Victor Gârlea, titular în 9 victorii la rând! Și promovare în Liga 2 cu Chindia Târgoviște

Zilele trecute s-au împlinit două luni de când FC Chindia Târgoviște n-a mai risipit nici un punct în Seria 3 a ligii a treia, iar acest șirag de victorii coincide cu titularizarea și cimentarea postului între buturi pentru un goal-keeper timișorean care încă n-a împlinit vârsta de 20 de ani, Victor Gârlea, un fost campion național cu generația 1995 în competiția pe țară a selecționatelor județene juvenile, atunci în poarta reprezentativei Timiș U16.

Iar sâmbătă seară, grație unui al nouălea succes consecutiv în campionat, repurtat cu 2-1 în deplasare la Câmpulung Muscel, în județul vecin, în dauna gazdei Colegiul Național ”Dinicu Golescu” și în fața a circa 700 de spectatori, FC Chindia și-a asigurat promovarea matematică în Liga 2, revenind astfel după 4 ani în eșalonul secund.

IMG_20150518_0001(0)

 

Pe 13 martie, în urma unui 0-1 acasă cu CS Afumați, consemnat în etapa a 15-a, ecuația promovării era mult mai complicată, târgoviștenii fiind atunci depășiți la golaveraj de învingătorii lor și egalați la puncte, 29, de SCM Argeșul Pitești 2012, însă FC Chindia a izbutit apoi, odată cu debutul lui Gârlea în deplasarea din 20 martie în județul Argeș, o serie remarcabilă de victorii, încununată cu atingerea promovării, în ultimul weekend. Iar tânărul timișorean de 19 ani a fost părtaș din poartă la ascensiunea spre Liga 2.

Inițial, după retragerea în iarnă din campionat a Fortunei Poiana Câmpina, unde ajungea în prima parte a actualului sezon, Gârlea a fost testat în două jocuri de verificare din pregătiri ale grupării din preajma Turneului Chindiei, contra lui Juventus și Autoglobus, convingând și semnând un acord pe o perioadă de un an și jumătate. Debutul a survenit în cea de-a treia etapă a returului, a 16-a a sezonului, în deplasare la CS Atletic Bradu, o formație din județul Argeș, iar pe-atunci ocupanta locului secund s-a impus cu 3-1, Gârlea scoțând balonul din plasă doar după o lovitură de la 11 metri.

Au mai fost unele emoții în privința promovării, date de discuțiile și calculele din jurul retragerii din competiție a grupării din Podari, dar până la urmă avantajul Chindiei s-a mărit după antepenultima rundă la 7 puncte, dat fiind și eșecul urmăritoarei CS Afumați la CS Sporting Roșiori 2008.

FC Chindia, care a adunat un pasiv de numai 4 eșecuri în acest campionat, plus două remize, avea o experiență neplăcută din sezonul trecut, când a ratat la mustață, la golaveraj, promovarea în Liga 2, în favoarea Fortunei Poiana Câmpina, care a depășit-o de fapt în play-off, mai exact în jocul decisiv din 23 mai 2014, 2-0 în runda a doua a returului respectiv a șasea din zona locurilor 1-6, suficient pentru a anihila avantajul de 3 puncte avut de dâmbovițeni în fruntea clasamentului Seriei 6 la capătul sezonului regular tur-retur.

Pentru Târgoviște, care mai are o formație de liga a III-a în aceeași serie, FCM, dar în jumătatea inferioară a ierarhiei, mai renășteau speranțele fotbalistice și pe când Gică Popescu strămuta ”Școala de Fotbal” sub Turnul Chindiei, dar iată că revenirea în divizia secundă s-a conturat în 2015, și în poartă cu un timișorean de 19 ani.

Gârlea, în tricoul Câmpinei, divizionară B l-a care n-a evoluat în tur

Gârlea, în tricoul Câmpinei, divizionară B l-a care n-a evoluat în tur

Este o răsturnare favorabilă a situației pentru tânărul de 1,86 metri înălțime care era desemnat cel mai bun portar al finalei Campionatului Național al selecționatelor județene sub 16 ani în ediția 2010/11, după ce în turul actualei campanii n-a apucat să debuteze la secund divizionara AFC Fortuna Poiana Câmpina, retrasă între timp din întrecere.

În acele săptămâni de incertitudine, o referință lansată de celălalt portar al prahovenilor, Popescu, l-a plasat pe Victor Gârlea în atenția Chindiei, iar astfel fostul debutant ca junior la liga a treia în poarta lui FC Timișoara II a avut oportunitatea de a-și reînoda cariera, după ce a cochetat și cu posibilitatea trecerii la Șoimii Pâncota, nou promovată în B2 pentru care a apărat, la fel, în câteva jocuri amicale din iarnă, dar care, parcă anticipând menținerea statutului de secund divizionară și drămuindu-și banii, a preferat clasicul status-quo, continuând pe mâna lui Irimia, ajuns între timp la 42 de primăveri, și Pașcalău, la 36.

Gârlea și-a reintrat așadar în mână în această primăvară, după o toamnă pe tușă, încasând numai 4 goluri în aceste 9 victorii și încheind șase partide fără a scoate mingea din plasă, iar ceea ce nu a reușit în sezonul cu apariții constante la CS Millenium Giarmata, și anume promovarea într-un eșalon superior, capitol la care fotbalul timișean a bătut în ultimii ani pasul pe loc, de la AACS Recaș încoace, în fața Minerului Motru și Caransebeșului, a izbutit în ultimele două luni sub Turnul Chindiei.

Iar timișoreanul a ajuns să joace și în fața a circa 1.000 de spectatori, câți s-au adunat la meciul acasă din luna mai al Chindiei, câștigat cu 4-0 în dauna ilfovenilor lui Țiți Dumitriu, de la CS Inter Clinceni. Și apropo de antrenori, banca tehnică a nou-promovatei din Liga 3 – Seria III e alcătuită din Nicolae Croitoru și Sică Bârdeș, cu Marcel Ghergu președinte de club și ex-fundașul Timișoarei, Irinel Voicu, organizator de competiții dar și proaspăt calificat în semifinalele Campionatului Național FRF de juniori B, cu 9 puncte din 9 posibile și în dauna lui Dinamo, din turneul zonal de la Constanța.

Antrenorul principal Nicolae Croitoru s-a exprimat în termeni pozitivi în privința prestației de debut a lui Gârlea în roșu-albastru, cuvintele tehnicianului fiind publicate în programul de meci al Chindiei la jocul cu cei de la Vișina Nouă, totul sub titlul ”Super Gârlea”, cu supratitlul ”Evoluție perfectă”. ”Portarul timișorean și-a făcut datoria între buturi, având o evoluție excelentă, cu multe parade senzaționale”, au fost cuvintele introductive ale editorului, antrenorul Croitoru explicând că ”a venit pe ultima sută de metri a pregătirilor. A demonstrat că nu ne-am înșelat în privința lui. Chiar aveam nevoie și acolo să aducem ceva în plus față de ce am arătat până acum. Este un jucător tânăr. Sperăm să nu fie o întâmplare și să mențină nivelul arătat la debut”. 

Desigur, rămâne acum de văzut în ce serie va evolua FC Chindia în viitoarea ediție a ligii secunde, dacă este să luăm în calcul că și în vara trecută a fost un întreg adevărat circ cu împărțirea grupărilor după criterii geografice, în cele din urmă un club situat mai la est decât cel dâmbovițean, și anume cel din Câmpina, sfârșind în jumătatea… vestică. După toate calculele, se anunță a fi două serii cu câte 14 echipe, mai consistente valoric prin preconizatele retrogradări ”cu nume” din Liga 1.

Așadar o bună oportunitate pentru tânărul Gârlea, care în luna august va împlini 20 de ani, să-și măsoare forțele în fața unor puncheri cu experiența primului eșalon, ale cărui rigori le-a simțit doar la nivelul modului de pregătire, începând cu o prezență la vârsta de 16 ani într-un prim stagiu centralizat cu FC Timișoara la Debrecen, în Ungaria, într-un lot incluzându-i pe-atunci printre alții și pe Zicu sau Goga.

Gârlea cu trofeul naţional şi distincţia de cel mai bun portar la U16

Gârlea cu trofeul naţional şi distincţia de cel mai bun portar la U16

 

Era la vremea junioratului, început la LPS Banatul și continuat la FC Timișoara și cu două participări la nivelul turneelor zonale atât cu juniorii B cât și A, fără însă a intra cu adevărat în planurile grupării de pe ”Dan Păltinișanu”, mai mereu ciudate când venea vorba de strategia completării postului cu numărul 1, precum și a rezervelor de portari. Iar dacă este să-ți arunci o privire peste componența respectivului compartiment și la ora actualei reveniri a alb-negrilor în Liga 1, nu poate să nu-ți sară în ochi că și acum există o tendință de a păstra jucători trecuți deja de ”borna 30”, cazul lui Smaranda, care și apăra în tur-retur 11 meciuri la rând, respectiv Haidău, de neînțeles fiind totodată pripășirea aici a lui Montenegro. Desigur, Pap a prins și el recent o aceeași serie de 9 meciuri, dar parcă abia ce diferența de puncte în frunte a început să devină suficient de liniștitoare, ca un alt sugestiv exemplu al reflexului temător de a da credit tinerilor. Motiv pentru care, cel mai probabil, și Gârlea nu mai intra vara trecută în planurile alb-negrilor, pe când trebuia să se întoarcă de la CS Millenium la ACS Poli, care nu i-a mai prelungit însă angajamentul, tânărul devenind astfel liber de contract.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + trei =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: