Verde cu „v” de la violet, Dumbrăviţa răzbună Recaşul după 11 ani

Tot clonată în timp prin imixtiune politică şi din interese contravenind spiritului sportiv, în numele Politehnicii şi alb-violetului s-au comis multe, de nepermis în 2012, când AACS Recaş îşi câştiga pe terenurile grele ale unei pe-atunci consistente încă serii vestice cu 16 cluburi a Ligii 3 promovarea în Liga 2, mişeleşte şterpelită „verzilor” în acea vară prin birouri capitonate timişene în favoarea conturării „emanaţiei” fără istoric şi viitor ACS Poli – o falsă dublură, „blestem al Recaşului” care tot urmăreşte zvârcolirile în „violet” aidoma unei umbre mereu alungindu-se. 

Iar tocmai pentru că în numele violetului dedublat acum 11 ani de proaspăt înscăunatul pe-atunci primar Robu s-a comis inacceptabilul, furarea unui loc adjudecat meritoriu pe teren de către „verzi” în Liga 2, actuala Politehnica ar fi trebuit să chibzuiască de o mie de ori anul trecut acceptarea invitaţiei federale de a acoperi unul din golurile ivite în eşalonul secund pe seama necazurilor altora – retrogradaţi din elită, în condiţiile în care înşişi alb-violeţii îşi pierduseră prin retrogradarea la baraj în Liga 3 dreptul de a mai continua în 2022 în seria unică.

Retrogradare semnalând că gruparea de pe Bega nu corespunsese nivelului competiţional, naufragiu în lumina căruia acceptul dat cu nonşalanţă de a continua totuşi pe acelaşi palier a echivalat inconştienţei pripite, demascată în cursul actualului sezon, aducând confirmarea că Politehnica nu mai era momentan de Liga 2. 

Sau eventual strict de a se face de râs în Liga 2, delicată situaţie cu care se confruntă la zi, pierzătoare a debutului în play-out la penultima clasată, din postura timişorenilor de codaşi detaşaţi cu „lanterna roşie” a Grupei A în seria a II-a valorică în poală.

O postură absolut deloc onorantă pentru alb-violetul emblematic şi simbolic al fotbalului bănăţean, dar previzibilă şi cât se poate de anticipabilă, postură ce ar fi putut fi lesne evitată în 2022, cu niţică tărie de caracter şi… memorie, apropo de locul adoptat pe nedrept în 2012 în Liga 2 în numele alb-violetului, prin intermediul emanaţiei falsei dubluri dinspre Primărie.  

Şi cine oare a salvat în actualul sezon onoarea încercatului fotbal bănăţean? Tocmai o altă nou-promovată din Timişul judeţean, şi tot în verde, nu chiar orăşenească, precum AACS Recaş, ci comunală, CSC Dumbrăviţa. Care şi-a câştigat cu multă trudă şi absolut meritat un loc sub soarele Ligii 2, rezistându-i fără arsuri şi insolaţii, sejur tinzând spre ape liniştite, o experienţă competiţională de care „verzii” din „Orăşelul vinului” nu s-au putut bucura în urmă cu 11 ani, deşi ar fi avut tot dreptul din lume, iar asta strict pentru că politica şi-a băgat picioarele murdare în fotbal.

În fudulia de pe Bega capitalei Banatului că n-ar exista serie vestică a ligii a II-a fără Timişoara în cadru, întrebarea fără răspuns fiind una cât se poate de simplă.

Ce rău ar fi făcut vieţii fotbalistice şi sportive bănăţene ca Recaşul proaspăt promovat pe merit în Liga 2 să fie reprezentant pe gazon al regiunii într-o întrecere şi cu Damila Măciuca? Niciunul, ba din contră, spiritul sportiv ar fi fost respectat în autenticitatea sa. Altfel însă întinat prin mutantul emanat în capitala de judeţ.

„Blestem al Recaşului” care urmăreşte ca o umbră şerpuirile viola. Căci onoarea violetului a fost pusă atunci cu inconştienţă în joc, de către ambiţioşi inculţi în ale sportului, a căror conştiinţă le incapacita viziunea de pespectivă, fără orizont.

Se comitea un sacrilegiu iar cum justiţia divină toarce mereu, poliţele sunt încă plătite de alţii cu vârf şi îndesat, dintre cei rămaşi pe baricade în fenomen.

Predispoziţia mioritică pentru acapararea oportunistă de foloase necuvenite, în acest caz sub forma câte unui loc secund divizionar, servind cu atât mai puţin cauzei pe termen mediu-lung, efect resimţit actualmente de codaşa Politehnica. În drum la vale spre Liga 3, deşi astăzi s-ar fi putut pregăti de faza play-off a Ligii 3 cu vedere spre revenirea în seria unică.     

Şi nu poate exista în mod normal – dintr-un punct responsabil şi conştient de vedere, scuza momelii federale, a imposibilităţii de a refuza oferta FRF, căci dacă te îndeamnă şi ademeneşte cineva la rele, nu înseamnă că şi trebuie să-ţi dai încuviinţarea.

Iar resortul cauză – efect funcţionează din plin, urmări sub forma unei nedorite clasări cu un mare handicap la puncte în coada unei serii din play-out, şi cu numai 14 goluri marcate în 20 de meciuri de campionat, Politehnica Timişoara completând astfel o companie selectă a „lanternelor roşii” în grupa a II-a valorică, precum Aerostar Bacău în 2021 ori Dacia Unirea Brăila anul trecut, Unirea Constanţa „de Ilfov” la ora actuală. Sau a ţinut oare clubul de pe Bega să adulmece aerul decăderii unor ex-medaliate în elită? Căci şi Pandurii Lignitul respectiv Astra au trecut în noul deceniu prin actuala experienţă a alb-violeţilor.

O cu totul altă experienţă competiţională pentru nou-promovata fruntaşă a trioului timişean în play-out-ul Ligii 2, CSC Dumbrăviţa, care, cu 27 de puncte din 26 de goluri marcate în 20 de jocuri pe scena secundă, se apropie de limanul salvator drept unic club din Banat corespunzând cu-adevărat rigorilor Ligii 2, bucurându-se cumva şi în numele altor merituoşi promovaţi timişeni din Liga 3, „verzi” ai Recaşului în 2012, cărora le era răpită această bucurie. Întristare şi apăsare în schimb pe Bega, Ripensia şi Politehnica abia depăşind laolaltă şi împreună zestrea „verzilor” lui Cosmin Stan, totalul cumulat al celor 29 de puncte din 29 de goluri, cu puţin peste agoniseala pe cont propriu a nou-promovaţilor de pe „Ştefan Dobay”, neţinând loc de manta de vreme rea în igrasia subsolului eşalonului secund.

Lumini şi umbre în fotbalul bănăţean la cel mai înalt nivel – al Ligii 2, Dumbrăviţa „în banca ei” şi pe drumul ei, unul refuzat de pe Bega neprincipial Recaşului în 2012, Politehnica mereu răsfăţată şi cu multe moaşe roind în jurul borcanului cu miere, a se citi cu expunere şi „imagine”.

Moaşe pecetluindu-i din aproape în aproape soarta, căci apropo de locul în care a cedat sâmbătă Politehnica, în Maramureş, 2-1 (1-0) băimărenilor localnicului Miriuţă, ar fi de reamintit că în vara lui 2021, după despărţirea de Alexa, înlocuitor în toamna lui 2020 al lui Octavian Benga, moaşele racordate imixtiunii politice plasau pe banca unor violeţi într-o masivă epurare a titularilor cu rutină competiţională taman un băimărean uns de nicăieri pe sus pomenita filieră politică, opţiune în detrimentul unui localnic, timişoreanul Cosmin Stan. 

Puţin avea să reziste băimăreanul Toma, câteva etape, pe toboganul cu destinaţia retrogradare în 2022, primăvară a plângerii Politehnicii şi sub Tâmpa în care Cosmin Stan parcurgea pe o tranziţie pozitivă drumul între divizii, în sens invers cu CSC Dumbrăviţa, din liga a III-a pe scena secundă, în primul său sezon la cârma alb-verzilor. 

Soarta şi culmea ironiei.

Morala? Vezi pe cine-alegi, cu cine porneşti la drum.    

Unde sunt astăzi „verzii” lui Stan, cel trecut cu vederea de polişti cât încă erau pe cai ceva mai măricei, şi unde este Politehnica numeroaselor moaşe. Sau diferenţa dintre know-how şi joaca după ureche de-a sportul. 

AACS Recaş se poate simţi răzbunată peste ani de CSC Dumbrăviţa, dar alb-violetul încă resimte frisoanele din umbra ce-l urmăreşte mereu, „blestem al Recaşului”, pentru că tocmai în numele violetului s-a făcut cu inconştienţă dedublarea, imixtiunea politică nestăpândind subtilităţile şi profunzimea existenţialului, roata se învârte, ci exersând cu stricteţe toate cele ale deşertăciunii lumeşti. 

Iar de fiecare dată deciziile nechibzuite ale unei minorităţi afectează majoritatea, în acest caz alb-violetul simbolic şi emblematic. Sezonul 2022/3, indiferent de deznodământul său din mai în Liga 2, drept o nouă lecţie de viaţă şi deja ca o altă palmă pe obrazul pătat al sforarilor din umbră peste ani ai Politehnicii. Câte le-ar fi necesare pentru a duce mâinile la spate în abstinenţă?

Pierzătoare în acest sezon şi la Ripensia iar la Dumbrăviţa luna trecută, Politehnica a rămas la 14 puncte în urma ocupantei ultimului loc salvator, numai şi numai maximum 15 mai având la dispoziţie pentru a le adjudeca, 15 cu care ar putea cel mult recupera handicapul de 8 faţă de ocupanta locului de baraj, Metaloglobus, situată cu două trepte mai sus şi având un meci în plus de jucat.  

*Rezultatele etapei I în play-off şi play-out în Liga 1 şi Liga 2, precum şi programul viitor, pe coloana clasamentelor la zi ale grupelor valorice din primele eşaloane. 

  

   

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − = zero

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: