Unică supravieţuitoare din fotbalul bănăţean în Liga 2, CSC Dumbrăviţa învinge cel mai clar în campionat de la promovare şi îşi asigură matematic înainte de termen locul în eşalonul secund, chiar de ziua antrenorului Cosmin Stan: 4-0 (2-0) cu clona gorjeană

Cu poftă de joc după „vacanţa” de săptămâna trecută de Sărbători, dar şi cu dorinţa de a-şi asigura matematic încă de astăzi, înaintea ultimelor două etape din play-out-ul Ligii 2, locul adjudecat anul trecut în eşalonul secund, nou-promovata CSC Dumbrăviţa a conturat la matineu cel mai detaşat triumf în campionatul în curs, trecând la scor de clona în faliment din Târgu Jiu, copie falsă a ex-medaliatei naţionale Pandurii, în dauna căreia şi începea cu brio pe 6 august 2022 parcursul în divizia a doua, cu 1-0 pe „Municipalul” de pe Jiu. Patru de astă dată la penultima apariţie pe „Ştefan Dobay” a merituoşilor „verzi”, Ghinescu marcând din nou din penalty în repriza I, precum în Oltenia, după ce Zaluschi a deschis scorul în primul sfert de oră şi a contribuit la dublarea avantajului, majorat cu atât mai mult în ultimele 20 de minute: 4-0 (2-0).  

Depindea de dumbrăviţenii lui Cosmin Stan să-şi asigure pe mâna lor încă de astăzi şi în avans menţinerea în Liga 2, fără a mai lua în calcul rezultatul de la Chiajna al jocului Concordia – Progresul Spartac, nou-promovata bucureşteană abordând de pe locul de baraj antepenultima sa apariţie cu 7 puncte în minus faţă de bănăţeni, iar Zurbagiu şi compania au plusat fără replică la victoriile la două goluri diferenţă pe „Ştefan Dobay” din ultima vreme, cu Unirea Constanţa, Politehnica Timişoara şi Ripensia, prin a administra „un careu” albastru-albilor pe al căror caiet de sarcini stă scris insolvenţă, această găselniţă a fotbalului ferefist.   

O foarte rară înfrângere de dată recentă la Chiajna i-a lăsat acum două săptămâni pe alb-verzii timişeni să aştepte cu nerăbdare ocazia spulberării înainte de termen a oricăror alte cât de mici referiri la evitarea barajului, iar CSC Dumbrăviţa nu doar că s-a distanţat astfel la 10 puncte înaintea ultimelor două etape de nou-promovata din Bucureşti, învinsă cu 1-0 (1-0) în matineul din Ilfov şi urmând a juca la baraj, probabil cu concitadina Metaloglobus, dar a şi urcat în clasament, pe poziţia a treia în Grupa B din play-out, tocmai peste învinşii gorjeni.    

Astfel încât elevii lui Cosmin Stan se vor putea bucura în voie de fotbal în ultimele apariţii din acest sezon, în deplasare săptămâna viitoare la Progresul Spartac iar finalmente acasă cu FC Braşov, la reîntâlnirea antrenorului timişorean cu învinsul său la lovituri de departajare în returul finalei la promovare de anul trecut, de la Reşiţa, şi anume Dan Alexa.

Obiectiv adjudecat pe turnanta Ligii 3 în iunie 2022, obiectiv al menţinerii în Liga 2 conturat cu siguranţă din aproape în aproape în acest sezon şi confirmat la ceas de primăvară, clasarea undeva în zona locurilor 11-12 a eşalonului secund fiind notabilă şi mai mult decât meritorie pentru clubul de la Pădurea Verde, iar cu atât mai remarcabilă în condiţiile în care, în contrast, timişorenele Ripensia şi Politehnica au retrogradat una după alta înainte de termen pe palierul terţ, roş-galbenii deja în Vinerea Mare în zona capitalei, şi depăşiţi şi astăzi cu 0-3 pe „Electrica”, „violeţii” tot la matineu pe malurile Oltului, naufragiaţi la Slatina.   

Alb-verzii şi-au asigurat însă cu brio menţinerea după promovare, iar sigiliul a fost pus pe „Ştefan Dobay” nu altcândva decât de ziua de naştere a lui Cosmin Stan, ajuns la 49 de primăveri, şi care a apelat în 11-le de start la Tismonar, Ghinescu şi Tănase, titularizaţi în locul lui Amariei, Gîsă şi Simon, care începeau partida de la Chiajna. 

Şi nu mult au avut de insistat alb-verzii pentru a deschide scorul, deja în primul sfert de oră, de pe dreapta, unde a avansat unul dintre cei titularizaţi, Tismonar, orientând atacul spre zona centrală, unde Curea a aşezat mingea pentru apariţia lui Adrian Zaluschi, şut plasat cu dreptul pe jos, din prima, din marginea careului oaspeţilor: 1-0.

Gorjenii îndrumaţi de timişoreanul Călin Cojocaru au fost la un… vârf de bocanc de egalare spre mijlocul primei reprize, prin Dragu, la centrarea lui Dulca de pe dreapta, cei care au scuturat plasa fiind tot dumbrăviţenii, 2-0 cu opt minute înainte de pauză, când Piftor a speculat indecizia lui Băican şi l-a depăşit pe portarul Udrea, mingea fiind respinsă de acelaşi Băican până la Zaluschi, care a fost agăţat în careu de Vulpe. Iar lovitura de pedeapsă a fost transformată, cu toată strădania lui Udrea, care a intuit colţul, de cel ce marca golul victoriei şi în prima etapă a sezonului, acum peste 8 luni, la Târgu Jiu: 2-0 prin Răzvan Ghinescu.

Nu chiar 3-0 precum la reluarea sezonului regulat în 2023, atunci împotriva Politehnicii, dar suficient pentru a-l stimula pe Călin Cojocaru să efectueze o dublă modificare la pauză, apelând la încă alţi 2 jucători şi în primul sfert de oră al reprizei a II-a. 

La care a schimbat şi Cosmin Stan, 2 jucători la mijlocul mitanului, intrând Gîsă şi Niakate, iar roadele s-au văzut în minutul 73, când Călin Toma a centrat de pe stânga, iar Denis Curea a înscris cu capul, din faţa porţii: 3-0.

Scorul lua proporţii, iar dacă la desprinderea din prima repriză au contribuit printre alţii şi jucători cheie aduşi în iarnă şi titularizaţi în avanposturi, precum Zaluschi şi Piftor, de astă dată au fost implicaţi componenţi cu care „verzii” porneau la drum în noua campanie.

Cireaşa pe tort fiind aşezată – spre deliciul tuturor localnicilor şi drept răsplată absolută a viziunii sărbătoritului Stan, tocmai de către un junior, în ultimele 10 minute.   

Căci, după primul său gol în liga a II-a, tânărul mijlocaş Curea a fost înlocuit de Andrei Toroc, fotbalist ce abia la mijlocul lui iulie va împlini 16 ani, iar juniorul din grupa sub 17 ani pregătită de Silviu Bălace a reuşit la doar a doua apariţie în eşalonul secund să şi marcheze, 4-0 în minutul 82. Nici că se putea cumva mai frumos.

După ce Martinov, intrat pentru ultimul sfert de oră odată cu Toroc, a recuperat mingea la circa 25 de metri şi a trimis cu capul în faţă, pentru apariţia juniorului, care a trimis mingea pe lângă Vulpe şi l-a învins pe Udrea.

Şi putea fi chiar 5-0 în minutul 87, atunci când un alt nou intrat, Luca Bodri, a reluat din unghi, din stânga, însă portarul gorjenilor a respins.

Maniera în care alb-verzii au scăpat matematic de grijile retrogradării, entuziasmantă şi reconfortantă, stare de spirit în care Stan şi băieţii săi pot efectua pe deplin împăcaţi ultima deplasare a acestui sezon, în Bucureşti la „colega” nou-promovată Progresul 1944 Spartac. 

Unica supravieţuitoare a fotbalului bănăţean în Liga 2 va mai purta o dată „la centru” ştafeta preluată de principala reprezentantă în 2023 a sportului rege din această parte de ţară, o onoare în sine, pe care Stan şi alb-verzii săi şi-au apropiat-o cu multă pricepere, şi mai mult cap, dar multă, multă, multă muncă, transpiraţie şi efort.

Sărbătoritul Cosmin Stan a concluzionat la final: „Acesta era meciul care ne aducea menţinerea în liga a II-a şi m-am temut să nu fie o presiune suplimentară pe jucători. Dar mi-am dat seama de când i-am văzut venind de dimineaţă la stadion, erau foarte hotărâţi şi am simţit că azi va fi un meci fără istoric. Diferenţa s-a făcut exact aici, pentru că noi ne-am dorit foarte mult, ei au venit ca în vacanţă pentru că erau salvaţi de săptămâna trecută şi probabil că nu s-au putut capacita pentru jocul de azi. În schimb, noi am făcut exact ce a trebuit şi zici că am făcut jocul vieţii! Fiecare dintre noi a dat totul să iasă meciul aşa cum ne-am dorit! Toroc e cel mai tânăr marcator al sezonului în liga a II-a. E un copil foarte talentat, sper să continue mai departe tot aşa, să rămână la fel de serios, pentru că îi văd un viitor mare. Să ai o asemenea naturaleţe la 15 ani, e mare lucru. Lui Curea chiar i-am zis înainte de meci «Ar fi cazul să spargi gheața. Cred că vei da primul gol astăzi!» Mă bucur că aşa s-a întâmplat şi mă bucur că nu l-am schimbat, pentru că era programat pentru schimbare în următoarele cinci minute. Un copil foarte talentat şi el! Salvarea de la retrogradare e o încununare în momentul de faţă, o relaxare foarte mare până la sfârşitul lunii iunie. Rezultatele acestea ne obligă pentru sezonul viitor. Sper să fie totul în regulă, să primim certificarea. O să pregătim multe surprize plăcute celor care ne simpatizează! Comparativ cu promovarea de anul trecut, la Reşiţa am trăit mult mai intens pentru că am ajuns la penalty-uri. Înainte de joc, starea de spirit era cam aceeaşi cu cea de astăzi. Dar cum azi meciul a fost fără istoric şi am câştigat foarte clar, nu a fost presiunea de anul trecut de la Reşiţa. Dar consider că menţinerea noastră în liga a II-a, faptul că am făcut 33 de puncte şi mai avem două etape, cred că e o performanţă mai mare decât promovarea noastră din liga a III-a. Această aniversare a zilei de naştere chiar că nu o să o uit până închid ochii! S-a nimerit să fie menţinerea în liga a II-a chiar de ziua mea. Ce poate fi mai frumos decât atât! Cred că m-a pupat jumătate din stadion, oameni pe care nu i-am văzut în viaţa mea!”

Pe deplin meritat.

Rezultatele etapei a V-a în Grupa B din play-out şi programul penultimei runde, pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Fotbal.

CSC Dumbrăviţa: Trifon – Tismonar, Zurbagiu – cpt., C. Toma, Ghinescu (minutul 66, Gîsă) – Tănase, Salhi – Curea (74, Toroc), Zaluschi (66, Niakate), Piftor (74, Martinov) – Paulevici (78, Luca Bodri).

Rezerve: Mikloş – Moţiu, Simon, Amariei.

Antrenor: Cosmin Stan.

Vizitatorii din Târgu Jiu: Udrea – Vulpe (minutul 85, Gîrbiţă), Rogac, Băican (56, Stepanenko), Gojda – Acolatse, Brînzan (46, Dănescu) – Al. Dulca (60, Raicea), Ţegle – cpt., Dodoi (46, Nsiah) – Dragu.

Rezerve: Geantă – Vl. Toma, Geană, Banu.

Director tehnic: Călin Cojocaru.

Arbitru: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare). Asistenţi: Despa (Baia Mare) şi Băla (Arad); rezervă: Gornic (Arad). Observator de arbitri: Prodan (Alexandria). Delegat de joc: Petrean (Hunedoara).

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = trei

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: