Informatica Timișoara – Rekord Bielsko-Biała 1-1 (0-1). Ieșire cu fruntea sus și de puțin din UEFA Futsal Champions League

CS Informatica Timișoara, campioana României la fotbal în sală, a disputat în această după-amiază meciul de la cel mai înalt nivel atins de gruparea bănățeană în cei puțin peste 3 ani de activitate competițională, miza fiind dată de calificarea în turul de elită al întrecerii europene inter-cluburi numărul 1, UEFA Futsal Champions League, adică între cele mai puternice 16 echipe de pe continent, iar duelul direct cu liderul cu punctaj maxim al ”seriei baltice”, Rekord Bielsko-Biała, a fost unul de totul sau nimic pentru Robert Lupu și compania, care aveau doar varianta victoriei. N-au obținut-o, doar egalând cu 64 de secunde înainte de final, 1-1 (0-1), remiză suficientă pentru polonezi, ceea ce nu scade deloc din meritele deținătorilor tuturor trofeelor interne în Carpați, ba din contră, aceștia ieșind cu fruntea sus în Letonia din Grupa 7.

Și asta tocmai pentru că Informatica a fost unica dintre oponentele polonezilor calificați în faza următoare care să nu le cedeze, Rekord Bielsko-Biała impunându-se detașat în prealabil, 7-0 joi seară cu gazda patrulaterului, FK Nikars Riga, o multiplă campioană a Letoniei, iar apoi 5-1 vineri cu campioana Germaniei, VfL 05 Hohenheim-Ernstthal. În plus, doar timișorenii mai dețineau șanse de calificare înaintea acestei runde finale de astăzi și periclitau implicit unicul loc de accedere în turul de elită acaparat încă după prima etapă de alb-verzii polonezi.

Care aveau totul de pierdut în lumina cursului Grupei 7 în primele sale două etape, debutanta CS Informatica având în schimb doar de câștigat la prima sa experiență competițională oficială peste hotare. Privind retrospectiv, campionii României și-au micșorat semnificativ șansele de calificare tocmai după prima apariție la Jelgava, joi, când au pierdut în penultimul minut cu 1-0 în fața campioanei Germaniei, Hohenheim-Ernstthal, care estimativ ar fi fost oarecum chiar ultima prin prisma calculelor prefațând turneul patrulater. Era ora debutului absolut al formației bănățene la acest nivel al fazei principale a grupelor din UEFA Futsal Champions League, iar tot ceea ce implică o asemenea postură a influențat probabil abordarea de start a timișorenilor, de unde și unicul rezultat negativ din Estonia, în urma căruia Informatica a întors placa, dispunând la scor vineri, cu 6-2, de gazdele de la FK Nikars Riga, și trăgând de la egal la egal în această după-amiază în partida devenită cheie a calificării.

Porniți ca din tun în primele două apariții, la debut conducând cu 2-0 deja după 67 de secunde iar o zi mai apoi deschizând scorul în minutul 2, polonezii se anunțau așadar cât se poate de periculoși prin maniera de abordare a startului întâlnirii, iar astăzi doar au amânat de puțin înscrierea primului gol, care, spre meritul lui Iancu și al colegilor săi, avea să rămână și unicul în contul altfel prolificilor alb-verzi, în frunte prin reușita lui Michał Kubik după 4 minute și 37 de secunde.

Fruntașa favorită, în alcătuirea de start Nawrat – Popławski, Budniak, Marek și O. Bondar, având pesemne și Rekord ”bondarul” său, căuta așadar fără cruțare să-și impună autoritatea încă din start, întru respectarea calculelor hârtiei, însă CS Informatica i-a dat cât se poate de mult de furcă, testându-i pe polonezi dacă-și merită biletele pentru primele 16, bilete pentru care au transpirat din greu, inclusiv cu emoții la final, când românii au și egalat. 

Remiză meritată cu prisosință prin lupa statistică, 35 la 26 în favoarea românilor la capitolul șuturi, din care 9-10 ca raport pe spațiul porții, așadar cu o mai mare precizie de partea polonezilor, 11 fiind șuturile timișorenilor, dar blocate de oponenți, și doar 4 ale ”verzilor”, pe când la cornere a fost 11-7 pentru Informatica…

De astă dată, ca unică noutate față de vineri, Robert Lupu s-a inclus în formula de start, alături de portarul Iancu și Stoica respectiv ucrainienii Bondar și Ovsyannikov, iar perseverența campioanei României, care a rămas permanent în meci, fără a ceda pasul, a dat în cele din urmă roade, parțiale, Ovsyannikov înscriind cu 64 de secunde înainte de final, un gol care peste alte câteva minute avea să se dovedească a fi insuficient și în zadar în ecuația calificării, dar deloc de prisos.

Căci Informatica ieșea cu fruntea sus la capătul primei sale participări la acest nivel, în faza principală a grupelor din Futsal Champions League, sub egida UEFA. O performanță în sine această aliniere la start, prin prisma dificultăților întâmpinate de alb-violeții Timișoarei acum un an pe vremea aceasta dar și ulterior, nu departe de a fi nevoiți să arunce prosopul în întrecerile interne, din constrângeri financiare, dar capabili totuși să-și croiască un parcurs în care au strâns în 2018 în propria vitrină toate trofeele futsal-ului autohton. În premieră campioană a țării în acest an, CS Informatica și-a creat culoarul de a reprezenta fotbalul în sală din România în chiar sezonul de debut al competiției Futsal Champions League, întrecere relansată sub o nouă denumire și într-un nou format la startul acestei ediții, implicit mai veleitară.

Timișorenii, care astăzi ar fi avut de jucat acasă în campionat cu Imperial Wet Miercurea Ciuc în cazul în care nu s-ar fi calificat cu succese la scor din seria preliminară în această fază principală a grupelor, au luat așadar pulsul competiției pe un asemenea palier și au gustat dintr-un alt fel de futsal, o experiență cât se poate de semnificativă. Că n-au izbutit răsturnarea calculelor hârtiei, este absolut de înțeles, rutina dobândită de oponentele întâlnite în țara baltică nefiind deloc de neglijat, ba chiar decisivă în a face o mică mare diferență, cea între unicul loc de calificare și restul clasatelor.

Este greu de estimat ce-ar fi fost dacă, un dacă fiind conturat de pierderea pe final a jocului de debut cu nemții, unic gol prin care și-au ciuntit practic timișorenii anumite șanse în plus de calificare, însă Informatica a rămas în cărți pentru pătrunderea între primele 16 cluburi de futsal din Europa, chiar dacă s-ar fi aflat în cea de-a patra și ultima urnă valorică a fazei următoare, până în chiar ultima secundă a apariției finale la Jelgava.

Unde au mai contribuit la bilanțul 3 1 1 1 7-4 4 puncte al campioanei României, pe lângă titularii de astăzi, Ruxandari, Pedrinho, Ilaș, Daniel Araujo, căpitanul Deco, Savio Valadares, Flavinho și portarii Voin și Lungu.

La această oră se joacă ultimul meci al Grupei 7, fără miză în ceea ce privește dreptul de calificare, între gazda FK Nikars și nemții de la Hohenheim-Ernstthal, partidă care ar fi avut semnificația ei doar în cazul în care Informatica ar fi dispus de polonezi, în sensul că dacă letonii n-ar fi cedat în fața campioanei Germaniei, un triumf fie și la limită al timișorenilor astăzi le-ar fi fost suficient pentru a intra în urna tragerii la sorți a Turului de Elită. 

În consecință, o revenire pe plan intern, Informatica urmând a juca săptămâna viitoare, marți 16 octombrie de la ora 18, la Odorheiu Secuiesc, cu Futsal Klub, în etapa a V-a a primei ligi. Programul rundei în curs și al celei viitoare, plus clasamentul, pe coloana datelor tehnice.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Futsal/Minifotbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 3 = douazeci unu

 


Ultimele articole din categoria Futsal/Minifotbal: