Într-un paradoxal contrast izbitor, din echipa care nu pierdea deloc în deplasările avute în 2025 în sezonul regulat, cu victorii „afară” la zero şi bilanţul 5 2 3 0 4-2, UTA a rămas în minoritate alături doar de Sepsi fără vreun punct încă smuls în jumătate dintre ieşirile din play-out, pierdute, spre deosebire de celelalte 8 formaţii din grupa a II-a valorică.
Tocmai când contează cu-adevărat mai mult, în întâlniri chiar „de 6 puncte” şi nu înainte de-a fi înjumătăţite, UTA „a uitat” parcă bunul obicei adoptat de la 2 decembrie la Cluj, învingând-o atunci cu 0-1 pe „U” la startul unei remarcabile serii invincibile a arădenilor pe teren advers în ultimele 7 deplasări din programul sezonului regulat, toate fără eşec şi o zestre de 13 puncte, conform bilanţul 3 4 0 6-3.
În şapte ieşiri fără înfrângere roş-albii încasând doar 3 goluri prin a fi egalaţi în minutul 54 la Galaţi la reuşita lui Cisotti, în minutul 79 la Ovidiu, în inferioritate numerică, de către Dican, abia intrat, iar la Buzău în ultimele 5 minute de Dobrosavlevici.
Dar dintr-odată, la primele deplasări din play-out, la Iaşi la 30 martie şi tot duminica, la Clinceni la 13 aprilie, de Florii, cei de pe Mureş au cedat unor grupări mai modest clasate, ACSM Politehnica respectiv AFC Unirea 04 Slobozia.
Pe care le depăşeau în deplasările din sezonul regulat, de fiecare dată cu 0-1, la Clinceni la 5 august în etapa a IV-a iar în Copou la 6 februarie.
Ajungându-se în schimb ca moldavii să-i lase pe arădeni cu trei goluri în urmă până la pauză la final de martie, deja în minutele 4, 29 şi 44, rezultând chiar un 4-0, iar nou-promovaţii ialomiţeni să se desprindă duminică seară după pauză pe terenul neutru ilfovean, 2-1 (0-0).
Şi n-a mai păţit-o UTA de la finele turului şi începerea returului în sezonul regulat, de la 2 şi 9 noiembrie, să piardă succesiv în deplasare, atunci cu 1-0 (1-0) la „Arcul de Triumf” de mâna numitei SC Dinamo 1948 SA şi în Giuleşti cu 2-0 (0-0) în faţa Rapidului, la vremea aceea şi ultimul eşec „afară” înaintea seriei imbatabile curmate la Iaşi.
Într-o mare întorsătură de situaţie tocmai elevii lui Mircea Rednic rămânând acum încă fără vreun punct pe teren advers în play-out, iar numai şi numai Sepsi OSK mai intră în această categorie, însă pe seama unei singure deplasări în primele 4 runde din grupa a II-a valorică, 2-1 pentru Petrolul la Ploieşti, trei partide în schimb covăsnenii găzduindu-le.
Altfel, nou-promovata Gloria Buzău a învins deja de două ori în deplasările din play-out, cu 1-2 la Sfântu Gheorghe şi 0-2 la Buzău, iar FC Botoşani – cu 0-2 la Ploieşti, Hermannstadt, cu 0-2 în judeţul Covasna, Oţelul, cu 0-2 la Buzău, Politehnica Iaşi vineri cu 0-1 la Buzău, şi Farul sâmbătă cu 1-4 la Sfântu Gheorghe, s-au impus fiecare o dată în ieşirile din grupa a II-a valorică. În plus, aceeaşi Politehnica Iaşi abordând play-out-ul cu un 0-0 la Farul.
Iar şi dacă n-au câştigat încă pe teren advers în zona 7-16, nou-promovata Unirea Slobozia, cu două remize 1-1 la Sibiu şi Farul, respectiv Petrolul, cu una albă la Clinceni şi un 1-1 vineri la Sibiu, măcar n-au pierdut încă deloc „afară” în play-out.
UTA devenind astfel prima formaţie care să cedeze de două ori în deplasare în grupa a II-a valorică, şi-n orice caz nu pe terenul unor echipe confortabile acasă, dimpotrivă, ieşenii necâştigând majoritatea meciurilor găzduite, cu bilanţul 7 3 6, cinci dintre reuşitele în Copou semnându-le până-n primele zile din noiembrie, iar ialomiţenii chiar şi mai rău.
Căci numai şi numai Gloria Buzău, în septembrie, FC Botoşani, în noiembrie, şi Sepsi la 17 ianuarie, cu 3-2, au pierdut în acest campionat la Clinceni, asta până duminică seară, când şi UTA s-a înclinta după pauză cu 2-1.
Tot până duminică Unirea pierzând jumătate dintre meciurile SuperLigii organizate în Ilfov, nu mai puţin de opt.
Ce i-a ferit totuşi pe arădeni, şi-anume faptul că ieşenii se situau pe locul 13 înaintea întâlnirii directe din Copou, iar Unirea Slobozia chiar ultima după runda precedentă, în condiţiile în care se găsea în trioul cu Sepsi şi Farul al formaţiilor încă fără victorie în play-out, trio din care au evadat între timp şi constănţenii lui Gheorghe Hagi.
Dar ialomiţenii Sloboziei şi-au şters acel zero din dreptul lor pe rubrica reuşitelor în play-out tocmai pe pielea roş-albilor de pe Mureş.
Poate ca ultim colac de salvare cu care s-au apropiat la două puncte de antepenultima clasată, Sepsi, şi totuşi doar patru tocmai de UTA.
Depăşită la revenirea de la vestiare în Ilfov, de Vojtus în minutul 49 iar în minutul 66 după un corner de Arabuli, gruzin abia la a doua apariţie şi introdus de gazde de la pauză în locul lui Aganovic, odată cu Bărbuţ la schimb cu Purece, pauza aducând şi intrarea lui Costache la arădeni, modificând imediat tot în avanposturi după încasarea celui de-al doilea gol prin apelarea deodată şi la Cristea şi Harrison.
Dar replica n-avea a fi dată decât abia în prelungiri şi doar din penalty, în cel de-al patrulea minut adiţional, din partea nou intratului Harrison şi-oricum insuficientă, doar de onoare, 2-1, roş-albii obişnuindu-se aşadar în play-out a încasa de măcar două ori pe meci în deplasări.
Nicidecum aşa în sezonul regulat, doar la început de campionat de patru ori în Bănie, într-un 4-2 al Universităţii, şi-n capitală din partea lui FCSB şi a Rapidului, cu 2-0.
Una e însă a încasa în fief-ul unor trupe din play-off şi alta pe terenul neutru al Clinceniului din partea unei „lanterne roşii” fără vreo victorie de-aproape trei luni în 11 întâlniri, suficient de „cârpită” de Mihalcea cu nu mai puţin de şapte „stranieri” în unsprezece, „schemă de tratament” în fotbalul românesc de a cocheta cu retrogradarea.
Ceea ce i-a mai ferit în schimb pe arădeni fiind faptul că au dat tonul apariţiilor în play-out, cu-acel 2-0 acasă cu Oţelul, completat la arena „Francisc Neuman”, cel mai recent, de depăşirea botoşănenilor cu 1-0, într-o altă întorsătură de situaţie, căci UTA încheia reprezentaţiile pe Mureş din sezonul regulat cu patru… înfrângeri înseriate.
Semnalmentele fiind în sensul că biletul supravieţuitor în elită şi-l va asigura în jocurile acasă din play-out, cu Sepsi înainte de Paşti, cu Petrolul în antepenultima rundă şi cu Gloria Buzău chiar în cea finală.
Deplasările rămase la dispoziţie fiind la Sibiu, după Paşti, şi la Ovidiu în penultima etapă.
Dar în orice caz un singur punct avans le-au rămas arădenilor înaintea ultimelor 5 runde în faţa primeia dintre trupele de pe locurile de baraj, iar două faţă de Sepsi, trupă de pe locul de baraj care coboară luni cortina peste etapa a IV-a într-o întâlnire moldavă a vecinelor ierarhice la egalitate de puncte imediat din urma lui UTA, FC Botoşani – Oţelul.
Primăvara trecută după patru runde din play-out arădenii aveau un bilanţ mai bun, 2 1 1, iar în urmă cu doi ani ceva mai subţire, 1 1 2, dar atunci şi sfârşeau la baraj, ceea ce sugerează că recentele victorii acasă le-ar fi îndestulătoare ca generare a unei tendinţe ducând spre evitarea unui nou baraj de menţinere.
În Ilfov, Mircea Rednic a început cu nu mai puţin de 9 străini, Iliev – Dussaut, Conte, Poulolo, Trif – Danciu, Rassoul, Mpoku – Tzioni, Effiong şi Omondi, pe bancă mai rămânând Gorcea – Hrezdac, Benga, Olar şi Râpă.
* Clasamentele actualizate în cele 6 eşaloane şi programul viitor fiind enumerate pe coloana rezultatelor secţiunii Fotbal.