Unica neînvinsă în Grupa A din play-out, Ripensia, apariție finală acasă cu Metaloglobus, pierzătoare în deplasările din grupa a II-a valorică

Cu o singură înfrângere în cele 11 apariții din 2021, Ripensia este pe punctul de a încheia sâmbătă la matineu cel de-al patrulea sezon consecutiv în Liga 2, unul cu fel de fel de complicații dar și oarecare emoții, cele mai mari de la promovarea în primăvara lui 2017 în eșalonul secund. Iar pentru a le risipi în totalitate și a nu depinde deloc de rezultatul unui alt meci de la aceeași oră, AS FC Universitatea Cluj – ACS Fotbal Comuna Recea, bănățenii ar face bine să-și treacă în cont o utilă victorie pe ”Electrica”, în compania bucureștenei Metaloglobus, învinsă în ieșirile din play-out. Două săptămâni au avut roșu-galbenii de așteptat această reprezentație, dat fiind că sâmbăta trecută au stat, pe când vecinele ierarhice au câștigat acasă cu retrogradatele, cei din capitală cu 3-1 cu CS Pandurii Lignitul, maramureșenii la Recea cu 5-2 (1-1) cu CSM Slatina, nordicii apropiindu-se astfel din nou la un punct de timișoreni.

Punct făcând diferența între ultimul loc salvator în Grupa A din play-out și cel de baraj pentru menținerea în Liga 2, cu atât mai semnificativ cu cât Ripensia va juca pe teren propriu sâmbătă de la ora 11, pe când urmăritoarea din Recea în deplasare la Cluj, cu ”Șepcile roșii”, și acestea salvate în avans și la egalitate de puncte cu Metaloglobus, dar și cu Farul. Semnificativ și în condițiile în care în balanță mai atârnă și rezultatul direct, favorabil bănățenilor, 2-1 cu ACS Fotbal Comuna Recea în urmă cu aproape o lună pe ”Electrica”, pe 10 aprilie, în runda a doua din play-out.

Suntem în pragul celei de-a șaptea și ultima etapă din play-out-ul Ligii 2, pe care Ripensia o abordează cu o singură înfrângere în cont în acest an, 0-2 acasă cu urmașa lui ACS Șirineasa în a doua apariție pe teren propriu din 2021, 0-2 identic unicului eșec înregistrat de bănățeni acasă în anul 2020, tocmai cu… Metaloglobus București, în toamnă, pe 17 octombrie, în etapa a opta, deznodământ în urma căruia cei din capitală urcau pe locul 2, având a pierde în premieră în acest campionat abia în runda a X-a, cu 1-0 la Călărași, ”Ripi” zbătându-se după acel insucces pe ”Electrica” pe treapta a 17-a. De unde și emoțiile pomenite în rândurile introductive, aproape risipite acum, când roșu-galbenii sunt mult mai aproape de liman, doar 6 puncte despărțindu-le pe oponentele de sâmbătă de la matineu, în condițiile în care trupa cu veteranii Herea în avanposturi a tras până la finele turului la pătrunderea în play-off. 

Nu același deznodământ s-a înregistrat în întâlnirea lor directă de la Timișoara din sezonul anterior, scurtcircuitat în martie, Ripensia detașându-se cu 3-0 în 22 februarie 2020, la reluarea returului în anul trecut, eșec dăunător cauzei Metaloglobusului, care, deși triumfător în următoarea deplasare, cu 1-2 la Cluj, se găsea astfel la egalitate de puncte cu Rapid la întreruperea campionatului, pe locurile 6-7, doar concitadinii ”vișinii” continuând apoi în vară în play-off… De reamintit atunci și că Ripensia era surprinsă pe poziția a 13-a de oprirea Ligii 2, cu un punct deasupra clujenilor, în condițiile în care formațiile implicate la ora actuală în play-off-ul de promovare în Liga 1 ocupau toată gama treptelor ierarhice, mai exact CS Mioveni pe 2, FC Rapid pe 6, ASU Politehnica pe 11, Dunărea Călărași pe 12 iar AFK Csikszereda pe 17, craiovenii venind din Liga 3. Cu încă o ediție înainte, în ultimul sezon complet al Ligii 2, Metaloglobus a încheiat pe 9 în 2019, cu două puncte în plus față de Ripensia, a 13-a, duelul direct din Banat consemnând un succes al vizitatorilor, 0-1 pe 29 septembrie 2018.

În fine, în sezonul de debut al celor două cluburi în Liga 2, Ripensia s-a clasat mai bine decât Metaloglobus, cu 7 puncte și 5 locuri, depășindu-i pe bucureșteni în Ciarda Roșie cu 4-1 pe 16 septembrie 2017.

Una este însă statistica palmaresului și alta disputa pentru punctele liniștitoare la finele fazei play-out, mini-campionat al grupei a II-a valorice în care Ripensia se găsește într-un grup restrâns de echipe neînvinse, cu SCM Gloria Buzău și AFC Unirea 04 Slobozia, ialomițeni bântuiți de mult mai mari emoții, deși vor juca tot acasă sâmbătă la matineu. Cu CSM Reșița, ambele amenințate cu retrogradarea directă având câte 26 de puncte și oportunitatea întâlnirii directe la Slobozia pentru a evita căderea în Liga 3: una va retrograda direct, cealaltă va juca în barajul de menținere. Baraj la care ar urma să ajungă și cei din Recea conform ierarhiei înaintea rundei de mâine…

În pregătirea căreia ”Ripi” a stat sâmbăta trecută, după victorii acasă în play-out cu 2-1 cu ACS Fotbal Comuna Recea și cei din Cluj, fără ca timișorenii să piardă la Constanța și Slatina, ba din contră, legând victorii acum două săptămâni prin ultimul 0-3 la Târgu Jiu. Chiar mai multe succese lega tocmai după eșecul acasă cu Metaloglobus, 1-2 tot la Târgu Jiu în 24 octombrie, 4-2 acasă cu AFC Turris-Oltul în 31 octombrie 2020 – rezultat între timp anulat dat fiind retragerea teleormănenilor din întreceri, dar și 0-1 la Chiajna în 7 noiembrie.

Punând la socoteală și rezultatele acasă din 2021 în sezonul regular, mai precis 1-1 cu Csikszereda, 0-2 cu urmașa Energeticianului și 0-0 cu cei din Recea, ”Ripi” are un bilanț pozitiv pe teren propriu în noul an, cu o medie de un gol marcat pe meci: 5 2 2 1 5-5. 

Metaloglobus deține și ea procentajul maxim pe teren propriu în play-out, 1-0 cu Farul și CSM Slatina, respectiv 3-1 cu Pandurii, pierzând în schimb la două goluri în deplasări, la Recea și Cluj. Iar bucureștenii au mai pierdut în 2021 și în Timișoara, dar în sezonul regular, acum exact două luni, 1-0 pentru ASU Politehnica pe ”Dan Păltinișanu” în 7 martie, cei din capitală începând anul în curs cu o înfrângere la Petrolul, tot cu 1-0, eșecuri care s-au adunat, trădată fiind la potou de acel 2-4 acasă cu Rapid, care i-a retezat șansele la play-off, vii până în runda finală a turului. Încheiat cu 30 de puncte, două mai puțin față de ultimele calificate în play-off, 8 mai multe decât Ripensia. Dar la urma urmei Metaloglobus încheia sezonul de toamnă tot la două puncte în urma celor din zona play-off…

Una peste alta, un campionat trist, trunchiat și de compromis, totul sub greutatea mașinațiunilor ”pLandemiei”, cu probabilitatea alterării acurateții ordinii ierarhice și a raportului real de forțe din Liga 2. Fiecare club s-a descurcat și a rezistat cum a putut mai bine în condițiile date, cu dezavantaje evidente în cazul numărului scăzut de meciuri programate acasă în calendarul Ripensiei, dintre care două, capac la toate, au fost decise nefavorabil la ”masa verde”, dar și cu oarecare avantaje pe de altă parte, cum ar fi de exemplu oportunitatea primirii de două ori în Timișoara a vecinelor de clasament din Recea și București. Iar dacă se trage cu coada ochiului la condițiile improprii de pregătire de care au parte maramureșenii în propria bătătură, neplătiți și alungați de pe terenul de antrenament, Ripensia se poate declara mulțumită că nu e tocmai Cenușăreasa oropsitelor prin ”tranșeele” salvatoarei arene ”Electrica”. Mai trebuie doar să sufle și-n iaurt contra bucureștenilor pentru a se vedea într-adevăr la liman. Timișorenii au 33 de puncte și bilanțul 5 3 2 0 8-3 în play-out, maramureșenii 32 de puncte și linia 5 3 0 2 15-8. Următoarele două sâmbete programează barajul tur-retur de menținere în Liga 2 al ocupantelor locurilor 5 în Grupa A și Grupa B din play-out, deținute momentan de cei din Recea și CSM Reșița.

Arbitrează craioveanul Viorel Nicușor Flueran, asistat de concitadina Daniela Constantinescu și reșițeanul Nistoran, rezervă fiind craioveanca Ionela Alina Peșu.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 8 = treizeci doi

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: