Deian Sorescu, e la ultima apariție pe Bega înaintea trecerii la Dinamo, care, ca un făcut, va juca și aceasta luni de la ora 20:45 pe același gazon, în Liga 1, scenă începând din iulie pentru ultimul tânăr timișorean luând aceeași cale a Șoselei Ștefan cel Mare, dar reamintind și aspectul că golgheterului Ripensiei, Ndyaie Mediop, i-a surâs și lui și în actuala campanie ideea trecerii în primul eșalon. Desigur, și alți jucători cu potențial sunt demn de urmărit în partida arbitrată de Kovacs Szabolcs din Carei, asistat de Răzvan Soponar din Baia Mare și Alexandru Filip din Timișoara, cu mențiunea că vor fi ce-i drept și absenți, de exemplu Ioan Mera, suspendat pentru cumul de cartonașe galbene, ceea ce s-a cam întâmplat în acest sezon pentru longilinul fundaș, iar tot din tabăra gazdelor și accidentații Cornel Predescu, Alin Ignea și Florin Lazea, pe când de la ocupanții locului 13, fundașul Marius Toma și portarul Dalin Munteanu.

Altfel, etapa începe cu 4 meciuri de la ora 11 și se va încheia abia pe 31 mai, AFC Hermannstadt – CS Mioveni, de la ora 17, după ce sibienii vor fi jucat duminică finala Cupei României, cu craiovenii. Reușitele celor de pe Cibin dau implicit speranțe secund divizionarelor, însă ar mai fi totuși mult până departe în ceea ce privește competitivitatea Ligii 2, încă la stadiul de experiment lăsând de dorit și purjând din scenă prea multe cluburi dispărute aproape peste noapte…

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte + 6 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: