„Verzii” Dumbrăviţei sting „lanterna roşie” la Clinceni cu un festival al barelor: 2-0, „dublă” Paulevici. 7 jocuri la rând fără eşec, 4 deplasări succesive fără gol primit

În principiu, nou-promovata CSC Dumbrăviţa ar fi trebuit într-adevăr să treacă în acest sezon în Liga 2 şi pe la Clinceni, prin prisma faptului că anul trecut Academica retrograda din Liga 1, însă culmea ironiei este că „verzii” bănăţeni au ajuns să joace pe terenul 1 al localităţii ilfovene cu o grupare de fapt retrogradată în 2022 din eşalonul secund, şi anume Unirea Constanţa, dar reinstalată „la umplutură” pe aceeaşi scenă pentru a acoperi golul lăsat tocmai ca urmare a problemelor Academicii Clinceni. Că n-a fost o întâmplare retrogradarea Unirii „de Ilfov”, s-a dovedit în campania în curs, al cărei sezon regulat a fost încheiat de elevii lui Dacian Nastai pe ultimul loc, „lanternă roşie” stinsă astăzi la matineu de timişeni, la startul fazei play-out: 0-2 (0-1). 

Iar astfel, retrogradarea codaşei ar putea deveni o certitudine matematică deja etapa viitoare, urmând unei săptămâni de pauză competiţională. 

După remize, 0-0 la Buftea cu nou-promovata Progresul 1944 Spartac şi 1-1 pe „Ştefan Dobay” cu trupa de podium nou-promovată Oţelul Galaţi, timişenii Dumbrăviţei au revenit pe căi victorioase cu ocazia începerii fazei play-out în Liga 2, prelungindu-şi seria invincibilă în 2023, 4 2 2 0 6-2 8 puncte din 12 posibile, prin a copia la indigo rezultatul înregistrat la ultima apariţie acasă din 2022 cu aceeaşi învinsă, Unirea, 2-0 pe 26 noiembrie în penultima rundă a sezonului de toamnă.  

Diferenţă aplicată acum Unirii Constanţa „de Ilfov” pe arena 1 din Clinceni, unde anul trecut pe vremea asta, la încheierea sezonului regulat din Liga 1 şi începerea fazei play-out pe prima scenă, Academica Clinceni nici nu mai organiza deja meciurile considerate pe teren propriu, localitatea căreia îi purta numele fiind lăsată pentru apariţiile „acasă” pe Dinamo din Ştefan cel Mare, 2-0 la finele returului cu colega de suferinţă Gaz Metan, dar şi 0-1 cu Rapid Bucureşti tocmai în acest weekend, dar din 2022.

A trecut un an în care, între timp, CSC Dumbrăviţa a promovat merituos pe teren în Liga 2, făcând marele pas la Reşiţa, iar Unirea Constanţa a fost reprimită în divizia secundă, compromisul efectuării invitaţiei dovedindu-se a fi păgubos, în lumina încă unei campanii a clubului din sud-estul ţării în subsolul eşalonului 2.

În care a mai primit astăzi o corecţie şi de la alb-verzii favoriţi ai întâlnirii, care şi-au etalat superioritatea valorică, iar diferenţa ar fi fost şi mai mare dacă barele n-ar fi venit în avantajul gazdelor. 

Cu Gîsă, Curea şi Martinov noutăţi în primul 11 faţă de cel aliniat duminică la Dumbrăviţa cu Oţelul, în locul lui Moţiu, Ghinescu şi Capătă, „verzii” au bifat cea de-a şaptea apariţie consecutivă fără înfrângere, 5 2 0 15-2, şir iniţiat tocmai cu acel 2-0 acasă cu Unirea, respectiv a patra deplasare succesivă fără gol primit, 3-0 la Râmnicu Vâlcea, 4-0 la Alexandria, 0-0 la Buftea şi 2-0 astăzi.

Dovadă a confirmării strategiei gândite pentru acest sezon de antrenorul Cosmin Stan, care a plănuit parcursul echipei în ideea creşterii formei sportive spre un punct culminant în fazele sale cheie, spre încheierea ediţiei, crescendo implicând şi dobândirea unui plus defensiv, după un start şovăielnic al stagiunii prin prisma jocului de apărare.

Iar după ce duminică, în Timiş, Stan a apelat la 5 noutăţi faţă de 11-le aliniat în Ilfov, la Buftea cu Progresul Spartac, astăzi nu i-a mai jucat din nou pe Moţiu, Ghinescu şi Capătă, dar n-a renunţat în Clinceniul ilfovean la Dragan Paulevici, care şi-a făcut datoria în ultimul sfert de oră al fiecărei reprize, făcând şi diferenţa.

A doua deplasare în 2023 în zona capitalei fără gol primit, 0-0 la Buftea, astăzi chiar 2-0 cu condamnata la retrogradare Unirea, iar astfel, şi prin prisma faptului că urmăritoarea de pe locul de baraj, Progresul Spartac, a stat în etapa în curs, iar prima clasată pe poziţiile de retrogradare, Ripensia, a pierdut acasă, CSC Dumbrăviţa s-a distanţat cu atât mai mult, la 10-11 puncte de bucureşteni şi timişoreni, ba chiar urcând ierarhic, prin depăşirea cu două puncte a celor din Târgu Jiu, depăşiţi sub Tâmpa cu 3-1 (1-1), de la 0-1. Rezultatele tehnice din play-out şi programul viitor, pe coloana clasamentelor la zi din fazele play-off şi play-out în Liga 1 şi Liga 2.

Care va să zică „verzii” sunt aproape şi ca şi salvaţi de la retrogradare în dificilul sezon de debut în Liga 2, putând pregăti într-o mai mare linişte în viitoarea săptămână de pauză competiţională primirea Ripensiei în runda a II-a din play-out. 

Astăzi, alb-verzii au început festivalul barelor la lovitura de cap a noii achiziţii Salhi, în minutul 15, atunci când a ochit transversală după un corner cu Zaluschi precis executant la pupitru, tot în prima parte a reprizei I ratând deschiderea scorului şi Piftor, o altă nouă achiziţie, rămas singur cu portarul în careu, dar Moroz a boxat.

N-a mai făcut-o însă şi în minutul 36 la lovitura de cap a lui Dragan Paulevici, din centrul careului, cu Zaluschi co-autor, la originea balonului lobat: 0-1. Avantaj meritat cu care bănăţenii intrau la vestiare după o primă parte pe care au dominat-o.

Căci şi în minutul 24, la un alt corner executat de Zaluschi, Paulevici relua cu capul dar rata de puţin cadrul porţii. „Schemă” însă repetată cu succes din acţiune, când Zaluschi a trimis în adâncime peste apărarea Unirii, iar Dragan Paulevici a reluat cu capul, păcălindu-l pe Moroz.

Ulterior, şi finalul primei părţi aducea şutul lui Piftor din stânga, reţinut de portar la colţul scurt.

Iar desprinderea pe tabela de marcaj avea a se amâna tot pentru ultimul sfert de oră al reprizei, cea secundă, după ce Moroz a fost salvat de transversală şi-n minutul 49, şi tot în urma unei lovituri de colţ, la capul aceluiaşi Salhi după execuţia lui Zaluschi de pe dreapta, corner rezultat din deturnarea balonului de către Moroz la capul lui Paulevici în urma unei alte lovituri de colţ a aceluiaşi Zaluschi, de pe stânga.

Goalkeeper având îngerii de partea sa şi un minut mai apoi, la lovitura de cap a lui Curea din plonjon, în minutul 50, în bara stângă.

Iar tot bara transversală a mai sărit în ajutorul portarului Unirii şi după o oră de joc, şi tot în urma unui corner executat de Zaluschi de pe stânga, la capul lui Gîsă.

Însă tot numai şi numai 0-1, paradoxal, Unirea preluând posesia balonului şi apropiindu-se de poarta lui Trifon, periclitată doar din lovitura liberă executată de căpitanul localnicilor, Potecea.

Piftor a dat semnalul contraofensivei dumbrăviţene, şut la colţul scurt care a şters bara, iar Stan a împrospăţat forţele ofensive prin introducerea lui Tănase şi Simon pentru ultimul sfert de oră, prime înlocuiri la bănăţeni, retrăgându-i pe Martinov şi Zaluschi, modificări cu impact rapid. 

Golul având să vină în ultimele 5 minute, prin acelaşi Paulevici, pe contraatac, purtat de la 35 de metri, driblând şi portarul şi marcând de la 7 metri: 0-2. 

Iar astfel, CSC Dumbrăviţa a urcat a treia în grupa de play-out, după Concordia Chiajna, cu 32 de puncte în urma victoriei de la Timişoara, şi FC Braşov, cu 31 după succesul acasă, timişenii având 27 de puncte, cu două în plus faţă de gorjeni, 10 în faţa Progresului Spartac, cu 17 şi un meci mai puţin jucat pe locul de baraj, şi chiar 11 în raport cu Ripensia, viitoare vizitatoare a arenei „Ştefan Dobay”, în jur de 1 aprilie. Apoi, etape pe 8, 14, 22 şi 29 aprilie, respectiv 6 mai.

Etapa a II-a, peste două săptămâni: CSC Dumbrăviţa – Ripensia, cei din Târgu Jiu cu Unirea Constanţa, Progresul Spartac – FC Braşov. Concordia va sta.

Etapa a III-a: Unirea Constanţa – Progresul Spartac, Ripensia cu cei din Târgu Jiu, Concordia – CSC Dumbrăviţa. FC Braşov stă.

Etapa a IV-a: cei din Târgu Jiu cu Concordia, Progresul Spartac – Ripensia, FC Braşov – Unirea Constanţa. CSC Dumbrăviţa stă la mijlocul fazei play-out, peste 4 săptămâni.

Etapa a V-a: Ripensia – FC Braşov, Concordia – Progresul Spartac, CSC Dumbrăviţa acasă cu cei din Târgu Jiu. Unirea Constanţa stă.

Etapa a VI-a: Progresul Spartac – CSC Dumbrăviţa, Unirea Constanţa – Ripensia, FC Braşov – Concordia. Cei din Târgu Jiu stau. 

Etapa a VII-a: CSC Dumbrăviţa – FC Braşov, Concordia – Unirea Constanţa, cei din Târgu Jiu cu Progresul Spartac. Ripensia stă în runda finală.

După victorie, antrenorul principal Cosmin Stan a remarcat că este vorba despre „un rezultat foarte important pentru noi, o victorie foarte muncită. Puteam să ne facem jocul mult mai ușor, dar am ratat câteva ocazii foarte mari. La fazele fixe, am dominat autoritar adversarul, am mai avut și patru sau cinci bare, nici nu mai știu cu exactitate…Au fost ocazii ratate cu multă seninătate și mă tot gândeam, văzând că e tot 1-0, Doamne ferește să nu prindă un șut vreunul de la adversari și să se năruiască toată munca noastră. Dar s-a terminat cu bine, am făcu 3 puncte, rezultatele din seria noastră ne ajută. Acum ne gândim doar la un singur lucru: drumul spre casă, relaxare, distracţie! Normal că vom sărbători această victorie. Asta le-am și spus la pauză, să se gândească că urmează 9 ore pe drum la întoarcere şi că ar fi ideal să fie bucuroşi în tot acest timp. Vine o săptămână în care ne vom linge rănile, pentru că avem și unele accidentări, iar apoi cu toată concentrarea spre următorul joc. Eficienţa noastră a fost slabă, într-adevăr. Am tras vreo 14-15 șuturi pe poartă și am marcat doar de două ori. Dar cred că a și fost o presiune pe umerii noștri, pentru că nu aveam voie să facem pași greșiți astăzi. În subconștient, poate a intervenit și un pic de frică, probabil că tot așa se gândeau și ei că poate apărea o fază în care putem fi egalați. Au fost 10-15 minute de cădere, dar e bine că pe final ne-am dat drumul din nou. Cred că matematic mai avem nevoie de două victorii pentru a ne menține în Liga a II-a. Dar asta ar însemna și ca adversarii să câștige toate meciurile, ceea ce e greu de crezut. Mergem pas cu pas, urmează meciul cu Ripensia, care e tot o finală. E o contracandidată, care e sub noi în clasament, și sper ca deznodământul să ne fie şi acolo favorabil”.

*

Unirea Constanţa: Moroz – Horşia, Gîrcoveanu, C. Ivan, Ciontea, V. Mitrea, Potecea – cpt., Rob. Tudor, Obedeanu, Massaro, Burnaz.

Rezerve la start: Lupescu – Njopgang, Poaşcă-Giulescu, Ioniţă, Bejenaru, V. Călin, Gab. Gheorghe, Vl. Tătar, D. Ciobanu.

Antrenor: Dacian Nastai.

CSC Dumbrăviţa: Trifon – Gîsă, Zurbagiu – cpt., Toma – Paulevici, Olaru, Salhi, Curea, Martinov (minutul 77, Tănase) – Zaluschi (77, Simon), Piftor.

Rezerve: Mikloş – Ghinescu, Toroc, Capătă, Niakate, Amariei, Luca Bodri.

Antrenor: Cosmin Stan.

Arbitru: Dragoş Nicolae Lunca (Cluj). Asistenţi: Dobre (Bucureşti) şi Ichim (Brăila). Rezervă: Pavel (Osica de Jos / Olt). Observator de arbitri: Ciubotariu (Galaţi). Delegat de joc: Barbu (Giurgiu).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + = unsprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: