UPT, forțată la Arad să încheie în 10 de o nouă controversă, cea a reprogramărilor

Organizatorii lăudabilei inițiative a lansării Campionatului Național Universitar de fotbal al României, ce își decide în aceste zile semifinalistele finishului de luna viitoare de la Timișoara, sunt nevoiți și ar face bine să tragă din mers concluziile de rigoare precum și să învețe din greșeli, dar toate acestea cât mai repede, pentru că pe cât de adevărat e faptul că demararea competiției este de foarte bun augur, pe atât de clar e că a și îngroșat încă după primele sale runde unele semne de întrebare și a stârnit controverse.

Universitatea Politehnica

Universitatea Politehnica

 

 

Și ar fi păcat, căci n-ar trebui să fie cazul.

Încă un caz la dosar s-a adăugat în jurul ultimului joc disputat în grupa vestică, I, astăzi de la ora 18 pe stadionul arădean ”Motorul”, între Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” Arad și Universitatea Politehnica Timișoara, deschizând Cutia Pandorei în privința fațetelor discutabile ale punerii în practică a întrecerii în sine.

Așadar, deși speța ultimului caz este de o altă natură, se poate pomeni cu această ocazie și despre esența acestui campionat universitar, ținând de caracterul studențesc al competiției. Desigur, sunt studenți și studenți, și foarte bine că sunt și tineri care să îmbine studiile din învățământul superior cu practicarea sportului competițional, la nivel divizionar, dar poate că inițiatorii întrecerii ar fi trebuit să prevadă eventualitatea în care convocarea în lot de către unele dintre formațiile instituțiilor a unor fotbaliști legitimați în eșaloane ceva mai răsărite ar duce inevitabil la generarea unui dezechilibru valoric în raport cu reprezentantele altora, care, fie n-ar avea de unde, fie n-ar putea să-i aducă la un numitor comun sau chiar ar vrea să rămână fidele spiritului real al competiției, și anume rezervată amatorilor, studențească, și în consecință să nici nu-i ia eventual în calcul pe potențialii recruți cu statut divizionar.

Iar mai pe șleau, dacă tot e denumit și gândit ca fiind ”Universitar”, atunci chiar studențesc să fie! Ceea ce nu prea este cazul, și aici nu nominalizăm, despre sportivi-studenți și instituții de învățământ superior, ci dezbatem principiul…

Cu alte cuvinte, din capul locului s-a lăsat loc de interpretări și s-a creat o imbalanță valorică, pentru că este și firesc ca formațiile care au cooptat în componență jucători divizionari din competițiile FRF să și tindă la onoruri cu un plus de competitivitate, respectivii fotbaliști ținând să-și onoreze blazonul și să-și dovedească superioritatea și în această întrecere.

Dacă pe de-o parte, ca student practicant amator de fotbal, este onorant și stimulativ să ai ocazia să joci și să capeți experiență competițională împotriva unor sportivi divizionari, pe de altă parte poate deveni și demobilizator în lumina derulării în sine a partidelor.

Iar pe fondul unor maniere de arbitraj dovedite ca fiind cu mari scăpări, cel puțin în două întâlniri găzduite de stadionul CFR, ceea ce ridică semne de întrebare în privința modului de abordare al seriei vestice a ”Universitarului” de către cavalerii fluierului și cei care-i deleagă, s-a instalat o oarecare stare de nemulțumire și chiar suspiciune vizavi de întregul demers în sine. E lansat pentru a servi regenerării sportului studențesc, perceput ca având în primul rând o mai mare doză de altruism și ”curățenie”, dar și un desăvârșit spirit de fair-play, sau cu scopul de a fi pur și simplu bifat evenimentul, ca fiind înfăptuit, indiferent de cât de sănătoase sunt rădăcinile?

Și-am ajuns la meciul de azi…

Miercurea trecută, după ce pierdea cu 5-1 pe CFR în fața favoritei Universitatea de Vest Timișoara, cu tot cu deziluzia unei atitudini pe unde scurte a centralului întâlnirii, formația Universității Politehnica Timișoara știa, conform programării deja efectuate, că deplasarea restantă la UV ”Vasile Goldiș” Arad ar urma să aibă loc luni 1 iunie.

Și nu astăzi, când era programat de fapt meciul acasă al arădenilor, la Sebiș, cu Universitatea de Vest Timișoara.

Dar cum rezultatele acumulate în primele etape le-au scos în evidență pe UV ”Vasile Goldiș” Arad și UVT ca principale rivale la locul I, ce duce în semifinale, iar pe ”Politehnica” în postura unei ”Cenușărese”, poate și pentru că aborda întrecerea de pe cele mai principiale baze, pur și simplu mai ales cu studenți și fără a căuta din capul locului să-și creeze nucleul de forță din exponenți divizionari, organizatorii s-au gândit să reprogrameze vizitele timișorenelor în Arad prin inversarea datelor de disputare.

Pas greșit. Consecința?

Universitatea Politehnica Timișoara a fost ca și pusă cu botul pe labe, unor studenți fără pregătire competițională cerându-li-se practic să evolueze și miercurea seara, dar apoi, aproape de pe-o zi pe alta, și lunea, adică peste numai 5 zile, iar mai mult, țineți-vă bine, și miercuri 27 mai, acasă cu Universitatea Oradea. Așadar, intercalarea acestei deplasări, lunea la Arad, a fost detrimentală fățiș unei participante la competiție, și încă tocmai celei mai senine în a o aborda ca atare, drept una studențească.

Urmarea?

Unu. Descumpăniți de cele sesizate pe parcurs ca manieră de arbitraj, unii studenți, în acest caz ”politehniști”, cărora le fusese dedicată întrecerea, căci doar de aceea e universitară, și-au pus pe bună dreptate întrebarea ce rost ar mai avea tot efortul, dacă tot sunt ”apele” făcute. Doi, și mult mai important. Orarul de învățătură, cu cerințele și responsabilitățile de rigoare, și ”situația școlară”, care are prioritate, nu le-au dat șanse de manevră în a jongla cu 3 apariții în numai 8 zile. E vorba cumva de FA Premier League și nu știm noi?

Iar totul s-a răsfrânt asupra deplasării de astăzi, pe ”Motorul”. Unde UPT a putut alinia numai 14 studenți, cu greu strânși pentru încropirea unui efectiv pe când de regulă alb-violeții se prezentau la meciuri cu 18, iar întâmplarea a făcut ca unul dintre ei să se și accidenteze și să nu mai poată continua partida, ceea ce i-a lăsat pe ”politehniști” în inferioritate numerică în jumătatea secundă a reprizei a doua, după care aveau să se mai înscrie alte 4 goluri, și asta tocmai datorită numărului restrâns de jucători care au putut descinde la Arad și a imposibilității de a efectua alte înlocuiri.

Și toată această manevră organizatorică doar în numele lăsării la final, pe lunea viitoare, a unui derby al primelor două care oricum nu e nici vreo finală, nici nu pornește de pe picior de egalitate, dat fiind rezultatele acumulate în sistem campionat, ci ar fi trebuit să aibă statutul unui meci de etapă.

Și-atunci cum să mai vină cu sufletul deschis și pur și simplu din plăcerea de-a juca studenții amatori care constată că întrecerea le-ar fi dedicată de fapt doar pe hârtie dar în realitate cu ingredientele și complicațiile tipic mioritice!?

Sporttim nu întreabă și nu semnalează situațiile cu răutate ci, dacă tot este partener mediatic al competiției, în dorința de a consemna despre o întrecere care chiar să emane prin toți porii ei acel autentic spirit studențesc. Competitivitatea și concurența sunt benefice dar cadrul desfășurării ar trebui fundamentat pe baze echidistante, și nu pe un teren în pantă, cu gradientul parcă tot mai pronunțat dacă e să te iei după intercalarea de pe-o zi pe alta a unei deplasări lunea, între jocuri în miercuri succesive.

A fost UV Vasile Goldiș Arad – Universitatea Politehnica Timișoara 6-3 (2-1), după ce alb-violeții au deschis scorul și s-au văzut apoi conduși în chiar ultima fază a primei părți, survenită pe contră în urma unui atac în care au solicitat vehement penalty.

Capacul mâhnirii politehniste a fost pus de faptul că, Ionesi accidentându-se la scorul de 4-1, fără a mai putea continua, după minute de îngrijiri medicale pe marginea terenului, meciul a fost continuat așadar în 10 jucători, dat fiind efectuarea înlocuirilor și numărul limitat de opțiuni. Căci pentru această deplasare neprogramată acum nici o săptămână n-au putut spune ”prezent” la microbuz, la îmbarcarea de ora 15,30 spre Arad, mai mulți studenți ”alb-violeți”. Situația școlară nu le permitea: cursuri, învățătură, pregătiri, examene…

Astfel, după ce golul de 2-1, înaintea pauzei, era încasat pe inferioritate numerică, dată de accidentarea lui Iordache, și cele de 5-1 și 6-1 au fost primite de ”Cenușăreasă” tot cu 9 oameni în câmp, amănunte rostite nu cu darul de a știrbi din meritele învingătorilor ci pentru a le da de gândit organizatorilor întrecerii.

În rest, vizitatorii cu șansa a doua au deschis scorul în minutul 4, prin Lucaciu, și tot ei au marcat și ultimele goluri ale întâlnirii, după o incursiune pe stânga a lui Berbece, centrarea sa soldându-se cu un autogol, și tot după o pătrundere a sa pe stânga, cu latul, la colțul lung: 6-3. De notat și că arădenii au ratat un penalty în prima parte, trimițând peste transversală…

UPT a pierdut în alcătuirea: Șchiop (46, Gliguță) – Iordache (45, Giurgiu), Ionesi, Negrici, Daju – Tănăsescu – Paulevici, Trancotă, Lucaciu – Berbece, Lazăr (72, Gavriș).

Pe bancă: -.

UPT – Universitatea Oradea va avea loc miercuri 27 mai de la ora 18, pe Baza II, ca ultimă apariție pentru alb-violeți.

Primă clasată e UV ”Vasile Goldiș” Arad, cu 13 puncte din 15 posibile și bilanțul 5 4 1 0, așteptând vizita Universității de Vest Timișoara, care are linia de clasament 5 4 0 1 12 puncte. O remiză în decisiva directă le-ar fi așadar suficientă arădenilor pentru a se califica în semifinalele ”Final Four” din iunie de la Timișoara.

Ca o concluzie, e bine că ”Universitarul” de fotbal a fost lansat la apă dar este loc de mai bine la concepție și proiectare…

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Poli Timişoara, Sport Universitar și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + patru =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: