FOTO. Informatica Timișoara câștigă Cupa României după 7 serii de lovituri de departajare: 5-4 (0-0, 0-0) cu Autobergamo. Lupu: ”Deva ne-a dominat doar în prelungiri, căci am fost foarte puțini și n-am vrut să risc prin multe schimbări”. Ilaș, golul de aur în fața a peste 1.200 de spectatori în ”Constantin Jude”

CS Informatica Timișoara a cucerit întâiul trofeu deja în cel de-al doilea sezon de activitate, deposedând-o de Cupa României pe dubla câștigătoare din 2015 și 2016 Autobergamo Deva după o finală fără goluri și în reprizele de prelungiri dar la fel de echilibrată și în cele nu mai puțin de 7 serii de lovituri de departajare, dintre care ultimele 4 la golul de aur, cu cel semnat de Valentin Ilaș decisiv. Iar vicecampioana Ligii 1 a avut satisfacția împărtășirii bucuriei dramaticului triumf din ultimul act în Final4 cu un număr record de spectatori în sala ”Constantin Jude”, martori ai unei reușite pe teren propriu precum se impuneau în ultimii ani acasă în Cupa României și CityUS Târgu Mureș respectiv Autobergamo, în 2014 și 2016, în acele cazuri pentru a păstra trofeul.

Într-adevăr, a fost o ambianţă deosebită în sala ”Constantin Jude” la ora găzduirii evenimentului finalei Cupei României 2016-2017 la fotbal în sală, prezența în tribună a peste 1.200 de spectatori conferind un aer de sărbătoare a futsalului cu ocazia ultimului act al unei competiții demarate în acest sezon în 21 ianuarie și care a totalizat 21 de partide în trei faze de calificare plus turneul timișorean Final4, gazdele având bucuria triumfului favoriților: Informatica Timişoara – Fotbal Club Autobergamo Deva 5-4 (0-0, 0-0) după lovituri de departajare de la 6 metri. Începută la ora 20 și marcată de mari emoții de ambele părți odată cu intrarea în faza loviturilor de departajare, finala s-a încheiat târziu în seară, aducându-le alb-albastru-negrilor încă o satisfacție, după cele din tururile de calificare, adjudecate la zero la Călărași și Brașov, respectiv luni seară, în semifinala câștigată la scor cu campioana națională din Târgu Mureș, 7-3.

Precum în prima zi de întrecere a turneului Final4, și la ora finalei s-a păstrat un moment de reculegere în memoria celui care a fost Adrian Stoicov, plecat în ceruri miercurea trecută. Apoi, lovitura de începere a fost dată de Emeric Dembroschi, însă aveau să treacă mai bine de două ore până ca plasa porții din ”Constantin Jude” să fie scuturată.

În prima parte, gazdele au fost mai aproape de gol, și în special în minutul 13, când Sergiu Tacot primea un cartonaș galben pentru faultul asupra lui Savio Valadares iar în contul a trei greşeli se acorda o lovitură liberă de la 10 metri, mare şansă de a deschide scorul. Avută de Milos Simic dar şutul acestuia a fost respins de portarul Vlad Iancu, ex-component al bănățenilor din garnitura lansării în întreceri. Exercitând o uşoară dominare în primele 40 de minute de joc regulamentar, timișorenii, care au fost mai puțini în comparație cu oaspeții ce dețineau o ”bancă mai lungă”, s-au arătat implicit a fi și ceva mai obosiţi în prelungirile celui de-al doilea meci în 24 de ore, așa încât raportul de forțe s-a schimbat dar fără efecte pe tabela de marcaj.

Cum partida s-a încheiat la egalitate, fără goluri, şi după cele două reprize de prelungiri, s-a trecut inevitabil la executarea loviturilor de departajare de la 6 metri, care au fost pline de suspans. Autobergamo Deva a început seria șuturilor de la punct fix, prin numărul 5, Cristian Matei, la care portarul timișorenilor a apărat. Rămânea 0-0…

Numărul 11, Savio Valadares, a şutat dar și portarul Devei a apărat. Tot 0-0! La fel și pentru numărul 18, Carlos Ribeiro: şut și portarul apără. Abia decarul Fernandes Andre a şutat și a scuturat plasa, o premieră în seara finalei, chiar în vinclu: 1-0 pentru gazde. Numărul 83, Robert Matei, a făcut 1-1, iar nouarul Thiago Alcantara a avut și el șutul apărat de portar: rămânea 1-1.

Astfel, după primele câte trei execuţii pentru fiecare echipă, scorul fiind egal, s-a trecut la faza a doua a loviturilor de departajare, cea a golului de aur, în serii cu câte un șut. Trăgea câte un jucător iar cine rata, pierdea finala… Au început tot vizitatorii din Deva, prin numărul 14, Da Costa Fereira: 1-2. Numărul 14 al timișorenilor, Stefan Rakic, a egalat la doi. Numărul 7, Nuno Coco Viera, 2-3. Celălalt șeptar, Robert Lupu, a egalat însă și el la trei, şut imparabil în vinclu. 11-le, Florin Ignat, şut pentru 3-4. Cu numărul 12, Milos Simic, gol imparabil și egalare la patru. La care doiarul Devei, Adrian Liviu Pînzaru, a expediat un şut apărat de portarul finlandez al timișorenilor, Anti Koivumaki, scorul rămânând 4-4. Sala a ”explodat” şi l-a încurajat pe reşiţeanul timişorean cu numărul 8 Valentin Ilaş, care a şutat imparabil în vinclu (vezi foto). 

La final, antrenorul-jucător Robert Lupu explica faptul că ”portarul titular a fost accidentat, Molina îmi dă încredere, este portarul care a câştigat o Cupă la Deva din penalty. Însă el a fost accidentat… Chiar dacă mi-a spus că vrea să intre, am simţit că Anti Koivumaki este mai în formă şi a fost o surpriză pentru noi, căci a barat trei lovituri de la 6 metri!”

Pe de altă parte, șutul lui Ilaș a adus Cupa României în vitrina celor de la CS Informatica Timişoara, stârnind o mare bucurie în sala ”Constantin Jude”, în vreme ce tristeţea a coborât în schimb aidoma unui nor de ploaie peste tabăra celor din Deva.

CS Informatica a început finala cu 1. Anti Koivumaki / 11. Savio Valadares, 12. Milos Simic, 14. Stefan Rakic și 9. Thiago Alcantara, pe parcurs mai intrând 7. Robert Lupu şi 8. Valentin Iulian, spre final. Iar reîntâlnirea cu proaspeții câștigători ai Cupei României se poate face luni 27 martie de la ora 18, în jocul cădere de cortină peste returul și sezonul regulat al campionatului Ligii 1, acasă cu Muncitorul Reșița, după care se va trece la faza eliminatorie play-off a primului eșalon.

Autobergamo Deva a pierdut trofeul pe care-l deținea cu 20. Vlad Iancu, 83. Roberto Matei, 5. Cristian Matei, 14. Da Costa Fereira și 7. Nuno Moreira Viera la start, pe parcurs schimbându-se foarte des și cu 20. Toni Petrişor, 11. Florin Ignat, 16. Sergiu Tacot, 2. Liviu Adrian Pînzaru şi 10. Cristian Obada.

Robert Lupu, antrenorul-jucător al Informaticii Timișoara, a remarcat că ”a fost un meci foarte intens, un meci foarte greu… Cei de la Deva ne-au dominat doar în minutele de prelungiri, întrucât noi am fost foarte subţiri şi nu am vrut să risc prin multe schimbări. A fost cu adevărat o finală, un meci în care noi am crezut până la capăt că putem să câştigăm. Trebuia să tranşăm meciul încă din prima repriză, când am dominat și am ratat câteva situaţii bune de gol, dar din păcate n-am reușit de-atunci să tranşăm jocul în favoarea noastră. Astăzi meritam să câştigăm pentru că ne-am dorit foarte mult, și nu neapărat că am fost mai buni în teren ca adversarul nostru, care a avut jucători cu experienţă şi a folosit aproape toţi componenții, dar ne-am dorit mai mult. Doresc să felicit pe toţi băieţii noştri, chiar şi pe cei care nu au evoluat în această finală! Pentru noi nu a fost deloc frumos cu aceste prelungiri, pentru că am fost şi puţini. Spectatorii au fost peste aşteptări iar cu aşa sală plină să tot joci! Ne-am dorit foarte mult un trofeu, lucru ce l-am reuşit în final, iar asta mă face să merg înainte cu proiectul meu. Sunt foarte bucuros că am adus primul trofeu pentru Timişoara la fustal!”

Lupu a mai adăugat că ”mă bucură că am reuşit acest obiectiv, iar de-aici cred că obiectivul nostru începe să fie mai important, pentru că am făcut istorie prin aducerea în vitrina noastră a acestui trofeu al Cupei României”.

Valentin Ilaş, jucătorul Informaticii care a marcat golul decisiv în cea de-a șaptea serie de lovituri de departajare, a spus că ”este chiar un moment istoric pentru Timişoara! Ne bucurăm cu toţii pentru acest lucru realizat! M-am dus cu tupeu şi am primit încurajări de la colegii mei, inclusiv de la cei doi antrenori. Să mă duc cu tupeu, să execut cât se poate de bine, căci ce aș fi avut de pierdut dacă ratam!? Mai exista o continuare… Dar m-am dus şi am tras cu sânge rece, direct unde trebuie, la păianjen. Este pentru prima oară şi sper să nu mai trec printr-o asemenea finală, nu cu asemenea emoţii, pentru că-i urât. Mă bucur că am adus primul trofeu din istoria clubului și sperăm să continuăm pe aceeaşi linie. Și de ce nu, să luăm şi un titlu de campioni!” Descumpăniți de pierderea trofeului pe care-l dețineau de la precedentele două ediții, finaliștii învinși, care își păstrau anul trecut trofeul după un 3-2 acasă cu gălățenii, au plecat fără a se destăinui după loviturile de departajare, în vreme ce vuietul sălii, larmă pe fond muzical, a făcut ca și neinteligibile spusele diriguitorului forului federal sub egida căruia s-a derulat Final4 și întreaga competiție, Răzvan Burleanu, de la FRF, implicat în ceremonia festivității de premiere. Printre cei prezenți la turneul final de pe Bega s-a mai aflat de exemplu din partea forului federal și Mihai Stoichiță, iar din moment ce în atractivul program de prezentare al competiției din Banat li s-a dedicat câte o întreagă pagină primarului Timișoarei respectiv preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, administratorii au fost și prezenți la ultimul act.

Au arbitrat Daniel Deca (Brăila) şi Gabriel Gherman (Bucureşti), rezervă fiind Bogdan Sorescu din Piteşti iar observatori Radu Petre şi Valeriu Ioniţă, ambii din Bucureşti.

* clic pe imagine pentru mărire

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Futsal/Minifotbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Futsal/Minifotbal: