CSC Dumbrăviţa a suferit astăzi o rară înfrângere în noul sezon, doar a treia în primele 11 etape ale Ligii 2, a patra în totalul celor 13 meciuri oficiale jucate în două competiţii, un gol încasat cu capul din partea fundaşului central al secund clasatei din Şelimbăr, la primul corner al sibienilor, din minutul 4, decizând soarta întâlnirii comunale a vecinelor de pe podiumul anticamerei elitei: 1-0.
Ca şi cum „verzii” Dumbrăviţei au început astăzi de la 1-0 pentru gazde prima deplasare a lor ca ocupanţi ai locului 3 în Liga 2, aşadar când le era lumea mai dragă, handicap pornire ce avea a se dovedi decisiv prin prisma rezultatului final, deşi n-a descumpănit cu nimic „Ultimul mohican” al fotbalului din Timiş pe scena secundă, dimpotrivă, făcându-şi jocul în general mai bine decât sibienii lui Claudiu Niculescu, fără însă a avea şi acel instinct al golului şi loviturii decisive, deficit general valabil în arsenalul fotbalului românesc.
De fapt, e sugestiv de constatat că o întâlnire de podium pe scena diviziei secunde a fost decisă dintr-o fază fixă deja în primele sale 5 minute, miza punctelor prin prisma rezultatului ca deznodământ final cântărind apăsător şi mai greu acel nivel totuşi limitat la care se raportează protagoniştii sportului rege în România.
Şi spune multe faptul că, egalând-o cel puţin până luni la puncte pe fruntaşa Unirea Slobozia, care poimâine de la 15:30 va „închide” etapa a XI-a la Slatina, de prisos fiind de zâmbit amar despre ora de start a partidei de pe malurile Oltului într-o zi de luni, CS 1599 Comunal Şelimbăr şi-a asigurat în mai bine de jumătate de sezon regulat un loc de promovare directă prin a înscrie de numai şi numai 11 ori în tot atâtea runde, fiind aşadar posibil în „fotbalul lui 272-0” a trage întins la accederea în SuperLigă, pe fondul unui evident vid valoric la vârf – valoare decăzută prin nivelarea sa în jos, fie şi cu doar 11 reuşite în 990 de minute de fotbal.
La fel de evident fiind astfel că un singur gol ar fi putut decide destinaţia punctelor, ceea ce se întâmpla şi-n precedentul meci jucat la Cisnădie, tranşat în Ardeal de liderul în devenire Unirea Slobozia, care nici acesta, invincibil, nu excelează la capitolul eficacitate, 12 în 10 apariţii, iar unicul gol în urma primului corner din minutul 4 a şi fost suficient pragmaticei ex-fruntaşe să se desprindă la 6 puncte de dumbrăviţeni.
Care „Ultim mohican” timişean în Liga 2 şi-ar putea eventual cel mult reproşa că n-a avut acel „killer instinct” în faţa porţii lui Roşca, în special ferit de indecizia sau imprecizia vizitatorilor, pe alocuri pe fază mai ales la tentative din afara careului, iar pe deasupra păzit şi de îngeri, bară de partea sa la şutul lui Dragan Paulevici dintr-o bună poziţie după o oră de joc.
Paulevici reapărând astăzi între titulari împreună cu Andrei Toroc, preluând locurile lui Plokhotnyuk şi Ristin, care începeau săptămâna trecută meciul câştigat acasă cu teleormănenii, 2-0 (1-0) conturat pe încheierea reprizelor de Sofran şi tocmai Paulevici.
Iar cum verzi-albii aveau în ultima vreme expertiza golurilor înscrise chiar şi în prelungiri, când îşi mai adăugau preţioase alte puncte în cont, nici n-aveau absolut deloc de ce să dezarmeze că au început cu stângul pe „Măgura” din Cisnădie, atunci când ex-timişoreanul Monea l-a servit din corner pe fundaşul central Radu Crişan, 1-0 din faţa porţii, chit că, exceptând ieşirea la Târgovişte şi partida acasă cu Metaloglobus, bănăţenii n-au fost conduşi în acest campionat, iar doar cu Chindia n-au avut capacitatea de-a anihila deficitul.
Ceea ce-avea să se întâmple şi astăzi, nu doar o întâmplare sau simplă coincidenţă în sensul conturării şi celui de-al doilea eşec la zero pe teren advers.
Deşi elevii lui Cosmin Stan au fost în majoritatea timpului cei care au făcut jocul şi au căutat să desfacă lacătul sibienilor cu numai 4 goluri primite în primele 10 etape, Paulevici testându-l de la semidistanţă pe Roşca spre mijlocul primei reprize, în vreme ce fostul lider s-a adăpostit sub scutul minimului avantaj şi a cochetat cu aplicarea loviturii pe contră.
Micile detalii pot face diferenţa, diferenţă în ceea ce priveşte precizia în faţa porţii în urma fazelor fixe, o lovitură de colţ şi pentru timişeni după o jumătate de oră, tot un fundaş central reluând tot cu capul dar niţel alături, căpitanul Zurbagiu. Peste cadrul porţii lui Roşca trimiţând peste alte nici 5 minute şi junele Andrei Toroc de la marginea careului.
Rodrigo Hernando fiind ulterior mai aproape de gol până la pauză la poarta lui Trifon, tot cu un şut puţin din afara careului, expediat însă în transversală.
Iar Trifon chiar a fost de-a binelea salvat de transversală şi după pauză, dintr-o altă fază fixă, tot în primul sfert de oră al mitanului, la lovitura liberă expediată de Panos. Doi la zero la transversale, la care riposta şi Dragan Paulevici la intrarea în ultima jumătate de oră de joc, Niculescu replicând prin a înlocui un alt ex-timişorean, Schieb, cu Ionuţ Năstăsie.
Foarte puţin mai apoi, Paulevici avea din nou egalarea în bocanc, într-o situaţie favorabilă, imprecis fiind însă la finalizare, fără a prinde cadrul porţii, ochit ulterior de junele Andrei Toroc, la care Roşca a rămas la post.
„Verzii” intrând încet dar sigur în criză de timp pe terenul unei ermetice grupări dezobişnuite să încaseze goluri „surpriză”, ceea ce l-a determinat pe Stan să apeleze la o cvadruplă schimbare pentru ultimul sfert de oră, masive mutări ce dădeau roade în Banat cu Metaloglobus, când opta pentru o triplă modificare tot în minutul 75 iar cei introduşi conlucrau la egalare, fără a mai avea aceiaşi sorţi de izbândă şi pe terenul de circumstanţă al secund clasatei fortificate defensiv, cu câte un gol încasat în medie la fiecare 248 de minute. Mai închegată şi masivă, şi mai pragmatică.
Cibi, Ghinescu, Martinov şi Plokhotnyuk au fost introduşi în bloc în căutarea egalării, iluzorii, iar pentru ultimele minute şi Tismonar, însă minimul 1-0 de la UTA, pe terenul prim-divizionarei, s-a repetat de o altă manieră în Sibiul rural, 1-0 din start şi nu pe final în fief-ul unei trupe pe loc de promovare directă în prima divizie.
Vidul valoric la vârf fiind confirmat şi prin faptul că fie şi-un eşec n-a clintit mai deloc „Ultimul mohican”, depăşit doar de nou-promovata hunedoreană triumfătoare în deplasare, iar „verzii” timişeni ar putea aluneca în cel mai rău caz pe 5 dacă piteştenii preluaţi de Eugen Neagoe nu vor învinge pe terenul buzoienilor la egalitate de puncte cu tinerii lui Cosmin Stan.
Pe care-i aşteaptă primirea „militarilor” implicaţi până atunci miercuri seară în duelul local cu Rapid din grupele Cupei României, drept fiind pe de altă parte şi aspectul că bucureştenii plasaţi în zona locurilor 11-12, într-un duo al trupelor cu 15 puncte, au aşadar doar cu 3 mai puţine decât CSC Dumbrăviţa, deşi cu nu mai puţin de 8 trepte mai jos.
Verzi-albii vor avea în schimb alte două mai abordabile oportunităţi în deplasare în restul sezonului de toamnă, peste Carpaţi, în vizite în premieră la Slatina şi Piteşti, iar chiar dacă niciun joc nu seamănă cu altul, prestaţia de la Cisnădie poate fi încurajatoare în perspectiva următoarelor ieşiri, pe terenul unor echipe nu tocmai la fel de ermetic ancorate defensiv.
S-a dus ce-i drept invincibilitatea de 3 jocuri a „verzilor”, după 5 săptămâni, de la severul eşec de lângă Turnul Chindiei.
*Rezultatele etapei a XI-a în Liga 2 şi programul rundei viitoare, pe coloana clasamentelor actualizate a secţiunii Fotbal în Sporttim.
La final, antrenorul principal al bănăţenilor, Cosmin Stan, a remarcat „meciul foarte bun făcut de noi, cu mult curaj. Am făcut astăzi unul dintre cele mai bune meciuri ale noastre din deplasare, chiar dacă nu am luat punct. Din păcate, am fost neinspirați în ultimii 20 de metri, am avut foarte multe situații bune, dar n-am fost inspirați. Cred că asta a fost buba noastră. Am dat și de o echipă care s-a apărat foarte exact, nu au făcut foarte multe greșeli pe care noi să le speculăm pe faza lor defensivă. Dar cred că noi am fost echipa mai preocupată de fotbal astăzi, iar gazdele au fost echipa preocupată să respingă acțiunile noastre. Au dat gol foarte repede. Fiind o echipă mai masivă, m-am temut de lucrul acesta și așa am și primit golul. Dar foarte repede am reintrat în joc și am controlat ostilitățile la mijlocul terenului. Ei au jucat pe minge lungă și au încercat să ne surprindă pe contraatac, de unde și-au creat alte câteva situații bune. Nu m-au mulţumit cei veniţi de pe bancă. Niciunul! Dacă ar fi să îmi reproşez ceva, cred că asta ar fi. Mă gândeam să nu fac deloc schimbări, dar am văzut la unii dintre jucători că sunt afectați de efortul depus. De aceea, am ales să fac acele schimbări, patru la număr, în minutul 75. Niciunul dintre cei care au intrat nu m-au mulțumit, poate cu excepția lui Cibi. Dacă până acum, tot timpul cei care intrau de pe margine aduceau un plus, astăzi cred că au adus un minus. Concluzionând, cred că ne-a lipsit luciditatea pe ultimii 20 de metri. Am avut și noi foarte multe situații, mingea a căzut în careul de 6 metri advers de vreo patru-cinci ori la fazele noastre fixe, dar nimeni nu a avut inspirația să urmărească. Acele mingi foarte ușor se puteau transforma în gol. Avem problemele noastre, dar vom încerca la antrenamente să le corectăm şi să arătăm mai bine la meciul următor”.
CS 1599 Comunal Şelimbăr: Roşca – Palmeş – cpt., Lumbu, Crişan, Mitrea, Monea (minutul 87, Alexe), Moussinga, Schieb (67, Năstăsie), Panos, Rodri Hernando, Rotund.
Rezerve: Mitrovic – Natea, Babovic, Al. Luca, Gliga, Drăghescu, Vînău.
Antrenor: Claudiu Niculescu.
CSC Dumbrăviţa: Trifon – Amariei, Gîsă, Zurbagiu – cpt., Gladun – Sofran (minutul 85, Tismonar), Salhi, Tănase (min. 75, Ghinescu) – Andrei Toroc (75, Cibi), Paulevici (75, Plokhotnyuk), Nortey (75, Martinov).
Rezerve: Paul Toroc – Băluţoiu, Ristin, Ţieranu.
Antrenor: Cosmin Stan.
Arbitru: Vasile Buzea (Giurgiu). Asistenţi: Viţelaru (Vaslui) şi Ciuraru (Sfântu Gheorghe). Rezervă: Flonta (Cluj). Observator de arbitri: Jiga (Bistriţa). Delegat de joc: Bîtea (Oradea).