UTA 70 – Sărbătoarea Bătrânei Doamne

O lege nescrisă, dar mereu folosită spune că, în momente importante din viața unui om sau a unei colectivități, uităm de problemele cotidiene și onorăm aniversările așa cum se cuvine. Chiar dacă regulamentele Federației Române de Fotbal permit anumite inginerii, sute de arădeni au trecut peste ele și au participat la sărbătoarea clubului UTA la 70 de ani de la înființare. Un plus de legitimitate l-a conferit mesajul personal al președintelui FRF, Răzvan Burleanu, care a salutat aniversarea Bătrânei Doamne a fotbalului românesc și eforturile organizatorilor.

Monumentala sală a Palatului Cultural din Arad a găzduit vineri manifestările dedicate acestui eveniment. Participanții au vizionat un film despre istoria clubului, au fost martorii unei lansări de carte despre evoluția clubului, purtând semnătura tânărului meu coleg Radu Romanescu și au admirat expoziția de trofee câștigate de UTA de-a lungul vremii.

Toate acestea au adunat un public numeros, dar mai ales au reunit foști jucători care au evoluat de-a lungul timpului și au adus faimă acestui club: Domide, Axente, Biro, Lereter, Pojoni, Meţcas, L. Petchovschi (fiul regretatului Iosif Petchovschi), Floruț, Pantea, Sima, Igna, Lazăr Pârvu, Vlătănescu, M. Ţucudean, Gaica, R. Nagy, Radu George, Tisza. Nu au lipsit nici jurnalişti cunoscuţi care au ţinut să onoreze evenimentul: Nicolae Secoșan și Oroszhegyi Károly de la „Nemzeti Sport” din Budapesta. Au fost momente emoționante, răsplătite cu aplauze generoase de către cei prezenți.

A doua zi, pe arena din Aradul Nou s-a desfășurat un cuplaj interesant care a cuprins mai multe generații de fotbaliști de la UTA și echipa de old boys Honved Budapesta.

În primul meci s-au întâlnit echipele UTA 1990 și UTA 2015. Dacă pe actualii componenţi îi ştim, la echipa anilor ’90 au evoluat Huţan, Ţapoş, Anca, Grădinaru, R. Nagy, Panin, Mărginean, Ciubâncan, Claudiu Drăgan.

În partida vedetă s-au întâlnit echipele old boys UTA și Honved Budapesta. Dacă la UTA au evoluat jucători cunoscuți ca Szabo, Radu George, Titi Varga, Ungur, N. Mitu, V. Popa, Cigan, surpriza a venit din partea echipei maghiare, care i-a avut în componență pe Viorel Vancea și pe Adrian Negrău. Cei doi au evoluat în perioada 1990 – 1992 la Honved, câștigând campionatul maghiar în ediția 1990 – 1991.

Rezultatele acestor întâlniri contează mai puțin, ceea ce a contat a fost reunirea mai multor generații de jucători ai clubului, toți folosind un limbaj comun: fotbalul. Rivalitățile au fost lăsate la o parte, prezența timișorenilor Ioan Igna, Iosif Lereter, Lazăr Pârvu, Petre Vlătănescu și Titi Varga fiind elocventă.

Merită considerație organizatorii acestor manifestări: Clubul UTA, Suporter Club UTA, Primăria Municipiului Arad și Old Boys Club UTA. Un mare merit îi revine lui Gheorghe Vaczi Jr., președintele Old Boys Club UTA, care a coagulat toate forțele pentru reușita acestei frumoase sărbători a fotbalului arădean.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 6 = unu

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: