CFR egalează de două ori până la pauză și intră în decisiv în play-off: 3-2 (2-2) și 2-1 la jocuri cu CSL Sportul Ciorăști. Duel al nou-promovatelor pentru ultimul bilet la semifinalele Ligii 1

La puțin timp după reușita naționalei sub 19 ani a României, inclusiv cu 2 juniori ai timișorenilor în lot și cu Robert Lupu selecționer, de a se califica la turneul final Euro între cele 8 reprezentative care vor juca în Spania, ”vișiniii” de la CSF CFR 1933 au reconfirmat din nou pentru a doua oară evidența clasării pe locul 4 la finele sezonului regular tur-retur, semnată încă din decembrie 2021 printr-un 4-1 acasă cu nou-promovații vrânceni din Ciorăști, pe locul 5 după cele 12 etape, la 9 puncte în urma bănățenilor cu un bilanț pozitiv. Liga 1 Futsal fiind restrânsă numeric, FRF a adăugat pentru debutul lui 2022 un al treilea tur al campionatului, cu încă 7 runde, tur suplimentar în urma căruia ceferiștii s-au menținut tot la 9 puncte în fața moldavilor. Însă federalii au mai plusat și cu un baraj între ocupantele pozițiilor 3 și 6 respectiv 4 și 5 pentru adjudecarea ultimelor două bilete în faza play-off 1-4, în care liderul Autobergamo Deva și a doua clasată United Galați își asiguraseră calificarea directă. Iar feroviarii au confirmat așadar și de astă dată, trecând luni și marți cu 4-1 și 3-2 de cei din Ciorăști în sala ”Constantin Jude”, 2-1 la meciuri directe în sistemul ”cel mai bun din 3 partide”, după ce vrâncenii se impuneau săptămâna trecută la Focșani cu 3-1.  

FRF a mai asigurat așadar meciuri în picioare prim-divizionarelor, însă umplutură curată, rezultatele din 2022 confirmând fără echivoc că diferențele valorice manifestate în sezonul regular tur-retur din toamnă erau reale și cât se poate de semnificative. Rezultate confirmând ordinea ierarhică, în sensul că atât FK Odorheiu Secuiesc – a treia clasată, cât și CSF CFR 1933 Timișoara, a patra după tur-retur dar și după turul suplimentar, au trecut în directele ”cel mai bun din 3 jocuri” de echipele de pe pozițiile 6 respectiv 5, ce-i drept după victorii acasă ale acestora din urmă în întâlnirile inaugurale. 

În consecință, CFR va întâlni în semifinalele fazei play-off liderul Ligii I, Autobergamo Deva, care, de la începutul acestei săptămâni are un nou antrenor, Victor Acosta Garcia fiind demis după înfrângerea din finala Cupei României, 4-5 cu CS United Galați, și înlocuit cu Cosmin Gherman, ultima oară la Imperial WET Miercurea Ciuc. Primul meci, deja săptămâna viitoare, marți 5 aprilie de la ora 18, în sala ”Constantin Jude”, disputa de deschidere dintre FK Odorheiu Secuiesc și United Galați, din cealaltă semifinală, fiind anunțată pentru 12 aprilie. Într-adevăr, CS United Galați câștiga acasă Cupa României, 5-4 cu Autobergamo, după ce dunărenii treceau cu 5-1 în semifinale de FK Odorheiu Secuiesc.

În tot cazul, semnificative diferențe valorice între grupul primelor 3 clasate și restul plutonului, Autobergamo, United și FK Odorheiu Secuiesc strângând câte 44, 40 respectiv 37 de puncte după turul suplimentar, urmăritoarele alegându-se cu 27 – CFR, 18 Sportul Ciorăști și 16 buzoienii, status-quo în condițiile în care diferențele erau deja evidente după sezonul regular cu 12 partide fiecare, 31, 25 și 24 de puncte în contul trupelor de pe podium, 21, 12 respectiv 9 pentru următoarele 3. 

Semne ale lipsei de competitivitate, un campionat modest spre slab, subțire numeric și diluat valoric. Și spune ceva și faptul că două nou promovate, CFR și Sportul Ciorăști, au luptat pentru locul 4 și intrarea în semifinalele pe țară. Fără a le fi știrbite meritele, au profitat de oportunitatea rarefierii numerice și a golului calitativ din Liga 1 sub egida FRF.   

În ceea ce privește rezultatele în sine, CFR a egalat luni seară la victorii, 1-1 printr-un 4-1 (3-0) în Sala Sporturilor „Constantin Jude”, desprinsă până la pauză grație lui Ionuț Nemițanu – marcator deja în minutul 6, Andrei Grosu (minutul 18) și Norbert Tifan (19), după care Joao Fernandes a ridicat scorul la 4-0, în minutul 25, moldavii replicând prin Vlăduț Dudău în minutul 31.

Astfel, ”vișiniii” treceau peste eșecul din jocul inaugural în sistemul ”cel mai bun din 3”, adjudecat la Focșani săptămâna trecută de CSC Local Sportul Ciorăști cu 3-1. CFR nu mai câștigase din 5 februarie, după care pierdea ultimele 3 apariții în turul suplimentar cu primele 3 clasate, 5-6 acasă cu gălățenii, 6-3 în Harghita și 4-0 la Deva.

Pe de altă parte, ceferiștii s-au tot impus acasă în fața celor din Ciorăști, și în sezonul regular, și în turul suplimentar, cu 4-2 pe 15 ianuarie la Timișoara, luna aceasta vrâncenii având un adevărat tur de forță, în prima decadă din martie cu eșecuri la câte 5 goluri la Galați în campionat și Cupa României, dar și un 2-2 în campionat și 7-1 în Cupă cu Luceafărul Buzău, precum și un 4-4 cu Autobergamo dar și 3-3 în 15 martie cu FK Odorheiu Secuiesc. 

Vrâncenii veneau așadar ”în priză” la Timișoara, context în care, la 24 de ore, marți seară, s-a jucat și meciul decisiv pentru locul 4, care pe care, tranșat cel mai greu de bănățeni, cu 3-2 (2-2), după ce au fost nevoiți să egaleze de două ori până la pauză. S-a confirmat totuși ordinea ierarhică.

După ce Vlăduț Dudău a deschis scorul rapid pentru cei din Ciorăști, prinzând colțul scurt, la care Valentin Ilaș a replicat cu un șut sub bară, balonul ricoșat fiind trimis cu capul în plasă de Joao Fernandes: 1-1. Iar Fernandes a mai egalat o dată până la pauză, după ce oaspeții preluau din nou conducerea în urma unui corner: 2-2. 

Ultimele 20 de minute, de la egalitate, pentru un loc în semifinalele Ligii 1, contra liderului, miza fiind așadar cât se poate de mare pentru nou-promovate. Fără a-i apăsa pe elevii lui Robert Lupu, care au atacat neîncetat, creându-și ocazii, fără însă a-l învinge pe Cristian, cât se poate de inspirat în poarta vizitatorilor. Asta până în ultimele nici 3 minute, când Krisztian Boda a semnat victoria și calificarea bănățenilor, cu un șut de la distanță: 3-2.

Bucurie la bucuria recentă a calificării României U19 la Euro 2021 cu Lupu selecționer și juniori ceferiști marcatori în Turul de Elită de la Târgu Mureș,  Alexandru Trifa înscriind în minutul 24 iar Marius David în minutul 33, goluri cu numerele 1 și 4 într-un 4-0 decisiv cu Slovacia U19, Nagy și Barbocz înscriindu-le pe celelalte două.

Lupu i-a selecționat pentru Turul de Elită U19 din Mureș pe Alin Cârdei (CS United Galați), Vasile Căruntu (A.E. Bellsport L’Hospitalet), Andrei Crudu, Darius Roca (ambii de la Futsal Ceahălul Piatra-Neamț), Kerestély József, Miklós Árpád, Péter Miklós, Csog János Csongor (toți patru de la FK Odorheiu Secuiesc), Marius David, Alexandru Trifa (ambii de la CFR Timișoara), Norbert Barbocz (KSE Târgu Secuiesc), Nagy Tamás (CSM Târgu Mureș), Ilie Vlad (Zaragoza Unión / Spania) și Alexandru Tarabic (Ripensia Timișoara / CFR Drobeta Turnu Severin), iar România U19 s-a calificat din triunghiular și grație unui 3-2 inițial cu Georgia U19.

A fost doar triunghiular și nu patrulater datorită inacceptabilei imixtiuni a sferei politice în sport, decizii luate grăbit și în pripă sub presiunea propagandistică și în condițiile celor mai mari manipulări de manual din istoria omenirii, hotărâri luate cu picioarele și împotriva evidențelor, iar timpul și istoria le va dovedi pe toate încet și sigur, UEFA dictând excluderea din întreceri a rușilor, a căror aliniere în Mureș n-a mai fost posibilă. Cele 28 de naționale calificate în acest tur principal au fost împărțite în 7 grupe a câte 4 echipe, iar Rusia făcea parte din Grupa 5, în care se afla și România, însă ”corectitudinea politică” devorând viața socială actuală și-a făcut din nou simțită prezența, spulberând 3 jocuri sportive din program. Cale mai liberă juniorilor mari ”tricolori”, învingători și calificați alături de alte câștigătoare de grupă precum Croația U19, vicecampioană a Europei în 2019, sau semifinalistele tot din 2019 Polonia și Portugalia. În tot cazul, dintre naționalele care nu se calificau la ediția inaugurală de la Riga, selecționate precum Franța, Italia sau cea a țării noastre. Iar și Croația U19 s-a calificat ca gazdă dintr-o grupă de 3 din care Belarus s-a retras.

Câștigătoarele celor 7 grupe din Main Round se alătură țării gazdă, Spania, la Campionatul European de Futsal U19, gazdă în perioada 3-10 septembrie în Jaén.

Și apropo de nivelul de vârstă sub 19 ani, Campionatul Național FRF de futsal U19 s-a derulat pe serii în toamnă, cu câte 4, 4, 6, 5 respectiv 3 cluburi în cele 5 grupe, Liga Elitelor U19 reunind 5 formații în Seria Est, după tur în ordinea ierarhică Odorheiu Secuiesc, Piatra Neamț, Târgu Secuiesc, Râmnicu Sărat, Fălticeni, iar în Seria Vest, conform clasamentului: CSM Târgu Mureș, CFR Turnu Severin, CFR Timișoara, Șoimii Șimand și CSU Știința ”U” Craiova.

Acest articol a fost publicat în Futsal/Minifotbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− cinci = 4

 


Ultimele articole din categoria Futsal/Minifotbal: