Violeții, festival de bare: ASU Politehnica – Aerostar Bacău 1-2 (1-2). Declarații Petruescu, Bratu

Alb-violeții de pe ”Știința” au înregistrat în această după-amiază și cel de-al șaselea rezultat consecutiv fără victorie în meciurile găzduite în Liga 2, jocuri din care s-au ales cu numai două remize, suferind în schimb 4 eșecuri, acesta din urmă, și cel mai îngrijorător: ASU Politehnica Timişoara – CS Aerostar Bacău 1-2 (1-2).

Căci vizitatorii care abordau deplasarea în Banat de pe primul loc de retrogradare i-au egalat astfel la puncte pe ”violeți”, devansându-i grație diferenței superioare de golaveraj și lăsându-i chiar să tremure pe poziția a 15-a, ultima salvatoare.

Însă rezultatele timișorenilor pe teren propriu nu sunt deloc încurajatoare în perspectiva disputelor pentru evitarea retrogradării, în a cărei horă ”violeții” au intrat de-a binelea, după ce au tot alunecat în clasament, dat fiind unicul punct adjudecat din 9 posibile în 2019, după ce tot unul cucereau și la finele lui 2018 din șase posibile. Așadar două din 15 în ultimele 5 runde.

Și tot numai două din 18 posibile în ceea ce privește șirul ultimelor apariții acasă, pe ”Dan Păltinișanu” și ”Știința”: 0-1 cu Ripensia, 1-3 cu UTA, 1-2 cu CS Sportul Snagov, 1-1 cu Pandurii Lignitul, 0-0 cu Energeticianul în decembrie 2018 și 1-2 astăzi de la ora 15, la întâia apariție oficială pe teren propriu din noul an. Un pas cu stângul cum nu se poate mai strâmb, punând pe gânduri asistența cu circa o mie de suflete.

S-au adunat astfel peste 5 luni de la ultimul succes acasă în Liga 2, 1-0 cu nou-promovata Farul, când funcționa din nou schema înscrierii unui gol încă din primele minute, suficient pentru adjudecarea celor 3 puncte. Astăzi însă, nou-promovații de pe Bistrița au fost cei care au marcat cât se poate de repede, și cât de bine le-a prins, ASU Politehnica abordând practic disputa de la… 0-1.

Lovitură din care nu și-a mai revenit, deși a ochit în mai multe rânduri barele și a egalat până la pauză, moment în care a încasat din nou cât se poate de rapid încă un gol: 1-2.

Rezultat identic celui din partida tur, când Bozian marca puțin înainte respectiv după pauza deplasării la Bacău, într-o alcătuire în care dintre titularii de astăzi evoluau și-atunci numai Mera, Scutaru, Cherecheș și Schieb.

Într-adevăr, Cherecheș a revenit în locul lui Cojocaru, și celălalt fundaș lateral fiind schimbat de Cosmin Petruescu de la un joc la altul, o reapariție ca titular la alb-violeți pentru Motreanu, Jurj rămânând pe bancă. Iar în avanposturi s-a apelat din nou la Cristian Ene, titular la Sânmartin, Plămadă intrând abia după mijlocul reprizei I, la 0-1, dat fiind accidentarea lui Schieb.

Oaspeţii, la rândul lor cu un singur punct în 2019 până astăzi, au început însă cum nu se poate mai bine, deschizând scorul prin Alexandru Pop, cu un șut de la 18 metri lateral stânga, direct la colţul lung, în vinclu, în stânga portarului timişorean.

Putea fi 1-1 în minutul 9 dar şutul lui Bogdan Vasile a fost respins de goalkeeper-ul moldovean cu ambele mâini în faţă. Trei minute mai târziu Ignea lansa o ghiulea de la 22 de metri, spre vinclu, însă portarul Udeanu a deturnat în corner, rămas fără rezultat.

În minutul 21, Marvin Schieb a fost faultat la 20 de metri de poartă însă arbitrul nu a acordat lovitură liberă, lăsând jocul să continue, dar până la urmă… întrerupându-l, pentru a permite accesul asistenţei medicale în teren. Și câtă nevoie era! Căci Schieb nu a mai putut continua, fiind înlocuit cu Plămadă trei minute mai târziu. Ecuație tot mai complicată pentru ”politehniști”…

Alte două minute mai târziu, Manea şuta de la 15 metri puternic spre poartă, dar Udeanu atingea mingea și transversala se opunea golului. Şi în minutul 36 ocheau timișorenii din nou transversala, la şutul lui Dros din marginea careului de 16 metri.

Iar Udreanu a mai respins de la vinclu și mingea șutată de Manea, care i-a revenit, reluând din apropiere tot în… portar, ca apoi balonul să ajungă la Alin Ignea. Acesta nu a mai iertat şi a înscris cu un şut zdravăn de la 7 metri, sub transversală… 1-1. Speranțe renăscute! Tot el egala pe-atunci la mijlocul primei reprize și în remiza din toamnă pe ”Știința” cu Pandurii, 1-1…

Bucuria a fost însă de foarte scurtă durată, căci oaspeţii au aplicat din nou varianta prin surprindere din minutul 3, prin a prelua din nou subit conducerea, numai două minute mai tarziu, grație lui Alexandru Ciocîlteu, care a profitat de greşeala portarului. Murariu a prins mingea şi a scăpat-o în urma unei centrări de pe flancul drept de la 22 de metri, iar moldoveanul a marcat din 8 metri lateral stânga… Și 1-2 la pauză.

De bun augur pentru ”aviatori”, care câștigau în toamnă în Timișoara cu 1-2 și pe ”Electrica”, unde erau conduși la pauză de ACS Poli. Din două vizite pe Bega, noul antrenor al băcăuanilor nou-promovați, Florin Bratu, a izbutit să o înalțe pe Aerostar în clasament și peste cea de-a doua formație bănățeană în alb-violet.

Rod și al eficienței ofensive, cei din Moldova adunând 37 de goluri marcate, dublul zestrei alb-violeților, cei mai zgârciți din Liga 2 la acest capitol, astăzi însă și ghinioniști cu carul. Iar raportul avea să se mențină, câte un gol polist la două ale galben-albaștrilor…

În căutarea egalării, Petruescu a efectuat o înlocuire la mijlocul părții secunde, introducându-l din nou pe Mihai Ene, iar nu mult mai apoi și pe Octavian Ursu, la debut pentru gazde, însă minutele s-au tot scurs iar ASU a intrat în criză de timp.

Ultimul sfert de oră, în care Bratu a efectuat 3 înlocuiri, a fost cu totul dramatic, gazdele atacând precum la asalt poarta galben-albaștrilor, însă golul s-a lăsat așteptat. Minutul 90 a adus încă o bară, ochită de Plămadă pentru a doua rundă consecutiv, foarfecă de la 7 metri în stâlpul din stânga. Și din nou bară în minutul 92, prin Ignea, moldovenii fiind păziți de îngeri, pe când ASU Politehnica a mai efectuat câțiva pași spre demisol. Așteptând-o complicate deplasări în Argeș, la Pitești și Mioveni, intercalând primirea Petrolului.

ASU Politehnica și-a complicat viața destul de rapid și pe nesimțite, afundându-se într-o zonă în care nu prea sunt permiși pași greșiți. Lux însușit cu larghețe în ultima vreme de ”violeți”, autori ai unui singur succes în ultimele 11 etape. Sună a formă de retrogradare, reabilitarea fiind imperativă. Luceafărul, a 16-a, pândește la un singur punct…

*

ASU Politehnica: Murariu – Motreanu, Mera – cpt., Scutaru, Cherecheş – Vasile (min. 67, Mihai Ene), Dros (min. 73, Octavian Ursu) – Alin Manea, Ignea, Schieb (min. 24, Plămadă) – Cristian Ene.

Antrenori: Cosmin Petruescu şi Antonio Foale.

Pe bancă:Borbei – Vidrăsan, Jurj, Cojocaru.

Aerostar Bacău: Udeanu – Ţenea, Vişinar, Ichim, Carabela (min. 90+2, Mihălăchioae) – Tăbăcariu, Chirilă – Ilie, Vraciu – cpt., Ciocîlteu (min. 78, Adăscăliţei) – Pop (min. 85, Mutu).

Antrenori: Florin Bratu şi Andrei Vatra.

Pe bancă: Potcoavă – Tilibasă, Bogdan Ardei, Boateng.

Au arbitrat: Dan Florin Dreve (Cluj-Napoca) – Cristian Nicolae Lucaci şi Radu Despa (ambii din Baia Mare). Arbitru de rezervă Tudor Florin Jurcă (Arad). Observator de arbitri Cornel Corocan (Reşiţa) şi delegat de joc Horaţiu Stănescu (Craiova).

*

La cald…

Cosmin Petruescu: ”A fost o partidă pe care trebuia să o câştigăm. Ne-am dorit acest lucru, cred că s-a văzut din atitudinea şi determinarea cu care am abordat acest joc. E o situaţie delicată, încă ne e greu să vorbim la cald… dar din punct de vedere al jocului consider că a fost o partidă pe care am controlat-o cap-coadă, din punct de vedere al ocaziilor, al posesiei, şi… Dar a fost o partidă clasică în care s-a demonstrat cât de nedrept poate fi uneori fotbalul. Rămânem optimişti, chiar dacă e destul de greu să facem acum un apel la calm, la încredere. Vreau să felicit din suflet suporterii pentru modul în care s-au comportat de-a lungul jocului. Cu siguranţă că ne vom revanşa în partidele următoare. Cele mai grele lucruri pe care poţi să le ceri la aceşti suporteri e răbdare şi timp. Ei sunt, au fost şi vor fi în continuate cu siguranţă alături de echipă. Cu regret spun că la finalul fiecărui joc rămâne rezultatul, ca şi joc considerăm că am avut un joc consistent. Am început ezitant, am primit gol la primul şut pe poartă, poate şi singurul, din prima repriză. L-am pierdut şi pe Marvin Schieb, sper să nu fie grav. Îmi asum tot în ceea ce priveşte echipa. Singurul lucru care ar fi de discutat ar fi poate lipsa de comunicare la golul primit la Cluj, am discutat acest lucru cu antrenorul cu portarii…”

Despre portarul Murariu, ”joacă pe o poziţie în care orice greşeală se vede pe tabela de marcaj. Borbei are 15 ani, sunt convins că e un portar de perspectivă, dar trebuie răbdare. Fizicul şi calităţile lui nu arată, dar psihicul său şi nivelul competiţional e încă la nivelul unui copil de 15-16 ani. Avem încredere în el, are toată susţinerea noastră. Cel mai uşor e să lovim acum în Murariu, dar nu o vom face. Într-adevăr, suporterii sunt cei care nu sunt încântaţi de greşeala lui, nici el nu este încântat de ziua pe care a prins-o, dar urmează în săptămâna care vine să facem o analiză a întregii echipe. Mai sunt 14 jocuri până la final, sunt foarte multe puncte puse în joc, la un calcul simplu, și e normal să ne facem şi astfel de calcule, ne dorim să câştigăm toate jocurile de pe teren propriu pentru a nu avea emoţii. Deocamdată suntem matematic la -2, am luat un punct din deplasare şi am pierdut un meci acasă. Va trebui să le recuperăm pe cele pierdute în următoarele deplasări şi să nu mai facem paşi greşiţi acasă. Chiar dacă vine Petrolul, ne dorim să jucăm cu atitudine, cu determinare. S-a demonstrat şi în această rundă că oricine poate să învingă pe oricine. Jocul îmi dă speranţe pentru viitor. Norocul nu poate fi antrenat. Mergem înainte!”

Florin Bratu: ”Ne aşteptam să fie un meci dificil, văzusem cele două jocuri pe care ASU le-a disputat şi am organizat o echipă bună, care pune probleme. Ştiam în acelaşi timp că nu are o forţă ofensivă foarte puternică. Am pregătit meciul în aşa fel încât să le punem probleme, să facem un pressing avansat, să fim foarte bine organizaţi pe zonă centrală. Pentru că au jucători cu calitate. Chiar dacă am suferit în foarte multe momente de joc, sunt foarte fericit pentru jucătorii mei, pentru că sunt deplasări grele. Punctele se câştigă cu multă muncă, sacrificiu, cu nebunie. Cu siguranţă, tot timpul returul e mult mai greu decât turul. Sunt cinci-şase care se bat pentru promovare iar celelalte, niciuna nu e sigură de locul ei în Liga a doua. Sunt foarte importante, sunt meciuri de şase puncte acestea, iar atunci când se trage linie, în funcţie de ce ai făcut în meciurile directe, se pot lua nişte decizii. Aveam nevoie să respirăm, întâlnim Clujul etapa viitoare, pe teren propriu, sunt o echipă redutabilă. Am încercat să fac abstracţie de ce se strigă în tribune. Dar îi felicit pentru că sunt alături de echipa lor, o încurajează şi are nevoie de ei. Sunt şi problemuţe, dar fac abstracţie de ce se întâmplă în tribune. Mie Poli Timişoara mi-a plăcut întotdeauna, îi felicit că vin la stadion şi ţin aproape de echipă. Felicit Timişoara!”

Fotografii…



Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 5 = trei

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: