„Verzii” Dumbrăviţei nu mai pot evita barajul, devenind primii oaspeţi ai Bihorului în Liga 2 care să primească 3 goluri

Nou-promovata FC Bihor a fructificat avantajul terenului propriu la primul meci jucat acasă în play-out, unul care pe care, înscriind pentru întâia oară trei goluri la Oradea în Liga a II-a şi lăsând astfel codaşa CSC Dumbrăviţa la 10 puncte în urmă, suficient antepenultimilor clasaţi pe ultimul loc salvator pentru a-i bloca pe timişeni în tentativa de a mai evita barajul de supravieţuire: 3-1 (1-0)

Cu Scutaru şi Olaru retitularizaţi iar Butnăraşu şi Sofran rămaşi pe bancă la start dintre componenţii unsprezecelui de sâmbăta trecută, CSC Dumbrăviţa a pierdut la matineu penultima deplasare în play-out iar astfel nu mai poate deja evita barajul, după ce a primit goluri în urma unor centrări de pe stânga, la finele primului sfert de oră şi la intrarea în ultimul sfert de oră, atunci prin Cocian, abia intrat de 10 minute: 2-0

La roş-albaştrii schimbând deja de la pauză, la 1-0, când veteranul Hora – unul dintre cei 5 titulari de astăzi introduşi de la start şi-n etapa de debut a orădenilor în Liga 2, alături de căpitanul Filip, Băican, Gitye şi Stahl, retras apoi şi el pentru intrarea lui Cocian, îi lăsa locul lui Chiriţoiu, autor în prelungiri al redesprinderii localnicilor: 3-1.

Deşi cu un bilanţ elocvent în sens negativ pe propriul gazon în Liga a II-a, 11 2 2 7 8-18, de-astă dată FC Bihor a izbutit la debutul în play-out şi pe ”Iuliu Bodola” raritatea de a conduce acasă la pauză, cu acelaşi 1-0 semnat doar la primirea Chindiei la 6 decembrie, când şi „îngheţa” scorul, respectiv la ultima apariţie pe Criş în sezonul regulat, 1-0 răsturnat la reluare în 2-4 de FC Voluntari.

Elevii lui Lincar ieşind cu bine din primul sfert de oră abordat cu aplomb de dumbrăviţeni şi surprinzându-i la pătrunderea lui Stahl în careu, pe stânga, de unde i-a trimis lui Gunie, al cărui şut respins de Pap i-a revenit în cale, fără a mai ierta şi-a doua oară: 1-0 în minutul 16.

Scor conservat de orădenii care n-au avut de jucat sâmbăta trecută, menţinut astfel şi de „ultima redută”, portarul Rus, fie şi cu dificultate la şutul tocmai… orădeanului Modan, din marginea careului, la capătul unui contraatac al bănăţenilor, în minutul 19.

Căruia bihorenii i-au replicat prompt prin Gitye, fără însă a depăşi „norma”.

Căci FC Bihor abia înscrisese numai şi numai cel de-al cincilea gol în prima repriză a meciurilor jucate acasă în Liga a II-a, ineficienţa lor la „Iuliu Bodola” fiind cronică, iar rezultatele, grăitoare: 0-0 în etapa I la Oradea cu trupa lui Sarcină, un rar 1-0 (0-0) apoi cu CFC Argeş, 2-3 (1-2) cu „Muncitoresc” Reşiţa, 0-1 (0-1) cu Clubul Sportiv al Armatei, 1-1 (1-1) cu FC U 1948 Craiova, 0-1 (0-0) cu Csikszereda, 0-4 (0-1) cu Concordia, 1-2 (0-1) cu Corvinul, 1-0 (1-0) cu Chindia, 0-2 (0-0) cu Unirea Ungheni şi 2-4 (1-0) cel mai recent cu FC Voluntari.

Iar orădenii mai ştiau şi că nici repriza a doua nu le era favorabilă pe propriul gazon, în sensul că doar o singură dată în acest campionat au îmbunătăţit la reluare scorul înregistrat la pauză, şi-anume în depăşirea în august 2024 a piteştenilor.

Dimpotrivă, după pauză fiind susceptibili a scoate mingea din propria plasă, 10 din ultimele 11 goluri primite acasă fiind încasate strict în repriza a II-a.

Până la intrarea la vestiare descurcându-se totuşi cu bine, în condiţiile în care o ultimă încercare de egalare a timişenilor nu-şi atingea ţinta, prin veteranul Ignea, peste bară în minutul 41, dintr-o poziţie centrală, din faţa careului. 

La care Lincar l-a scos pe Hora şi a apelat la Chiriţoiu pentru partea a doua, însă tot bănăţenii în mai mare nevoie de puncte au fost mai periculoşi, în urma unei lovituri libere, în minutul 51, trimiterea aceluiaşi Modan cu capul din careu fiind spre Cibi, tot portarul Rus fiind mai pe fază şi respingând din careul mic. 

Ulterior prinzând un şut pe jos al lui Gladun, din afara careului.

Cosmin Stan apelând apoi pentru ultima jumătate de oră la Sofran şi juniorul Buţu, la schimb cu Olaru şi Gladun, fără „spargerea gheţii” însă.

Doar o dată înscriind verzi-albii în numeroasele înfrângeri recente la zero „afară”, şi-anume la Mioveni. 

La nici cinci minute intra şi Cocian la localnicii limitându-se la şuturile lui Ubbink din afara careului, dar fără precizie, înlocuit fiind în minutul 72 cu Tincău, tot atunci când şi Stan efectua o altă dublă modificare, Ignea şi Cibi lăsându-le locul lui Pădurariu şi Curea. 

Însă peste nici cinci minute avea a cădea al doilea gol al nou-promovaţilor, când Panait a fost cel care a avansat pe stânga şi a centrat în careul mic, unde, pe tentativa nereuşită de respingere din partea „verzilor”, din deviere, nou intratul Cocian a fost suficient de norocos ca mingea să-i vină în cale în preajma liniei porţii, dublând avantajul.

Nu mai marcase FC Bihor de două ori acasă în acest campionat într-un meci în care să şi conducă.

Nemaiavând nimic de pierdut, dumbrăviţenii şi-au concentrat toate forţele pentru a reveni în joc, iar unicul component rămas integralist din liniile cu excepţia celei defensive, şi-anume tocmai orădeanul Modan, zbătându-se în ofensivă, a obţinut o lovitură de la 11 metri în minutul 80, faultat fiind de Băican, rod al insistenţei bihoreanului în avanposturi. 

Iar Ghinescu a relansat disputa de la punctul cu var, 2-1 din penalty, anunţând un final care pe care.

În cursul căruia, căutând egalarea, timişenii la care imediat era introdus Sima aveau a fi surprinşi în primul minut de prelungire de o altă rezervă a lui Lincar, Chiriţoiu, angajat în careu şi iniţial blocat, dar păstrând totuşi posesia şi învingându-l cu fentă pe Eduard Pap: 3-1.

Nu mai era chiar nimic de făcut, dar avea a se sfârşi şi mai nefast pentru alb-verzi, Pădurariu, recent intrat din minutul 72, fiind eliminat direct în cel de-al patrulea minut adiţional, aşadar tot în prelungiri, precum Paulevici sâmbăta trecută la Dumbrăviţa – de unde şi suspendarea sa astăzi, arădeanul Ardelean arătând cartonaşul roşu pentru un fault comis în terenul orădenilor.

Evadaţi în învingători şi având vineri ocazia la Focşani să le spulbere şi vrâncenilor ultimele şanse matematice de evitare a barajului, diferenţa fiind acum de 8 puncte între nou-promovatele de pe antepenultimul şi penultimul loc, înaintea întâlnirii lor de pe Milcov. 

După care, peste două săptămâni, în urma Sfintelor Sărbători de Paşti, când CSC Dumbrăviţa va veni la rând pentru a aştepta pe margine în etapa a patra, la arena „Ştefan Dobay” va descinde tocmai CSM Focşani 2007 într-un duel direct pentru evitarea ultimului loc de retrogradare directă.

Loc ocupat momentan tot de timişeni, cu două puncte deficit.

Clasamentele în play-out şi programul viitor, pe coloana rezultatelor secţiunii Fotbal în Sporttim.

Iar apropo de programul viitor, în urma întâlnirii cheie directă, ultimele două runde din play-out vor avea Corvinul hunedorean drept „arbitru” al evitării retrogradării, căci, în vreme ce focşănenii vor sta în penultima etapă, CSC Dumbrăviţa va juca „sub furnale”, iar apoi, în reuniunea finală de la 10 mai, peste nici o lună, Vrancea va fi gazdă a duelului cu hunedorenii, pe când la „Ştefan Dobay” va sosi FC U 1948 Craiova.

Cert fiind că astăzi, la o distanţă mai mare decât cei 72 de kilometri între Buzău şi Focşani – care s-au întâlnit de la ora 11 şi pentru a 9-a (!) oară în ultimele două campionate, pe „făşia vestică” şi axa Bihor – Timiş, orădenii din capitala de judeţ s-au revanşat pentru acel 1-0 din etapa a VI-a de la „Ştefan Dobay”. 

Şi facem referire la cei 72 de kilometri pentru că, într-un duel de interes în registrul „verzilor”, Metalul a obţinut de la ora 11 şi a patra victorie la rând la Buzău într-un meci direct cu CSM Focşani 2007, depăşit în ultimul sfert de oră, în minutele 77 şi 82, printr-un autogol, apoi şi-n cel de-al treilea minut de prelungiri pe contraatacul lui Nica: 3-0 (0-0). 

Reeditat fiind şi-n play-out un duel buzoian-focşănean care se derula în campionatul trecut în Seria 2 din Liga a III-a, mai întâi în sezonul regulat, 1-2 la Buzău la 30 septembrie dar şi 2-3 la 1 decembrie în Vrancea, după care în play-off, 3-0 şi 2-1 la Buzău la 6 aprilie şi 11 mai 2024, completat cu un 0-1 Focşani – Metalul în aprilie anul trecut, dar şi în iunie în finala barajului de promovare, 2-1 la Focşani pentru gazde dar şi 2-0 la Buzău pentru Metalul.

Ambele având a promova iar Metalul dând recent lovitura în Banat la a doua descindere la Pădurea Verde, unde e aşteptat după Paşti şi CSM Focşani 2007. 

Iar cu coada ochiului se trage şi spre situaţia din zona barajului celeilalte serii play-out, Grupa B, în care meciul direct între antepenultima şi penultima clasată tocmai s-a jucat la Târgovişte, gazdele abordând disputa cu un deficit de trei puncte.

Conservat, chiar dacă timişoreanul din poarta Chindiei, Mario Contra, era salvat de bară în minutul 41, la 1-0 pentru localnicii dâmboviţeni prin golul din minutul 25 al căpitanului Daniel Florea. Însă cei din Şelimbăr, mai bine clasaţi, aveau a răsturna scorul în minutele 62 şi 85 prin acelaşi Babic, Chindia salvându-se totuşi la potou, 2-2 şi rămânând pe poziţia de baraj la 3 puncte în plasa sibienilor. Pe când muscelenii codaşi par condamnaţi. 

Pentru conformitate, apropo de bihoreni, aşadar căpitanul Filip, Băican, Stahl, Hora şi Gitye începeau şi la 3 august la debutul orădenilor acasă în Liga 2, dintre titularii de azi ai lui Lincar, pe bancă fiind atunci argentinianul Aragolaza, adus în locul tehnicianului local cu care se promova, Farcaş. Înregistrându-se la start un 0-0 cu trupa lui Sarcină, semnat pentru bihoreni de Accinelli – Călin Jurj (81, Cucu), Băican, Giafer, Ban – F. R. Farcaş, Filip – Stahl (63, Gunie), Moga (89, Gherman), Gitye (81, Curescu) – Hora – cpt.)(63, Sergiu Jurj). 

Astăzi, FC Bihor s-a impus cu Rus – Cucu, Gal, Băican, Panait – Filip (cpt.), Ubbink (minutul 72, Tincău) – Gunie, Gitye, Stahl (66, Cocian) – Hora (46, Chiriţoiu).

Rezerve: Anca-Trip – Florin R. Farcaş, Laur. Maxim, Ban, Andr. Moga, Yabre.

Antrenor: Erik Lincar.

CSC Dumbrăviţa: Pap – Morariu, Scutaru, Zurbagiu (cpt.), Ghinescu – Ailenei (84, Sima), Ignea (72, Pădurariu) – Olaru (62, Sofran), Gladun (62, Buţu), Cibi (72, Curea) – Modan.

Rezerve: Mikloş, Braşoveanu – Burnăraşu, Anişorac.

Antrenor: Cosmin Stan.

Arbitru: Ardelean (Arad); asistenţi: Băla (Arad) şi Mihăilă (Râmnicu Vâlcea). Rezervă: Iviniş (Zlatna). Observator: Jiga (Bistriţa). Delegat sw joc: Lolea (Reşiţa).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei + = 9

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: