”Violetele” Politehnicii încep Liga 1 Feminin cu un 11-0 acasă cu arădencele

Dacă la matineu s-a lăsat cu noduri în gât, poliștii cedând pe ”Știința” în Liga 2 nou-promovatei Progresul Spartac, în schimb sâmbătă seară a fost cu bucurie și voie bună pe același teren, ”violetele” Politehnicii demarând în trombă în noul campionat al Ligii 1 Feminin prin a surclasa ACS Piroș Security Protect Arad cu 11-0, mai mult decât suficient pentru a se instala și pe primul loc, în condițiile în care campioana clujeană a înscris ”doar” 7 goluri celor de la Ladies Târgu Mureș.

Într-o ultimă sâmbătă de august nu doar foarte însorită, ci chiar tare călduroasă, ”violetele” au readus soarele în sufletele fanilor poliști, încercați la matineu, începând campionatul cum ar visa orice echipă. 

Rezultatul ne scutește de orice comentarii, Politehnica impunându-se încă din runda inaugurală la o diferență asemănătoare sau chiar identică unora pe care le-a conturat și în sezonul trecut, de debut al ”violetelor” pe scena Ligii 1 Feminin, dar unele remarci pot fi totuși necesare.

În sensul că deținătoarea medaliei de bronz în ediția anterioară poate întrevedea culoarul favorabil și prin dispariția din cadrul Ligii 1 a vicecampioanei naționale din Prundu Bârgăului, care nu s-a mai înscris la start, Politehnica ținând în aceste condiții să pună piciorul ferm în prag încă din start.

Și nici că se putea un prilej mai oportun decât în compania arădencelor, nu doar vecine, dar contracandidate directe la finele sezonului regulat trecut la calificarea în faza play-off a grupei I valorice a locurilor 1-6, arădence pe care polistele le și devansau atunci la potou, grație unui singur punct, ”violetele” calificându-se în cursa pentru podium, cele de pe Mureș alunecând în play-out. 

Diferența de-un punct, metamorfozată în nici un an într-o diferență de 11 goluri în întâlnirea directă. Doar 3 la debutul absolut acasă al Politehnicii în Liga 1, în etapa a II-a a campionatului trecut, pe 5 septembrie 2021, 4-1 tot cu Piroș Security. 

S-a ajuns sâmbătă seară la 11-0, Bianca Ienovan și Anda Jivan reușind chiar câte 3 goluri, Roxana Mirea două iar Antonia Bratu, Teodora Meluță și Melisa Șodinca, intrată pe parcurs, unul fiecare. Au înscris așadar și noi ”violete”, Mirea o ”dublă” și Bratu un gol, dintre sportivele înscrise pe lista ”sosiri” în această vară și Alexandra Boboc fiind co-autoare a unei reușite. 

Un start cu dreptul, abordat la ora 18 cu 11-le Câmpan – Meluță – cpt., Bratu, Dincă-Vuia, Ancăș, Codrescu, Kurja, Mirea, Jivan, Ienovan și Roșu, rezerve la începutul jocului fiind portarul Roșu, Dobai, Cakovic, Grigore, Hațegan, Scurtu, Șepețan, Boboc și Șodinca.

Mai pe seară, același 11-0 administrat tot pe ”Știința” și la 15 mai bucureștencelor de la Fair-Play Joc Cinstit în antepenultima apariție din play-off, semn că ”violetele” s-au obișnuit deja în nici un an să-și înfrângă categoric opoziția. Iar aici deschidem o paranteză necesară, pentru că – în cazul unor deznodăminte asemănătoare – mustesc titlurile presei din România de conjugările verbului ”a umili”, ori sportivii adevărați nicidecum nu se umilesc reciproc, ci doar editorii de titluri oglindind rătăcirile din mass-media mioritică derapează inconștient prin a-i așa-zis ”umili” din noul condei al tastaturii pe cei învinși la scor. A umili nu există în dicționarul nescris al frumuseții sportului, uzitat fiind cu iresponsabilitate și fără conștiință spirituală de niște purtători de laptop din jurnalism care nu prea stăpânesc noțiuni fundamentale ale spiritului jocului.

Închizând paranteza, nu vom răpi nici o rază de soare simpatizanților ”violetelor” și încercaților fani viola prin a pune totuși și un mic punct pe i în sensul păstrării proporțiilor, a punerii lucrurilor într-un context mai amplu, necesară fiind o vedere de ansamblu. Prin care nu este știrbit absolut deloc meritul indiscutabil al învingătoarelor la un scor fără comentarii.

Însă există și un ”dar”. Căci, cu toate strădaniile evidente și notabile ale FRF de a impulsiona, promova imagistic și în linii mari dezvolta sectorul fotbalului feminin, iar semnele sunt nenumărate în acest sens, momentan nivelul valoric și calitativ al competițiilor implicând domnișoarele și doamnele fotbaliste din România rămâne totuși unul relativ modest.

Implicit, rezultate precum 7-0 sau 11-0 în etapa I nu sunt neapărat și elocvente sau edificatoare, mai semnificativ în planul handicapului valoric resimțit de fotbalul Ligii 1 Feminin din România și în general de fotbalul fetelor în Carpați fiind eșecul multiplei campioane la zi a țării de a domina pe teren propriu, la Cluj, o grupă preliminară din faza I a calificărilor în UEFA Champions League Women, adjudecată de vizitatoarele din Sarajevo, triumfătoare cu 1-2 în meciul direct, pentru a nu mai adăuga că ardelencele n-au trecut în timpul regulamentar de joc nici de nord-irlandeze, remizând alb. Și a fost abia doar una dintre cele 11 serii preliminare ale calificărilor, la startul separării bobului de neghină.

Care va să zică, oare care ar fi valoarea reală a principalelor protagoniste din Liga 1 Feminin? Cea de 7-0 în întrecerea internă, ”acasă leu”, sau de 1-2 în cea internațională, ”afară mielușel”? Răspunsul pare a fi străveziu. S-ar putea estima de fapt că laureatele Ligii 1 s-au ”răzbunat” pe vecinele Ladies târg-mureșene după eșecul pe Someș în preliminariile continentale, semn că nici între ”Ladies” nu există cruțare. Iar tocmai la Târgu Mureș vor juca polistele în etapa a II-a pe 11 septembrie, după care primirea băimărencelor în runda a III-a.

Una peste alta, un start perfect în fața unui sezon care se dorește a fi și mai fructuos pentru ”violete”, premizele fiind excelente. Însă, în ceea ce privește păstrarea proporțiilor printr-o cadrare realistă într-un context mai amplu, mai este de fapt chiar destul de mult până departe. Și a se vedea în acest sens inclusiv poziționarea senioarelor ”tricolore” pe locul 3 înaintea apropiatelor etape finale ale seriei preliminare pentru turneul final ”Mondial”. în umbra Italiei și Elveției.

Unsprezece zero sau șapte zero rămân 11-0 și 7-0, însă într-un fotbal feminin totuși limitat valoric, și a cărui elită a dat înapoi peste vară prin pierderea din cadru a vicecampioanei la zi a țării. Ori devii mai puternic strict doar răzbind în compania și împotriva celor mai tari. 

Altfel, de remarcat victoriile la start ale formațiilor din secuime, Csiksereda la limită ca nou-promovată, pe teren propriu, iar Vasas Femina la 3 goluri diferență, în deplasare, tot în compania unei formații din sud. Rezultatele etapei I și programul rundei a II-a, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Fotbal în Sporttim.

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Feminin, Fotbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − 2 =

 


Ultimele articole din categoria Feminin: