CFR Timișoara începe campionatul Ligii 1 cu un triumf la Deva, cu Autobergamo

CSF CFR Timișoara a debutat duminică seară în noua ediție de campionat a Ligii 1 Futsal cu o victorie în deplasare, nicăieri altundeva decât pe terenul dublei finaliste învinse a sezonului trecut în prima divizie și în Cupa României, Autobergamo Deva. Altădată teren ”interzis” pentru bănățeni, de exemplu nu mai demult decât în 16 aprilie 2022, când hunedorenii se impuneau acasă cu 9-4 în returul semifinalei primului eșalon, după un alt succes cu 2-4 în manșa I de pe Bega, sala sporturilor de sub Cetate a fost scena unui triumf al alb-vișiniilor: 1-2 (0-1).

A patra clasată la sfârșitul fazei play-off a campionatului trecut, dar de fapt și în prealabil, după fazele de calificare, a pornit cu dreptul duminică seară de la ora 18 în noul campionat cu 8 cluburi al primei ligi de futsal sub egida FRF, impunându-se tocmai în fief-ul finalistei ediției trecute, Autobergamo Deva, aflată deja la al doilea meci oficial competițional al sezonului 2022/3, după ce în 29 august pierdea doar la lovituri de departajare Supercupa României, pe teren neutru, la Odorheiu Secuiesc, în fața laureatei CS United Galați, autoare în primăvară a eventului campionat – Cupă. Acel 4-5 recent din Harghita a fost identic deznodământului din finala din martie 2022 a Cupei României, între aceleași protagoniste, dunărenii triumfând și atunci tot cu 5-4. Iar în finalele la titlul național din aprilie, cu 3-1 la întâlniri directe, după 1-0 la meciuri pentru deveni în partida inaugurală de sub Cetate, 4-2 pe 3 mai, moldavii învingând apoi însă pe linie, cu 5-6 a doua zi tot în județul Hunedoara, și cu 5-2 și 4-3 la Dunăre.

Devenii au fost așadar aproape și foarte aproape de adjudecarea în acest an a tuturor celor 3 trofee puse în joc la seniori de FRF în futsalul românesc, întâietate având totuși United Galați, dar CSF CFR 1933 Timișoara a izbutit să înceapă noul sezon prin a-i depăși chiar pe cei de la Autobergamo, și nu altundeva decât la Deva. Municipiu de-acum cu două prim-divizionare în Liga 1, dat fiind promovarea în elită a celor de la ACS West, viitori oaspeți ai alb-vișiniilor ceferiști în etapa a III-a, peste două săptămâni. 

Și am notat despre runda a III-a pentru că noua ediție a demarat cu adevărat abia duminică, odată cu etapa a doua, reuniunea inaugurală, din 3 septembrie, fiind în mare parte amânată ca urmare a prezenței în premieră a României U19 la turneul final UEFA Euro U19, câștigat la Jaen de gazda Spania cu 6-2 după prelungiri în dauna Portugaliei, care egala de două ori în timpul regulamentar de joc, împingând ultimul act în faza minutelor adiționale.

La ”botezul focului” în Spania, sub îndrumarea antrenorului-jucător al ceferiștilor, Robert Lupu, juniorii ”tricolori” au fost întrecuți cu 9-0 de gazde, cu 5-2 de Ucraina și cu 8-0 de Croația, eliminați fiind implicit de pe ultimul loc din una dintre cele două grupe patrulater ale turneului final, și cu cel mai modest bilanț, în condițiile în care majoritatea întâlnirilor preliminare din serii s-au încheiat la unul, două sau trei goluri diferență, ba chiar la egalitate, cu rarele excepții care confirmă regula. Experiența competițională, neprețuită, un cap de pod pentru viitor, rezultatele sugerând însă fără doar și poate că mai e foarte mult până departe, mai ales ținând cont și de faptul că românii s-au calificat la turneul final și grație participării într-o grupă ”simplificată” pe teren propriu prin absența de la start a Rusiei, o pretendentă la accederea în turneul final, nepermisa imixtiune politică în sport aruncându-i pe tușă pe juniorii ruși. ”Tricolorii” au fructificat breșa și au simțit gustul aventurii pe scena unei faze finale, trăgând în consecință concluziile nivelului la care se raportează. Bine de știut dar nu dezarmant.

Drept urmare, etapa de debut a noii ediții a Ligii 1 a constat într-un singur meci, pe 4 septembrie, CS Luceafărul Buzău – CFF Clujana 6-1, în vreme ce unul dintre jocurile amânate a fost și CS United Galați – CFR Timișoara, iar și etapa a II-a a început duminică tot cu un 6-1, în favoarea oaspeților campioni de la Dunăre sub Cetatea Devei, 1-6 la nou-promovata ACS West, continuând de la ora 18 cu întâlniri mai strânse și foarte strânse, FK Odorheiu Secuiesc – Luceafărul Buzău 5-3 și Autobergamo – CFR 1-2, după 0-1 la pauză. 

Semifinaliști de play-off la finele primului sezon după promovare, alb-vișiniii ceferiști s-au întregit în această vară prin regrupare, inclusiv cu foști componenți ai Informaticii Timișoara, iar primele semne sunt excelente, timișorenii reușind ceea ce rareori a izbutit o echipă de pe Bega la Deva, deși multe au fost vizitele în județul vecin. 

Despărțită după sezonul trecut de 5 sportivi, printre care și Joao Fernandes, CFR și-a completat la loc lotul inclusiv prin ”sosiri” de la deveni, de exemplu Toader sau portarul Vlad Iancu, dar și Krstic, în vreme ce ex-”informaticianul” Nastai a fost ”repatriat” din Polonia, componența fiind întregită odată cu revenirea selecționabililor din naționala de juniori de la turneul final continental din Spania, și anume Andrei Buhăceanu, David și Trifa.

Totul sub bagheta lui Robert Lupu, iar foarte vechi cunoștințe au dat piept la Deva, unde continuă spre exemplu frații Matei, cândva la bănățeni, cu câștig de cauză pentru formația în principiu cu șansa a doua, mai ales prin prisma rezultatelor directe din campania anterioară, în care Autobergamo se impunea atât în sezonul regulat, cu 2-1 în 5 octombrie 2021 pe teren propriu și cu 2-7 pe Bega în returul din 27 noiembrie, dar și în turul suplimentar din iarnă, 4-0 anul acesta tot sub Cetate, semifinalele între prima clasată din județul Hunedoara și a patra clasată din Timiș fiind apanaj al favoriților.

S-au mai schimbat însă datele problemei și nu doar glasul cifrelor vorbește, glasul roților de tren fiind una, șuierând tot mai ruginit, iar reușitele sportive alta, alb-vișiniii pornind bine la drum. Iar următoarele deplasări, din octombrie, sunt mai abordabile, mai ales prima, la Cluj și Buzău, etapa a V-a putând aduce un test mai relevant și chiar concludent sau edificator, acasă cu cei din Odorheiu Secuiesc, în jur de 22 octombrie. 

Altfel, tot luna viitoare, și intrarea în cadrul Champions League a campioanei United Galați, a 16-a în ierarhia de start a tabloului principal cu 24 de competitoare în frunte cu Barcelona, Sporting CP și Benfica, pe baza coeficienților la zi, 7,000 în cazul dunărenilor, scutiți de furcile caudine ale fazei preliminare de calificare, constând în 8 grupe a câte 4 formații, cu câștigătoare de exemplu și din Polonia, Serbia ori Slovacia, dar și din Danemarca, Finlanda, Letonia Luxemburg și Suedia. În tot cazul, între primele 15 echipe pe baza coeficienților, precedând așadar campioana României, cluburi – în ordine – și din Slovenia, Ucraina, Croația, Ungaria, Cehia, Lituania, Belarus și Bosnia & Herțegovina.

Primele rezultate din Liga 1 Futsal și programul viitor, pe coloana clasamentelor secțiunii de profil în Sporttim.  

Acest articol a fost publicat în Futsal/Minifotbal și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + 1 =

 


Ultimele articole din categoria Futsal/Minifotbal: