CFR conduce campioana țării cu 0-3 în primele 10 minute ale restanței de la Brăila, apoi cu 3-4, dar cedează lui United Galați

CSF CFR 1933 Timișoara a fost cât pe ce joi seară să torpileze în sala ”Danubius” din Brăila deținătoarea la zi a tuturor trofeelor interne, CS United Galați, pe care a condus-o cu 3-0 în prima jumătate a reprizei I a restanței din etapa inaugurală a Ligii 1 Futsal, rămânând în avantaj și la pauză, 2-3, și preluând încă o dată conducerea și în partea a doua, cu 3-4, însă moldavii au ieșit totuși cumva la liman pe Dunăre în jos, trecând în premieră în avantaj pe final: 5-4. 

Reviriment al laureatei de la 0-3, campioana gălățeană înscriind toate golurile strict prin 3 jucători de peste hotare de sorginte latină, unul dintre aceștia, care a punctat prima reușită respectiv cea decisivă, victorioasă, din ultimele 5 minute, și anume spaniolul Cardenas, alăturându-se celor de la CS United doar de câteva zile.

Sugestiv în privința tendințelor din futsalul românesc sub egida FRF, cu un singur jucător autohton între cei de câmp abordând campioana țării meciul restant de pe teren neutru de joi de la ora 19, și există în ansamblul lucrurilor o corelație între persistența în eroarea de a tot aduce sportivi de mâna a doua din străinătate în elita carpatină și eșecurile din această lună ale selecționatei ”tricolore” de juniori mari la ”Euro U19” din Spania, unde, la debut fiind, s-au înclinat și cu 9-0 gazdelor, și cu 8-0 croaților, și cu 5-2 vecinilor ucrainieni, ”vai săracii de ei” în percepția pe dos din 2022 a necunoscătorilor și dezinformaților din spațiul mioritic.

Se tot insistă de ani și ani, de sezoane bune, cu aceste importuri cel mult de mâna a doua, constatându-se în schimb fără doar și poate că futsalul românesc n-a făcut în acest răstimp mari pași înainte în privința performanțelor, ceea ce ar sugera în mod normal o schimbare a abordării, în sensul dezvoltării organice a propriei baze de sportivi, care să ajungă să fie suficient de competitivi pentru a fi titularizați în timp. Însă nu și nu, ci doar insistența în eroare, o dată, de două ori, de mai multe ori la capitolul greșeli, repetarea lor aducând în schimb cu nebunia, noroc doar că nu costă mai nimic această nebunie de a tot toca banul public, fără rost, ineficient și în pagubă. 

Dovedită este deja ca fiind fumată strategia stimulării futsalului intern prin aducerea de jucători străini, căci Liga 1 n-a câștigat nu știu cât în popularitate, nu neapărat prea mult nici ca nivel valoric, dar este mai comod să imporți ceea ce nu ai modelat de la baze, în loc să-ți sufleci mânecile prin a te ridica pe propriile forțe, mergându-se oportunist pe rezultatele cât mai grabnice și de moment, decât pe optica dezvoltării incrementale a acestei discipline în Carpați.

Subiectul a mai fost atins în fel și chip peste ani în Sporttim, și cu atât mai mult după turneul final Euro U19, în condițiile în care unii își pot închipui că, odată juniorii ”tricolori” făcând act de prezență în Spania, ”am fost acolo”, s-ar fi pășit înainte în dezvoltarea futsalului intern, când de fapt, element esențial și definitoriu al periplului iberic, într-o conjunctură normală, a unor circumstanțe firești, raportate strict performanței sportive și nivelului valoric, nu este cert că România ar fi avut parte de experiența acelor 3 întâlniri, doar că inacceptabila imixtiune politică în lumea arenelor, sub cele mai false pretexte, a tras pe tușă juniorii ruși în turneul decisiv de calificare. 

Care va să zică nu este foarte clar dacă futsalul intern a pășit într-adevăr înainte, putând fi vorba mai degrabă de ”furtul propriei căciului”, de false iluzii, o amăgire, din moment ce tot străinii sunt majoritari în câmp la ora de start a unei restanțe între trupe din careul fruntaș al elitei interne a seniorilor, printre ei chiar și ”naturalizați”.

Există așadar pe de altă parte o diferență clară între oarecare rezultate ce hrănesc speranța care moare ultima, și dezvoltarea în sine a fenomenului, trenând fără doar și poate, aspect camuflat sub impresiile câte unei reușite punctuale de moment, care nu îndulcește însă spectrul general al futsalului intern. 

Care, dacă s-ar fi dezvoltat într-adevăr, ar fi avut parte de un număr în creștere al prim-divizionarelor, alimentate de jucători români, însă evidența spune că prezența la startul Ligii 1 s-a subțiat și ulterior plafonat în ultimii ani, sub 10 participante, iar asta și pentru că fondul de jucători este restrâns, capac la toate, mai mulți titulari ajungând să fie străinii, și pe undeva decisivi în economia partidelor, exemplul de la Brăila fiind elocvent, 5 din totalul celor 8 titulari în cele două garnituri fiind de peste hotare, iar campionii înscriind strict prin latini de peste mări și țări, o ”dublă” cu un sportiv abia ajuns la echipă.

Toate bune și frumoase, dar nu așa va crește cu adevărat futsalul intern, nu astfel va fi stimulat adolescentul român spre sport și mișcare, spre întrecerea competițională, căci, elocvent, tribunele nu sunt deloc pline la meciurile Ligii 1. E un soi de mod de viață pentru unii, să justifice că ar fi făcut ceva, și n-ai pur și simplu ce să le explici, pentru că marjele percepției lor sunt limitate nivelului redus al conștiinței, care nu îngăduie accesări mai ample și profunde a marii scheme a lucrurilor.  

Iar cine-și imaginează că rândurile acestea sunt înșiruite ”cu ciudă” dinspre vest pe seama reușitelor interne și victoriei cu CFR a campioanei gălățene, să-și reamintească aspectul că Sporttim înfiera în aceeași măsură sau chiar mai mare optica importurilor efectuate în deceniul trecut de Informatica Timișoara. Este vorba așadar despre viziuni și perspective spre binele sportului și al noilor generații din România, nu altceva. 

Acestea fiind zise, caravana va merge implacabil înainte pe drumeagul către nicăieri, o procesiune a ignoranței, mai cu ștaif în cazul campioanei gălățene – oponentă de tradiție și cu strigături a futsalului de pe Bega, CS United urmând a se alinia într-o grupă a fazei principale din UEFA Futsal Champions League, luna viitoare, acasă, în Sala Sporturilor Dunărea, între 26 și 29 octombrie.

Joi seară a fost vorba despre o restanță din etapa I, în care la vremea respectivă, pe 4 septembrie, se juca un singur meci din totalul celor 4, gălățenii câștigând în următoarele două runde, cu 1-6 la Deva cu nou-promovata ACS West, triumfătoare apoi la Timișoara, și cu 9-0 acasă cu eterna ”Cenușăreasă” CFF Clujana, runda a IV-a urmând abia pe 15 octombrie, cu bănățenii tot ”afară”, sub Feleac. Și apropo de Banat în futsal, remember Liga 1 și cu o prim-divizionară reșițeană, pe când campionatul strângea și aproape 15 cluburi, pentru a se deduce reculul și nu dezvoltarea în profunzime a acestei ramuri.

Pe care ”locomotiva feroviară” a contraatacat tăios în primele minute ale deplasării de joi la Dunăre, repoziționată pe linia dreaptă după eșecul acasă cu nou-promovații Devei, ceferiștii cu Lungu – Ilaș, Krstić, Mora și Nastai în echipa de start desprinzându-se la 0-3 și lansând gazdelor semnalul de avertizare că depășeau recent și vicecampioana Autobergamo, chiar la Deva. 

Iar gălățenii cu un trio străin în alcătuire au rămas ”blocați la barieră”, până când tocmai noua achiziție Cardenas, servit de Araujo, a dat impuls revirimentului moldavilor. Apropiați la limită până la pauză prin șutul lui Pelé, 2-3, tot acesta și egalând în partea secundă, servit de Cardenas, dar în plus și salvând de pe linia porții, fără însă ca timișorenii să rateze oportunitarea preluării din nou a avantajului, 3-4 prin columbianul Mora, dintr-o lovitură liberă.

Răsturnarea decisivă l-a avut pe același Cardenas în miezul lucrurilor, atât servant al lui Araujo la golul egalării, și după o bară a lui Dudău, cât și marcator al golului victoriei la intrarea în ultimele 5 minute, găsit de antrenorul-jucător Ignat, iar astfel s-a mai bifat o reprezentație pe calea ”dezvoltării” futsalului intern.

România importă nu doar ceea ce mulți români aruncă inconștient în gură, nu 100% natural, imunizându-și organismul la sintetizare, ori își pun la fel de inconștient și în necunoștință de cauză pe piele, nici pe departe 100% natural dar tot felul de compuși chimici, mai nou și sub forma înțepăturilor în braț musai cu certificat de sinucigaș în formă subită sau lentă, ci, mândră piață de desfacere de mâna a doua și a treia, se autosabotează și în lumea arenelor, investind în străini și nu în proprii copii și tineri. E deja dovedit.

O nație rătăcită, care își va merita absolut pe deplin soarta ce o paște în timp, timp dovedindu-le implacabil pe toate. Anual, iar asta conform INSP, România pierde un număr de locuitori echivalent populației unei așezări precum Arad, așadar nu chiar cât Galațiul. Și-atunci cu cine să mai și ”dezvolți” această branșă sub ”umbrela” FRF? Răspuns: după ei toți, potopul.   

Pentru conformitate, CS United Galați (foto pagina I / unitedgalati.ro) a început la Brăila cu Cârdei – Araujo, Ignat, Pelé, Cardenas. pe bancă fiind Toniță, Burdujel, O. Cireș, Crișan, Arhire, Crăciun, Boșneagă, Oană, Dudău. rezerve la start ale celor de pe Bega fiind Toader, David, Iancu, Buhăceanu, Dan, Roșca și antrenorul-jucător veteran Robert Lupu.

Clasamentul actualizat și programul viitor în Liga 1 Futsal, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Minifotbal/Futsal. 

 

 
Distribuie
Acest articol a fost publicat în Futsal/Minifotbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei × = 27

 


Ultimele articole din categoria Futsal/Minifotbal: