Unic succes afară până acum în play-off și play-out, ACS Poli. LIVE TEXT: debut acasă în 7-14, în bernă. ACS – FC Voluntari 1-0 (0-0): Popovici 56. A 3-a oară 0-0 la pauză acasă, ca și cu FC Viitorul și Gaz Metan, dar tot 1-0 final, ca în retur. Urcare pe 11, neînvinsă acasă de 135 zile

1-0, final, precum în retur. ACS Poli rămâne neînvinsă acasă de 135 de zile, conturând un bun bilanț recent pe teren propriu în Liga 1: 6 4 2 0 8-3. Nu sună deloc a retrogradare, mai ales că tocmai a urcat pe un loc salvator, 11, peste Concordia, egalată deja la puncte. Acumulare de factori pozitivi. Revenim cu declarații…

Bilanț total în cifre, al primei părți a jocului, plus al celei secunde… 5-3 (3-0 la pauză) la șuturi la poartă; 2-3 (1-1) la șuturi pe poartă; 1-0 (1-0) la șuturi blocate; 5-2 (5-0) la cornere; 10-13 (3-5) la faulturi și 1-3 (0-1) la cartonașe galbene; 1-4 (0-3) la ofsaiduri.

Tot 1-0 a fost și în retur, în decembrie. Atunci a marcat Doman înaintea pauzei, din penalty, acum Popovici, în primul sfert de oră după reluarea jocului…

Prelungiri… Încă un șut pe poartă din unghi al Voluntariului, de pe stânga. Reținut de Straton.

90. Străuț blochează instinctiv reluarea lui Voduț de la colțul lung, de pe stânga, după centrarea prin careu a lui Ionescu.

Oaspeții, încercare de șut din unghi, de pe stânga. Dar de… maidan. Un eșantion al modestului fotbal românesc de play-out.

Mai întâi a fost pregătit și scos la schimbare Mailat, acum vreo două minute, dar intră de fapt Neagu, în locul lui Șeroni. Minutul 85.

FC Voluntari atacă în aceste ultime zece minute.

Fault între optari. Novac împotriva lui Croitoru. Și încă unul, comis acum de timișoreni.

84. Cernat, lovitură liberă de la 30 metri lateral stânga, spre colțul lung, pentru Balaur, care e învins în duelul aerian.

83. Straton boxează în marginea careului mic, la un balon înalt.

81. Trimitere acasă iar Straton luftează, trimițând în corner. Neinspirat executat, așa încât Popovici e lansat pe contraatac pe dreapta, unde e faultat în preajma centrului terenului. Cartonaș galben pentru noul intrat Ionescu.

78. Ionescu în locul lui Marinescu: a treia înlocuire la vizitatori.

76. Străuț faultează în jumătatea adversă.

Jocul trenează, după niște minute derulate pe contre.

74. Deac reia cu capul mult peste bară, dintr-o centrare de pe dreapta.

Minutul 72. Bocșan în locul lui Scutaru.

68. Pe contraatac, prin aceeași ”armă” Șeroni, ACS intră până în careu. Fundașul șutează, dar imprecis, departe de colțul lung. Totuși, cursele sale sunt notabile. Compasul și fuleul său sunt atuuri exploatabile.

67. FC Voluntari amenință din nou… Tocmai prin nouarul Mihai Voduț, abia intrat în joc în locul lui Ivanovici. Reia de puțin pe lângă colțul lung. La o palmă de 1-1.

66. Poate cea mai mare oportunitate a vizitatorilor. Lansat bine pe culoar de Novac, pe dreapta, Deac intră în careu dar șutează foarte imprecis, aproape paralel cu linia porții, deși în poziție favorabilă.

64. Balaur centrează imprecis de pe dreapta și mingea poposește în brațele lui Straton.

61. Șeroni mai efectuează un sprint pe stânga, centrând iar balonul fiind reținut de portar.

58. Balaur, cartonaș galben pentru un fault la 40 de metri lateral dreapta. Execută Croitoru spre careul mic, unde Gavrilaș respinge iar Soljic reia cu șpițul peste bară.

Golul a căzut contrar cursului jocului din primele minute ale părții a doua.

57. Poparadu în locul lui Fucek, care a demarat contraatacul la gol.

Popovici, care deschidea scorul în remizele de la Mediaș și Drobeta Turnu Severin, cu Pandurii, e la primul gol acasă în Liga 1 2016/7.

Însă doar o rupere de ritm era necesară: 1-0 ACS Poli în minutul 56. Același Șeroni a realizat-o sprintând zeci de metri pe stânga, lansat scurt din propriul teren de Fucek, și a centrat lung spre colțul opus, unde Popovici a reluat la colțul scurt, din cădere, de la 6 metri.

Jocul nu iese din ritmul său sub povara fricii de a nu pierde.

Balaur și Fucek, ciocnire la centrul terenului. Mai ”șifonat” iese înaltul fundaș central cu nume… amenințător.

ACS Poli a comis în aceste aproape zece minute din partea a doua tot atâtea faulturi câte făcea în repriza I: trei.

Început mai bun de repriză secundă pentru ilfoveni, dar nici ei nu se sincronizează în lansări pe poziții viitoare.

52. Ivanovici e lansat înalt și lung de Lazăr, și îl ia la sprint pe Scutaru, intrând în careu. Stâng cu pământul, pe jos, în brațele lui Straton. Prim șut pe poartă al părții secunde.

FC Voluntari a început pe poziții mai avansate partea secundă, deținând mai mult posesia balonului. Popa e nevoit să mute ceva, curând.

50. Periculos. Ivanovici spre colțul lung, în afară, înalt, iar fundașul central Balaur reia de puțin peste vinclu, cu capul. Razant, balonul ștergând plasa…

49. Un alt atac al ilfovenilor, tot pe stânga, cu Coman, centrând pe jos. Cînu respinge în corner. Primul pentru oaspeți.

47. Cernat, lovitură liberă de la 28 de metri lateral dreapta, spre careul mic, în marginea acestuia, central. De unde, cu 2 jucători ”în spate”, Cînu respinge în sus, cu capul.

Popovici, rătăcit în avanposturi și ușor anihilat la lansările lungi și înalte.

Cernat dă lovitura de începere în partea a doua, spre Lazăr, care aruncă balonul spre stânga…

FC Voluntari efectuează o schimbare la pauză: intră Gabriel Mihai Deac, în locul lui Căpățână.

Bilanț în cifre al primei părți… 3-0 la șuturi la poartă; 1-1 la șuturi pe poartă; 1-0 la șuturi blocate; 5-0 la cornere; 3-5 la faulturi și 0-1 la cartonașe galbene; 0-3 la ofsaiduri.

Și astfel se și încheie prima repriză. Slabă: 0-0.

45. Popovici, căutat cu o minge lungă de la centrul terenului, lansată spre limita careului mare, în care pătrunde, dar Gavrilaș iese la timp, culegând balonul, de sus…

44. Bărbuț crede că ar fi obținut încă un corner pe dreapta dar asistentul indică altceva. Proteste…

43. Prim cartonaș galben. Căpățână, pentru faultul asupra lui Croitoru, la 48 de metri de poarta lui Straton. Căpățână mai faultase până acum. Proteste, huiduieli… Iar centralul îi arată cu întârziere cartonașul.

Și Pedro Henrique Almeida e la încălzire, în maieul fosforescent, dar nu se prea încălzește. Privește la joc.

Doman, absent astăzi, marca în retur unicul gol al acestui joc direct de la Timișoara în sezonul regulat, în decembrie: 1-0 în minutul 37, pentru 3 puncte. A trecut acest minut și e tot 0-0…

41. Din cornerul de pe stânga, ACS Poli se trezește surprinsă pe contraatac, deși doar 2 jucători ai oaspeților erau în așteptare spre centru. Însă tocmai Cernat a preluat și l-a lansat pe Ivanovici, pe stânga. Faza avea să se stingă însă ulterior…

40. La cornere stă în schimb mai bine. Al cincilea. Acum, în alternanță, de pe stânga.

ACS Poli încheia 0-0 la pauză în acest campionat al Ligii 1 doar de două ori pe teren propriu, cu FC Viitorul și Gaz Metan, iar în deplasare la Iași, Concordia și în Gruia, cu CFR. Va fi cazul și acum? Cu constănțenii și medieșenii deschidea scorul la reluare, rezultatele finale fiind 1-0 respectiv 1-1.

Mailat și Bocșan, tocmai scoși la încălzire.

36. Încă un ofsaid în contul oaspeților.

35. Scutaru lansează un alt ”zmeu”, parcă la fie ce-o fi. Nu aceasta e soluția.

34. Altă centrare a lui Bărbuț de pe dreapta, înapoi, pentru Croitoru, care șutează de la 11 metri lateral dreapta, oaspeții blocând oportun, în preajma careului mic.

Minute ceva mai bune ale gazdelor, cu o mai bună posesie a balonului și combinații mai rapide.

33. Cînu, faultat în propria jumătate de teren. A patra infracțiune de acest gen a vizitatorilor.

32. Al doilea ofsaid în dreptul ilfovenilor.

31. Alt corner timișorean, al patrulea. Acum de pe dreapta, în alternanță. Obținut de Bărbuț și executat de Fucek. Tot în careul mic, de unde balonul e respins. Apoi, henț.

29. Cea mai mare oportunitate de gol. Corner Croitoru, cap Șeroni de la 6 metri, de puțin din lateral stânga, razant cu colțul lung. 

28. Cazan respinge cu capul în corner centrarea lui Fucek de pe stânga.

27. Căpățână îl faultează pe Străuț în jumătatea timișoreană de teren, aproape de margine.

Combinațiile oaspeților pe spații mici, ceva mai legate și fluente, dar fără incisivitate. Cernat caută verticalizări, dar în zadar. Iar Ivanovici îl faultează pe Bărbuț, odată balonul pierdut.

24. Corner timișorean și de pe dreapta. Execută Fucek, cu stângul. Destul de periculos, spre colțul lung, de unde se respinge și apoi recentrează, prin Soljic. Prea scurt, în capul primului oponent.

23. Cernat obține o lovitură liberă la 35 de metri, în poziție centrală. Șutul, deviat de zid, sfârșește în brațele lui Straton.

22. Artean își ia inima în dinți. Șut de la peste 25 de metri, din lateral stânga, dar foarte imprecis. Puternic dar foarte înalt…

Miza jocului și foamea de puncte își pun amprenta asupra prestației oponentelor. Frica de a nu pierde duce la o prudență excesivă. Cu greu se găsesc jucătorii pe teren, și aproape că e mijlocul primei părți.

18. Și Bărbuț expediază o centrare imprecisă, angajat fiind pe dreapta. Lovește prea puternic balonul, scurs în marginea opusă.

Debut tern, fără ritm, cu joc pozițional. Scutaru lansează balonul imprecis, în… brațele lui Gavrilaș.

16. Coman îl faultează pe Croitoru la 40 de metri central, găsit fiind de Șeroni, după o pasă trimisă greșit de Cernat, odată ce pătrunsese pe contraatac în jumătatea adversă de teren.

Circa 550 de spectatori la tribuna I și tribuna 0 respectiv 250 la tribuna a II-a, incluzând o mică galerie cu tobă, vreo 15 fani. Sub o mie de spectatori, la sfârșitul primului sfert de oră la partidei.

Se combină în general pe spații mici, cu pase scurte, repetate, însă fără progresie și forță.

13. Altă acțiune a oaspeților pe dreapta, încheiată cu o centrare slabă, la care iese bine Straton.

12. În încheierea fazei demarate din colțul terenului, după o recentrare respinsă, Croitoru trimite primul șut pe poartă al jocului, pe jos, de la 18 metri lateral stânga, dar slab și central.

11. Șeroni pătrunde pe stânga, intră în careu prin dribling, îl încearcă și pe al doilea, obținând un corner.

Debut relativ prudent de partidă.

9. Execuția lui Marinescu, în zid. Se degajează balonul…

8. FC Voluntari recuperează un balon în propria jumătate de teren, combină scurt la mijloc și îl lansează pe Căpățână, care se apropie de careu, izbindu-se de Străuț la 18 metri, puțin lateral stânga. Lovitură liberă.

7. Prim ofsaid al meciului: Cernat, la 16 metri lateral dreapta.

6. Soljic, prim șut la poartă al partidei. De la 25 de metri lateral dreapta, pe jos, dar foarte imprecis…

4. Ivanovici se demarcă pe flancul stâng, sprintează spre careu, pătrunde în suprafața de pedeapsă, talonat de Cînu, și cade ușor, căutând să obțină un penalty. Fără succes.

Minutul 1. Bărbuț centrează în forță de pe flancul drept, de pe linia de fund, în careul mic, unde balonul este inițial blocat iar apoi respins. Primă ocazie!

Începe ACS Poli, în violet complet, prin Croitoru și Popovici, atacând în repriza I spre poarta de la Peluza Nord. Oaspeții, în alb complet.

Minut de reculegere în memoria lui Adrian Stoicov.

O noutate în 11-le timișorean față de victoria de la Botoșani: reintră Artean, în locul lui Poparadu.

Echipele…

ACS Poli: 25. Cătălin Straton / 32. Bogdan Străuț, 13. Cristian Scutaru, 23. Gabriel Cînu, 30. Alin Șeroni – 18. Andrei Artean, 16. Josip Soljic – 7. Cristi-Marian Bărbuț, 8. Marius Croitoru – cpt., 11. Josip Fucek – 9. Alexandru Popovici.

33.Vasile Curileac – 15. Cristian Bocșan, 5. Adrian Poparadu, 91. Pedro Henrique Almeida, 3. Alexandru Neagu, 12. Sebastian Mailat, 85. Octavian Drăghici.

FC Voluntari: 1. George Gavrilaș – 45. Venelin Filipov, 28. Ionuț Balaur, 25. Lucian Cazan, 12. Alexandru Coman – 8. Daniel Novac, 15. Costin Lazăr, 20. Laurențiu Marinescu – 11. Mihai Căpățână, 10. Florin Cernat, 7. Petre Ivanovici.

Rezerve: 23. Mircea Bornescu – 24. Vasile Maftei, 87. Dorin Acsinte, 14. Andrei IOnescu, 59. Doru Popadiuc, 26. Gabriel Deac, 9. Mihai Voduț.

E prima zi de primăvară calendaristică

Bună seara de pe ”Dan Păltinișanu”! Timp foarte frumos la Timișoara, călduț. Adie ușor vântul.

*

Doar campioana Astra Giurgiu a marcat și ea mai mult decât un gol în deplasare în totalul primelor 12 meciuri jucate până acum de la startul grupelor valorice play-off și play-out din Liga 1, însă fără a și câștiga, depășită fiind în 1-6 cu 3-2 la CFR Cluj, așa încât numai ACS Poli Timișoara este actualmente în minoritate absolută ca unică învingătoare afară în partidele de la debutul fazei a doua a campionatului, tocmai la inaugurarea sa, prin acel 2-1 izbutit la Botoșani în urmă cu 10 zile.

Cel mai clar triumf acasă al lui ACS Poli în Liga 1 2016/7 a fost obținut tocmai cu campioana Astra: 2-0. De-acum, întâlniri pe teren propriu doar cu echipele din play-out 7-14

Cel mai clar triumf acasă al lui ACS Poli în Liga 1 2016/7 a fost obținut tocmai cu campioana Astra: 2-0. De-acum, întâlniri pe teren propriu doar cu echipele din play-out 7-14

S-a ajuns astăzi în ultima zi a celei de-a doua runde de jocuri din 1-6 și 7-14, iar de la ora 18, pe stadionul ”Dan Păltinișanu”, cu o grijă mai puțin, dat fiind achitarea tranșei a doua din suma de transfer a lui Pedro Henrique și a datoriei către Georgi Sarmov, precum și achitarea plăților către ceilalți debitori, izbutite și anunțate spre sfârșitul săptămânii trecute, prin care ACS Poli își poate finaliza conform criteriilor stipulate dosarul de licențiere în limita termenului fixat pentru această zi, timișorenii debutează și acasă în play-out, contra celor de la FC Voluntari, de care dispuneau cu 2-1 (0-0) pe malurile Begăi în turul grupei valorice secunde din ediția precedentă.

Cam pe-atunci, ACS Poli remiza de o manieră incredibilă în primul meci acasă din play-out, programat tot în etapa a doua, 2-2 (2-0) cu CFR Cluj, de care era egalată prin goluri primite în prelungirile reprizei secunde, în urma unui prim rezultat pozitiv în deplasare, 0-0 la Chiajna.

Altele sunt acum datele problemei, într-un moment îndoliat, la prima apariție a prim-divizionarei după stingerea din viață miercurea trecută a coordonatorului Centrului de copii și juniori al clubului, Adrian Stoicov, în memoria căruia se va păstra un moment de reculegere pe arena pe care fostul fundaș stânga a jucat atâtea meciuri de Divizia A dar și în cupele europene, fotbaliștii urmând a purta banderole negre, dar pe de altă parte, în plan sportiv, ACS Poli poate fi ambiționată și încurajată de faptul că este unica învingătoare de până acum în deplasare în faza a doua a competiției, în care majoritatea partidelor n-au consemnat nici măcar goluri înscrise de formațiile vizitatoare pe alte terenuri, în 7 cazuri din 12. Mai precis, în play-off s-au consemnat până acum rezultatele Astra – CS U Craiova 0-0, FCSB – CFR Cluj 2-0 și FC Viitorul – Dinamo 0-0, toate în etapa I, respectiv CFR Cluj – Astra 3-2, FC Viitorul – FCSB 3-1 și Dinamo – CS U Craiova 0-0 în runda a doua, iar în play-out: FC Botoșani – ACS Poli 1-2, CSM Poli Iași – Concordia 3-1, FC Voluntari – Pandurii 1-1 și Gaz Metan – ASA 2-0 – toate în etapa I respectiv ASA – Concordia 2-1 și Gaz Metan – FC Botoșani 0-0 în runda în curs.

Ca un alt semn încurajator pentru timișoreni, marea perdantă de până acum a fazei play-out este Concordia, adică tocmai gruparea clasată pe locul salvator la care tind cei de pe ”Dan Păltinișanu”. Care, dacă până acum s-au simțit presați de programul încărcat de jocuri, pot momentan respira ceva mai în voie, următoarea apariție fiind programată abia după întâlnirea de duminică România – Danemarca, din preliminariile C.M. 2018, și anume marți 28 martie de la 20:30, tot la Timișoara, cu CFR Cluj, în deschiderea sferturilor de finală ale Cupei României, urmată de deplasarea la Iași, din etapa a III-a în play-out.

Timișorenii au și ascendentul moral de a nu mai fi cedat acasă în Liga 1 din 5 noiembrie 2016, de la un 1-2 cu Dinamo înregistrat în urmă cu 135 de zile, bilanțul ulterior pe teren propriu în primul eșalon, 5 3 2 0 7-3, fiind completat de calificarea semnată în 2017 pe malurile Begăi în finala Cupei Ligii, iar ca parte a acestui bilanț pozitiv de dată recentă în Banat este tocmai victoria din retur cu oaspeții serii, FC Voluntari, reușită la ultima reprezentație acasă din 2016, în decembrie, prin golul lui Doman din penalty, în minutul 37.

Inventivul mijlocaș este trecut la indisponibilitățile din efectivul lui Ionuț Popa, Octavian Benga și Sorin Bălu, dar și la vizitatori s-au mai schimbat între timp lucrurile, banca tehnică fiind tocmai preluată de Cornel Dobre, în tandem cu Dinu Todoran, după despărțirea de un fost antrenor al timișorenilor până în primăvara trecută, Florin Marin.

Preț al pasului greșit la debutul în play-out, 1-1 acasă cu Pandurii, fiind de semnalat și aspectul că sfert-finalista Cupei României din Ilfov, care va lupta pentru un loc în semifinale la CS Mioveni, n-a mai învins în deplasare tot din noiembrie, bilanțul recent pe alte terenuri în Liga 1 fiind negativ: 0 3 2 3-9.

Iar diferențele ierarhice sunt chiar mici, o victorie în jocul de astăzi, transmis aici în direct în comentariu în format LIVE TEXT, echivalând pentru ACS Poli atât cu înjumătățirea handicapului de 6 puncte față de FC Voluntari cât mai ales cu cocoțarea pe poziția salvatoare deținută acum de Concordia Chiajna, adică pe locul 11, deasupra celei de baraj, asta însă și dacă Pandurii nu va învinge la rândul ei în această seară, la Drobeta Turnu Severin, cu ieșenii.

Am consemnat mai degrabă despre clasamente, puncte și rezultate, căci din păcate mult prea mult se reduce totul în fotbalul românesc doar la aceste aspecte, și în special în faza pe grupe valorice, pe fondul foamei de puncte după nivelarea ierarhică prin înjumătățirea lor, însă n-are rost de fapt îmbătarea cu apă rece, căci realitatea crudă a esenței acestei competiții ține într-o imagine de ansamblu de devalorizarea sa, de prestațiile în general îndoielnice din teren și de lipsa apetitului publicului spectator pentru a asista la aceste reprezentații. Iar cum mai totul ar trebui în mod normal și firesc să se învârtă în jurul comuniunii sportivi – spectatori ca simbol al unui eveniment sportiv complet în planul spectacolului necesar, multe alte amănunte prin prisma graiului sec al rezultatelor cad în derizoriu, insignifiante.

Prețurile la bilete sunt de 10 lei la peluze, 15 lei la tribunele I și II, 25 de lei la tribuna 0 respectiv 50 de lei la loje.

Arbitri: Adrian Comănescu (Rm. Vâlcea) – Marius Marchidanu (Brăila), George Neacșu (Câmpulung Muscel). Arbitru de rezervă: Cătălin Buși (Râmnicu Vâlcea).

Ierarhiile, rezultatele și programul viitor în play-off și play-out, pe coloana dreaptă.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: