X cu ”Academia Hagi”: Colterm Juventus, unică prezență timișoreană la Brașov Indoor Cup, la 2002

Colterm Juventus Timișoara a pus astăzi punct unei apreciabile participări cu 6 apariții în ultimele 3 zile la tradiționalul turneu hibernal juvenil de minifotbal de la Brașov, a cărui a șasea ediție a adus o premieră aparte, cu tematică tactică, prin implicarea în ceea ce privește elaborarea tactică a întrecerii de către Kovacs Zoltan, Director de Dezvoltare Sportivă în FRF, după concepte ce au dat roade peste ani în pepiniera juvenilă belgiană.

Kovacs Zoltan - dreapta, la pupitrul Brasov Indoor Cup 2015 (foto: DPLAY Sport)

Kovacs Zoltan – dreapta, la pupitrul Brasov Indoor Cup 2015 (foto: DPLAY Sport)

 

 

Formațiile de juniori timișorene și-au făcut un bun obicei peste ani în a se alinia la startul Brasov Indoor Cup, variantă de iarnă, în sală, a competiției de sub Tâmpa, iar Colterm Juventus a conservat în acest 2015 buna tradiție, aliniindu-se între cele 20 de grupări înscrise la categoria 2002, sub 13 ani.

În total, în date diferite, Brasov Indoor Cup reunește în acest an peste 150 de echipe la 7 categorii de vârstă, de la cea mai mică, U7, până la cea superioară, U13, la care timișorenii tocmai au încheiat pe poziția a zecea, cu un palmares de 3 victorii, o remiză și două eșecuri.

Mai presus de rezultate, elevii instruiți de Nicu Butnărașu au avut parte de experimentarea unui regulament de întrecere inedit și aplicat în premieră în fotbalul juvenil românesc, odată cu această ediție turneul de pregătire de la Brașov beneficiind de implicarea tactică și elaborarea schițată de FRF, prin departamentul de dezvoltare sportivă, împreună cu EnjoySport’s Agency (ACS Tampa), totul sub motto-ul „Scopul acestui turneu este acela de a învăța!”, conform spuselor lui Kovacs Zoltan.

Iar bănățenii au trebuit să se adapteze în condițiile alinierii într-o grupă foarte puternică, inclusiv cu Academia de Fotbal Gheorghe Hagi dar în care, de exemplu, și CS Unirea Tărlungeni, o grupare brașoveană, se prezenta în calitate de ocupantă a locului 1 la juniori B într-un campionat local reunind alte câteva bune pepiniere.

De fapt, ACS Tâmpa a și câștigat întrecerea categoriei 2002, cu 2-1 în dauna Petrolului Ploiești, locul 3 revenindu-i lui Star Brăila, 4-1 în finala mică, cu ASA Târgu Mureș.

Timișorenii de la Colterm Juventus vor reveni însă sub Tâmpa și pe 12 februarie, cu grupele lor de 2005 și 2007, reprezentând astfel fotbalul juvenil de pe Bega și în aceste secțiuni de concurs ale Brașov Indoor Cup, cu precizarea că la grupa de vârstă U10 se vor alinia tot 20 de cluburi, inclusiv din Ucraina, Bulgaria și Moldova.

Implicarea celor de la Colterm și Juventus nu se va opri însă aici, tot în 28 martie, ca și anul trecut, fiind anunțat startul celei de-a doua ediții a ”Vest Liga”, organizată în cooperare, la categoriile 2005 și 2006, de cele două grupări.

Însuflețit după alinierea la Brasov Indoor Cup 2015, Antonio Bădescu, de la conducerea Juventus Timișoara, a salutat oportunitatea ca tinerii de 2002 ai grupării bănățene să participe la acest turneu-pilot, în premieră ca prevederi regulamentare: ”Domnul Zoltan Kovacs a explicat participanților conceptul pe care îl implementează, pe baza unui proiect pus în aplicare acum 20 de ani în fotbalul din Belgia, și care a dat roade în timp, explicând că juniori de-atunci au ajuns înre timp să evolueze cu bune rezultate în campionate puternice din Europa. E drept, astăzi s-a resimțit oboseala în rândul băieților noștri, după ce, ca o remarcă, cele mai bune meciuri le-am făcut când am jucat în reprizele de 6 contra 7. Au răspuns bine în plan mental acestei solicitări, i-a determinat să lupte mai mult. Este o prevedere de regulament care ne-ar tenta să o introducem și la Vest Liga, dar bănuiesc că ar fi mai greu de convins antrenorii, dar merită încercat să dezvolți ideea. Tca o constatare, trebuia așadar să aliniezi două garnituri echilibrate,  fiind un turneu solicitant în privința organizării jocului”.

Astfel, ca principală inovație la adresa sistemului de joc, s-au disputat câte 3 reprize, fiecare a câte 15 minute, în baza tragerii la sorți efectuată de arbitru înaintea startului fiecărei partide, echipa desemnată urmând a evolua în prima repriză în efectiv complet (7+1), în timp ce echipa adversă cu un jucător mai puțin, în 6+1. În repriza a doua, roluri inversate: echipa care a pierdut tragerea la sorți a jucat în efectiv complet (7+1), în timp ce echipa care a câștigat tragerea la sorți, de la începutul jocului, cu un jucător mai puțin (6+1). Apoi, în repriza a treia, ambele echipe au jucat în efectiv complet, 7+1.

Ca o altă prevedere esențială, mijlocul reprizelor a fost punctat de pauze de câte 20 de secunde, în cursul cărora oponentele erau obligate să-și înlocuiască garniturile, intrând restul componenților din lot, prevăzute a fi cu minim 10 juniori, maxim 13, cazul timișorenilor.

Meritoriu, Colterm Juventus a remizat 1-1 cu Academia Gheorghe Hagi, prin golul lui Florinel Popovici, și a trecut cu 1-0, grație lui Paul Crișan, de cei din Odorheiu Secuiesc, cedând apoi în schimb cu 1-2 Unirii Tărlungeni, de la 1-0 până cu 8 minute înainte de final, marcator Paul Crișan, dar și impunându-se ulterior, 3-2 cu Petrolul, prin golurile lui Paul Crișan. Aceste rezultate i-au adus locul 3 în grupă, peste ”Academia Gheorghe Hagi”, dar insuficient pentru accederea în sferturile de finală.

Petrolul, CS Unirea și Colterm Juventus încheiau astfel în această ordine, fiecare cu câte un eșec în cont.

Tot ieri, în primul joc de clasament din zona 9-12, timișorenii au dispus cu 3-1 de Forex Brașov, mulțumită golurilor lui Iustin Olariu, cu două, și Paul Crișan, iar astăzi, de la ora 12, au fost depășiți în jocul pentru locul 9 de CSȘ Giurgiu, cu 0-1.

Butnărașu i-a utilizat prin rotație pe: 1. Andrei Oniceanu, 2. Vlad Strati, 3. Tudor Mereanțu, 4. Denis Drăghia, 5. Gheorghiță Bostian, 6. Andrei Bădescu, 7. Florinel Popovici, 8. Raul Utfineanț, 9. Damaschin Paulescu, 10. Paul Crișan, 11. Oliver Iacob, 13. Iustin Olariu, 14. Denis Leahu.

Ca alte prevederi ale turneului de pregătire cu implicare tactică ”Brașov Indoor Cup”, disputat după normele FIFA, UEFA și ale Federației Române de Fotbal (F.R.F.), s-au format 4 grupe a câte 5 echipe fiecare, în care s-a jucat în sistem fiecare cu fiecare, după care, în faza eliminatorie, jocurile terminate la egalitate s-au decis în urma loviturilor de departajare (câte 3 de fiecare echipă). Toate detaliile au fost explicate de către Kovács Zoltan în cadrul ședinței tehnice a competiției, de joi seară, în prezența delegaților participantelor.

Ca unică deficiență, dată de condițiile atmosferice și vijelia ce s-a abătut peste zona Dîrste, în sudul Brașovului, pe drumul spre București, unde s-a găzduit întrecerea, temperatura în interiorul sălilor-balon a fost mai scăzută în urma descoperirii parțiale a acoperișului, dislocat de vânt.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× unu = 3

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: