CSF CFR 1933 Timişoara n-a răsturnat la Dunăre calculele hârtiei în primele două întâlniri în seri consecutive din finala Campionatului Naţional de fotbal în sală după sistemul „cel mai bun din 5 jocuri”, deşi a condus de două ori până la pauză şi a înscris prima şi-n partea a doua a meciului, ocupanta locului 2 după sezonul regulat şi play-off cedând la Galaţi şi luni de la ora 17 fruntaşei campioane CS United, care i-a înscris tot de 5 ori, precum în uvertura de ieri de la ora 18, şi tot de 3 ori după pauză, nelăsându-le astfel „vişiniilor” bănăţeni altă variantă, pentru a-şi păstra şansele de a-i deposeda de trofeu pe moldavi, decât de a se impune în cea de-a treia partidă, de marţea viitoare de pe Bega.
Timişorenii nu conduceau deloc în prima întâlnire, cea de duminică, în care erau lăsaţi în urmă după primul sfert de oră, reuşind în schimb să deschidă scorul iar apoi să mai preia o dată conducerea tot în prima repriză a revanşei de luni, şi din nou şi în repriza a II-a, în cele din urmă fără folos, odată ce localnicii au egalat şi pentru a treia oară consecutiv, trecând ei decisiv în avantaj.
Dacă aseară liderul favorit s-a desprins deja până la pauză în sala „Dunărea”, punând piciorul în prag pe teren propriu încă din jocul inaugural al finalei, cu 2-0 după prima repriză, devenit 4-0 în primul minut al părţii secunde, în schimb după nici 24 de ore „roşii” campioni s-au impus din nou prin a prelua avantajul abia în repriza a II-a, învingând cu 5-3, de la 2-2 la pauză.
Astfel, CFR mai are strict doar varianta victoriei marţea viitoare în sala „Constantin Jude”, altfel, un nou insucces bănăţean asigurându-i campioanei păstrarea „coroniţei”.
Dacă se vor revanşa, alb-vişiniii îşi vor asigura dreptul de a găzdui încă o partidă săptămâna viitoare, după 24 de ore, miercurea, doar încă o altă victorie a bănăţenilor având darul de a duce la un al cincilea meci decisiv, înapoi la Galaţi, de astăzi în două săptămâni, pe 27 mai.
Se va mai ajunge acolo?
Momentan, ceferiştii se întorc în deficit din estul ţării, scorul general la victorii, 2-0, luminând „roşilor” lui Ignat calea spre un nou trofeu în Liga 1 Futsal, „roşii” care s-au aliniat cu 3 jucători străini în 5-ul de start.
Şi i-au cadorisit rapid pe ceferişti cu deschiderea de scor, semnată de Gustavo Almeira Anderson, Ionuţ Nemiţanu preluând şi el conducerea până la pauză pentru elevii lui Robert Lupu, dintr-o lovitură liberă, după ce, precum duminică, tot internaţionalul gazdelor din Republica Moldova, Cojocaru, izbutea prima reuşită a celor de la Dunăre, egalând după o lovitură liberă.
Şi Daniel Araujo, cândva în futsalul timişorean, a egalat la rândul său până la pauză dintr-o altă fază fixă, 2-2, însă United a fost surprinsă şi pe contraatac, tot CFR înscriind primul şi-n repriza a II-a, Mihnea Toader finalizându-l: 2-3.
Mâine, 14 mai, se împlinesc 6 ani de la debutul de succes la Galaţi al Informaticii Timişoara în finala din 2018 a „Naţionalului” de futsal, cu 0-1, bisat după 24 de ore la Dunăre printr-un 4-6 favorabil tot bănăţenilor.
CFR n-a repetat isprăvile pe 13 mai 2024, deşi a dat o replică demnă de egalarea scorului la victorii, pe măsură de dârză fiind şi riposta campionilor căutând să-şi apere trofeul, cu tot mai mare succes luni odată ce Dudău a finalizat o acţiune luată pe cont propriu, 3-3.
În finala din urmă cu 6 ani, bănăţenii preluau deja după al treilea meci, de pe Bega, din 21 mai, trofeul deţinut de Autobergamo Deva în urma unei finale în 5 întâlniri cu gălăţenii în 2017, Lupu şi compania detaşându-se în 2018 decisiv acasă cu 5-2 în faţa moldavilor, fără a mai avea implicit nevoie de o a patra dispută, 3-0 la victorii.
Şi-atunci, şi acum, timişorenii au abordat finala din postura grupării secund clasate, şi implicit mai întâi în deplasare, rodul cules în Polivalenta „Dunărea” în urmă cu 6 primăveri nefiind adus pe Bega şi de CFR.
Blocat de intervenţiile lui Toniţă în poarta gălăţenilor, care în cele din urmă au înfrânt rezistenţa vizitatorilor, Boşneagă înscriind şi în al doilea meci al finalei, din pasa lui Araujo, care contura la rândul său rezultatul final, 5-3.
Fără ca timişorenii să scape aşadar de primirea altor 5 goluri.
United a căpătat în timp tot mai mare experienţă în abordarea acestor finale la titlu, cea din actuala ediţie fiind a şaptea consecutivă pentru roş-albii de la Dunăre, care îşi readjudecau trofeul în urmă cu 2 ani, deşi pierdeau la Deva meciul inaugural al ultimului act, câştigându-le însă pe următoarele 3. Titlu păstrat anul trecut, acum cu şanse crescute de a-l menţine şi-n 2024.
În prealabil, United pierdea finalele din 2019 şi 2021, fără ca ultimul act din 2020 să se dispute dat fiind scurtcircuitarea tuturor competiţiilor la lansarea pLandemiei „sperietoare” Stupid-19, gălăţenii fiind pe-atunci învinşi de aceeaşi Imperial Wet Miercurea Ciuc.
Care va să zică, dacă „roşii” de la Dunăre au pierdut nu mai puţin de 4 finale la rând, în 2017 în faţa devenilor, în 2018 cu Informatica Timişoara iar apoi de două ori cu harghitenii, de astă dată caută a prelungi seria pozitivă, cu un al treilea titlu.
Trecând deja 8 ani de când United a lipsit ultima dată dintr-o finală, câştigată atunci de târg-mureşeni în faţa Informaticii Timişoara, urmată pe podium de gălăţeni, iar „roşii” par a nu uita, decişi a-şi „scoate pârleala”.
CFR trece pe de altă parte la preluarea avantajului terenului propriu, rămânând de văzut dacă-l va fructifica într-un meci de „totul sau nimic” marţi 21 mai de la ora 17, când va avea strict doar varianta victoriei.
Oricum însă, este în valurile finalei la titlu, după ce în urmă cu două sezoane încheia faza play-off pe locul 4 iar anul trecut urca pe cea de-a treia treaptă a podiumului, măcar încă un pas înainte şi-n 2024.
Una peste alta, şi-n privinţa golurilor marcate, majoritatea au fost semnate de jucători instruiţi peste hotare, punându-şi amprenta semnificativ asupra deznodământului în futsalul carpatin, jucat la vârf mai ales de străini.